Artikkelia ladataan...
Albinismia sairastava Happiness Koisianga on kulkenut läpi vaikeiden elämänvaiheiden. Isä ja tämän suku eivät hyväksyneet lapsen sairautta. Koulussa muut lapset nipistelivät hänen ihoaan, ja kaduilla huudeltiin pilkkasanoja.
Naomi Kivuyo kuuroutui lapsena. "Opettajani ei osannut viittomakieltä. Opin jo varhaisessa iässä lukemaan huulilta. Viittomakielen olen oppinut muilta kuulovammaisilta."
Johanna Erjonsalo
Raymond Emanuely Laizer innostuu päästessään laboratorioluokkaan. Opiskelu tapahtuu hänen koulussaan usein työpajoissa. "Teemme paljon omin käsin. Se on käytännöllistä, ja pidän siitä."
Albinismia sairastava Happiness Koisianga on kulkenut läpi vaikeiden elämänvaiheiden. Isä ja tämän suku eivät hyväksyneet lapsen sairautta. Koulussa muut lapset nipistelivät hänen ihoaan, ja kaduilla huudeltiin pilkkasanoja.
Naomi Kivuyo kuuroutui lapsena. "Opettajani ei osannut viittomakieltä. Opin jo varhaisessa iässä lukemaan huulilta. Viittomakielen olen oppinut muilta kuulovammaisilta."
Johanna Erjonsalo
Raymond Emanuely Laizer innostuu päästessään laboratorioluokkaan. Opiskelu tapahtuu hänen koulussaan usein työpajoissa. "Teemme paljon omin käsin. Se on käytännöllistä, ja pidän siitä."
Kirkko kasvaa Tansaniassa kohisten – kehitysyhteistyöllä pyritään kitkemään syrjintää ja sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa
Tämä on niin kutsuttu story tell -artikkeli. Parhaan lukukokemuksen saat käyttämällä kannettavaa tai pöytätietokonetta.
Happiness Koisianga sairastaa albinismia, ja siksi hänen ihonvärinsä on vaalea.
Sairaus merkitsee sitä, että Koisianga voi olla kotimaassaan suuressa vaarassa. Taikausko on Tansaniassa yleistä, ja albinismia sairastavien kehossa uskotaan olevan taikavoimia.
Albinismia sairastavat ovat yleisesti heikkonäköisiä. Koisianga sai tietää vasta 30-vuotiaana, että aurinko tekee vaurioita myös hänen iholleen.
– Nuorena en juuri käyttänyt hattua, vaan pukeuduin lyhyisiin vaatteisiin. Ihoni on pahasti vaurioitunut. Ihme kyllä, en ole sairastunut ihosyöpään, Koisianga sanoo, kaikesta huolimatta leveän hymyn säestämänä.
Hymyyn törmää Tansaniassa usein. Se on käyntikortti ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa maassa, jolla on paljon haasteita ja jossa merkittävä osa ihmisistä elää köyhyysrajan alapuolella.
Koisianga on kulkenut läpi vaikeiden elämänvaiheiden. Isä ja tämän suku eivät hyväksyneet lapsen sairautta. Koulussa muut lapset nipistelivät hänen ihoaan, ja kaduilla huudeltiin pilkkasanoja.
– Onneksi äitini suojeli minua ja rakensi minulle itsetunnon.
Monet vammaiset ihmiset eivät selviä Tansaniassa syntymää pidemmälle.
– Kun vamma todetaan, kätilö saattaa tappaa lapsen. Sitten vain kerrotaan, että "syntyi kuollut lapsi".
Jos satut syntymään tansanialaiseksi naiseksi, oikeutesi ovat huomattavasti miehiä pienemmät. Jos olet lisäksi tavalla tai toisella vammainen, oikeuksia ei ole perinteisesti juuri lainkaan.
Ilmiö koskettaa miljoonia ihmisiä, sillä Tansanian noin 70 miljoonan ihmisen väestöstä arviolta 11 prosentilla on jonkinlainen vamma. Esimerkiksi kuulo- ja näkövammat ovat yleisiä.
Vammaisen mahdollisuudet elää tavallista perhe-elämää ovat vähäiset.
– Yhteisö saattaa viestittää, että tuot vain suuremman taakan, jos menet naimisiin ja synnytät lapsen, Koisianga kertoo.
Vammaista lasta piilotellaan usein kotona. Väkivallan uhka on suuri. Lähes jokaista vammaista naista on käytetty seksuaalisesti hyväksi. Vammaisia myös steriloidaan ilman heidän lupaansa.
Happiness Koisiangan elämäntilanne on tällä hetkellä valoisa. Hän työskentelee Tansanian vammaisjärjestöjen kattojärjestössä edistämässä vammaisten oikeuksia. "Ennen meidät oli piilotettu, mutta enää emme piiloudu."
Selianin sairaala on yksi Tansanian luterilaisen kirkon omistamista sairaaloista. Sairaalasta tekee erityisen se, että siellä huomioidaan vammaisten naisten ja tyttöjen oikeudet.
Tansanialaisia naisia kuunnellessa ymmärtää nopeasti, että ongelmien mittakaava on länsimaisesta näkökulmasta ammottavan suuri. Sukupuoleen perustuvan väkivallan tunnistaminen ja kitkeminen onkin yksi Tansaniassa harjoitettavan kehitysyhteistyön kantavia teemoja.
Pohjois-Tansanian Arushassa sijaitseva Selianin sairaala on yksi Tansanian luterilaisen kirkon omistamista sairaaloista. Hiekkatie sairaalalle on kuoppainen, mutta itse sairaala-alue on siisti ja rauhallinen, nurmikot ja kukkaistutuksetkin liki virheettömät.
Selianin sairaalasta tekee erityisen se, että siellä on ryhdytty huomioimaan vammaisten naisten ja tyttöjen oikeuksia. Sairaalaan on rakennettu hoitopolku, jossa vammaiset ihmiset saavat tarvitsemiaan palveluita ja tietoa esimerkiksi seksuaaliterveydestä ja -oikeuksista. Lisäksi henkilökunta koulutetaan vastaanottamaan heidät.
– Tämän hankkeen myötä meille on annettu mahdollisuus näyttää, mitä me osaamme ja mitä haluamme elämältämme, Koisianga iloitsee.
Koisiangan oma elämäntilanne on tällä hetkellä valoisa. Hän työskentelee Tansanian vammaisjärjestöjen kattojärjestö Shivyawatassa edistämässä vammaisten ihmisten oikeuksia.
– Tätä ennen meidät oli piilotettu, mutta enää emme piiloudu, Koisianga sanoo ylpeyttä äänessään.
Sairaalayön hinta on Selianissa 10 000-15 000 shillinkiä (3-5 euroa). Se on paljon monelle tansanialaiselle. Päälle tulevat esimerkiksi laboratoriokokeet ja hoidot. "On tavallista, että potilas lähetetään kotiin selvittämään, voiko perhe tai lähiyhteisö osallistua kustannuksiin. Jos joku on välittömässä hengenvaarassa, häntä autetaan riippumatta siitä, onko hänellä rahaa", kertoo sairaalan johtaja Amon Marti.
Koisiangan tarina on voimaannuttava ja siitä paistaa toivo, joka on myös eräs luterilaisen kirkon tärkeimmistä arvoista.
Noin 8,5 miljoonaa tansanialaista kuuluu ELCT:hen. Se on Etiopian Mekane Yesus -kirkon jälkeen maailman toiseksi suurin evankelis-luterilainen kirkko. Jäsenmäärä on tuntuvassa kasvussa.
– 60 vuotta sitten meillä oli vain 0,5 miljoonaa jäsentä. Nyt jäseniä on 8,5 miljoonaa, mainitsee ELCT:n apulaispääsihteeri Paul Mmbando.
Tansanissa on valtavasti nuoria ihmisiä. Vuoden 2022 laskennan mukaan 43 prosenttia väestöstä oli alle 15-vuotiaita. Alle 25-vuotiaiden osuudeksi arvioidaan jopa yli 70 prosenttia.
Vastaamme tavallisille ihmisille tärkeisiin kysymyksiin. Siinä on syy kasvuumme.
Paul Mmbando
Väestörakenteen vuoksi Tansania tarvitsee suuria investointeja koulutukseen, terveydenhuoltoon ja työllistymismahdollisuuksiin.
ELCT omistaa 24 sairaalaa ja 148 terveysklinikkaa, joista valtaosa sijaitsee maaseudulla. Kirkko vastaa kaikkiaan noin 15 prosentista Tansanian kansallisesta terveydenhuollosta.
Sen terveysohjelmat kattavat muun muassa perusterveydenhuollon, palliatiivisen hoidon, varhaislapsuuden kehityksen ja ympäristöoikeudenmukaisuuden edistämisen. Lisäksi ELCT on aktiivinen AIDS-valistaja ja tukee HIV-positiivisia henkilöitä sekä heidän perheitään.
Mmbando kuvailee lähestymistapaa kokonaisvaltaiseksi.
– Vastaamme tavallisille ihmisille tärkeisiin kysymyksiin. Siinä on syy kasvuumme. Vaikka yhteiskunnallisten kysymyksien ratkaiseminen ei olekaan kirkon ensisijainen tehtävä, voimme olla vaikuttamassa kehitykseen.
Ngyekun yläkoulu on julkinen koulu, jota käyvät tavallisten perheiden lapset. Pihamaa on pitkän sadekauden jälkeen vehreä.
Maasaiheimoon kuuluvalla Raymond Emanuely Laizerilla on neljä sisarusta, ja hän on perheen kuopus.
Vastaanotto Ngyekun yläkoulussa on sykähdyttävä. 350 oppilasta ovat kokoontuneet koulun pihamaalle laulamaan tervetuliaislaulun suomalaisille toimittajille.
Ngyekun yläkoulu on periaatteessa melko tavallinen Pohjois-Tansanian maaseudun julkinen koulu, jossa käyvät tavallisten perheiden tavalliset lapset. Erityisen siitä tekevät osallistavat oppimismenetelmät. Ngyekun koulussa hyödynnetään niin kutsuttua Pita-menetelmää, josta opettajat saavat täydennyskoulutusta läheisessä Makumiran yliopistossa.
Osallistavilla metodeilla pyritään muun muassa vauhdittamaan oppilaiden kielitaitoja sekä tasoittamaan poikien ja tyttöjen välisiä oppimiseroja.
16-vuotias Raymond Emanuely Laizer näyttää muutaman muun oppilaan kanssa, kuinka jätteet erotellaan, ja kuinka istutetaan ja hoidetaan erilaisia kasveja papaijasta, salaatinlentiin, mangoldiin, sitruunaruohoon, pinaattiin ja tomaattiin.
Laboratorioksi kutsutussa luokassa, jossa esitellään esimerkiksi tähteiden hyötykäyttöä, Raymondin innostus kasvaa entisestään.
– Haaveeni on työskennellä insinöörinä. Haluan suunnitella esimerkiksi lentokoneita.
Maasaiheimoon kuuluvalla Laizerilla on neljä sisarusta, ja hän on perheen kuopus. Ngyekun yläkoulu on perheelle tuttu, ja myös Raymond on siihen tyytyväinen.
– Teemme paljon omin käsin. Se on käytännöllistä, ja pidän siitä.
ELCT omistaa yhteensä 68 rekisteröityä toisen asteen peruskoulua, joista yksi on erityinen koulu kuuroille opiskelijoille. Kirkko omistaa lisäksi kolme yliopistoa ja kuusi muuta koulutuslaitosta.
Pita-hankkeen seurauksena oppimistulokset maaseudun kouluissa ovat parantuneet, ja yhä useampi oppilaista läpäisee englanninkielisen päättökokeen. Sen jälkeen on mahdollista hakea jatko-opintoihin.
Perinteiset arvostukset ovat silti tiukassa. Siinä missä poikien odotetaan opiskelevan ja tuovan perheelleen elannon, tytöiltä vaaditaan jo varhaisessa iässä osallistumista kodin ja sisarusten hoitoon.
Lasikattoja murretaan toki Tansaniassakin. Vuonna 2021 se sai ensimmäisen naispuolisen presidentin, muslimitaustaisen Samia Suluhun.
Johanna Erjonsalo
Oppilaat jonottavat ruokaa Ngyekun yläkoulussa. Kouluruoka on Tansaniassa yksinkertaista, ja esimerkiksi durrasta keitetty velli on yleistä.
Johanna Erjonsalo
Ngyekun koulun viljelyalueella kasvatetaan erilaisia kasveja papaijasta, salaatinlentiin, mangoldiin, sitruunaruohoon, pinaattiin ja tomaattiin. Kuvassa 14-vuotias Tatu.
Johanna Erjonsalo
Pita-hankkeen seurauksena oppimistulokset maaseudun kouluissa ovat parantuneet, ja yhä useampi oppilaista läpäisee englanninkielisen päättökokeen. Raymond haaveilee insinöörin ammatista.
Teksti: Markus Luukkonen, kuvat: Johanna Erjonsalo
Kirjoittaja osallistui Suomen Lähetysseuran järjestämälle toimittajamatkalle, jonka rahoittajia olivat ulkoministeriö ja Lähetysseura. Lähetysseuran kehityshankkeissa Tansaniassa keskitytään vammaisten ihmisten aseman parantamiseen, opettajakoulutukseen ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen.
Tämä on niin kutsuttu story tell -artikkeli. Parhaan lukukokemuksen saat käyttämällä kannettavaa tai pöytätietokonetta.
Happiness Koisianga sairastaa albinismia, ja siksi hänen ihonvärinsä on vaalea.
Sairaus merkitsee sitä, että Koisianga voi olla kotimaassaan suuressa vaarassa. Taikausko on Tansaniassa yleistä, ja albinismia sairastavien kehossa uskotaan olevan taikavoimia.
Albinismia sairastavat ovat yleisesti heikkonäköisiä. Koisianga sai tietää vasta 30-vuotiaana, että aurinko tekee vaurioita myös hänen iholleen.
– Nuorena en juuri käyttänyt hattua, vaan pukeuduin lyhyisiin vaatteisiin. Ihoni on pahasti vaurioitunut. Ihme kyllä, en ole sairastunut ihosyöpään, Koisianga sanoo, kaikesta huolimatta leveän hymyn säestämänä.
Hymyyn törmää Tansaniassa usein. Se on käyntikortti ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa maassa, jolla on paljon haasteita ja jossa merkittävä osa ihmisistä elää köyhyysrajan alapuolella.
Koisianga on kulkenut läpi vaikeiden elämänvaiheiden. Isä ja tämän suku eivät hyväksyneet lapsen sairautta. Koulussa muut lapset nipistelivät hänen ihoaan, ja kaduilla huudeltiin pilkkasanoja.
– Onneksi äitini suojeli minua ja rakensi minulle itsetunnon.
Monet vammaiset ihmiset eivät selviä Tansaniassa syntymää pidemmälle.
– Kun vamma todetaan, kätilö saattaa tappaa lapsen. Sitten vain kerrotaan, että "syntyi kuollut lapsi".
Jos satut syntymään tansanialaiseksi naiseksi, oikeutesi ovat huomattavasti miehiä pienemmät. Jos olet lisäksi tavalla tai toisella vammainen, oikeuksia ei ole perinteisesti juuri lainkaan.
Ilmiö koskettaa miljoonia ihmisiä, sillä Tansanian noin 70 miljoonan ihmisen väestöstä arviolta 11 prosentilla on jonkinlainen vamma. Esimerkiksi kuulo- ja näkövammat ovat yleisiä.
Vammaisen mahdollisuudet elää tavallista perhe-elämää ovat vähäiset.
– Yhteisö saattaa viestittää, että tuot vain suuremman taakan, jos menet naimisiin ja synnytät lapsen, Koisianga kertoo.
Vammaista lasta piilotellaan usein kotona. Väkivallan uhka on suuri. Lähes jokaista vammaista naista on käytetty seksuaalisesti hyväksi. Vammaisia myös steriloidaan ilman heidän lupaansa.
Happiness Koisiangan elämäntilanne on tällä hetkellä valoisa. Hän työskentelee Tansanian vammaisjärjestöjen kattojärjestössä edistämässä vammaisten oikeuksia. "Ennen meidät oli piilotettu, mutta enää emme piiloudu."
Selianin sairaala on yksi Tansanian luterilaisen kirkon omistamista sairaaloista. Sairaalasta tekee erityisen se, että siellä huomioidaan vammaisten naisten ja tyttöjen oikeudet.
Tansanialaisia naisia kuunnellessa ymmärtää nopeasti, että ongelmien mittakaava on länsimaisesta näkökulmasta ammottavan suuri. Sukupuoleen perustuvan väkivallan tunnistaminen ja kitkeminen onkin yksi Tansaniassa harjoitettavan kehitysyhteistyön kantavia teemoja.
Pohjois-Tansanian Arushassa sijaitseva Selianin sairaala on yksi Tansanian luterilaisen kirkon omistamista sairaaloista. Hiekkatie sairaalalle on kuoppainen, mutta itse sairaala-alue on siisti ja rauhallinen, nurmikot ja kukkaistutuksetkin liki virheettömät.
Selianin sairaalasta tekee erityisen se, että siellä on ryhdytty huomioimaan vammaisten naisten ja tyttöjen oikeuksia. Sairaalaan on rakennettu hoitopolku, jossa vammaiset ihmiset saavat tarvitsemiaan palveluita ja tietoa esimerkiksi seksuaaliterveydestä ja -oikeuksista. Lisäksi henkilökunta koulutetaan vastaanottamaan heidät.
– Tämän hankkeen myötä meille on annettu mahdollisuus näyttää, mitä me osaamme ja mitä haluamme elämältämme, Koisianga iloitsee.
Koisiangan oma elämäntilanne on tällä hetkellä valoisa. Hän työskentelee Tansanian vammaisjärjestöjen kattojärjestö Shivyawatassa edistämässä vammaisten ihmisten oikeuksia.
– Tätä ennen meidät oli piilotettu, mutta enää emme piiloudu, Koisianga sanoo ylpeyttä äänessään.
Sairaalayön hinta on Selianissa 10 000-15 000 shillinkiä (3-5 euroa). Se on paljon monelle tansanialaiselle. Päälle tulevat esimerkiksi laboratoriokokeet ja hoidot. "On tavallista, että potilas lähetetään kotiin selvittämään, voiko perhe tai lähiyhteisö osallistua kustannuksiin. Jos joku on välittömässä hengenvaarassa, häntä autetaan riippumatta siitä, onko hänellä rahaa", kertoo sairaalan johtaja Amon Marti.
Koisiangan tarina on voimaannuttava ja siitä paistaa toivo, joka on myös eräs luterilaisen kirkon tärkeimmistä arvoista.
Noin 8,5 miljoonaa tansanialaista kuuluu ELCT:hen. Se on Etiopian Mekane Yesus -kirkon jälkeen maailman toiseksi suurin evankelis-luterilainen kirkko. Jäsenmäärä on tuntuvassa kasvussa.
– 60 vuotta sitten meillä oli vain 0,5 miljoonaa jäsentä. Nyt jäseniä on 8,5 miljoonaa, mainitsee ELCT:n apulaispääsihteeri Paul Mmbando.
Tansanissa on valtavasti nuoria ihmisiä. Vuoden 2022 laskennan mukaan 43 prosenttia väestöstä oli alle 15-vuotiaita. Alle 25-vuotiaiden osuudeksi arvioidaan jopa yli 70 prosenttia.
Vastaamme tavallisille ihmisille tärkeisiin kysymyksiin. Siinä on syy kasvuumme.
Paul Mmbando
Väestörakenteen vuoksi Tansania tarvitsee suuria investointeja koulutukseen, terveydenhuoltoon ja työllistymismahdollisuuksiin.
ELCT omistaa 24 sairaalaa ja 148 terveysklinikkaa, joista valtaosa sijaitsee maaseudulla. Kirkko vastaa kaikkiaan noin 15 prosentista Tansanian kansallisesta terveydenhuollosta.
Sen terveysohjelmat kattavat muun muassa perusterveydenhuollon, palliatiivisen hoidon, varhaislapsuuden kehityksen ja ympäristöoikeudenmukaisuuden edistämisen. Lisäksi ELCT on aktiivinen AIDS-valistaja ja tukee HIV-positiivisia henkilöitä sekä heidän perheitään.
Mmbando kuvailee lähestymistapaa kokonaisvaltaiseksi.
– Vastaamme tavallisille ihmisille tärkeisiin kysymyksiin. Siinä on syy kasvuumme. Vaikka yhteiskunnallisten kysymyksien ratkaiseminen ei olekaan kirkon ensisijainen tehtävä, voimme olla vaikuttamassa kehitykseen.
Ngyekun yläkoulu on julkinen koulu, jota käyvät tavallisten perheiden lapset. Pihamaa on pitkän sadekauden jälkeen vehreä.
Maasaiheimoon kuuluvalla Raymond Emanuely Laizerilla on neljä sisarusta, ja hän on perheen kuopus.
Vastaanotto Ngyekun yläkoulussa on sykähdyttävä. 350 oppilasta ovat kokoontuneet koulun pihamaalle laulamaan tervetuliaislaulun suomalaisille toimittajille.
Ngyekun yläkoulu on periaatteessa melko tavallinen Pohjois-Tansanian maaseudun julkinen koulu, jossa käyvät tavallisten perheiden tavalliset lapset. Erityisen siitä tekevät osallistavat oppimismenetelmät. Ngyekun koulussa hyödynnetään niin kutsuttua Pita-menetelmää, josta opettajat saavat täydennyskoulutusta läheisessä Makumiran yliopistossa.
Osallistavilla metodeilla pyritään muun muassa vauhdittamaan oppilaiden kielitaitoja sekä tasoittamaan poikien ja tyttöjen välisiä oppimiseroja.
16-vuotias Raymond Emanuely Laizer näyttää muutaman muun oppilaan kanssa, kuinka jätteet erotellaan, ja kuinka istutetaan ja hoidetaan erilaisia kasveja papaijasta, salaatinlentiin, mangoldiin, sitruunaruohoon, pinaattiin ja tomaattiin.
Laboratorioksi kutsutussa luokassa, jossa esitellään esimerkiksi tähteiden hyötykäyttöä, Raymondin innostus kasvaa entisestään.
– Haaveeni on työskennellä insinöörinä. Haluan suunnitella esimerkiksi lentokoneita.
Maasaiheimoon kuuluvalla Laizerilla on neljä sisarusta, ja hän on perheen kuopus. Ngyekun yläkoulu on perheelle tuttu, ja myös Raymond on siihen tyytyväinen.
– Teemme paljon omin käsin. Se on käytännöllistä, ja pidän siitä.
ELCT omistaa yhteensä 68 rekisteröityä toisen asteen peruskoulua, joista yksi on erityinen koulu kuuroille opiskelijoille. Kirkko omistaa lisäksi kolme yliopistoa ja kuusi muuta koulutuslaitosta.
Pita-hankkeen seurauksena oppimistulokset maaseudun kouluissa ovat parantuneet, ja yhä useampi oppilaista läpäisee englanninkielisen päättökokeen. Sen jälkeen on mahdollista hakea jatko-opintoihin.
Perinteiset arvostukset ovat silti tiukassa. Siinä missä poikien odotetaan opiskelevan ja tuovan perheelleen elannon, tytöiltä vaaditaan jo varhaisessa iässä osallistumista kodin ja sisarusten hoitoon.
Lasikattoja murretaan toki Tansaniassakin. Vuonna 2021 se sai ensimmäisen naispuolisen presidentin, muslimitaustaisen Samia Suluhun.
Johanna Erjonsalo
Oppilaat jonottavat ruokaa Ngyekun yläkoulussa. Kouluruoka on Tansaniassa yksinkertaista, ja esimerkiksi durrasta keitetty velli on yleistä.
Johanna Erjonsalo
Ngyekun koulun viljelyalueella kasvatetaan erilaisia kasveja papaijasta, salaatinlentiin, mangoldiin, sitruunaruohoon, pinaattiin ja tomaattiin. Kuvassa 14-vuotias Tatu.
Johanna Erjonsalo
Pita-hankkeen seurauksena oppimistulokset maaseudun kouluissa ovat parantuneet, ja yhä useampi oppilaista läpäisee englanninkielisen päättökokeen. Raymond haaveilee insinöörin ammatista.
Teksti: Markus Luukkonen, kuvat: Johanna Erjonsalo
Kirjoittaja osallistui Suomen Lähetysseuran järjestämälle toimittajamatkalle, jonka rahoittajia olivat ulkoministeriö ja Lähetysseura. Lähetysseuran kehityshankkeissa Tansaniassa keskitytään vammaisten ihmisten aseman parantamiseen, opettajakoulutukseen ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen.