Risto Taipale toimi lähes 40 vuotta Lahden seurakuntien luottamustehtävissä. Kuva: Esko Taipale
Muistokirjoitus: Viimeinen kello jäi Risto Taipaleelta kesken
Risto Raimo Taipale syntyi maaliskuun 6. päivänä vuonna 1934 Myrskylässä räätäli Alku Wilkas ja Alma Taipaleen nelilapsiseen perheeseen. Jo varhain Taipale tottui työntekoon metsätöissä, tukinuitossa, posteljoonina, porapoikana kivilouhimossa ja naapurien maatilan töissä.
Vuonna 1950 Taipale muutti Lahteen ja meni töihin Sähkö-Vikströmille. Hän astui armeijan palvelukseen Hämeenlinnassa vuonna 1954 Ilmavoimien Viestipataljoonaan, josta meinasi tulla myös hänen työpaikkansa.
Armeijan jälkeen Taipale asettui Lahteen ja työt jatkuivat Vikströmin sähköliikkeessä. Risto rakastui jämsäläiseen Lyyli-tyttöön, jonka kanssa häitä vietettiin kesällä 1957.
Nuori aviopari asettui asumaan Taipaleen juuri ostamaan Vihtorinkadun mökkiin, johon syntyivät ensimmäiset lapset. Perheenisä lähti opiskelemaan Helsingin teknilliseen oppilaitokseen sähköteknikoksi vuonna 1961.
Taipaleet rakensivat Vihtorinkadulle vuonna 1966 tiilitalon, jossa Risto Taipale asui aina kuolemaansa saakka. Perheeseen syntyi vielä lapsia lisää, joita kaikkiaan siunaantui kahdeksan.
Taipale teki työuransa sähköalan eri tehtävissä, myös LSK:ssa ja PHP:llä, josta jäi eläkkeelle vuonna 1999. Hän perusti myös oman sähköalan suunnittelu- ja konsulttitoimiston vuonna 1977 ja teki oman virkatyönsä ohella lukuisia sähkösuunnitelmia omakotitaloihin, rukoushuoneisiin ja kirkkoihin.
Taipale toimi lähes 40 vuotta seurakunnan luottamustoimissa niin Joutjärven, seurakuntayhtymän kuin koko kirkon taholla, muun muassa kirkolliskokousedustajana vuosina 1996–2000. Tästä työstään hän sai tasavallan presidentin myöntämän seurakuntaneuvoksen arvonimen vuonna 2003.
Taipale toimi myös erilaissa luottamustehtävissä kaupungin organisaatiossa 1970-luvulta alkaen, muun muassa keskusvaalilautakunnassa, koululautakunnassa, vammaistoimikunnassa ja kaupunginvaltuuston varavaltuutettuna.
1980-luvulla Taipale innostui Inkerin kirkon hengellisestä jälleenrakennustyöstä ja teki kymmeniä matkoja Pietarin lähialueille. Suurimpana projektina oli uuden Kelton kirkon rakentaminen.
Hän oli erittäin taitava käsistään, ja eläkeaikana syntyivät kymmenet kellot, muutama viulu ynnä muuta.
Taipale oli tunnettu tarkkuudestaan, niin töissään kuin omassa elämässään. Hän ei riidellyt kenenkään kanssa, vaan rakensi siltoja eri ihmisten ja yhteisöjen välille.
Viimeinen kello jäi häneltä kesken ja kellon koneisto asentamatta. Aika pysähtyi ja menetti merkityksensä, kun Risto Taipale pääsi 17.1. taivaan kotiin, jonne hän ikävöi koko pitkän ja rikkaan elämänsä ajan.
Risto Taipaletta jäivät kaipaamaan rakas Lyyli-vaimo sekä lapset, lastenlapset ja lastenlastenlapset.
Kirjoittaja on Risto Taipaleen poika.