"Isien ongelmat kärjistyvät turhaan", sanoo pitkän linjan isätyöntekijä Timo Naapuri
Kärköläläisen Timo Naapurin vetämän Isille.info-hankkeen tavoitteena on valtakunnallinen verkkoportaali, joka yhdistää valtakunnalliset ja paikalliset isäpalvelut yhden osoitteen alle. Isätyötä seurakunnassa ja neuvolassa tehnyt Naapuri on nähnyt, miksi isä jää liian usein vaille apua.
Nykyajan vanhemmuudessa isän odotetaan olevan tasaveroinen osallistuja. Monessa perheessä näin varmasti onkin, mutta kodin ulkopuolella, esimerkiksi lapseen ja äitiin keskittyneissä perhepalveluissa, mies voi jäädä paitsioon. Näin näkee Mäntsälän seurakunnan diakoniatyöntekijä Timo Naapuri, 55.
Isä lähtee vanhemmuuteen äitiin verrattuna takamatkalta. Isäksi tullaan vasta, kun lapsi syntyy, ja osa syttyy vielä hitaammin.
Naapurin mukaan miehiä pitäisi valmistaa vanhemmuuteen hyvissä ajoin. Jos hän saisi päättää, iseillä olisi neuvoloissa oma vastaanottoaika.
– Isälle tarjotaan neuvolassa liian usein vain tuoli ja kuuntelijan rooli. Miehellä voisi olla oma aika, joku tsekkaus aina, kun lapsi on tietyn ikäinen. Selvitettäisiin, mitä isälle kuuluu. Isät kuormittuvat yhtä lailla lapsiperheen arjen pyörittämisessä, Naapuri sanoo.
Ei ole ihan sama, kuinka isällä menee. Isyys tekee hyvää miehelle, parisuhteelle ja perheelle. Yhteiskuntakin hyötyy, kun isät voivat hyvin. Osallistuva isä tukee lapsen kasvua, sosiaalista ja emotionaalista kehitystä.
– Lapsi pystyy kasvamaan ilman isää, mutta lapsella on oikeus isään ja isällä oikeus lapseen. Jokaisen isyys on tärkeä. Jokainen isä voi olla hyvä isä omista lähtökohdistaan, ja aina voi kehittyä.
Timo Naapuri valmistui diakonian virkaan Lahden diakoniaopistosta vuonna 1990. Samana vuonna hänestä tuli isä. Työpaikka löytyi Keski-Lahden seurakunnasta, jossa hän työskenteli diakonian viransijaisena 1990–92.
– Sitten tuli lama, ja jäin ilman töitä. Olin kaksi vuotta kotona pienten lasten kanssa. Se oli elämäni haastavinta aikaa. Olin vasta tullut työmarkkinoille ja olin työtön.
Nuori isä halusi tutustua muihin iseihin. Hollolan seurakunnan perhekerho tuotti siinä suhteessa pettymyksen.
– Olin ainoa isä kerhossa. Se oli karmea kokemus.
Kun Hollolassa ei ollut isä-lapsi-kerhoa, Naapuri perusti sellaisen.
– Lähtökohta oli itsekäs. Aloitin isäkerhon vetämisen Hedelmätarhassa 1996, että sain puida asioita vertaisteni kanssa. Samana vuonna vedin ensimmäisen isä-lapsiviikonloppuleirin Hollolan Parinpellossa.
Neljännesvuosisata myöhemmin Naapuri on uuden äärellä. Naapurin vetämä Isille.info-hanke sai kesäkuussa kirkolliskokoukselta 10 000 euron avustuksen. Isille.infon on tarkoitus olla valtakunnallinen verkkoportaali, joka yhdistää valtakunnalliset ja paikalliset isäpalvelut yhden osoitteen alle. Portaalin on tarkoitus avautua joulukuussa.
Isille.info on suunniteltu kaikenikäisille iseille, seurakuntien, järjestöjen ja perhekeskusten työntekijöille sekä isätyöstä kiinnostuneille.
– Sloganimme kuuluu: Isyyden pelikentillä. Isyydessä on erilaisia rooleja, kuten pelaajilla pallopeleissä. On puolustajia, rakentajia ja hyökkääjiä. Idea on pelata positiivisella ilmeellä, huumoria unohtamatta, Naapuri sanoo.
Sivusto tarjoaa tukea iseille eri elämänvaiheissa, kuten vanhempana, isovanhempana ja etävanhempana.
– Pyrimme tukemaan ja vahvistamaan sukupolvien välistä vuorovaikutusta.
Vertaistukea ja yhteisöllisyyttä etsivät löytävät sivuston kautta keskusteluryhmiin sekä alueellisiin ja valtakunnallisiin isätapaamisiin.
– Kun sote-uudistus tulee, on mahdollista nähdä, minkälaista isätyötä milläkin paikkakunnalla järjestetään.
Naapuri vastaa sivustosta Espoon Leppävaaran seurakunnan perhetoiminnanohjaaja Jukka Silventoisen kanssa.
– Apua saamme muista seurakunnista ja järjestökentältä. Näin isoa hommaa ei voi kahdestaan tehdä oman työn ohessa. Portaalin alla on järjestöjen ja seurakuntien lisäksi vertaistoimintaa järjestäviä yksityisiä palveluntuottajia sekä kuntia.
Naapuri haluaa tehdä hankkeella isätyötä tunnetuksi myös seurakunnissa sekä rohkaista seurakuntia aloittamaan ja lisäämään isätyötä.
Naapuri on tehnyt diakonista perhetyötä Mäntsälän seurakunnassa vuodesta 1999. Idean Isille.info-portaaliin hän sai ensimmäisenä koronakeväänä Facebookiin perustamastaan isäryhmästä.
– Perustin Keski-Uudenmaan iskät -ryhmän heti, kun isien ja lasten viikonloppuleiri jouduttiin ensimmäisen kerran koronan takia perumaan.
Ryhmään tuli kuukaudessa 70 jäsentä. Nyt jäseniä on jo yli 200.
Keski-Uudenmaan iskät on mahdollisimman matalan kynnyksen palvelu.
– Ryhmässä on mahdollista keskustella isyydestä tai pelkästään seurata keskustelua. Tarjoilen keskustelun pohjaksi erilaisia teemoja.
Isä-lapsi-iltaryhmiä Naapuri ohjaa Mäntsälän seurakunnan leirikeskuksessa Ahvenlammella.
– Jutellaan aikuisten ja lasten kesken niitä näitä. Aina meillä on myös jotain aktiivista tekemistä ja iltapala. Joskus saunotaankin.
Pakot ja paineet pidetään minimissään.
– Ryhmään ei tarvitse sitoutua niin, että pitäisi käydä joka kerta. Voi tulla silloin kuin siltä tuntuu. Voi tulla lapsen kanssa tai yksin. On helppo nähdä, kuinka yhteisöllisyys voimaannuttaa. Porukkaan voi tuntea kuuluvansa, vaikka kävisi harvemminkin.
Naapuri on ohjannut ryhmään myös diakonia-asiakkaittaan.
– En kuitenkaan ota iltaisin niitä asioita esiin, mitä toimistoajalla on puhuttu.
Verkossa Naapuri järjestää kahden viikon välein Isyyden iltavuoro -kokoontumisia suljetulle ryhmälle.
– Kaikki eivät tarvitse fyysistä kohtaamista, hän perustelee.
Isä-lapsileirejä Naapuri vetää seurakunnassa kahdesti vuodessa. Kaikkiaan hän laskee pitäneensä 32 leiriä. Leireillä on sama ajatus kuin muissa vertaistapaamisissa. Arjen rutiinit murtuvat, ja miehet pääsevät vaihtamaan ajatuksia keskenään ja touhuamaan jälkikasvunsa kanssa.
– Leireillä isät huolehtivat lapsistaan. En vaihda kenenkään vaippaa. Olen vähän kuin hirviporukan vetäjä. Tehtäväni on saada kaikki tuntemaan olonsa porukassa hyväksi.
Kerran kuussa isät ja lapset kokoontuvat Mäntsälän perhekeskuksessa. Siellä palkatut ammattilaiset katsovat lapsia sillä aikaa, kun isät keskustelevat.
Naapuri tekee isätyötä myös maahanmuuttajien parissa.
– Maahanmuuttajaisät sanovat, että Timo on hyvä Jumalan mies, vaikka ovat pääasiassa islaminuskoisia.
Naapurin mukaan isien ongelmat kärjistyvät turhaan, jos mies ei hae apua ajoissa eikä miehen avuntarvetta tunnisteta.
– Perhepalveluissa isä pitäisi huomioida tasaveroisena perheenjäsenenä, mutta useinkaan näin ei ole, kun fokus on äidin ja lapsen hyvinvoinnissa. Neuvoloiden ja lastensuojelun työntekijöistä yli 90 prosenttia on naisia. Mies voi olla heille haaste ja jäädä ilman tukea.
Ihmisestä voi olla vaikea nähdä, että hänellä on ongelmia, jos hän ei ongelmista pukahda. Kun Joonas Berghäll ja Mika Hotakainen saivat suomalaiset miehet puhumaan ja näyttämään tunteitaan palkitussa dokumenttielokuvassaan Miesten vuoro, saavutusta ihmeteltiin miehissä. Naapurin kokemuksen mukaan harva isä avautuu isyyden kipupisteistä harrastus- tai työporukoissa.
– Rooli pitää tilanteessa kuin tilanteessa. Isäkerhoissa on mahdollista avautua.
Poliisi voi olla ensimmäinen ammattilainen, joka kiinnostuu kipuilevasta miehestä. Yleensä siinä vaiheessa ongelmat ovat jo kasautuneet. Ongelmien ennaltaehkäisy olisi mielekkäämpää niin miehen, perheen kuin yhteiskunnankin kannalta. Ongelmat ovat kirjavia.
– Joka kymmenes pikkulapsiperheen isä kärsii masennuksesta. Parisuhteessa menee huonosti, on väsymystä ja mikään ei tunnu miltään. On työttömyyttä, erotilanteita, huoltajuuskiistoja, päihdeongelmaa tai vankilasta vapautuminen pelottaa.
Isän hyvinvointi heijastuu lapsen tulevaisuuteen.
– Isän läsnäolo vähentää lapsen häiriökäyttäytymisen mahdollisuutta. Lisäksi lapsen on helpompi luoda sosiaalisia kontakteja ja oppimistulokset ovat paremmat, Naapuri muistuttaa.
Naapuri on nähnyt neuvolamaailmaa myös tiskin toiselta puolen. Hän työskenteli kuusi vuotta osa-aikaisena isätyöntekijänä Mäntsälän neuvolassa samaan aikaan, kun teki töitä seurakunnalle. Naapuri ei tunne ketään muuta neuvolavastaanottoa pitänyttä miestä, vaikka näkee palvelulle selkeän tarpeen.
– Asiakaspalautteen mukaan isät olivat tyytyväisiä, kun oli mies, jolle puhua.
Työt loppuivat, kun määräaikaisuutta ei jatkettu.
– Helsingin Sanomat teki toissa keväänä jutun Keski-Uudenmaan iskät -ryhmästä. Neuvolassa eivät tykänneet Hesarin jutusta. Keusote (Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä) ei uusinut määräaikaista sopimustani. Kuulin, että se johtui nimenomaan lehtijutusta, vaikka ei jutussa minusta ollut mitään, mistä kenenkään olisi pitänyt pahastua. Siinä isät päinvastoin kehuivat palvelua.
Naapuri sanoo, että perhepalveluissa pitäisi olla enemmän miehiä töissä. Se olisi omiaan tuulettamaan yhteiskunnan luutuneita rakenteita. Tasa-arvosta puhutaan paljon, mutta lähtökohtaisesti äitiä pidetään yhä ensisijaisena vanhempana.
Kokeneen isätyöntekijän mukaan isät tulevat erotilanteissa liian harvoin kuulluiksi. Varsinkin huoltajuuskiistoissa isät tuntevat jäävänsä alakynteen.
– Isä jää liian usein ilman tukea. Isältä ei osata edes kysyä. Isä syrjäytetään, vaikka lapselle yhteishuoltajuus olisi erossa paras.
Aina ei ole syrjäyttämisestä kysymys. Isä voi syrjäytyä myös omaa syytään.
– Moni voi olla tyytyväinen, että isä ei ole kuvioissa mukana, jos tämä on esimerkiksi väkivaltainen. Isäsuhdetta ei kuitenkaan kannata kovin helposti kokonaan katkaista.
Naapuri sanoo, että nykymies haluaa olla läsnä perhe-elämässä ja osallistuu, kun saa mahdollisuuden. Hän harmittelee, että seurakunnissakin isät jäävät usein ulkokehälle.
– Seurakunnan perinteiset toimintamuodot kiinnostavat yleensä yli 60-vuotiaita miehiä. Ruuhkavuosia elävä isä käy harvoin kirkossa. Pitäisi keksiä miehiä osallistavaa toimintaa. Mäntsälässä miehillä on mahdollisuus osallistua seurakunnan toimintaan lastensa kanssa.
Perhekerhot eivät Naapurin kokemuksen mukaan miehiä puhuttele.
– Miehet eivät käy kerhossa, ellei siellä ole muita miehiä. Kerhossa on myös oltava miestä kiinnostavaa toimintaa. Ei koulujen vanhempainilloissakaan ole niin paljon isejä kuin äitejä. Ne pitäisi paketoida jotenkin toisella tapaa.
Miehiä on vaikea saada liikkeelle, ellei kyse ole pallopeleistä.
– Olen kohdannut työssäni lukemattomia isejä. Miehiä oli silloin alkuun vaikea saada ryhmiin ja leireille, ja haastavaa se on edelleen.
Tarvetta on, mutta kysyntä ja tarjonta eivät aina kohtaa. Siinä voisi olla isomman mietinnän paikka.
– Isätyötä ehdottomasti tarvitaan, mutta toiminnasta mahdollisesti kiinnostuneita miehiä on joskus hankala löytää. Säännöllisyys ja pitkäjänteisyys auttaa, samoin verkostoituminen. Pienten lasten isät harvemmin lukevat seurakunnan ilmoituksia ja somea.
Timo Naapuri kasvoi työläiskodissa Kokemäellä. Kirkko oli keskellä kylää, ja koti sen vieressä. Isä ja äiti kävivät töissä osuuskaupassa.
– Isäni oli hiljainen sivustaseuraaja. Olen pyrkinyt olemaan erilainen kuin hän. Olen yrittänyt olla läsnä ja aktiivinen lasten elämässä. Kuitenkin, mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän toimin kuin isäni.
Naapuri sanoo olevansa isänä kuunteleva, joustava ja läsnäoleva, mutta olisi halunnut olla kasvattajana napakampi ja vaativampi. Lapset ovat jo aikuisia, mutta lasten asiat koskettavat isää edelleen.
– Lapsi on vanhemmilleen aina lapsi siinä mielessä, että tunneyhteys säilyy, vaikka yhteys ei olekaan niin tiivis kuin lapsen asuessa kotona.
Naapuri on myös isoisä. Joskus kuulee sanottavan, että isovanhemmuus on parempaa kuin vanhemmuus, kun lapsista ei ole samalla tavalla 24/7 vastuussa kuin omistaan.
– Isovanhemmuus ei ole aina niin kivaa ja helppoa. Kohtaamiset voivat olla haastavia. Lapset kokeilevat välillä niin vanhempiensa kuin isovanhempiensa rajoja.
Pitkän linjan isätyöntekijä sanoo ihailevansa nykypäivän nuoria isejä, jotka osaavat käyttäytyä luontevasti lastensa kanssa.
– Isät pärjäävät lasten kanssa ihan eri tavalla kuin silloin, kun olin nuori isä.
Iseiltä myös odotetaan enemmän kuin ennen. Naapuri sanoo, että isien on tärkeää huolehtia omasta ajastaan ja jaksamisestaan.
Työ antaa Timo Naapurille voimia.
– Tuskin olisin näin kauan tehnyt tätä, ellen olisi saanut palautetta, kuinka tärkeää ja arvokasta monipuolisen vertaistoiminnan järjestäminen on isille. En ehkä pysty estämään eroja, mutta vahvistan osaltani isän ja lapsen suhdetta sekä seurakuntayhteyttä, hän toteaa.
4 asiaa, joita et tiennyt Timosta
Timo Naapuri syntyi Kokemäellä vuonna 1966. Hän asuu Kärkölässä. Perheeseen kuuluu vaimo Kaarina sekä kaksi aikuista lasta. Hänellä on kolme lapsenlasta.
Naapuri on Hollolan Kärkölän kappeliseurakunnan kappelineuvoston ja Kärkölän kunnan sivistyslautakunnan jäsen. Koulutukseltaan hän on diakoni ja psykiatrinen sairaanhoitaja. Hän on ollut kohta 24 vuotta kirkon palveluksessa. Hän on työskennellyt Mäntsälän seurakunnan lisäksi muun muassa Keski-Lahden seurakunnassa, Hämeenkosken seurakunnassa sekä puolustusvoimissa.
Naapuri on kiinnostunut yhdistystoiminnasta, politiikasta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, mutta tiesitkö hänestä tätä:
1 Timon ääniala on tenori. Hän on laulanut Mäntsälän gospelkuorossa yli 10 vuotta.
2 Lapsuuden toiveammatti oli urheilutoimittaja. Timo harrastaa vesiliikuntaa ja kuntoilua sekä kannattaa jääkiekossa Rauman Lukkoa.
3 Timo kuuntelee mielellään 70-luvun musiikkia. Hän pitää erityisesti Abbasta. Työmatkoilla soi Radio Dei.
4 Timon hengellinen koti on Kansan Raamattuseura. Hän toimi Sanan Suvipäivien pääsihteerinä vuonna 2009.