Mauri Kalima on kuvannut ja leikannut elokuvia vuosikymmenien ajan erilaisiin tarkoituksiin, myös mainoksiksi ja opetuskäyttöön. Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen
Mennyt aika herää eloon hämeenkoskelaisen Mauri Kaliman kaitafilmeissä
Hollolan Hämeenkoskella esitetään seurakunnan tiloissa säännöllisesti elokuvia.
Elokuvailtojen takana on av-alan konkari Mauri Kalima. 81-vuotias Kalima on kuvannut ja leikannut elokuvia vuosikymmenien ajan erilaisiin tarkoituksiin, myös mainoksiksi ja opetuskäyttöön.
Harvinaiselle kaitafilmille kuvattuja lyhytelokuvia katseltiin 14. lokakuuta Ystävänkulmassa tekijän oman tarinoinnin säestämänä. Kaitafilmaus oli 1980-luvulle asti suosittu harrastus, kunnes edullisemmat videokamerat korvasivat sen.
Mauri Kaliman vuosina 1974 ja 1975 valmistuneiden elokuvien aiheina oli entisaikojen maalaiselämä lasten leikkeineen. Kännyköitä tai muuta elektroniikkaa ei ollut, joten vapaa-aika täyttyi itse keksityistä leikeistä ja osallistumisesta perheen yhteisiin töihin ja puhteisiin.
Elokuvissa esimerkiksi leivotaan pullia, tehdään käpylehmiä ja kaarnalaivoja, leikitään häitä, kävelytetään vasikkaa ja ajellaan hevosrattailla.
Aikuinen ihminen katsoo elokuvia myös kasvattajan silmin. Lapset ovat agraariyhteiskunnassa varttuneet yhteiskunnan jäseniksi pitkälti vanhemmiltaan ja muilta lapsilta oppimalla.
Leppeää tunnelmaa sävyttävät taiten tehdyt musiikkivalinnat.
– Tunnelman luominen ja tietynlainen kiireettömyys – ne ovat elokuvien tunnusmerkkejä, luonnehtii Kalima omia töitään.
Elokuvaillat aloitettiin runsas vuosi sitten. Niitä on Ystävänkulmassa tarjolla keskimäärin kerran kuukaudessa.
Elokuvaillat aloitettiin runsas vuosi sitten. Niitä on Ystävänkulmassa tarjolla keskimäärin kerran kuukaudessa. Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen
Mauri Kalima on kotoisin Helsingistä, jossa hän kävi Kallion yhteiskoulua. Hämeenkoskelle hän muutti eläkepäivinään vaimonsa Sirkku Kaliman kanssa vuonna 2014.
Kalima on jatkanut eläkkeellä ollessaan videointi- ja valokuvaustöitä sekä vanhojen materiaalien digitointia.
Mauri Kaliman isä oli rovasti Heikki Kalima. Hän kuului kirkollisen televisiotoiminnan pioneereihin ja työskenteli eläkkeelle jäädessään Kirkon tiedotuskeskuksen kuvaosaston päällikkönä.
Isä-Kalima oli myös Suomen Kaitaelokuvaajien yhdistyksen puheenjohtaja. Elokuvakilpailut kuuluivat kiinteästi yhdistyksen ohjelmaan. Myös Mauri Kalimalla on ansioluettelossaan palkintoja noista kilpailuista.
– Meillä pitikin aina kotona näyttää, kuka osaa kuvata ja kuka ei, Kalima virnistää lapsuuttaan muistellen.
Ystävänkulma on tilavan olohuoneen kokoinen viihtyisä kokoontumistila ja vapaaehtoistyön keskus Hämeenkosken kirkonkylän keskustassa. Kokoontumistilan lisäksi kiinteistöstä löytyy pieni keittiö.
Ystävänkulma on avoinna maanantaisin ja tiistaisin sekä torstaisin ja perjantaisin klo 10–13. Perjantaisin on tarjolla puuroa tai soppaa.
Ystävänkulmassa järjestetään esimerkiksi myyjäisiä, näyttelyitä, pienryhmätoimintaa, avoimia ovia ja teematapahtumia. Paikalliset yhdistykset voivat varata tilan kokousten pitopaikaksi.
– Tämä on sellainen kylä, että kun jotain järjestetään, niin ihmiset kyllä tulevat paikalle, kahvituksesta vastannut Sirkku Kalima kiittelee.
Kalima kuvailee Ystävänkulmaa kylälle "todella tärkeäksi jutuksi".
– Toimintaa pyöritetään vapaaehtoisvoimin. Ainakin toistaiseksi vapaaehtoisia on riittänyt hyvin.
Hollolan seurakunnalla on olkkaritoimintaa myös kuntakeskuksessa sekä Padasjoella.
**
Katso näyte Mauri Kaliman lyhytelokuvista tästä ikkunasta: