Marina Erhola: "Armollisuus löytyy elämän pohjakosketuksista"
Lääkäri ja sote-johtaja Marina Erholan elämään on kuulunut myös vahvuuden työstämistä.
Marina Erhola on elänyt koko työuransa julkisuudessa, enimmäkseen pyytämättään.
Median kiinnostuksen hän herätti aloittaessaan keuhkolääkärinä sekä myöhemmin THL:n ylijohtajana.
Otsikot eivät jättäneet, kun hän siirtyi virkaansa Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän toimitusjohtajaksi.
Ja perässä lööpit seuraavat jälleen hänen aloitettuaan elokuussa 2022 pestin Pirkanmaan hyvinvointialueen johtajana.
– Näissä tehtävissä julkisuutta ei voi juosta pakoon. Se on osa työnkuvaa, Erhola sanoo.
Kun ihminen on jatkuvasti median hampaissa, välittyy hänestä henkilökuva työminän kautta.
Kun Yle teki Erholasta henkilöjutun, kuvattiin hänet tahtonaiseksi termein ”sitkeä, avoin, kärsivällinen”.
Hänet tyypitettiin ihmiseksi, joka suorastaan hakeutuu haasteisiin. Kun työ alkaa olla helppoa ja mukavuusalue saavutettu, alkaa Erhola ”mieluusti hakea uusia haasteita”.
– Tämä on tietysti totta. Olen niin sanonut, mutta se on vain asioiden yksi puoli, hän vahvistaa.
Mielikuva, että Erhola olisi vain kiitänyt eteenpäin nousu-uralla ei anna oikeutta tapahtumille. Todellisuudessa tarinaan sisältyy erittäin dramaattisia pohjakosketuksia.
Tätä kirjoitettaessa takana on jälleen yksi pohja. Erhola on ensimmäistä päivää töissä neljän viikon sairausloman jälkeen.
– Tuttu kaava. Kotoa suoraan ambulanssilla sairaalaan. Hoito käyntiin teho-osaston kautta, hän toteaa.
Taustalla on pitkäaikainen keuhkosairaus, joka on johtanut lukuisiin sairauslomiin.
– Tällä kerralla keuhko-oireissa ei ollut kyllin. Sain päälle koronan, joka pitkitti toipumista.
Äkkipysähdys ei ollut ensimmäinen. Sairastumisen alkuvaiheessa, vuonna 2015 Erhola kiidätettiin teholle 11 kertaa, välillä kotoa, välillä suoraan työpaikalta.
– Ne olivat rajuja reissuja. Olin tuohon aikaan vuoden sisällä yhdeksän kertaa hengityskoneessa, hän muistaa.
Mieleen on jäänyt myös dramaattinen Lapin-reissu.
– Olin työmatkalla Luostolla. Jouduin ensiavun tullessa saman tien hengityskoneeseen ja minut kiidätettiin evakuointilennolla sairaalaan, hän kertaa.
Nyt, Päijät-Hämeen keskussairaalan teho-osastolla samat tuntemukset oli jälleen käytävä läpi.
Ahdistus, pettymys ja huoli.
Kun on kohdannut saman monta kertaa, tottuuko siihen, että asiat lopulta järjestyvät?
– Luotan, että kaikki järjestyy, mutta kyllä huoli ja harmitus on aina sama. On sitä paitsi joka kerran yhtä nöyryyttävä tunne, kun keuhkolääkäriä viedään ambulanssilla sairaalaan. Se on niin noloa, Erhola kuvaa.
Yhdellä kerralla hän tunsi tarvetta purkaa tunteitaan hoitavalle keuhkolääkärille.
– En pitkään puhunut, mutta sain sanotuksi, että minua painaa kaiken lisäksi tämä häpeä. Kaikilla tiedoillani, taidoillani ja sairauden tuntemuksella minun kai ei pitäisi olla tässä.
Sen sijaan toipumisen kokemuksista on apua, mikä selittää sen, että Erhola on näinkin pian valmis töihin.
– Kun pahin on ohi, minulla on sairauteni osalta selkeät hoitoportaat omassa päässä. Tiedän mitä tapahtuu, miten hoidetaan, lääkitään ja miten toipuminen mahdollisesti menee, hän kuvaa.
Vaikka luulisi, että äkilliset teho-osastokeikat olisivat Erholan syvin pohjakosketus elämän arvaamattomuuteen, niin ei ole. Pitkäaikainen sairaus ja uupumus on vienyt hänet kerran tätäkin syvemmälle.
– Ylivoimaisesti vaikein vaihe elämässäni olivat vuodet, jotka työskentelin THL:ssä. Samaan aikaan poikani kamppaili pitkällisen, hengenvaarallisen huumeriippuvuuden kanssa.
Tavoitteellisena ja päämäärätietoisena ihmisenä Erhola ylitti moneen kertaan jaksamisensa rajat yrittäessään hoitaa yhtä aikaa työn ja lapsen tukemisen.
– Minun kaltaiselleni ihmiselle on tekemätön paikka, ettei lapsen auttamiselle voinut enää asettaa mitään tavoitetta. Minun oli päästettävä irti ja käsitettävä, että asiat menevät niin kuin menevät, tein mitä tahansa.
Koko kevään 2017 hänellä oli suunnattoman paha olo.
– Tiesin, että jokin ratkaisu piti tulla, muuten en jaksaisi.
Lopulta hän ajoi Hämeenlinnasta Helsingin-asunnolleen, heittäytyi sängylle ja alkoi huutaa suoraa huutoa.
– Huusin apua ja armoa. En ollut tottunut luovuttamaan, mutta sillä kohtaa minä luovutin.
Sen jälkeen on tapahtunut ”ihmeitä”.
– Poikani kuntoutui raittiiksi ja elää nyt normaalia nuoren miehen elämää tulevaisuuden suunnitelmineen ja odotuksineen. Uskon, että me molemmat kävimme pohjalla ja luovutimme tahtomme suurempiin käsiin, hän pohtii.
Erhola nimittää aiempia ja nykyisiäkin kriisejään pohjakosketuksiksi.
– Ajan myötä oppii käsittämään nämä tilanteet armon ja henkisyyden kosketuksiksi. Armo murtautuu elämään tilanteissa, joissa omat voimat loppuvat. Elämässäni on ollut paljon kärsimystä, mutta myös paljon armoa. Olen kaikesta hyvin kiitollinen, Erhola sanoo.
Nykyisin hän kokee, että periksiantamattomuus on paitsi hyve myös pahe, jonka kanssa tulee kamppailla ymmärtääkseen, ettei kaikkea voi hallita tahdonvoimalla.
– Saan kiittää periksiantamattomuudesta geenejä. Tunnistan tässä äitini Marita Puusolan piirteet. Hän oli ylipitkien kestävyysmatkojen urheilija, joka ei helpolla antanut periksi. Hän hiihti ensimmäisenä naisena Pirkan hiihdon 90 kilometriä, Finlandia-hiihtoja ja Kalevan kierroksia eri kestävyyslajeineen.
Äidin muisto on Erholalle tällä hetkellä hyvin ajankohtainen.
– Äitini, joka toimi aikoinaan Lahdessa myös kirkkovaltuutettuna, kuoli viime syksynä. Muistot palautuivat kirkkaina mieleen tyhjentäessäni tavaroita hänen asunnoltaan. Palkintopokaaleja löytyi kaappikaupalla, aivan käsittämätön määrä.
Erhola toteaa hengellisyytensä muuttuneen ajan saatossa, paitsi iän tuoman kokemuksen, myös sairauden ja kriisien myötä.
– Sanotaan, että ihmisen huonot luonteenpiirteet pahenevat vanhetessa. Uskon silti, että iän myötä kasvaa myös tietty nöyryys. Tulee ymmärrys, että pitää välillä antaa myös periksi. Se pehmentää meitä ja saa asiat juoksemaan joustavammin, hän miettii.
Mitä tulee kirkkoihin paikkoina, Erhola on aina viihtynyt niiden ilmapiirissä.
– Kun purjehdimme paljon, oli meillä 30 vuoden aikana maissa poiketessamme tapana kiertää läpi kirkkoja. Ne ovat pyhiä paikkoja, joissa on hyvä olla.
Seurakuntayhteisöön ja seurakuntaelämään Erholalla ei ole työvuosina ollut mahdollisuus osallistua aktiivisesti. Tällä hetkellä vapaa-aika menee oman perheen, lasten ja lastenlasten kanssa.
– Kun omat vanhempani jäivät eläkkeelle, tuli heille aika olla mukana seurakunnan arjessa ja tapahtumissa. Haluan kuvitella, että minulle on myös tulossa tämä aika, jolloin olen vapaampi lähtemään mukaan toimintaan.
Mistä nykyisessä, hyvin kuormittavassa työssä löytyy vastapaino ja rauha?
– Jonkun luonnehdinnan mukaan olen ekstroverteistä introvertein. Eli sehän tarkoittaa, että vapaa-ajalla kaipaan omaa rauhaa ja lataudun sillä tavoin parhaiten.
Rauhantemppelinä toimii asunto Salpausselän harjulla.
– Minulla on tapana istua paikallani ja katsoa maisemaa. Annan ajatusten levätä tai laukata. Se on meditointia arjen keskellä, hän sanoo.
Päätöstä eläköitymisestä Erhola ei ole vielä valmis pohtimaan.
– Ajattelen tänään, että tämä on viimeinen etappini hallinnon saralla. Viihdyn hyvin palvelujärjestelmässä, missä ihmiset ja heidän tarpeensa ovat lähellä.
Keuhkolääkärin työnsä osalta Erhola on joskus myös hellinyt haavetta vastaanottotyöhön palaamisesta.
– Voihan olla, että työ olisi muuallakin kuin Suomessa. Köyhyyttä, hätää ja avun tarvetta on muun muassa kehitysmaissa, joista minulla on lääkärin kokemusta oltuani aikoinaan muun muassa mieheni mukana kehitysapukomennuksella.
Pirkanmaan hyvinvointialueen alkutaival sekä todennäköisesti koko sote-järjestelmän vakiintumisen ensimmäiset vuodet tulevat olemaan Erholalle erittäin työntäyteisiä.
– Meillä on ratkottavana isoja kysymyksiä, joista sosiaali- ja terveysalan henkilöstöpula ja rahoituskysymykset ovat ne kaikkein vaikeimmat, hän tiivistää.
Sekään, että ongelmat ratkotaan järjestelmän sisällä, ei vielä riitä.
– Samaan aikaan, kun nykyisessä järjestelmässä on resurssivajetta, lisääntyy paine ulkopuolelta hoidon tarpeen kasvun myötä. Väestön ikääntyminen ei ole vielä alkuunkaan pysähtynyt, hän muistuttaa.
Päijät-Häme on ollut tämänhetkisiin sote-haasteisiin nähden palvelujärjestelmän kehittämisen edelläkävijä.
– Teimme uudistuksia jo hyvinvointiyhtymän aikana. Muilla sote-alueilla, kuten Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla, hyvinvointialueet lähtevät tarkastelemaan palvelujaan ja resurssejaan takamatkalta edelläkävijöihin verrattuna. Tällä en tarkoita sitä, etteikö Päijät-Hämeessäkin oltaisi isojen haasteiden edessä, juuri ulkoisen palvelutarpeen kasvun vuoksi, hän vertaa.
Tarvitaanko lopulta maakuntavero, ennen kuin soten solmut ratkeavat?
– Vaikea kysymys. Tämä on lopulta poliittinen valinta. Tällä hetkellä meillä on hybridimalli, jossa rahoitus tulee valtiolta, mutta päätöksenteossa vallitsee aluedemokratia. Aluedemokratian kädet ovat siis täysin sidottu rahaan, joka valtiolla on varaa laittaa hoitoon. Menoja pystytään lisäämään omin päätöksin, mutta ei tuloja.
Maakuntavero tarkoittaisi, että sote-alueet saisivat itsenäisen päätöksenteon lisäksi myös omat verotulot.
– Poliittinen valinta on siinä, jatketaanko valtion kontrolloimaa rahoitusta vai siirrytäänkö täysiveriseen alueitsehallintoon, jonka myötä voisi tulla myös maakuntavero. Ymmärrettävästi on pelkoja, että uusi veroporras nostaisi kansalaisten kokonaisverotusta, joten päätös ei olisi helppo, Erhola sanoo.
Erholan oma käsitys on, että sote-järjestelmä on ainakin toistaiseksi ”rikkinäinen”.
– Tehostamis- ja tuottavuudenparantamistoimia vasta aloitellaan eri sote-alueilla. Se, kuinka paljon rikkinäiseen järjestelmään kannattaa tässä vaiheessa laittaa lisää rahoitusta, on tarkkaan pohdittava kysymys.
Pitäisikö yksityisiä hoitopalveluja lisätä ja itse maksettavien hoitojen Kela-korvaukset palauttaa täyteen määräänsä, jotta hoitojonoja saataisiin puretuksi julkiselta puolelta?
– Itse asiassa tähän suuntaan on jo menty. Huomattava osa sosiaalipalveluista tuotetaan yksityisesti. Yksityisellä puolella on paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että juuri tässä vaiheessa yksityisen hoidon Kela-korvauksen pienentäminen ei ollut järkevä ratkaisu.
Marina Erhola
Pelkistettyä vapaa-aikaa viettävä lääkäri
Marina Erhola on 60-vuotias keuhkolääkäri ja lääketieteen tohtori. Hän työskentelee Pirkanmaan hyvinvointialueen johtajana. Aiemmin urallaan hän on ollut THL:n ylijohtaja vuosina 2009–2019 ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja 2019–2022. CV:stä löytyy myös useita asiantuntijatehtäviä Maailman terveysjärjestössä WHO:ssa. Erholalla on puoliso, neljä aikuista lasta ja kaksi lastenlasta.
Tiesitkö hänestä tätä:
1 Erhola aloitti lääkärintyön Nicaraguan pääkaupungissa Managuassa, köyhässä kaupunginosassa. Hän on työskennellyt Suomen lisäksi ainakin yhdeksässä eri maassa.
2 Työn ulkopuolella hän pitää yksinkertaisesta ja pelkistetystä elämästä.
3 ”Saatan kesämökillä Padasjoella tuijottaa tunteja kuikkapariskuntaa.”
4 Erhola asuu tällä hetkellä lapsuutensa maisemissa Lahden Jalkarannassa.