"Olen niin itsenäinen ja itsepäinen, että sisua riittää ahkeraan kuntoutukseen jumppareitten kanssa", sanoo Kyllikki Stenborg. Kuva: Janne Raevuori
Janne Raevuori
Kyllikki Stenborg on hyvä ja uskollinen kirkon palvelija – mitalilla palkittu ja joulupuurostaan ylistetty
– Sano terveisiä kaikille, huikkaa Kyllikki Stenborg, 92, Kuntoutussairaala Jalmarin ovelta haastattelun päätteeksi kesäkuussa. Olkapää, lonkka ja reisi ovat murtuneet kaatumisen seurauksena, mutta nauru on sama iloinen helähdys kuin ennenkin.
Kesäkuukausina Stenborg on opetellut kävelemään. Yhtenä päivää pääsee liikkeelle viisi metriä rollaattorin kanssa ja seuraavana enemmän.
– Kuntoutuksessa menee varmaan viikkoja, mutta tavoitteena on palata omaan kotiin.
Stenborg kiittelee hoitoaan Jalmarissa.
– Hoito on ollut erittäin hyvää ja minua kohdeltu ystävällisesti. En ole ollut joku potilas, vaan minut on kohdattu ihmisenä. Suurella kiitollisuudella muistan hoitohenkilökuntaa ja toivon heidän jaksavan tätä raskasta työtä.
– Kipujen kanssa ei ole ollut helppoa, mutta luotan tulevien päivien olevan helpompia. Olen niin itsenäinen ja itsepäinen, että sisua riittää ahkeraan kuntoutukseen jumppareitten kanssa.
Paitsi omaan kotiin, Stenborg kaipaa myös omalle paikalleen Joutjärven kirkkoon. Stenborg istuu aina kirkon oikeassa etulaidassa korotetulla tuolilla, joita on varattu ”huonojalkaisia” varten. Siitä on helpompi nousta jumalanpalveluksissa seisomaan.
Heinäkuun puolenvälin tienoilla Stenborg pääsi kotiin kuntoutussairaalasta. Toipuminen jatkuu kotihoidon ja omaisten avulla.
Matteuksen evankeliumin sanat ”sinä hyvä ja uskollinen palvelija” kuvaavat osuvasti Stenborgin toimintaa seurakunnassa.
– Seurakunta on ollut elämäni keskus lasten kasvettua isoiksi. Olen saanut palvella monenlaisissa tilanteissa seurakunnan arjessa ja juhlassa ja olisi vieläkin halua palvella.
Keskikesän helteessä joulu tuntuu kaukaiselta, mutta siitä on pakko puhua Stenborgin kanssa.
Vuosikymmenet Stenborg on joulun tienoilla häärännyt Joutjärven kirkon keittiössä ja keittänyt satoja litroja riisipuuroa seurakunnan tilaisuuksiin. Hän on kuuluisa puurostaan, jota syötiin viime joulunakin.
– Katsotaan nyt tänä jouluna, miten käsi alkaa toimia.
Stenborg on tarjoillut seurakunnan kymmenet tuhannet kahvikupilliset ja ties kuinka monet tuhannet puurolautaset. Hänelle onkin ansaitusti nimetty oma sali Joutjärven kirkkoon.
– Olen halunnut kohdata ihmiset kasvokkain palvellessani heitä.
Stenborg tuli väliaikaiseksi emännäksi Joutjärvelle kirkon keittiöön muutamaksi viikkotunniksi 70-luvulla, ja työ jatkui eläkeikään saakka vapaaehtoistyön rinnalla. Palkkatyön päätyttyä vapaaehtoistyö on jatkunut, ja sitä on kertynyt paljon enemmän kuin aikoinaan palkkatyötä.
Vuosiin on mahtunut keittiöhommien lisäksi siman- ja sinapintekoa tekoa Missiokaupan myyjäisiin, äiti ja -lapsipiiriä, pyhäkoulua, jumalanpalveluksissa avustamista ja paljon muuta. Kirkkokahvien ja käsityöpiirin tulot menevät Kyllikille rakkaan lähetystyön tukemiseen. Stenborg onkin ollut Joutjärven seurakunnan lähetystyön toimikunnassa 1970-luvulta lähtien.
Vielä kymmenen vuotta sitten Stenborg tuli aamulla ennen jumalanpalvelusta valmistelemaan kirkkokahveja, istahti kymmeneltä kirkonpenkkiin ja avusti ehtoollisella ja loppumusiikin soidessa riensi takaisin keittiöön kahvinlaittoa jatkamaan.
– Tahti on hidastunut noista ajoista. Nyt on jäljellä ollut enää käsityöpiiri, jota vedän joka toinen viikko, ja kirkkokahveja laitan yhdessä ystävien kanssa. Kiitos heille siitä avusta. Jostain olen luopunut aivan kokonaan: 90-vuotiaana päätin, etten enää aja autoa. Tosin korona-aikaan auto olisi ollut tarpeen.
Pitkään elämään mahtuu myös 30 vuotta luottamushenkilönä ja neljä Joutjärven kirkkoherraa. Stenborgin luottamushenkilövuosiin 1979–2010 osuu seurakuntien taloudellinen kultakausi. Noina vuosina kirkkovaltuustossa päätettiin suurista investoinneista: Siikaniemen leirikeskus, Mukkulan kirkko, Ahtialan seurakuntakeskus, Kunnaksen ja Metsäpellon seurakuntakodit, Joutjärven kirkon remontti ja Vapaudenkatu 6:n kiinteistöosto.
Stenborgin aikana Joutjärvellä ovat olleet kirkkoherroina Timo Airas, Risto Santala, Seppo Hämäläinen ja Hannes Wallin.
– Jokainen heistä on ollut erilainen, mutta kaikkien kanssa olen mielestäni tullut toimeen.
Stenborg on halunnut olla kaikkien palvelija.
– En ole rakentanut itselleni rajoja seurakuntien eri ryhmien välillä: olen mennyt sinne, minne minua on kutsuttu. Kaikki olemme Luojan luomia erilaisuudestamme huolimatta, eikä meillä ole oikeutta erotella ihmisiä. Olen onnellinen, että olen saanut omana itsenäni toimia seurakunnassa. Olen saanut enemmän kuin antanut.
– Elämään on mahtunut iloista raitaa, murheen raitaa, vastoinkäymisiä, sairautta. Päällimmäisenä on kiitollisuus elämästä ja siitä, että olen saanut positiivisen elämänasenteen. En muistele ikäviä asioita enkä katkeroidu.
Kyllikki Stenborgille myönnettiin keväällä Pro diakonia -mitali hänen palvelualttiudestaan seurakuntien vapaaehtoisena.
– Olen hämmästynyt, että miksi juuri minä sen sain. Mitalissa on siunaavat kädet: ne ottavat ja antavat siunausta.
Vaikka ahkera vapaaehtoinen on ollut monessa vastuunkantajana, hän muistuttaa, että kaikki on tehty yhdessä.
– Olen kiitollinen, että olen saanut tehdä tätä, en omin voimin, vaan toisten kanssa ja voimia ylhäältä saaden.