JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Henkisten ja fyysisten kipujen sävyttämä elämä on koulinut Sonja Turusesta taitavan rinnalla kulkijan

Kam­pus­pap­pi­na työs­ken­te­le­vä Tu­ru­nen on val­mis kuun­te­le­maan ja kes­kus­te­le­maan kai­kes­ta maan ja tai­vaan vä­lil­tä – ja tai­vaas­ta yli­kin.

19.8.2024
Jaana Kosunen

Olet­ko kos­kaan näh­nyt pap­pia Min­ni Hii­ren kor­vat pääs­sä ja­ka­mas­sa munk­ke­ja tai po­ron­sar­vet pääs­sä tar­joi­le­mas­sa glö­giä?

Lah­te­lai­sis­ta opis­ke­li­jois­ta moni on var­mas­ti näh­nyt, sil­lä kam­pus­pap­pi Son­ja Tu­ru­sen työn­ku­vaan kuu­lu­vat myös täl­lai­set tem­pauk­set. Ei Tu­rus­ta ku­kaan käs­ke tai ko­men­na Min­ni Hii­rek­si tai po­rok­si pu­keu­tu­maan, ihan it­se hän niin ha­lu­aa teh­dä. Työn­ku­va kam­pus­pap­pi­na kun on hy­vin­kin mo­ni­nai­nen – ja sik­si Tu­ru­sel­le niin ra­kas.

– Ha­lu­an ol­la hel­pos­ti lä­hes­tyt­tä­vä ja jos­kus se tar­koit­taa sitä, et­tä pi­tää vä­hän heit­täy­tyä, hän nau­raa.

Tänä syk­sy­nä Tu­ru­sel­la tu­lee täy­teen kym­me­nen vuot­ta kam­pus­pa­pin teh­tä­vis­sä. An­toi­saa, ri­kas­ta, mo­ti­voi­vaa, siu­nat­tua, tär­ke­ää ja myös ras­kas­ta – näin hän ku­vai­lee omaa työ­tään opis­ke­li­joi­den pa­ris­sa.

– Edel­leen ih­met­te­len, et­tä kym­me­nen vuo­den jäl­keen­kin voi ra­kas­tua työ­hön­sä yhä ja ai­na vain uu­del­leen. Olen eh­dot­to­mas­ti unel­ma­työs­sä­ni ja koen, et­tä mi­nut on joh­da­tet­tu tä­hän, Sal­pauk­sen kam­puk­sil­la sekä myös LAB:n ja LUT:n opis­ke­li­joi­den ja hen­ki­lös­tön kans­sa työs­ken­te­le­vä Tu­ru­nen ker­too.

Joh­da­tus, sii­tä Tu­ru­nen pu­huu omal­la koh­dal­laan pal­jon. Sii­hen hän tur­vaa ja sa­noo tun­nis­ta­van­sa mon­ta koh­taa elä­mäs­sään, jol­loin hän­tä on ke­vy­en lem­pe­äs­ti tuu­pit­tu tiet­tyyn suun­taan ja eteen­päin. Esi­merk­kei­nä nyt vaik­ka ne het­ket, kun hän sai en­si­kos­ke­tuk­sen kir­kol­li­siin teh­tä­viin: 15-vuo­ti­aa­na hän­tä pyy­det­tiin py­hä­kou­lun apuo­pet­ta­jak­si ja sen jäl­keen 18-vuo­ti­aa­na kir­kon op­paak­si ja ke­sä­sun­ti­ok­si. Mo­lem­mat teh­tä­vät ha­vah­dut­ti­vat huo­maa­maan, mitä kir­kos­sa oi­ke­as­taan teh­dään­kään. Ke­sä­sun­ti­o­na, sii­vo­tes­saan har­ja ja rik­ka­la­pio kä­sis­sään kir­kon käy­tä­viä ja seu­ra­tes­saan si­vu­sil­mäl­lä pap­pe­ja töis­sään, he­rä­si en­si ker­taa hen­to haa­ve myös omas­ta pap­peu­des­ta.

– En­sin to­sin ajat­te­lin, et­tä ei­hän kal­tai­se­ni ko­va­ää­ni­nen ja remp­seä ih­mi­nen voi teh­dä töi­tä hil­lit­ty­nä pap­pi­na. Sil­loin vie­lä ajat­te­lin, et­tä pa­pin to­del­la kuu­luu ol­la hil­lit­ty ja rau­hal­li­nen. Sa­noin­kin Ju­ma­lal­le, et­tä pis­tä ka­pu­loi­ta rat­tai­siin, jos tämä ei ole suun­ni­tel­mien mu­kais­ta, hän nau­raa.

Kam­pus­pap­pi­na Tu­ru­nen ta­paa työs­sään kai­ke­ni­käi­siä opis­ke­li­joi­ta mo­nen­lai­sis­sa elä­män­ti­lan­teis­sa. Hän on kes­kus­te­lu­ka­ve­ri sil­loin, kun opis­ke­li­ja et­sii iden­ti­teet­ti­ään ja omaa paik­kaan­sa opis­ke­li­ja­yh­tei­sös­sä ja koko maa­il­mas­sa. Hän on val­mis kuun­te­le­maan myös sil­loin, kun opis­ke­li­ja poh­tii pa­ri­suh­de­a­si­oi­ta, ruuh­ka­vuo­sia tai ta­lou­del­li­sia haas­tei­ta. Eri­tyi­ses­ti kam­pus­pap­pi on läs­nä sil­loin, kun opis­ke­li­jaa koh­taa suru tai muun­lai­nen elä­män krii­si tai kun miel­tä as­kar­rut­ta­vat hen­gel­li­set ky­sy­myk­set. Sil­lä ei ole mer­ki­tys­tä, mi­hin us­kon­nol­li­seen yh­dys­kun­taan kuu­luu tai kuu­luu­ko mi­hin­kään, Tu­ru­nen on ta­voi­tet­ta­vis­sa kai­kil­le.

– Sa­non ai­na, et­tä minä en saar­naa, vaik­ka pap­pi olen­kin, minä kuun­te­len. Kans­sa­ni voi ju­tel­la kai­kes­ta maan ja tai­vaan vä­lil­tä – ja vie­lä tai­vaas­ta yli­kin.

Kes­kus­te­lu­ja opis­ke­li­joi­den kans­sa Tu­ru­nen käy mie­lel­lään myös met­säs­sä. Lah­den ja Hol­lo­lan met­sät Tu­ru­nen on ko­lun­nut tark­kaan ja sa­noo, et­tä suo­sii met­sää ta­paa­mis­paik­ka­na, sil­lä kä­ve­ly­lenk­ki rau­hoit­ta­vas­sa luon­nos­sa hel­pot­taa ras­kai­den asi­oi­den kä­sit­te­lyä. On­han met­sän voi­ma hy­vin­voin­tiin ihan tie­teel­li­ses­ti­kin to­dis­tet­tu, mut­ta kyl­lä Tu­ru­nen tie­tää sen oma­koh­tai­ses­ti­kin.

– Elä­mäs­sä­ni on ol­lut pal­jon sekä hen­kis­tä et­tä fyy­sis­tä ki­pua. Lap­se­na en saa­nut apua, jota oli­sin ki­pe­äs­ti kai­van­nut. Tie­dän, mil­lais­ta on, kun ku­kaan ei kuun­te­le ei­kä us­ko. Sik­si olen on­nel­li­nen, et­tä olen nyt sel­lai­ses­sa am­ma­tis­sa, jos­sa voin aut­taa.

Tu­ru­nen eli lap­suu­ten­sa al­ko­ho­lis­ti­per­hees­sä. Isäl­le oli tär­ke­ää, et­tä per­heen­jä­se­net ei­vät kuu­lu kirk­koon. Sik­si ty­tär­tä ei kas­tet­tu. Tu­ru­nen ku­vai­lee lap­suus­vuo­si­aan suo­ra­su­kai­ses­ti ja peit­te­le­mät­tö­mäs­ti ka­ma­lik­si ja tur­vat­to­mik­si. Per­hee­seen ei kuu­lu­nut si­sa­ruk­sia ei­vät­kä iso­van­hem­mat ol­leet elä­mäs­sä läs­nä, jo­ten pie­nen lap­sen tur­va­na oli ai­no­as­taan per­heen koi­ra.

En­sim­mäi­sel­lä luo­kal­la kou­lus­sa ta­pah­tui kui­ten­kin elä­mää to­taa­li­ses­ti mul­lis­ta­va het­ki. Het­ki, jota Tu­ru­nen kut­suu jäl­leen joh­da­tuk­sek­si. Ai­van ta­val­li­sen kou­lu­päi­vän ai­van ta­val­li­sen op­pi­tun­nin ai­ka­na Tu­ru­nen kuun­te­li, kun opet­ta­ja ker­toi Tai­vaan Isäs­tä. Siis sel­lai­ses­ta isäs­tä, joka pi­tää huol­ta. Opet­ta­ja ker­toi, et­tä Tai­vaan Isän lap­sek­si ja seu­ra­kun­nan jä­se­nek­si lii­ty­tään kas­teen kaut­ta.

– Aloin vaa­tia van­hem­mil­ta­ni, et­tä mi­nut pi­tää kas­taa. Tun­sin vah­vas­ti, et­tä tar­vit­sen tuom­moi­sen Tai­vaan Isän, kos­ka ih­mis­ten tai­dot ja voi­mat tuo­da tur­vaa ei­vät yk­sin­ker­tai­ses­ti riit­tä­neet.

Lo­pul­ta pie­nen ty­tön it­se­pin­tai­seen vaa­ti­muk­seen vas­tat­tiin ja Tu­ru­nen kas­tet­tiin. Kum­mik­seen hän pyy­si eka­luo­kan opet­ta­jan­sa, jol­ta oli en­sim­mäi­sen ker­ran kuul­lut täs­tä suo­je­le­vas­ta Isäs­tä. Kas­te­het­ken­sä hän muis­taa tark­kaan.

– Kas­te­pap­pi­ni piti mi­nua kä­des­tä kiin­ni. Sii­nä koh­taa tie­sin, et­tä enää en ole yk­sin, nyt olen tur­vas­sa.

Ei­hän elä­mä sa­man tien ja sil­män­rä­päyk­ses­sä to­ki­kaan pa­rem­mak­si muut­tu­nut, mut­ta jäl­ki­kä­teen Tu­ru­nen on aja­tel­lut, et­tä juu­ri nuo tur­vat­to­mat lap­suu­den vuo­det aut­ta­vat hän­tä nyt ole­maan apu­na muil­le ko­via ko­ke­neil­le. Tu­ru­sel­le on luon­te­vaa ol­la lä­hei­nen ih­mi­sil­le, joi­den on­gel­mat joh­tu­vat omas­ta tai lä­hei­sen päih­de­riip­pu­vuu­des­ta tai muus­ta sai­rau­des­ta. Hän osaa sa­mais­tua tur­vat­to­muu­den, ah­dis­tuk­sen ja hä­dän tun­tei­siin ja tun­nis­taa kyl­lä, mi­ten sy­väs­ti pel­ko tai hä­peä ke­hoa kor­ven­ta­vat.

– Kos­kaan en sano, et­tä tie­dän, mil­tä toi­ses­ta tun­tuu, kos­ka en­hän minä sem­mois­ta voi tie­tää, jo­kai­sen ko­ke­muk­set ovat ai­na niin yk­si­löl­li­set. En kui­ten­kaan vie­ras­ta en­kä kau­his­te­le mui­den ko­ke­maa, vaan kuun­te­len. Tie­dän, et­tä se aut­taa.

Myös it­se­ään Tu­ru­sen on pi­tä­nyt elä­män­sä var­rel­la ope­tel­la kuun­te­le­maan. 13-vuo­ti­aa­na lii­kun­ta­tun­nil­la ta­pah­tu­nut on­net­to­muus vi­oit­ti Tu­ru­sen kau­la­ran­kaa niin, et­tä sen jäl­keen hän on elä­nyt elä­mään­sä jat­ku­vien ki­pu­jen kans­sa. Ta­ka­pe­rin teh­ty ku­per­keik­ka epä­on­nis­tui, ja niin hen­ki­sen ki­vun rin­nal­le tuli elä­mään myös kova fyy­si­nen kipu.

Sel­kä­sä­ryt vih­lo­vat ja re­pi­vät koko ke­hoa.

– Olen hyvä esi­merk­ki sii­tä, et­tä elä­mä ei ole help­poa, vaik­ka mi­ten eläi­sim­me­kin joh­da­tuk­sen suo­jis­sa. Meil­lä kai­kil­la on omat ris­tim­me kan­net­ta­va­na. On hyvä muis­taa, et­tem­me kos­kaan voi tie­tää, mi­ten pai­na­vaa ris­tiä toi­nen har­teil­laan kan­taa, kaik­ki ei ai­na näy vält­tä­mät­tä ulos­päin, hän muis­tut­taa.

Kroo­ni­ses­ti sel­kä­sai­raa­na Tu­ru­nen ei pys­ty aja­maan au­toa ei­kä is­tu­maan no­pe­as­ti kiih­dyt­tä­vän ja jar­rut­ta­van pai­kal­lis­bus­sin kyy­dis­sä. Is­tu­mi­nen sat­tuu, mut­ta niin sat­tuu sei­so­mi­nen­kin. Kos­ka au­tol­la kul­ke­mi­nen on mah­do­ton­ta, on Tu­ru­nen tul­lut tu­tuk­si joka paik­kaan pyö­räi­le­vä­nä pap­pi­na.

– Vä­lil­lä hu­vit­taa ja jopa vä­hän är­syt­tää se, et­tä pyö­räi­lys­tä­ni teh­dään niin suu­ri nu­me­ro. En pyö­räi­le joka paik­kaan pel­käs­tään sen ta­kia, et­tä ajat­te­li­sin il­mas­toa, pyö­räi­len sik­si, et­tä en pys­ty liik­ku­maan pai­kas­ta toi­seen muul­la ta­paa, hän na­paut­taa.

Tu­ru­sen on ol­lut pak­ko ope­tel­la myös it­se­myö­tä­tun­toa ja ar­mol­li­suut­ta, sil­lä jat­ku­vas­ti läs­nä ole­va kipu vä­syt­tää ja vie voi­mat. Vaik­ka ul­ko­puo­li­set nä­ke­vät Tu­ru­sen le­ve­än hy­myn ja lem­pe­ät sil­mät, nä­kee Tu­ru­nen it­se pei­lis­tä ki­vun vä­syt­tä­mät kas­vot.

– Huo­maan miet­ti­vä­ni, mitä muut mah­ta­vat mi­nus­ta aja­tel­la. Et­tä en­kö osaa pi­tää it­ses­tä­ni huol­ta, kun olen näin vä­sy­neen nä­köi­nen. To­del­li­suu­des­sa lii­kun niin pal­jon kuin pys­tyn, sil­lä pai­kal­laan ole­mi­nen te­kee ki­pe­ää. Lii­kun myös sik­si, et­tä py­syi­sin mah­dol­li­sim­man hy­väs­sä kun­nos­sa, jot­ta jak­san näi­den ki­pu­je­ni kans­sa.

Kipu opet­taa myös luo­pu­maan. Tu­ru­nen on jou­tu­nut miet­ti­mään, mi­ten jak­saa työs­sään kam­pus­pap­pi­na.

– Ra­kas­tan työ­tä­ni, mut­ta mi­ten pys­tyn ole­maan läs­nä, jos it­se en voi hy­vin? En­tä krii­si­ti­lan­tees­sa, en­hän voi sa­noa, et­tä pa­la­taan tä­hän kuo­le­man­ta­pauk­seen en­si vii­kol­la, kun nyt en ky­ke­ne. On to­del­la ki­pe­ää koh­da­ta to­del­li­suus ja hy­väk­syä, et­tei­vät mie­li ja keho pys­ty te­ke­mään yh­teis­työ­tä, hän poh­tii.

Kai­kis­ta elä­män kään­teis­tä, ki­vuis­ta, huo­lis­ta ja mur­heis­ta huo­li­mat­ta Tu­ru­nen ei ole kos­kaan vai­pu­nut it­se­sää­liin. Hän ei va­li­ta men­nei­syy­des­tään ei­kä tä­män het­ken sä­ryis­tään. Hän ei ole kat­ke­roi­tu­nut, vaan pu­huu elä­mäs­tään re­a­lis­ti­sen lem­pe­äs­ti. Elä­mä on pa­ras­ta ja kau­nein­ta juu­ri nyt.

– Jos­tain syys­tä olen tar­vin­nut täl­lai­sen po­lun muis­tut­ta­maan sii­tä, mikä elä­mäs­sä on oi­ke­as­ti tär­ke­ää, hän sum­maa.

Ke­säi­nen met­sä heh­kuu vih­re­än eri sä­vy­jä. Pui­den ok­sat ja leh­det muo­dos­ta­vat met­sä­po­lun kul­ki­jal­le paah­teel­ta suo­jaa­van pe­sän. Se on hyvä, sil­lä haas­tat­te­lun ai­ka­na läm­pö­ti­la on nous­sut jäl­leen täl­le ke­säl­le omi­nai­siin lu­ke­miin. Tu­ru­nen sa­noo ole­van­sa met­säs­sä jo tois­ta­mi­seen sa­man päi­vän ai­ka­na. Aa­mul­la, heti päi­vän al­ka­jai­sik­si, hän oli teh­nyt rau­hal­li­sen me­di­ta­tii­vi­sen kä­ve­ly­len­kin, miet­ti­nyt omi­aan ja ru­koil­lut­kin, ku­ten hän usein met­säs­sä te­kee.

– Met­sä on sie­lun­mai­se­ma­ni, ko­ti­ni ja kirk­ko­ni. Se rau­hoit­taa, jos käyn yli­kier­rok­sil­la ja se vir­kis­tää, jos olen vä­sy­nyt. Olen viih­ty­nyt met­säs­sä koko ikä­ni, sil­lä siel­lä saan ol­la yk­sin omien aja­tus­te­ni ja Ju­ma­lan kans­sa. Työ­ni on niin so­si­aa­lis­ta ja si­säl­tää pal­jon hä­li­nää ja vils­ket­tä, sik­si­kin mi­nun on vä­lil­lä pak­ko pääs­tä met­sän rau­haan ja hil­jai­suu­teen, hän ker­too.

Pai­no vaih­tuu ja­lal­ta toi­sel­le ja Tu­ru­nen myön­tää, et­tä sel­kää sär­kee. Pai­kal­laan is­tu­mi­nen haas­tat­te­lu­het­ken ajan on vaa­ti­nut ve­ron­sa ja mie­li ja krop­pa kai­paa­vat jo sy­vem­mäl­le met­säi­sil­le po­luil­le juok­se­maan ki­pua kar­kuun. Juok­su- ja kä­ve­ly­lenk­ki­pol­ku­jaan Tu­ru­nen ei suun­nit­te­le, vaan an­taa ke­hon ker­toa, mitä se juu­ri sil­lä het­kel­lä tar­vit­see. Vä­lil­lä se on rau­hal­li­nen kä­ve­ly­tuo­kio, vä­lil­lä kii­vas juok­su­lenk­ki.

– Läh­den ete­ne­mään ja an­nan jal­ko­je­ni vie­dä. Sit­ten on iha­naa yl­lät­tyä ja to­de­ta, et­tä jaa­has, täl­lai­sel­le po­lul­le­ko ja­lat mi­nut tä­nään ja täl­lä ker­taa vei­vät. Olen elä­nyt elä­mää­ni joh­da­tuk­sen suo­jis­sa, ja joh­da­tuk­seen luo­tan myös met­sä­len­kil­lä. 

Tätä et tien­nyt Son­jas­ta

Son­ja Tu­ru­nen on syn­ty­nyt Tu­rus­sa 45 vuot­ta sit­ten ja elä­nyt val­ta­o­san elä­mäs­tään naa­pu­ri­kun­nas­sa Lie­dos­sa.

Hän on työs­ken­nel­lyt kam­pus­pap­pi­na 10 vuot­ta. Kos­ka Tu­ru­nen on ai­noa kam­pus­pap­pi Lah­den seu­dul­la ja hän on myös op­pi­lai­tos­ten hen­ki­lös­tö­pap­pi, kuu­luu hä­nen toi­min­ta-alu­ee­seen­sa yh­teen­sä noin 20 000 opis­ke­li­jaa ja hen­ki­lö­kun­nan edus­ta­jaa.

Tu­ru­nen on toi­mi­nut myös kah­dek­san vuot­ta seu­ra­kun­ta­pap­pi­na ja kah­dek­san vuot­ta sun­ti­o­na.

Tu­ru­nen on asu­nut Lah­des­sa kym­me­nen vuot­ta ja ko­kee vii­mein lah­te­lais­tu­neen­sa. Hän sa­noo pi­tä­vän­sä eri­tyi­ses­ti sii­tä, et­tä tääl­lä voi kes­kus­tas­sa­kin ka­ra­ta hel­pos­ti met­sä­po­luil­le. Li­säk­si kau­pun­ki on so­pi­van ko­koi­nen il­man au­toa liik­ku­val­le.

1.Va­paa-ai­ka­naan Son­ja te­kee mie­lel­lään kä­si­töi­tä, lu­kee, käy hil­jai­suu­den ret­rii­teis­sä ja hoi­taa puu­tar­haan­sa. Hä­nes­tä on iha­naa ajaa nur­mik­koa pal­jain ja­loin ja tun­tea nur­mik­ko var­pai­den al­la.

2.Son­ja lu­kee päi­vit­täin Raa­mat­tua, hän sa­noo, et­tä se on to­del­li­nen aar­re­ait­ta. Hän luot­taa vah­vas­ti joh­da­tuk­seen elä­mäs­sään.

3.Son­ja on ra­kas­ta­nut kir­joit­ta­mis­ta sii­tä läh­tien, kun kum­mik­si pää­ty­nyt opet­ta­ja tä­män tär­ke­än tai­don hä­nel­le opet­ti. Par­hail­laan te­keil­lä on hen­gel­li­nen las­ten­kir­ja. En­sim­mäi­ses­tä, ne­li­si­vui­ses­ta kir­jas­ta, on­kin jo lä­hes nel­jä­kym­men­tä vuot­ta. 

4.Lap­suu­den ys­tä­vil­tään Son­ja on kuul­lut, et­tä lei­keis­sä Son­ja ot­ti mie­lel­lään pa­pin roo­lin. Son­ja piti pu­heet ja lau­loi lau­lut siu­na­tes­saan kuol­leet lin­nut, hii­ret ja ora­vat leik­ki­mö­kin taak­se. Sitä en­nen hän oli kai­va­nut hau­dan val­miik­si hau­taus­het­keä var­ten.

– Lei­keis­sä olin pap­pi ja sun­tio, vaik­ka en edes lap­se­na tien­nyt koko am­mat­tien ole­mas­sa­o­los­ta.

Lue lisää aiheesta