"Päijät-Hämeen historia tullaan kirjoittamaan rautakauden osalta uudelleen " – Matti Oijala tutkii kotiseutuaan pintaa syvemmältä
Kun maa on ollut märkä ja kaupungissa huvitukset kiinni, on luomuviljelijä Matti Oijalalla ollut tavallista enemmän aikaa kotiseutututkimukseen. Oijalan mailla Nastolan Immilässä on asuttu jo ainakin myöhäisellä rautakaudelta.
– Miinaharavalla olen etsinyt muinaisesineitä. Merkittävin löytöni on halkaisijaltaan 38-millinen lehtiaiheinen pronssiriipus, jonka toimitin Kansallismuseoon. Se ajoitettiin vuosille 800–1050, isäntä sanoo.
Riipus löytyi tilan pihapiiristä, valkosipulimaan kupeesta.
– Myös Immilän Aleskylältä on tehty uusia löytöjä. Uskon, että Päijät-Hämeen historia tullaan kirjoittamaan rautakauden osalta uudelleen, jahka ammattilaiset käyvät toimeen.
Esihistoriallisesta asutuksesta kielii myös tilan kasvusto.
– Täällä kasvaa arkeofyyttejä (muinaistulokkaita), jotka ovat levinneet aikanaan ihmisten seuralaisina. Voin vain arvailla, mihin tummatulikukkaa tai pölkkyruohoa voisi käyttää, mutta kitkemättä jätän. On myös jänön- ja kelta-apilaa ja nurmilaukkaa.
Oijala on kiinnostunut monipuolisesti paikallishistoriasta. Hän toimii muun muassa Nastolan hautausmaan oppaana Jaakko Petäjän kanssa.
– Sitä touhua on Jaskan kanssa pyöritetty kuusi tai seitsemän vuotta. Kolme opastusta kesäkaudelle jo sovittiin, mutta koronan takia ainakin ensimmäinen peruuntuu tai siirtyy.
Hautausmaa on Lahden vanhin käytössä oleva.
– Se on todella hieno kulttuuriympäristö, joka on jäänyt aivan liian vähälle huomiolle. On vanhaa hautausmaa-arkkitehtuuria ja kaunis suppauurna-alue. Aatelisten muistomerkit vanhalla puolella ovat ihan oma lukunsa. Hautausmaalla lepää Nastolan monia merkkihenkilöitä, kuten Casimir Ehrnrooth. Yleensä vastaavien johtajien viimeinen leposija löytyy Helsingin Hietaniemestä.
Oijala on auttanut myös historioitsija Ville Eerolaa, joka kartoittaa Nastolan tarinaa 1940-luvulta kuntaliitokseen. Nastolan historia IV -teoksen on määrä ilmestyä syksyllä.
– Nastola on kokenut tuolla ajanjaksolla kovan myllerryksen. 1940-luvulla tuli siirtoväki. 1960-luvulla Nastolaan investoitiin enemmän kuin mihinkään muuhun teollisuuspaikkakuntaan Suomessa, mutta viime vuosikymmeninä Lahden seudulle investointeja ja uusia työpaikkoja ei ole tullut ollenkaan samaan tahtiin.
Oijalan suvulla tila on ollut vuodesta 1900. Luomuviljelyyn tila siirtyi 1996. Tilan pääartikkeli on mansikka, mutta myös mustaherukkaa, juureksia, perunaa ja valkosipulia viljellään.
– Isä aloitti luomuviljelyn ja minä olen jatkanut. Sukupolvenvaihdos tehtiin 2001. Kun olin nuori, tämä maatila (24 hehtaaria) oli keskimääräistä suurempi, mutta nykyään tila on keskimääräistä huomattavasti pienempi.
Tilan koko on pysynyt samana, mutta Suomessa keskimääräinen tilakoko on kasvanut. Oijalalle 24 hehtaaria on edelleen paljon.
– Avomaatuotantoon riittää neljästä viiteen hehtaaria. Olen miettinyt mitä lopulla 20:llä tekisin. Pitäisikö se panna metsäksi?