JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Haku Kirkon palvelevan puhelimen vapaaehtoisena toimimiseen on käynnissä. Hakea voi 22.8. saakka. Kuva: Jani Mahkonen.

Haku Kirkon palvelevan puhelimen vapaaehtoisena toimimiseen on käynnissä. Hakea voi 22.8. saakka. Kuva: Jani Mahkonen.

Jani Mahkonen

Kuun­te­le­misen taito riittää - Kirkon palvelevan puhelimen vapaa­eh­toi­sena toimimiseen ei tarvita erityis­tai­toja

5.8.2024
Jaana Kosunen

”Kii­tos, kun jak­soit kuun­nel­la. Kii­tos, kun teet tätä työ­tä.”

Näin kuu­luu usein luu­rin toi­ses­ta pääs­tä, kun Kir­kon pal­ve­le­van pu­he­li­men va­paa­eh­toi­set päät­tä­vät pu­he­lun ja hy­väs­te­le­vät soit­ta­jan. Pa­lau­te tu­lee soit­ta­jal­ta spon­taa­nis­ti ja suo­raan sy­dä­mes­tä.

Juu­ri kuun­te­le­mi­sen tai­toa ko­ros­ta­vat va­paa­eh­toi­si­na pal­ve­le­vas­sa pu­he­li­mes­sa toi­mi­vat Ris­to ja Kai­sa. He ovat täs­sä haas­tat­te­lus­sa mu­ka­na vain etu­ni­mil­lään, ano­nyy­miy­den suo­jaa­mi­sek­si. Toi­mi­tuk­sel­la on tie­dos­sa hei­dän su­ku­ni­men­sä.

Ris­to ja Kai­sa sa­no­vat, et­tä va­paa­eh­toi­sek­si voi ryh­tyä "ihan ta­val­li­nen ih­mi­nen", nuo­ren ai­kui­sen tai jo vä­hän vart­tu­neem­man ih­mi­sen elä­män­ko­ke­muk­sel­la. Mi­tään eri­tyis­tai­to­ja ei tar­vi­ta, mut­ta toki oman elä­män on ol­ta­va suh­teel­li­sen hy­vää ja ta­sa­pai­nois­ta, jot­ta ei kuor­mi­tu tois­ten mur­heis­ta.

– Kuun­te­le ja ole läs­nä, kul­je kii­reet­tö­mäs­ti ja ar­vos­ta­en pie­ni het­ki toi­sen rin­nal­la – se riit­tää, Ris­to roh­kai­see.

Kai­sa on sa­maa miel­tä ja muis­tut­taa, et­tei pal­ve­le­vas­sa pu­he­li­mes­sa ole tar­koi­tus rat­kais­ta sin­ne soit­ta­van on­gel­mia.

– Hel­pos­ti­han sitä saat­tai­si ru­ve­ta an­ta­maan oh­jei­ta oman elä­män ko­ke­mus­ten kaut­ta, mut­ta se ei ole ai­heel­lis­ta ei­kä edes tar­koi­tus. Toi­sen huo­mi­oi­mi­nen ja ai­to kuun­te­le­mi­nen riit­tä­vät, rat­kai­sut löy­ty­vät lo­pul­ta ih­mi­ses­tä it­ses­tään, hän li­sää.

Kai­sal­la on juu­ri tul­lut täy­teen en­sim­mäi­nen vuo­si pal­ve­le­van pu­he­li­men va­paa­eh­toi­se­na. Hän ku­vai­lee vuot­taan odo­tuk­sia vas­taa­vak­si, mie­len­kiin­toi­sek­si ja osin hie­man jän­nit­tä­väk­si­kin.

– Vuo­si on men­nyt hy­vin ja olen täs­tä to­del­la in­nos­tu­nut. Se, et­tä saa kun­ni­an ol­la mu­ka­na toi­sen elä­män ti­lan­teis­sa vaik­ka vain pie­nen het­ken, an­taa niin pal­jon, Kai­sa sa­noo.

Ris­tol­la puo­les­taan on ta­ka­naan jo lä­hes 30 vuo­den ko­ke­mus. Pal­ve­le­van pu­he­li­men va­paa­eh­toi­suus on an­ta­nut nä­kö­kul­mia ja eri­lais­ta ulot­tu­vuut­ta omaan­kin elä­mään.

– Täs­sä op­pii aset­ta­maan omat mur­heet oi­kei­siin mit­ta­suh­tei­siin. En oli­si tämä Ris­to, joka nyt olen, jos en oli­si ol­lut mu­ka­na pal­ve­le­van pu­he­li­men toi­min­nas­sa.

Vaik­ka pu­he­li­men toi­ses­sa pääs­sä saa­te­taan pu­hua hy­vin­kin ran­kois­ta ai­heis­ta, ei­vät Ris­to ja Kai­sa tun­ne kuor­mit­tu­van­sa ai­hei­den kä­sit­te­lys­tä. Hel­po­tus­ta tuo­vat ryh­mä­ta­paa­mi­set mui­den va­paa­eh­tois­ten kans­sa, jois­sa ti­lan­tei­ta voi luot­ta­muk­sel­la yh­des­sä kä­si­tel­lä. Mo­lem­mil­le on muo­dos­tu­nut myös omat ru­tii­nin­sa eri­lai­siin ti­lan­tei­siin.

– Mi­nul­la on ta­pa­na sy­tyt­tää kynt­ti­lä vuo­ron alus­sa, ja kun vuo­ro päät­tyy, sam­mu­tan sen. Sil­lä lail­la saat­te­len it­se­ni kuun­te­le­maan luu­rin pääs­sä ole­vaa soit­ta­jaa ja il­lan päät­teek­si pää­se­mään pu­he­lui­den ti­lan­teis­ta myös ir­ti, Kai­sa ker­too.

Ris­tol­la­kin on omat ta­pan­sa; eri­tyi­sen ran­kan pu­he­lun jäl­keen hän nol­laa ti­lan­teen avaa­mal­la li­mu­töl­kin.

– Minä en juo lim­saa juu­ri kos­kaan, mut­ta jos pu­he­li­men toi­ses­sa pääs­sä on ol­lut esi­mer­kik­si it­se­tu­hoi­sia aja­tuk­sia hau­to­va ih­mi­nen, avaan pu­he­lun pää­tyt­tyä ko­kis­töl­kin. Se on mi­nun ta­pa­ni ve­tää vä­hän hen­keä.

Pit­kän uran pal­ve­le­vas­sa pu­he­li­mes­sa teh­nyt Ris­to on huo­man­nut, et­tä ny­ky­ään soit­ta­jat us­kal­ta­vat avau­tua ja pu­hua elä­mäs­tään ihan toi­sel­la ta­paa, mitä vie­lä esi­mer­kik­si kym­me­nen vuot­ta sit­ten. Yk­si­näi­syys, per­he­suh­teet, ar­jen ti­lan­teet, sai­rau­det – nämä ovat ai­hei­ta, joi­ta suu­rin osa pu­he­luis­ta si­vu­aa.

– Ah­dis­tus, ma­sen­nus ja päih­teet tu­le­vat myös use­as­sa pu­he­lus­sa esil­le, mut­ta lo­pul­ta mo­nen on­gel­man taus­tal­la on yk­si­näi­syys. Va­li­tet­ta­vas­ti kuor­mit­tu­nut ter­vey­den­huol­tom­me nä­kyy täs­sä mei­dän teh­tä­väs­säm­me hy­vin sel­väs­ti, Kai­sa to­te­aa.

Kuun­te­le­via kor­via tar­vi­taan

Joh­ta­va di­a­ko­ni­a­työn­te­ki­jä Jaa­na Grön­dahl Lah­den seu­ra­kun­nil­ta sa­noo, et­tä tar­ve pal­ve­le­van pu­he­li­men va­paa­eh­toi­sil­le on ikui­nen ja jat­ku­va. Vaik­ka joka vuo­si kou­lu­te­taan vä­keä, va­paa­eh­tois­ten mää­rä py­syy suh­teel­li­ses­ti sa­ma­na. Kes­kus­te­lun tar­ve sen si­jaan tun­tuu vain li­sään­ty­vän: vii­me vuon­na pal­ve­le­vaan pu­he­li­meen tuli Grön­dah­lin mu­kaan val­ta­kun­nal­li­ses­ti noin 100 000 pu­he­lua, jois­ta va­jaa­seen 50 000 pys­tyt­tiin vas­taa­maan.

– Kii­rei­sim­mät kuu­kau­det ovat tam­mi­kuu ja mar­ras­kuu, kun taas jou­lu­kuus­sa ja tou­ko­kuus­sa tu­lee vä­hem­män yh­tey­de­not­to­ja. Tyy­pil­li­sin soit­ta­ja on 40–75-vuo­ti­as, Grön­dahl ker­too.

Hän kan­nus­taa ihan jo­kais­ta har­kit­se­maan, voi­si­ko tämä ol­la oman­lai­nen tapa teh­dä va­paa­eh­tois­työ­tä. Jos oma elä­mä vain on ta­sa­pai­nos­sa, ei mi­tään eri­tyis­tai­to­ja tar­vi­ta.

– Teh­tä­vään saa kou­lu­tuk­sen ja oman ryh­män tuen, eli ihan tuos­ta noin vaan ei hom­maan tar­vit­se ryh­tyä. Oma päi­vys­tys­vuo­ro tu­lee ker­ran kuus­sa ja sen voi teh­dä omas­ta ko­dis­ta kä­sin tai sit­ten seu­ra­kun­nan ti­lois­sa, hän opas­taa.

Grön­dahl sa­noo, et­tä Kir­kon pal­ve­le­vaan pu­he­li­meen soit­ta­val­le on usein luon­te­vaa pu­hua myös hen­gel­li­sis­tä asi­ois­ta.

– Tämä ai­he­pii­ri on nos­ta­nut pää­tään eri­tyi­ses­ti vii­meis­ten vuo­sien ai­ka­na ja esi­mer­kik­si esi­ru­kous­pyyn­nöt ovat li­sään­ty­neet. Sil­ti tyy­pil­li­sim­mät soit­to­jen ai­heet kä­sit­te­le­vät muun mu­as­sa sai­raut­ta tai yk­si­näi­syyt­tä.

Uu­det va­paa­eh­toi­set voi­vat ha­kea mu­kaan: Va­paa­eh­tois­toi­min­nan kurs­sit - Lah­den seu­ra­kun­nat Il­moit­tau­tua voi 22.8. saak­ka.

Lue lisää aiheesta