JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Artikkelia ladataan...

Py­hän Kol­mi­nai­suu­den kir­kon ker­ho­ti­las­sa Lah­den Har­ju­ka­dul­la on tii­vis ja rau­hal­li­nen tun­nel­ma.

Luon­non­va­lo sii­vi­löi­tyy ik­ku­nois­ta koh­ti kes­kit­ty­nees­ti työs­ken­te­le­viä ih­mi­siä.

Py­hän Kol­mi­nai­suu­den kir­kon ker­ho­ti­las­sa Lah­den Har­ju­ka­dul­la on tii­vis ja rau­hal­li­nen tun­nel­ma.

Luon­non­va­lo sii­vi­löi­tyy ik­ku­nois­ta koh­ti kes­kit­ty­nees­ti työs­ken­te­le­viä ih­mi­siä.

7272
min
Artikkelit

Pyhää kuvaa luomassa – ikoni kertoo evan­ke­liumin sanomaa

Hol­lo­laan iko­ni­näyt­te­lyä ko­ko­a­va Sirk­ku Muh­li sa­noo, et­tä iko­nien maa­laa­mi­nen vaa­tii kes­kit­ty­mis­tä, har­taut­ta ja tek­nis­tä osaa­mis­ta.

9.4.2025

Tämä on niin kut­sut­tu story tell -ar­tik­ke­li. Par­haan lu­ku­ko­ke­muk­sen saat käyt­tä­mäl­lä kan­net­ta­vaa tai pöy­tä­tie­to­ko­net­ta.

Ari Mi­suk­ka miet­tii Py­hän Ka­ta­rii­nan ole­mus­ta. Te­keil­lä on iko­ni, jon­ka kul­taus on suo­jat­tu muo­vil­la. Kul­taa­mi­nen on tark­kaa puu­haa, sil­lä ma­te­ri­aa­li on kal­lis­ta ja kul­ta­leh­den kä­sit­te­ly vaa­tii sor­mi­näp­pä­ryyt­tä ja malt­tia.

–Tek­ni­ses­ti ot­ta­en iko­neis­sa ei ole oi­ke­as­taan yh­tään help­poa koh­taa, Mi­suk­ka sa­noo ja ker­too jän­nit­tä­vän­sä kas­vo­jen maa­laa­mis­ta eni­ten.

Vie­res­sä Pir­jo Jus­si­la kat­se­lee pöy­däl­le le­vit­tä­mi­ään py­hi­mys­ten ku­via. Työn al­la on Neit­syt Ma­ri­an syn­ty­mä.

– Ju­ma­la­näi­ti, kaik­kien mur­heel­lis­ten ilo, Jus­si­la sa­noo ja pal­jas­taa, et­tä hä­nen rin­ta­ma­mies­ko­dis­taan löy­tyy pe­rä­ti 97 iko­nia. Pa­ris­sa kym­me­nes­sä vuo­des­sa on eh­ti­nyt maa­la­ta mon­ta työ­tä. Vii­me syk­sy­nä me­neh­ty­neen avi­o­mie­hen oma työ jäi vai­hee­seen, mut­ta se ei jää kes­ken.

– Maa­laus on hil­jais­ta omaa ru­kous­ta, jos­sa on koko ajan yh­teys ylös­päin, Jus­si­la sa­noo.

– Maa­laa­mi­nen vaa­tii tai­toa ja sil­mää, opet­ta­ja Tar­ja Ta­ri­ma sa­noo ja li­sää, et­tä it­se asi­as­sa tai­tei­li­ja-ajat­te­lu on iko­ni­maa­lauk­sen suu­rin es­te.

– Työt ovat tii­viis­sä yh­tey­des­sä kir­kon tra­di­ti­oon. Iko­nin maa­laa­mi­nen on si­säi­nen tar­ve.

"Vaikeinta on, kun työssä on vaatteita laskoksineen, rakennuksia, eläimiä, luontoa tai useampia ihmisiä", Sirkku Muhli miettii.

"Vaikeinta on, kun työssä on vaatteita laskoksineen, rakennuksia, eläimiä, luontoa tai useampia ihmisiä", Sirkku Muhli miettii.

Lah­den iko­ni­pii­ri ko­koon­tuu maa­nan­tai­sin. Uut­ta työ­tä suun­nit­te­le­va Sirk­ku Muh­li on kii­tol­li­nen ryh­mäs­tä.

– llman vii­kot­tais­ta ryh­mä­työs­ken­te­lyä en var­maan ete­ni­si töis­sä­ni, hän sa­noo ja ku­vai­lee, kuin­ka hy­vää ryh­män tuo­ma so­si­aa­li­nen kans­sa­käy­mi­nen te­kee, kun sa­mal­la voi seu­ra­ta mui­den työs­ken­te­lyä.

Ryh­män iko­ni­näyt­te­lyä koo­taan pää­si­äi­sek­si Hol­lo­lan kir­kon­ky­läl­le.

– Näyt­teil­le tu­le­vat työt liit­ty­vät pää­si­äi­sa­jan ta­pah­tu­miin, Muh­li ker­too.

– On tar­koi­tus, et­tä ne täy­den­tä­vät sitä hen­gel­lis­tä an­tia, mitä Hol­lo­lan van­has­sa kir­kos­sa pää­si­äis­vii­kon ti­lai­suuk­sis­sa kuul­laan. Esil­lä ovat Sana ja kuva yh­teisk­ris­til­li­ses­sä hen­ges­sä.

Sirk­ku Muh­li in­nos­tui iko­neis­ta 90-lu­vul­la. Huu­to­kau­pas­sa oli myyn­nis­sä ro­vas­ti Väi­nö Ho­vi­lan jää­mis­töä ja siel­tä Isä Ro­ber­tin Ju­ma­la­näi­ti-iko­ni löy­si tien­sä Muh­lin ko­tiin.

Hän kävi Myl­ly­jär­vel­lä tu­tus­tu­mas­sa tuo­hon iko­ni­maa­lauk­sen ura­nuur­ta­jaan ja huo­ma­si Har­ju­lan kan­sa­no­pis­tos­sa iko­ni­kurs­sin. Kurs­sin opet­ta­ja Erk­ki Ki­vi­nen neu­voi käy­mään en­sin Va­la­mon kan­sa­no­pis­tos­sa pe­rus­kurs­sin.

– Se oli vii­sas neu­vo iäk­kääl­tä mie­hel­tä, Muh­li sa­noo.

–Va­la­mos­sa sain to­del­la hy­vän en­si­kos­ke­tuk­sen ai­hee­seen. Sen jäl­keen olen käy­nyt siel­lä use­am­man ker­ran saa­mas­sa ta­so­kas­ta ope­tus­ta.

Muh­li ar­ve­lee, et­tä hä­nen elä­mäs­sään on­kin ai­na ol­lut jon­kin­lai­nen kris­til­li­nen poh­ja­vi­re. Lap­suu­den­ko­ti ei ol­lut eri­tyi­sen us­kon­nol­li­nen mut­ta Le­vol­le las­ken Luo­ja­ni -ru­kous oli ko­din pe­rin­töä kyl­lä.

Var­tut­tu­aan Muh­li opis­ke­li en­sin ko­ne­piir­tä­jäk­si, vaik­ka var­si­nai­se­na unel­ma­na oli piir­tää kart­to­ja. Jäl­keen­päin Muh­li on kii­tel­lyt saa­maan­sa tek­nis­tä kou­lu­tus­ta, kos­ka sii­tä on ol­lut val­ta­vas­ti hyö­tyä iko­ni­maa­lauk­ses­sa.

–Tar­kat vii­vat, har­pin käyt­tö ja myös maa­lauk­sen kor­jaus ovat lo­pul­ta hy­vin tek­ni­siä, Muh­li ku­vai­lee.

So­mis­ta­ja­kou­lus­sa hän op­pi kä­den­tai­to­ja ja mai­non­nan pe­rus­tei­ta. Työt Lah­den seu­ra­kun­tien tie­do­tus­toi­mis­tos­sa al­koi­vat 1980. Teh­tä­vä­nä oli suun­ni­tel­la, piir­tää ja teks­ta­ta – ne­kin hyö­dyl­li­siä tai­to­ja iko­ni­maa­la­ril­le. Työn ohes­sa Muh­li opis­ke­li mai­nos­hoi­ta­jak­si ja tie­dot­ta­jak­si ja opet­te­li muun mu­as­sa eri­lais­ten graa­fis­ten oh­jel­mien käyt­tä­mis­tä.

Esit­tei­den, leh­tien ja mai­nos­ten te­ke­mi­ses­sä ker­ty­nyt ko­ke­mus on ol­lut ilok­si oman ky­län yh­dis­tyk­sis­sä ja ta­pah­tu­mis­sa, niin Hol­lo­lan Kes­ki­ai­ka­seu­ras­sa kuin Ma­ri­an jou­lu­to­rin mark­ki­noin­nis­sa.

– Sain piir­tä­mi­sen ja ku­vit­ta­mi­sen lah­joil­la ede­saut­taa työs­sä­ni seu­ra­kun­nal­lis­ta toi­min­taa ja sa­mal­la myös it­se tu­tus­tua kris­til­li­seen us­koon ja sym­bo­liik­kaan, hän sa­noo.

Kun 90-lu­vun lama kaa­toi sil­loi­sen puo­li­son yri­tyk­sen, tuli avi­oe­ro ja Muh­li ajau­tui ta­kaus­ve­lal­li­se­na vel­ka­jär­jes­te­lyyn.

– Olen pal­jos­ta kii­tol­li­nen työ­ka­ve­reil­le myö­tä­e­lä­mi­ses­tä, esi­ru­kouk­sis­ta sekä avus­ta, hän sa­noo ja ker­too tun­te­neen­sa it­sen­sä toi­si­naan vä­hän hyl­ki­ök­si, sil­lä noi­hin ai­koi­hin luot­to­tie­to­jen me­ne­tys­tä pi­det­tiin hä­pe­ä­nä. Epä­oi­keu­den­mu­kai­suu­den ko­ke­mus oli kova.

– Mei­tä kö­lin al­ta ve­det­ty­jä oli sii­hen ai­kaan pal­jon, mut­ta koin ole­va­ni siu­nat­tu lä­heis­ten tuen myö­tä, Muh­li kiit­tää.

Aja­tuk­sen­sa us­kos­ta Muh­li ki­teyt­tää näin: "Olen lu­te­ri­lai­nen ar­mon ker­jä­läi­nen, iko­neis­ta in­nos­tu­nut, or­to­dok­si­suu­des­ta vai­kut­tu­nut ih­mi­nen, jol­le kes­ki­ai­kai­nen kirk­ko – al­ku­jaan ka­to­li­nen – on ra­kas."

Muh­li sa­noo, et­tä iko­nis­sa täy­tyy ol­la tie­tyt asi­at ja sik­si on tär­ke­ää tu­tus­tua py­hään, jota al­kaa maa­la­ta.

– Kan­nat­taa tut­kia, mitä hä­nes­tä sa­no­taan Raa­ma­tus­sa tai muis­sa py­his­sä kir­joi­tuk­sis­sa. Iko­niin ei li­sä­tä mi­tään omas­ta pääs­tä. Kes­kit­ty­mis­tä aut­taa, jos maa­lat­ta­van py­hän ja maa­laa­jan vä­lil­le syn­tyy vuo­ro­pu­he­lu.

Jos lau­dan poh­jus­tuk­sen te­kee it­se, niin lii­tu­ker­ros­ten eli lef­kas­ten li­sää­mi­nen, kui­vaus ja vä­li­hi­on­nat vie­vät päi­viä. Lau­dan voi to­sin os­taa myös val­mii­na.

"Maa­laa­mi­nen vaa­tii tai­toa ja sil­mää", opet­ta­ja Tar­ja Ta­ri­ma sa­noo ja li­sää, et­tä it­se asi­as­sa tai­tei­li­ja-ajat­te­lu on iko­ni­maa­lauk­sen suu­rin es­te.

Iko­nien maa­laa­mi­ses­sa käy­te­tään pe­rin­tei­ses­ti mu­na­e­mul­si­o­ta eli esi­mer­kik­si mu­nan­kel­tu­ai­sen, val­ko­vii­nin ja la­ven­te­li­öl­jyn se­koi­tus­ta sekä pig­ment­ti­vä­re­jä.

"Vä­re­jä ei kan­na­ta os­taa lii­kaa, vaan vii­del­lä­kin vä­ril­lä pär­jää, sil­lä se­koit­ta­mal­la teh­dään eri sä­vy­jä", Muh­li neu­voo.

Yk­sit­täi­nen kas­vo­ku­va on hel­poin työ. Iäk­kään tai par­rak­kaan hen­ki­lön ku­vaus on jo as­tet­ta vai­ke­am­paa ja vai­keim­pia ku­vat­ta­via ovat vaat­teet las­kok­si­neen, ra­ken­nuk­set, eläi­met, luon­to tai use­am­pi ih­mi­nen sa­mas­sa ku­vas­sa.

– Mit­ta­suh­teet on saa­ta­va oi­keik­si. Var­sin­kin kas­vois­sa voi mil­li­met­rin vir­he si­vuun vää­ris­tää il­meen, Muh­li se­lit­tää.

– Pers­pek­tii­vi­kin on eri­lai­nen. Asi­at ei­vät ka­toa ho­ri­sont­tiin, vaan tu­le­vat kat­so­jaa koh­ti. Kat­so­ja ikään kuin as­tuu iko­nin si­säl­le ja sik­si esi­mer­kik­si ra­ken­nuk­set voi­vat vai­kut­taa vää­ris­ty­neil­tä.

Kun ai­he on va­lit­tu ja py­hän elä­män­ker­ta on sel­vil­lä, al­kaa piir­rok­sen luo­mi­nen. Ku­van voi myös jäl­jen­tää mal­li­ku­vas­ta. Muh­li vink­kaa hyö­dyn­tä­mään ko­pi­o­ko­neen pie­nen­nös/suu­ren­nus­suh­de-toi­min­toa. Sen jäl­keen kuva siir­re­tään lau­dal­le esi­mer­kik­si hii­li­pa­pe­ria apu­na käyt­tä­en. Kun kuva on lau­dal­la, aloi­te­taan ohui­den vä­ri­ker­ros­ten si­ve­ly.

Lo­puk­si teh­dään vaa­len­nok­set vaat­tei­siin ja iho-osiin ja työ vii­meis­tel­lään huip­pu­va­loil­la. Sen jäl­keen iko­ni saa kui­vua vä­hin­tään kuu­kau­den, jon­ka jäl­keen se suo­ja­taan pel­la­va­öl­jy­se­koit­teel­la.

Kun Muh­li maa­laa iko­nei­ta, in­noi­tuk­se­na toi­mii usein Py­häl­le Ma­ri­al­le omis­tet­tu Hol­lo­lan kirk­ko. Vii­mei­sin iko­ni ”Ju­ma­la­näi­din suo­je­lus” ku­vaa Hol­lo­lan kir­kon­ky­lää. Iko­ni on Muh­lin ru­kous asuin­si­jan­sa puo­les­ta.

Teks­ti: Ann Rose, ku­vat: Jani Mah­ko­nen

 

”Sen si­säl­lä on elä­mä” -iko­ni­näyt­te­ly 13.-21.4. Hol­lo­lan kirk­ko­her­ran­pap­pi­lan pää­ty­huo­nees­sa, osoit­tees­sa Sär­kän­tie 19. Ava­jai­set 12.4. kel­lo 13. Näyt­teil­le tu­le­vat työt liit­ty­vät pää­si­äi­sa­jan ta­pah­tu­miin ja ne täy­den­tä­vät sitä hen­gel­lis­tä an­tia, mitä Hol­lo­lan van­has­sa kir­kos­sa pää­si­äis­vii­kon ti­lai­suuk­sis­sa kuul­laan.

Tämä on niin kut­sut­tu story tell -ar­tik­ke­li. Par­haan lu­ku­ko­ke­muk­sen saat käyt­tä­mäl­lä kan­net­ta­vaa tai pöy­tä­tie­to­ko­net­ta.

Ari Mi­suk­ka miet­tii Py­hän Ka­ta­rii­nan ole­mus­ta. Te­keil­lä on iko­ni, jon­ka kul­taus on suo­jat­tu muo­vil­la. Kul­taa­mi­nen on tark­kaa puu­haa, sil­lä ma­te­ri­aa­li on kal­lis­ta ja kul­ta­leh­den kä­sit­te­ly vaa­tii sor­mi­näp­pä­ryyt­tä ja malt­tia.

–Tek­ni­ses­ti ot­ta­en iko­neis­sa ei ole oi­ke­as­taan yh­tään help­poa koh­taa, Mi­suk­ka sa­noo ja ker­too jän­nit­tä­vän­sä kas­vo­jen maa­laa­mis­ta eni­ten.

Vie­res­sä Pir­jo Jus­si­la kat­se­lee pöy­däl­le le­vit­tä­mi­ään py­hi­mys­ten ku­via. Työn al­la on Neit­syt Ma­ri­an syn­ty­mä.

– Ju­ma­la­näi­ti, kaik­kien mur­heel­lis­ten ilo, Jus­si­la sa­noo ja pal­jas­taa, et­tä hä­nen rin­ta­ma­mies­ko­dis­taan löy­tyy pe­rä­ti 97 iko­nia. Pa­ris­sa kym­me­nes­sä vuo­des­sa on eh­ti­nyt maa­la­ta mon­ta työ­tä. Vii­me syk­sy­nä me­neh­ty­neen avi­o­mie­hen oma työ jäi vai­hee­seen, mut­ta se ei jää kes­ken.

– Maa­laus on hil­jais­ta omaa ru­kous­ta, jos­sa on koko ajan yh­teys ylös­päin, Jus­si­la sa­noo.

– Maa­laa­mi­nen vaa­tii tai­toa ja sil­mää, opet­ta­ja Tar­ja Ta­ri­ma sa­noo ja li­sää, et­tä it­se asi­as­sa tai­tei­li­ja-ajat­te­lu on iko­ni­maa­lauk­sen suu­rin es­te.

– Työt ovat tii­viis­sä yh­tey­des­sä kir­kon tra­di­ti­oon. Iko­nin maa­laa­mi­nen on si­säi­nen tar­ve.

"Vaikeinta on, kun työssä on vaatteita laskoksineen, rakennuksia, eläimiä, luontoa tai useampia ihmisiä", Sirkku Muhli miettii.

"Vaikeinta on, kun työssä on vaatteita laskoksineen, rakennuksia, eläimiä, luontoa tai useampia ihmisiä", Sirkku Muhli miettii.

Lah­den iko­ni­pii­ri ko­koon­tuu maa­nan­tai­sin. Uut­ta työ­tä suun­nit­te­le­va Sirk­ku Muh­li on kii­tol­li­nen ryh­mäs­tä.

– llman vii­kot­tais­ta ryh­mä­työs­ken­te­lyä en var­maan ete­ni­si töis­sä­ni, hän sa­noo ja ku­vai­lee, kuin­ka hy­vää ryh­män tuo­ma so­si­aa­li­nen kans­sa­käy­mi­nen te­kee, kun sa­mal­la voi seu­ra­ta mui­den työs­ken­te­lyä.

Ryh­män iko­ni­näyt­te­lyä koo­taan pää­si­äi­sek­si Hol­lo­lan kir­kon­ky­läl­le.

– Näyt­teil­le tu­le­vat työt liit­ty­vät pää­si­äi­sa­jan ta­pah­tu­miin, Muh­li ker­too.

– On tar­koi­tus, et­tä ne täy­den­tä­vät sitä hen­gel­lis­tä an­tia, mitä Hol­lo­lan van­has­sa kir­kos­sa pää­si­äis­vii­kon ti­lai­suuk­sis­sa kuul­laan. Esil­lä ovat Sana ja kuva yh­teisk­ris­til­li­ses­sä hen­ges­sä.

Sirk­ku Muh­li in­nos­tui iko­neis­ta 90-lu­vul­la. Huu­to­kau­pas­sa oli myyn­nis­sä ro­vas­ti Väi­nö Ho­vi­lan jää­mis­töä ja siel­tä Isä Ro­ber­tin Ju­ma­la­näi­ti-iko­ni löy­si tien­sä Muh­lin ko­tiin.

Hän kävi Myl­ly­jär­vel­lä tu­tus­tu­mas­sa tuo­hon iko­ni­maa­lauk­sen ura­nuur­ta­jaan ja huo­ma­si Har­ju­lan kan­sa­no­pis­tos­sa iko­ni­kurs­sin. Kurs­sin opet­ta­ja Erk­ki Ki­vi­nen neu­voi käy­mään en­sin Va­la­mon kan­sa­no­pis­tos­sa pe­rus­kurs­sin.

– Se oli vii­sas neu­vo iäk­kääl­tä mie­hel­tä, Muh­li sa­noo.

–Va­la­mos­sa sain to­del­la hy­vän en­si­kos­ke­tuk­sen ai­hee­seen. Sen jäl­keen olen käy­nyt siel­lä use­am­man ker­ran saa­mas­sa ta­so­kas­ta ope­tus­ta.

Muh­li ar­ve­lee, et­tä hä­nen elä­mäs­sään on­kin ai­na ol­lut jon­kin­lai­nen kris­til­li­nen poh­ja­vi­re. Lap­suu­den­ko­ti ei ol­lut eri­tyi­sen us­kon­nol­li­nen mut­ta Le­vol­le las­ken Luo­ja­ni -ru­kous oli ko­din pe­rin­töä kyl­lä.

Var­tut­tu­aan Muh­li opis­ke­li en­sin ko­ne­piir­tä­jäk­si, vaik­ka var­si­nai­se­na unel­ma­na oli piir­tää kart­to­ja. Jäl­keen­päin Muh­li on kii­tel­lyt saa­maan­sa tek­nis­tä kou­lu­tus­ta, kos­ka sii­tä on ol­lut val­ta­vas­ti hyö­tyä iko­ni­maa­lauk­ses­sa.

–Tar­kat vii­vat, har­pin käyt­tö ja myös maa­lauk­sen kor­jaus ovat lo­pul­ta hy­vin tek­ni­siä, Muh­li ku­vai­lee.

So­mis­ta­ja­kou­lus­sa hän op­pi kä­den­tai­to­ja ja mai­non­nan pe­rus­tei­ta. Työt Lah­den seu­ra­kun­tien tie­do­tus­toi­mis­tos­sa al­koi­vat 1980. Teh­tä­vä­nä oli suun­ni­tel­la, piir­tää ja teks­ta­ta – ne­kin hyö­dyl­li­siä tai­to­ja iko­ni­maa­la­ril­le. Työn ohes­sa Muh­li opis­ke­li mai­nos­hoi­ta­jak­si ja tie­dot­ta­jak­si ja opet­te­li muun mu­as­sa eri­lais­ten graa­fis­ten oh­jel­mien käyt­tä­mis­tä.

Esit­tei­den, leh­tien ja mai­nos­ten te­ke­mi­ses­sä ker­ty­nyt ko­ke­mus on ol­lut ilok­si oman ky­län yh­dis­tyk­sis­sä ja ta­pah­tu­mis­sa, niin Hol­lo­lan Kes­ki­ai­ka­seu­ras­sa kuin Ma­ri­an jou­lu­to­rin mark­ki­noin­nis­sa.

– Sain piir­tä­mi­sen ja ku­vit­ta­mi­sen lah­joil­la ede­saut­taa työs­sä­ni seu­ra­kun­nal­lis­ta toi­min­taa ja sa­mal­la myös it­se tu­tus­tua kris­til­li­seen us­koon ja sym­bo­liik­kaan, hän sa­noo.

Kun 90-lu­vun lama kaa­toi sil­loi­sen puo­li­son yri­tyk­sen, tuli avi­oe­ro ja Muh­li ajau­tui ta­kaus­ve­lal­li­se­na vel­ka­jär­jes­te­lyyn.

– Olen pal­jos­ta kii­tol­li­nen työ­ka­ve­reil­le myö­tä­e­lä­mi­ses­tä, esi­ru­kouk­sis­ta sekä avus­ta, hän sa­noo ja ker­too tun­te­neen­sa it­sen­sä toi­si­naan vä­hän hyl­ki­ök­si, sil­lä noi­hin ai­koi­hin luot­to­tie­to­jen me­ne­tys­tä pi­det­tiin hä­pe­ä­nä. Epä­oi­keu­den­mu­kai­suu­den ko­ke­mus oli kova.

– Mei­tä kö­lin al­ta ve­det­ty­jä oli sii­hen ai­kaan pal­jon, mut­ta koin ole­va­ni siu­nat­tu lä­heis­ten tuen myö­tä, Muh­li kiit­tää.

Aja­tuk­sen­sa us­kos­ta Muh­li ki­teyt­tää näin: "Olen lu­te­ri­lai­nen ar­mon ker­jä­läi­nen, iko­neis­ta in­nos­tu­nut, or­to­dok­si­suu­des­ta vai­kut­tu­nut ih­mi­nen, jol­le kes­ki­ai­kai­nen kirk­ko – al­ku­jaan ka­to­li­nen – on ra­kas."

Muh­li sa­noo, et­tä iko­nis­sa täy­tyy ol­la tie­tyt asi­at ja sik­si on tär­ke­ää tu­tus­tua py­hään, jota al­kaa maa­la­ta.

– Kan­nat­taa tut­kia, mitä hä­nes­tä sa­no­taan Raa­ma­tus­sa tai muis­sa py­his­sä kir­joi­tuk­sis­sa. Iko­niin ei li­sä­tä mi­tään omas­ta pääs­tä. Kes­kit­ty­mis­tä aut­taa, jos maa­lat­ta­van py­hän ja maa­laa­jan vä­lil­le syn­tyy vuo­ro­pu­he­lu.

Jos lau­dan poh­jus­tuk­sen te­kee it­se, niin lii­tu­ker­ros­ten eli lef­kas­ten li­sää­mi­nen, kui­vaus ja vä­li­hi­on­nat vie­vät päi­viä. Lau­dan voi to­sin os­taa myös val­mii­na.

"Maa­laa­mi­nen vaa­tii tai­toa ja sil­mää", opet­ta­ja Tar­ja Ta­ri­ma sa­noo ja li­sää, et­tä it­se asi­as­sa tai­tei­li­ja-ajat­te­lu on iko­ni­maa­lauk­sen suu­rin es­te.

Iko­nien maa­laa­mi­ses­sa käy­te­tään pe­rin­tei­ses­ti mu­na­e­mul­si­o­ta eli esi­mer­kik­si mu­nan­kel­tu­ai­sen, val­ko­vii­nin ja la­ven­te­li­öl­jyn se­koi­tus­ta sekä pig­ment­ti­vä­re­jä.

"Vä­re­jä ei kan­na­ta os­taa lii­kaa, vaan vii­del­lä­kin vä­ril­lä pär­jää, sil­lä se­koit­ta­mal­la teh­dään eri sä­vy­jä", Muh­li neu­voo.

Yk­sit­täi­nen kas­vo­ku­va on hel­poin työ. Iäk­kään tai par­rak­kaan hen­ki­lön ku­vaus on jo as­tet­ta vai­ke­am­paa ja vai­keim­pia ku­vat­ta­via ovat vaat­teet las­kok­si­neen, ra­ken­nuk­set, eläi­met, luon­to tai use­am­pi ih­mi­nen sa­mas­sa ku­vas­sa.

– Mit­ta­suh­teet on saa­ta­va oi­keik­si. Var­sin­kin kas­vois­sa voi mil­li­met­rin vir­he si­vuun vää­ris­tää il­meen, Muh­li se­lit­tää.

– Pers­pek­tii­vi­kin on eri­lai­nen. Asi­at ei­vät ka­toa ho­ri­sont­tiin, vaan tu­le­vat kat­so­jaa koh­ti. Kat­so­ja ikään kuin as­tuu iko­nin si­säl­le ja sik­si esi­mer­kik­si ra­ken­nuk­set voi­vat vai­kut­taa vää­ris­ty­neil­tä.

Kun ai­he on va­lit­tu ja py­hän elä­män­ker­ta on sel­vil­lä, al­kaa piir­rok­sen luo­mi­nen. Ku­van voi myös jäl­jen­tää mal­li­ku­vas­ta. Muh­li vink­kaa hyö­dyn­tä­mään ko­pi­o­ko­neen pie­nen­nös/suu­ren­nus­suh­de-toi­min­toa. Sen jäl­keen kuva siir­re­tään lau­dal­le esi­mer­kik­si hii­li­pa­pe­ria apu­na käyt­tä­en. Kun kuva on lau­dal­la, aloi­te­taan ohui­den vä­ri­ker­ros­ten si­ve­ly.

Lo­puk­si teh­dään vaa­len­nok­set vaat­tei­siin ja iho-osiin ja työ vii­meis­tel­lään huip­pu­va­loil­la. Sen jäl­keen iko­ni saa kui­vua vä­hin­tään kuu­kau­den, jon­ka jäl­keen se suo­ja­taan pel­la­va­öl­jy­se­koit­teel­la.

Kun Muh­li maa­laa iko­nei­ta, in­noi­tuk­se­na toi­mii usein Py­häl­le Ma­ri­al­le omis­tet­tu Hol­lo­lan kirk­ko. Vii­mei­sin iko­ni ”Ju­ma­la­näi­din suo­je­lus” ku­vaa Hol­lo­lan kir­kon­ky­lää. Iko­ni on Muh­lin ru­kous asuin­si­jan­sa puo­les­ta.

Teks­ti: Ann Rose, ku­vat: Jani Mah­ko­nen

 

”Sen si­säl­lä on elä­mä” -iko­ni­näyt­te­ly 13.-21.4. Hol­lo­lan kirk­ko­her­ran­pap­pi­lan pää­ty­huo­nees­sa, osoit­tees­sa Sär­kän­tie 19. Ava­jai­set 12.4. kel­lo 13. Näyt­teil­le tu­le­vat työt liit­ty­vät pää­si­äi­sa­jan ta­pah­tu­miin ja ne täy­den­tä­vät sitä hen­gel­lis­tä an­tia, mitä Hol­lo­lan van­has­sa kir­kos­sa pää­si­äis­vii­kon ti­lai­suuk­sis­sa kuul­laan.