Koronatutkija Simopekka Vänskä ei luovu toivosta kuolemankaan edessä
THL:n erikoistutkija mallintaa koronaviruksen käyttäytymistä kotonaan Lahdessa. Japanissa kasvanut tiedemies ammentaa toivoa kristinuskosta.
Harva tietää, että koronaviruksen käyttäytymistä mallinnetaan Lahden Jalkarannassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Simopekka Vänskä tekee etätöitä kotonaan, kuten niin moni korona-aikana. Koronan kanssa Vänskä on ollut naimisissa reilun vuoden, eikä loppua näy.
– Intensiivisempi työskentely alkoi viime vuonna hiihtoloma-aikaan (helmikuun lopulla). Puolitoista kuukautta tein töitä käytännössä seitsemän päivää viikossa. Ensimmäisen vapaan pidin toisena pääsiäispäivänä, matemaatikko muistelee.
Vänskä kuuluu tutkijaryhmään, joka mallintaa koronataudin leviämistä, viruksen aiheuttamaa tautitaakkaa ja rokottamisen vaikutuksia.
THL käyttää koronataudin tilannekuvan ja erilaisten skenaarioiden tutkimisessa monenlaisia malleja, mutta yhteistä niille on, että mallien pohjalta voidaan suunnitella ja tehdä ratkaisuja epidemian keston ja voimakkuuden hillitsemiseksi. Osaltaan mallien avulla hallitus päättää rajoituksista ja sairaalat tekevät arvioita hoitokapasiteetin tarpeesta. Mallien avulla voidaan myös tarkastella, miten epidemia käyttäytyy, kun rajoituksia lisätään tai poistetaan.
Tutkijoiden katseet kääntyivät COVID-19-epidemian alkuvaiheessa luonnollisesti Kiinaan, jossa ensimmäiset tautitapaukset oli havaittu.
– Yritettiin saada selville, mitä siellä tapahtuu. Ensin ei meinattu saada Kiinan lukuja täsmäämään, mutta sitten ymmärrettiin taudin voimakas ikäriippuvuus. Sen jälkeen pystyimme aloittamaan mallien rakentamisen Suomen oloihin, Vänskä sanoo.
Hän muistuttaa, ettei epidemiologista mallinnusta tehty ensimmäistä kertaa.
– THL:ssä on tehty mallinnusta kauan ja minäkin olen tehnyt sitä yli kymmenen vuotta.
Varautumisesta huolimatta koronavirus on osoittautunut todella kovaksi ja yllätykselliseksi vastustajaksi. Myönteistäkin on tapahtunut. Kesällä virus näytti lähes kadonneen Suomesta eikä vieläkään tiedetä varmasti, miksi.
– Oli yllätys, että se meni niin pieneksi. Oliko siinä kausivaihtelu selittävänä tekijä vai pidettiinkö kontaktit kuitenkin niin vähäisinä?
Tutkijat yllättyivät myös siitä, kuinka tautitapausten määrälle kävi, kun koululaiset palasivat etäopetuksesta kouluun.
– Tautimäärät olivat laskussa ja ajateltiin, että lasku loiventuu, mutta minkäänlaista negatiivista efektiä ei havaittu.
Vänskä sanoo, ettei ota työstään suurempia paineita, vaikka kansalainen voisi ajatella, että THL:n puolenkymmenen ihmisen mallinnusryhmä työskentelee kovan paineen alla.
– Teen tosissani asiat, mitä teen, mutta ei epidemian hoito ole minusta kiinni. Olen osa järjestelmää, kuten muutkin ryhmän tutkijat. Meiltä tulee yksi näkökulma, mutta muitakin näkökulmia on, ja kokonaisuuden perusteella toimenpiteet tehdään. Meidän työ on vain yksi tapa katsoa ja ymmärtää epidemiatilannetta.
Vänskä pystyy irrottautumaan koronasta, vaikka työ on pelkkää koronaa ja media tuuttaa koronauutisia kellon ympäri.
– Puuhastelen kaikkea muuta. Hiihtolomalla rentouduin hiihtämällä. Tällä hetkellä projektina on baseballin sarjasääntöjen uudistaminen.
Baseball on Vänskälle tärkeä peli. Siitä lisää tuonnempana.
Kuinka Simopekka Vänskästä tuli matemaatikko? Hän sanoo, että pärjäsi koulussa hyvin matematiikassa ja suuntautui opiskelemaan matematiikkaa, kun kilpailevia ammatillisia haaveita ei ollut.
Vänskä kävi suurimman osan koulupolustaan Japanissa, jossa hänen vanhempansa, Seppo ja Vuokko Vänskä, työskentelivät Kansanlähetyksen lähetyssaarnaajina.
– En muista, että minulla olisi lapsena ollut lempiammattia. Japanissa kävin suomalaista koulua ja kuviot olivat siinä mielessä pienet. Ainoat ammattilaiset, joita näin työssään, olivat opettajia ja lähetyssaarnaajia.
Simopekka oli kolmevuotias, kun perhe muutti Japaniin joulukuussa 1974.
– Aikaa ennen Japania en muista ollenkaan. Suomeen muutettiin takaisin juuri ennen kuin täytin 18. Välissä olimme vuoden Suomessa. Kävin Suomessa koulua toisen luokan kevään ja kolmannen luokan syksyn sekä lukion kolmannen luokan.
Simopekan vanhemmat ovat olleet uskossaan vahvoja. Muuhun ajatukseen ei voi päätyä, kun lukee Simopekan koulunkäynnistä edesmenneen isänsä Seppo Vänskän kirjasta Japani yllättää yhä uudelleen.
Yhdensuuntainen matka Ananista, jossa perhe asui, suomalaiseen kouluun Ōtsuun kesti seitsemän tuntia. Simopekka taittoi matkan suomalaisen ikätoverinsa kanssa. Ensin vanhemmat kuljettivat pojat autolla Tokushiman satamaan, jossa nämä nousivat kaksistaan Kōbeen jurnuttaneeseen autolauttaan. Kōbesta piti vielä jatkaa junalla Ishiyaman asemalle Ōtsuun.
– Koulu oli eri saarella. Nykyään siellä on sillat. Laivamatka kesti suunnilleen saman verran kuin Helsinki–Tallinna, kolme ja puoli tuntia.
Pienet koululaiset eivät kuulemma matkustaessaan pelänneet tai tunteneet kummempaa seikkailun huumaa.
– Sellainen koulunkäynti tuntui luontevalta, kun en muustakaan tiennyt. Japanilainen yhteiskunta oli ainakin siihen aikaan turvallinen.
Koulua sisäoppilaitoksessa käytiin kymmenen päivän jaksoissa.
Kun pojat olivat matkustamisen makuun päässeet, he kävivät kaveriporukalla katsomassa Japanin baseball-liigan otteluja.
– Sitä ihmettelen, että niissä saatiin käydä. Koulusta oli ihan kunnon matka peleihin, jotka olivat yleensä Ōsakan ja Kōben välissä Nishinomiyassa. Pelit alkoivat iltakuudelta ja loppuivat noin kymmeneltä. Sieltä tultiin yötä myöten pois lapset keskenämme. En tiedä, olisinko antanut omien lasten mennä samalla tapaa.
Suomalaiset kannattivat Yomiuri Giantsia, maan vanhinta ja menestyneintä joukkuetta, joka pelasi kotipelinsä Tokiossa.
– Tokio oli liian kaukana. Käytiin katsomassa vieraspelejä pääasiassa Hanshin Tigersin stadionilla (Nishinomiyassa). Stadionille mahtui silloin 63 000 katsojaa. Kun aloimme käydä peleissä, Hanshin pärjäsi hyvin. Piti olla monta tuntia etukäteen jonottamassa lippua, että stadionille ylipäätään pääsi.
Baseballia pelattiin myös Japanin suomalaisessa koulussa. Kun Vänskät palasivat kesällä 1989 Suomeen, lentokentällä oli vastassa tuttu kaveri Japanin suomalaisesta koulusta, joka ajoi Simopekan ja tämän pikkuveljen Jukan suoraan baseball-harjoituksiin Riihimäelle. Suomeen oli helpompi sopeutua tutun harrastuksen kautta.
– Asuimme Kotkassa. Riihimäelle oli pitkä ajomatka, mutta pelasin Piraijoissa vuoteen 1995.
Sen jälkeen alkoi ura tuomarina ja ottelukirjanpitäjänä sekä Suomen Baseball- ja Softball-liiton hallituksessa ja monivuotisena puheenjohtajana.
Vuosituhannen vaihduttua Vänskä alkoi valmentaa Helsinki Icebreakersin junioreita ja pelasi samalla edustusjoukkueessa.
Piraijoissa ja Icebreakersissa Vänskä voitti molemmissa baseballin Suomen mestaruuden. Tuomarina hän on esiintynyt EM-kisoissa.
– Muutama vuosi oli vähän hiljaisempaa lajin suhteen, kunnes muutimme Lahteen 2011. Lahti Piratesia oltiin käynnistämässä ja pyysivät minua mukaan.
Konkari suunnitteli keskittyvänsä Lahdessa valmentamiseen ja seuratyöhön, mutta huomasi pian myös pelaavansa.
– Oli pelaajapula. Ajattelin, että olen liian vanha pelaamaan, mutta pelasin vielä viime kesänäkin. Nyt olisi jo nuorempien vuoro. Toivoisin, että saisin jatkaa ainakin pääosin valmentajana ja puuhamiehenä.
Baseball on Japanin suosituin urheilulaji, mutta pieni laji Suomessa. Peliä pelataan vain muutamassa kaupungissa. Suomen ensimmäinen täysimittainen kenttä sijaitsee Lahden Tonttilassa. Se valmistui kesällä 2016, ja sitä oli puuhaamassa tietysti myös Vänskä. Hän sanoo, että lajin pienuudessa on oma hienoutensa.
– Tunnen suurimman osan harrastajista ja olen päässyt näkemään lajia monesta kulmasta.
Tekemästään työstä suomalaisen baseballin hyväksi Vänskä sai helmikuun lopussa tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon myöntämän Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun ansiomitalin.
Baseball saattoi sysätä Vänskää myös matematiikan suuntaan. Lajissa pidetään monenlaisia tilastoja, joiden avulla pelistä saa enemmän irti.
– Yläaste- ja lukioikäisenä seurasin tilastoja tarkasti. Ehkä se osaltaan lisäsi kiinnostusta matematiikan opiskelua kohtaan.
Japanissa Vänskä on käynyt Suomeen paluun jälkeen muutaman kerran. Hän sanoo pitävänsä tiiviisti yhteyttä vanhoihin kavereihinsa Japanin suomalaisesta koulusta.
– Pelataan golfia ja baseballia yhdessä. Vasta pidettiin aamukahvipalaveri Teamsissa, johon pääsivät osallistumaan muutkin kuin Suomessa asuvat.
Vänskän neljä sisarusta työskentelevät tai ovat työskennelleet ulkomailla. Simopekka, sisarussarjan vanhin, on tehnyt työuransa kotimaassa.
– Palkkaa olen joskus saanut Ruotsista Karoliinisesta instituutista, mutta ulkomailla en ole koskaan työskennellyt. Nuorempana tunsin, että minulla oli huono englannin kielen taito. Japanissa koulu käytiin suomen kielellä ja muu ympäristö oli täysin japaninkielinen.
Englannin Vänskä oppi Suomessa työn ja harrastusten kautta. Taito on välttämätön, kun tehdään kansainvälistä tutkimusta.
– Tutkimusartikkelit kirjoitetaan ja ulkomaalaisiin tutkimusryhmiin ollaan yhteydessä englanniksi.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella Vänskä aloitti vuoden 2008 lopussa. Ennen koronaa hän työskenteli papilloomaviruksen (HPV) parissa.
– Tein papilloomaviruksen leviämiseen, infektion syöväksi kehittymiseen, syöpäseulontaan ja rokottamiseen liittyvää mallinnusta ja laskentaa.
Aiemmin Vänskä työskenteli tutkijana Helsingin yliopiston matematiikan ja tilastotieteen laitoksella inversio-ongelmien huippuyksikössä.
Inversio tarkoittaa käänteistä, päinvastaista. Perinteisissä ongelmissa tunnetaan ilmiöön vaikuttavat syyt ja halutaan tietää seuraukset. Inversio-ongelmassa tunnetaan seuraukset, mutta ei kaikkia seurauksiin johtaneita syitä.
Matemaatikolla ei ole vastausta siihen, milloin koronavitsauksesta päästään.
– Ei siihen voi antaa yksiselitteistä vastausta. Mahtaako koskaan tulla sellaista tilannetta, että korona olisi tyystin kadonnut? Jos rokotukset toimivat niihin viruksiin, mitä nyt on kierrossa, tauti voi painua taka-alalle nopeastikin. Jos uusia pahoja virusmuunnoksia tulee, niiden kanssa voidaan joutua taistelemaan ties kuinka pitkään.
Toivoa tiedemies saa uskosta.
– Kristinuskossa Jeesus antaa elämän. Terveydenhoito pystyy siirtämään kuolemaa ja parantamaan elämänlaatua, mutta siihen se parhaimmillaankin jää. Kristityn ei tarvitse luopua toivosta kuolemankaan edessä.
Kirkkopolitiikassa Simopekka Vänskä on seurannut isänsä Seppo Vänskän latua. Isä houkutteli poikansa ehdolle vuoden 2010 seurakuntavaaleihin. Poika jäi Salpausselän seurakuntaneuvoston vaalissa varasijalle, mutta nousi neuvostoon isänsä rinnalle vielä saman istuntokauden aikana. Vuonna 2014 isä valittiin yhteiseen kirkkovaltuustoon ja poika seurakuntaneuvostoon. Kun Simopekan äiti Vuokko Vänskä valittiin vuonna 2016 maallikkojäseneksi kirkkohallitukseen, voi perheen todeta kantaneen vastuuta kirkosta monella tasolla.
Nykyään Simopekka Vänskä edistää Salpausselän seurakunnan toimintaa ja hengellistä elämää neuvoston varapuheenjohtaja. Vänskä sanoo, että henkilökohtaista seurakuntaelämää korona on hiljentänyt.
– Jumalanpalveluksissa on käyty säännöllisesti silloin, kun on ollut lupa kokoontua. Raamattupiirimme on jatkanut kokoontumisia WhatsAppin kautta.
Lähteet: Seppo Vänskän kirjat Japani yllättää yhä uudelleen ja Tie on valmis.
Afganistanin vuoristolääkärin käsistä maailmalle
Simopekka Vänskä syntyi vuonna 1971 Riihimäellä. Vänskä väitteli filosofian tohtoriksi matematiikan inversio-ongelmista 2006 ja sai sovelletun matematiikan dosentuurin Helsingin yliopistoon 2009. Hän on naimisissa Saara Vänskän kanssa. Pariskunnalla on 14-vuotias poika ja 12-vuotias tyttö. Perhe asuu Lahden Jalkarannassa.
Vänskä hiihtää ja toimii huoltajana poikansa jalkapallojoukkueessa FC Lahdessa, mutta tiesitkö hänestä tätä:
1 Simopekan synnytyslääkärinä toimi “Afganistanin vuoristolääkäri” Leena Kaartinen, jonka kanssa hän istuu nyt Salpausselän seurakuntaneuvostossa.
2 Alkoi soittaa 11-vuotiaana pasuunaa isänsä ehdotuksesta. “Japanissa on vahva torvisoittokulttuuri. Monessa koulussa on oma torvisoittokunta. Soitin paikallisissa ryhmissä. Enää en soita säännöllisesti.”
3 Ensimmäinen sovelletun matematiikan työtehtävä yliopistolla koski Sergeiksi sanottua ilmatorjuntakanuunaa. “Sergei oli tullut tutuksi varusmiesaikana”, hän perustelee.
4 Kun HPV-rokotusohjelma käynnistyi tytöille ja laajeni myöhemmin pojille, käytettiin päätöksen tukena Vänskän kehittämää menetelmää, jolla voidaan nopeasti laskea kohdunkaulan syöpäseulonnan väestötason vaikutuksia usealle HPV-tyypille samanaikaisesti.