Moni asia Marja-Leena ja Risto Niemisen kodissa muistuttaa heitä Afrikassa vietetyistä lähetystyön vuosista. Kuva: Krista Eskelinen
Krista Eskelinen
Seitsemän vuotta lähetystyössä jätti pysyvät jäljet
Launeen seurakunnan nimikkolähetteinä työskennelleet Risto ja Marja-Leena Nieminen kirjoittivat kirjan vuosistaan Tansaniassa.
Papin ja lääkärin nuori perhe jätti työpaikkansa ja läheisensä, pakkasi kotinsa ja muutti Tansaniaan. Elettiin vuotta 1981.
Lääkäri tuskin osasi varautua siihen, että koko sairaala pimeni kesken öisen keisarinleikkauksen. Tai siihen, että leikkauspöydälle tuotiin leopardin raatelema tajuton paimenpoika.
Pappikaan ei aavistanut kuljettavansa erämaitten halki sementtisäkkejä, pelastavansa sairaalan sähköjärjestelmää tai rakentavansa kirkkoja.
− Me tartuttiin tehtäviin, jotka kaatuivat päälle ja jotka koimme välttämättömiksi. Työnkuvaa ei voinut määritellä, muistelee mikkeliläinen teologian tohtori Risto Nieminen.
Niemisen hengelliset juuret ovat Lahdessa ja Launeen seurakunnassa. Toisella työkaudella Risto ja hänen lääkäripuolisonsa Marja-Leena työskentelivät Launeen seurakunnan nimikkolähetteinä.
Tehtäviin kuului ensimmäisellä työkaudella papin perustyötä kasteista jumalanpalveluksiin ja sairaiden luona vierailuihin. Alusta asti oli myös selvää, että työkalujen pitää pysyä kädessä ja että kaupunkilaispoika voi joutua vaikka lehmän lypsyyn.
− Hengellisesti innostuin eniten maasaityöstä, joka oli alkuvoimaista ja eteenpäin menevää. Monesti jouduimme kuitenkin ensin suostumaan tehtäviin ja miettimään sen jälkeen, miten tästä oikein selvitään, Risto kertoo.
Marja-Leenan haasteena sairaalamaailmassa olivat jatkuva kiire ja puute sekä kulttuurin ja ympäristön erityispiirteet. Vastaan tuli vahingollisia uskomuksia ja noituutta, rasismiakin.
− Nuoret synnyttäjät olivat usein todella huonossa kunnossa saapuessaan sairaalaan. Eräänkin tytön pitkittynyttä synnytystä oli yritetty hoitaa rohdoilla. Kohtu repesi, lapsi ja äiti kuolivat. Ei näihin voinut tottua koskaan.
Ensimmäisen työkauden alussa Tansaniassa oli valtava pulakausi. Ugandan sota oli juuri päättynyt, ja kaupasta sai varmuudella vain tulitikkuja ja hamppuköyttä. Muusta neuvoteltiin sitten tiskin alta.
Toisella työkaudellaan Risto sai tehtäväkseen rakentaa ensimmäisen polven kristityille kirkon. Paikallisten innostus oli valtavaa, ja lopulta kirkkoja tulikin kaksi.
− Seurakuntalaiset saivat projekteista rohkeuden, innon ja taidon. Lähtömme jälkeen alueelle on rakennettu kolme kirkkoa lisää, Risto iloitsee.
Kirkot ovat merkittäviä kokoontumispaikkoja laajoilla alueilla, joilla toimivia kulkuyhteyksiä ei ole. Kristinusko ei ole Afrikassa kädenlämpöistä hissuttelua kohti seurakuntien kuolemaa vaan todellinen tuki monella tavoin haastavassa arjessa.
− Kun lähdimme toiselta työkaudelta, Karatussa oli 300 kristittyä aikuista. Nyt heitä on 2 000.
Sairaalassa ihmisiä autetaan yksi kerrallaan, mutta myös Marja-Leena huomasi työn merkityksen. Loppukaudella tieto oli lisääntynyt, eikä esimerkiksi henkitoreissaan synnyttämään saapuvia tyttöjä nähty enää niin paljon.
Huumaavat kukat ja hedelmät, auringon kostea lämpö, kuumalla kivellä sekoittuvan savun ja ruuan tuoksu. Tansania tarjoili aistien kimaran, johon sai työkauden aikana sukeltaa monesta kulmasta.
Afrikkalaiselossa Niemiset arvostavat iloa ja yhteisöllisyyttä. Kiitos ja kivut eletään voimakkaasti yhdessä.
− Kuoleman kohdatessa koko kylän väki pysähtyy suremaan ja vie ruokia surutaloon. Hautajaiset kestävät kolme päivää, Risto kuvailee.
Tunneyhteyden vaalimisesta kertovat myös pitkät tervehtimisseremoniat. Vuorovaikutuskumppanin oloa tunnustellaan ja sopeutetaan omaa viestintää siihen.
− Saimme lähetystyön vuosina elintärkeitä ystäviä, joista osan kanssa olemme edelleen tekemisissä lähes viikoittain, Marja-Leena iloitsee.
Haasteita Afrikassa aiheutui siirtomaavallan aikaisista asenteista. Etenkään valkoisella naisella ei silloisessa kulttuurissa ollut arvoa. Marja-Leenan työhön tämä heijastui arvaamattomuutena.
− Työsuunnitelmat eivät pitäneet. Usein tuli tilanteita, että olin aamulla johtamassa yksin 80-paikkaista sairaalaa. Tilanne saattoi jatkua usean viikon ajan.
Ristolle päänvaivaa aiheutti etenkin ensimmäisellä työkaudella yhteisen kielen puute. Swahililla pärjäsi nuoremman polven kanssa, mutta kylien vanhimmat ja työtoveritkin vaihtoivat mieluusti tutun swahilin heimokieli pareen.
− Ensimmäisen työkauden haasteista huolimatta monien kanssa syntyi sydänten yhteys, joka jatkuu vieläkin, Risto tiivistää.
Johdatus tuntui lähetystyön arjessa selvästi. Kuuntelevan rukouksen kautta pari sai rohkaisua, mutta usein puhe Jumalan kanssa oli myös hyvin konkreettista.
− Anna meille jokapäiväinen dieselimme. Auta lapsia ja läheisiä. Kaanaan kieli jäi kokonaan, Risto sanoo.
Niemiset kokevat, että Jumala antoi heille voiman ja rohkeuden työtehtäviin.
− Ei pelottanut, vaikka sairaalassa oli aidsia, tubia ja ruttoakin. Suojahanskoja ei ollut, mutta vettä ja saippuaa oli. Niillä pärjättiin, Marja-Leena sanoo.
Jumalan johdatus ei jäänyt Afrikkaan. Niemiset luottavat siihen arjessa, vaikka rukousvastaukset eivät ehkä ole yhtä raflaavia kuin Afrikan auringon alla.
Lähetystyövuosista kertova kirja Marja-Leena Nieminen & Risto T. Nieminen: Haalaripukuinen enkeli – Tositarinoita Tansaniasta (Väyläkirjat) julkaistiin marraskuussa 2023.