Heinolalainen Kirsti Seppälä tunnistaa omassa elämässään hyvän vanhuuden peruspilarit, jotka tutkija Jari Pirhosen mukaan jäävät usein vanhusten pitkäaikaishoidossa vaille huomiota. Kuva: Markku Lehtinen
Markku Lehtinen
Ihmisarvoisesti kohti elämän iltaa –Tutkija: "Hukkaamme ihmisyytemme, ellemme huolehdi kaikista samalla tavoin"
Hyvä vanhuus muodostuu ihmissuhteista, mielekkyyden kokemuksesta ja oman tuntuisesta elämästä, tietävät heinolalainen Kirsti Seppälä sekä vanhusten hyvinvointiin perehtynyt tutkija Jari Pirhonen.
Kirsti Seppälä, 86, kävelee lähes päivittäin Heinolan harjumaisemissa, joita hän rakastaa. Näihin maisemiin sisältyy koko pitkän elämän kaari: perhe, ystävät, työ, harrastukset, ilot ja surut.
Iäkkäänä elämä on rauhallisempaa, mutta yhä täynnä merkitystä ja uteliaisuutta. Kevään seuraaminen tuottaa hyvää mieltä:
– Iloitsen joka silmusta, Seppälä sanoo.
Heinolan maisemissa on kevään mittaan kulkenut myös tamperelainen tutkijatohtori Jari Pirhonen, joka urallaan on omistautunut vanhusten hyvinvoinnille monella eri tasolla: ensin kolmekymppisenä lähihoitajana vanhustyössä, sitten paneutuen aiheeseen väitöskirjassaan sekä sen jälkeisessä tutkimustyössään. Viime vuosina Pirhonen on tehnyt myös vapaaehtoistyötä Arvokas vanhuus ARVA ry:ssä, jota hän itse on ollut perustamassa.
Pirhonen luonnehtii itseään elämän ihmettelijäksi, jota vanhusten hyvinvoinnin kysymykset alkoivat puhutella jo lähihoitaja-aikoina, kun hän työskenteli erilaisissa hoivayksiköissä.
– Pitkäaikaishoito on etiikan laboratorio, jossa tulevat kirkkaina näkyviin kaikki ihmiselämän ilmiöt kuten vallankäyttö ja tasa-arvo, hän sanoo.
Vanhusten kohtaamisen myötä Pirhoselle avautui koko elinkaaren arvokkuus, mutta samalla hän näki, ettei vanhusten asema ollut kohdallaan. Etenkin pitkäaikaishoidossa he tuntuvat usein jäävän syrjään omasta elämästään, kun keskiöön nousee hoivaorganisaation tehokas pyörittäminen. Sivuosaan uhkaa jäädä se, mikä iäkkään elämästä tekee hyvää:
– Sosiaaliset suhteet. Mielekäs tekeminen. Osallisuus, kuuluminen johonkin. Tunne, että voi mahdollisuuksien mukaan itse vaikuttaa elämäänsä, Pirhonen luettelee.
Nämä hyvän vanhuuden peruspilarit Kirsti Seppälä tunnistaa omassa elämässään ja iloitsee niistä.
Tärkeitä ihmissuhteita ovat omat pojat ja heidän jälkeläisensä. Lastenlasten kanssa leivotaan karjalanpiirakoita ja jutellaan. Myös rakkaat ystävät ovat tärkeä voimanlähde.
Tunne osallisuudesta, yhteenkuuluvuudesta ja oman näköisestä elämästä merkitsee Seppälälle paljon. Hän tuntee kiitollisuutta siitä, että voi yhä asua omassa kerrostalokodissaan, laittaa ruokaa ja hoitaa arkisia asioitaan. Yhteenkuuluvuuden tunne voimistuu, kun saa kokea olevansa perheelleen tärkeä. Mielekkyyden kokemus syntyy syventymisestä omiin kiinnostuksen kohteisiin. Seppälä lukee kirjoja ja lehtiä, seuraa uutisista maailman tapahtumia, askartelee ja tekee käsitöitä.
– Pääsiäiseksi kudoin lapsenlapsille tipuja, joiden sisään piilotin pääsiäismunia. Olen aina nauttinut tällaisesta leikkimielisyydestä, Seppälä kertoo.
Kun hyvän vanhuuden perusasiat ovat kunnossa, se auttaa jaksamaan myös pitkän iän mukanaan tuomat surut ja vastoinkäymiset. Seppälä jäi leskeksi reilut kymmenen vuotta sitten, ja pitkäaikaissairauksiakin hänellä on monta.
– Olen silti hirveän tyytyväinen olotilaani, hän sanoo.
– Kaikessa en pysty toimimaan samalla tavoin kuin ennen, mutta hyväksyn sen. Se kuuluu vanhuuteen.
Kirsti Seppälä muistelee, että hänen nuoruudessaan iäkkäät olivat lujemmin osa perhekuntaa ja asuivatkin usein lastensa perheiden kanssa. Nykyisin vanhat asuvat useammin erillään, ja moni kokee yksinäisyyttä.
– Itse en kärsi yksinäisyydestä, mutta toki välillä on hiljaisia hetkiä, jolloin ikävöin edesmenneitä rakkaita, hän kertoo.
Iäkkäänä elämä on rauhallisempaa, mutta yhä täynnä merkitystä ja uteliaisuutta. Kevään seuraaminen tuottaa hyvää mieltä. ”Iloitsen joka silmusta”, sanoo Kirsti Seppälä. Kuva: Markku Lehtinen
Markku Lehtinen
Seppälä on huomannut, että iäkkäistä puhutaan julkisessa keskustelussa usein kuin rasitteena.
– Vanhuus on hiljainen leima. Herkästi sanotaan, että ”olet niin vanha”. Tulee mieleen, että otetaanko vanha tosissaan. Tehokkuus, valta ja raha tuntuvat olevan tärkeämpiä kuin yksilöt ja ihmiset, Seppälä miettii.
Myös Jari Pirhosen tutkimustyössä on tullut esiin, että yhteiskunnan asenne vanhuutta kohtaan on vinoutunut.
– Vanhuus on hukassa, hän sanoo suoraan.
Vanhat niputetaan herkästi yhdeksi joukoksi, kulueräksi. Pirhonen näkee sen olevan länsimaisen uusliberalistisen ajattelun seurausta. Jos jokainen on oman onnensa seppä, ei elämän hauraudelle ja kuolemalle ole sijaa. Se on kuitenkin harhaa.
– Vain silmänräpäys, ja olen itsekin vanha. Näitä kannattaisi jokaisen miettiä, Pirhonen sanoo.
– Usein kysytään, onko meillä varaa hoitaa ihmisiä kunnolla. Itse kysyn, onko meillä varaa olla hoitamatta. Me hukkaamme ihmisyytemme, ellemme huolehdi kaikista samalla tavoin. Ihmisellä ei ole maailmassa mitään muuta kuin toinen ihminen.
Vanhusten hoivan kriisi on ollut niin ilmeinen, että tätä nykyä moni pelkää vanhenemista. On syntynyt mielikuva nykyajan huutolaisuudesta, toisten armoille jäämisestä. Pahimmillaan se voi tarkoittaa sosiaalista kuolemaa eli liukumista vuorovaikutuksen ulkopuolelle.
Pirhosen tutkimustyössä on väitöskirjasta saakka kulkenut mukana teema, jota voisi kutsua kristillisellä termillä armoksi. Se osoittaa iäkkään jakamattoman ihmisarvon ja hänen hyvinvointinsa tärkeyden.
Armon teema tuli entistäkin näkyvämmäksi, kun Pirhonen väitöksensä jälkeen ryhtyi opiskelemaan myös teologiaa.
– Sille oli kaksi syytä. Ensinnäkin omaa tutkimustyötäni varten on hyvä tuntea uskon perusasiat, sillä hengellisyys on monelle iäkkäälle yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin lähteistä. Toiseksi minusta tuntuu mukavalta ajatus, että olisin joskus liperit kaulassa vaikkapa Koukkuniemen vanhainkodin pappina, hän sanoo.
– Tutkijana olen tavallaan saarnannut armosta jo pitkään.
Papin työhön Pirhonen on saanut tuntumaa Heinolassa, jossa hän on viime viikot ollut teologiharjoittelijana. Teologian opinnot antavat aineksia myös hänen gerontologian alan tutkimukselleen:
– Kun teen gradua muistisairaiden hengellisyydestä, suunnittelen samalla aiheesta myös tieteellistä artikkelia.
Hyvän vanhuuden edellytykset voivat alkaa toteutua entistä paremmin, kun taakkapuhe jätetään taakse ja lähtökohdaksi otetaan ihminen, hänen hyvinvointinsa. Silloin iäkkäät nousevat näkyviin ainutlaatuisina yksilöinä toiveineen ja tarpeineen. Jari Pirhonen toteaa, että näiden arvojen pitäisi olla kaiken perusta myös pitkäaikaishoidossa. Tarvitaan riittävästi resursseja ja hoitavia käsiä, mutta myös hyvää johtamista ja oikeanlaista asennetta:
– Ajattelemmeko, että vanhukset asuvat työpaikallamme, vai toisin päin: että olemme töissä heidän kotonaan?
Pirhosen mukaan hyvä vanhuus sisältää aineksia koko elämän varrelta. Vanhuuden voikin ajatella alkavan jo tässä ja nyt, iästä riippumatta.
Kirsti Seppälä toteaa, ettei vanhenemista vastaan hyödytä kapinoida. On parempi ottaa se vastaan luonnollisena vaiheena elämän syklissä.
– Luotan elämään, uskon suurempaan.
”Onko meillä varaa olla hoitamatta ihmisiä kunnolla? Me hukkaamme ihmisyytemme, ellemme huolehdi kaikista samalla tavoin”, sanoo tutkija Jari Pirhonen. Kuva: Markku Lehtinen
Markku Lehtinen
Jari Pirhonen
Tutkijatohtori, teologian opiskelija
Syntynyt 1970 Kontiolahdessa.
Asuu Tampereella.
Työskennellyt ennen tutkijanuraansa muun muassa suntiona, peltiseppänä, pitsanpaistajana ja lähihoitajana.
Väitteli tohtoriksi gerontologian alalta vuonna 2017 aiheenaan iäkkäiden hyvän elämän toteutuminen tehostetussa palveluasumisessa.
Tutkinut laajasti iäkkäiden hyvän elämän edellytyksiä.
Tutkii Koneen säätiön rahoittamassa hankkeessa pitkäaikaishoidossa olevien muistisairaiden elämän loppuvaiheita, erityisesti sosiaalisen kuoleman teemaa.
Opiskelee teologiaa Helsingin yliopistossa.
Harrastaa liikuntaa ja kissan palvelemista.
On varautunut omaan vanhuuteensa muuttamalla jo alle viisikymppisenä varttuneille suunnattuun asunto-osakeyhtiöön.
Tekee vapaaehtoistyötä Arvokas vanhuus ARVA ry:ssä, jota oli myös perustamassa. Yhdistyksen hankkeita ovat muun muassa vanhusten unelmia toteuttanut Unelmatehdas sekä muistisairaille suunnattu Minun ääneni -kuorohanke.