Rakkaudesta lauluun ja siskoihin – 100-vuotiaan Filianna-kuoron perustaja oli edelläkävijä, mikä heijastuu yhä kuoron toimintaan
Sata vuotta täyttävä Filianna on iloisten naisten kuoro, jossa laulajat viihtyvät jopa vuosikymmeniä. Sopraanot ja altot taipuvat monenlaiseen musiikkiin. Uudistuminen on notkealle kuorolle selvä asia, olihan kuoron perustaja Anna Mäkeläkin oman aikansa edelläkävijä.
– Me ollaan hassu porukka, meillä on kolme varajohtajaa ja taiteellinen johtaja. Keikat ja treenit pystytään vetämään aina, sanovat Maria Tuutti, Raija Kautonen ja Minna-Maija Jokisalo.
He ovat yhteensä kuusi prosenttia Lahden Naislaulajista eli Filiannasta, joka on juuri saanut 50:nnen jäsenensä, sopivasti satavuotisjuhlan kynnyksellä.
Isolla poppoolla ja nimenomaan naisvoimin asiat hoituvat, vaikka kuulemma miestoimikuntaakin on kuorolle yritetty viritellä.
– Huumorimielellä, Tuutti tarkentaa, ettei jää väärää käsitystä.
Yli 20 vuotta kuorossa mukana olleet Tuutti ja Kautonen sanovat, että organisaationa kuoro on aivan huippu. Kaikki tekevät töitä yhteisen hyvän eteen ja asiat järjestyvät.
Naiset pitävät kuoron vahvuutena sen monipuolisuutta: Ohjelmistoon kuuluu niin hengellistä musiikkia, poppia, kansanmusikkia, klassista sekä perinteistä kuoromusiikkia. Filianna on myös tunnettu yhteistyöstään Lahden seurakuntien kanssa.
Filianna sai alkunsa sata vuotta sitten, tarkalleen ottaen 17. päivä maaliskuuta 1923, kun Lahden kaupungin maistraattiin tehtiin ilmoitus aatteellisen yhdistyksen yhdistysrekisteriin ilmoittamista varten. Lahden Nais-Laulajat r.y.:n tarkoitukseksi ja toiminnan laaduksi lueteltiin seuraavaa: ”Laulutaidon, etupäässä kuorolaulun kohottaminen paikkakunnalla toimeenpanemalla konsertteja, laulajaisia ja musiikki-iltoja sekä avustamalla isänmaallisten y.m. arvokkaiden tilaisuuksien järjestämisessä.”
Ensimmäinen oikea konsertti pidettiin kotikaupungin kirkossa marraskuussa 1923.
Nimi Filianna on tuoreempaa perua, se otettiin käyttöön vähän yli kymmenen vuotta sitten.
Kuoron perustaja Anna Mäkelä oli edelläkävijä. Hän valmistui ekonomiksi vuonna 1914, aikana jolloin naisia ei pankkialalla nähty. Sittemmin kauppiaaksi ryhtynyt Mäkelä ajoi naisten asiaa myös yhtenä Yrittäjänaisten keskusliiton perustajista. Kuoroa hän johti lähes kuolemaansa asti eli yhteensä 33 vuotta.
– Kun kuoro perustettiin, naiskuoroja ei arvostettu, kertoo Kautonen.
– Niille ei ollut musiikkiakaan, sitä oli ainoastaan mieskuoroille ja sekakuoroille, joten Mäkelä tilasi musiikkia muun muassa Felix Krohnilta. Hän myös toimi aktiivisesti Musiikkiopiston, Orkesteriyhdistyksen sekä Lahteen siirtyneen Viipurin musiikkiopiston hyväksi ja teki töitä Suomen Naiskuoroliiton perustamiseksi.
Anna Mäkelä oli Lahden Naislaulajien perustaja ja taiteellinen johtaja vuosina 1923-1956. Kuva: Filianna
Filianna
Suomen kolmanneksi vanhin edelleen toimiva kuoro noudattaa yhä perustajansa sorvaamaa sääntöä. Lapsen vuoksi voi olla poissa harjoituksista, mutta mies ei koskaan voi olla poissaolon syy.
Sisarellisuus onkin kuulemma kuorolaisten kantava voima.
– Tämä on ensimmäinen kuoro, jossa olen mukana, 22 vuotta Filiannassa viihtynyt Minna-Maija Jokisalo kertoo.
– Jotenkin tämä vain on niin hyvä ja rempseä porukka. Hyvätasoinen kuoro, jolla on monipuolinen ohjelmisto.
– Tämä on ystävyysryhmä, jossa ei ole kuppikuntia vaan kaikilla on sama motivaatio ja suunta, sanoo Maria Tuutti.
– Tämä on siskoutta ja ystävyyttä. Hyvä tapa vanheta yhdessä, naiset summaavat.
Nykyisin kuoro harjoittelee mieskuoron tiloissa ja esiintymispaikkoja on ympäriinsä, tarpeen ja tilanteen mukaan. Kuoron taiteellinen johtaja Sabrina Ljungberg säveltää kuorolle uutta musiikkia.
Lahden seurakuntien kanssa on tehty yhteistyötä alusta asti ja alueen kirkot ovat tulleet tutuiksi. Tuttu keikkapaikka on myös Sibeliustalo, jossa vietetään huhtikuussa kuoron satavuotisjuhlaa. Hehku-nimisessä juhlakonsertissa kuullaan kaksi kantaesitystä, joista teos Kukkuomme me käköset perustuu Kantelettaren tekstiin.
Maaliskuun 26. päivänä Filianna osallistuu Ristinkirkossa Marian ilmestymispäivän messuun, sillä se on kaikkien naisten päivä. Konsertissa koetaan musiikillisesti Marian koko elämä, iloineen ja suruineen.
Messu sujuu omin voimin, sillä myös liturgi ja saarnan pitäjä löytyvät omista riveistä. Kanttori ja urkuri ovat myös meille tuttuja, naiset kertovat.
– Tekstit luetaan ja kolehdit kerätään, he vakuuttavat.
Marian ilmestyspäivänä 26. maaliskuuta klo 10 pidetään Ristinkirkossa Filianna-kuoron juhlamessu.