Seurakuntapastori Marja Lainio-Nurminen: "Taivaan Isä ei tunne ihmismielen rajoittamia mittareita"
Seurakuntapastori Marja Lainio-Nurminen on monitaituri, joka osaa tuunata myös papin tehtäviä oman persoonansa vivahteilla.
Autuaita ovat hillityt.
Autuaita ovat muottiin sopivat.
Autuaita ovat ne, joilla on siistit mustat avokkaat.
Marja Lainio-Nurmisesta tuntuu joskus siltä, kuin inhimillisen hyväksynnän mittaristo olisi hieman kapea.
Entä, jos sattuu olemaan kovaääninen, värikäs ja rivakka?
Entä, jos sattuu olemaan pappi, muusikko, mittatilausompelija ja perheenäiti? Kaikkia näitä yhtä aikaa?
– Minulla on välillä ollut tunne, kuin olisin nelikulmainen palikka, jota koetetaan hakata sisään ympyränmuotoisesta reiästä, Lainio-Nurminen myöntää.
– Mittarit, joita maailmassa luodaan, ovat ihmismielen rajoittamia. Taivaan Isä ei sellaisia rajoituksia tunne.
Salpausselän seurakuntapapilla pysyvät onneksi työkalut hyvin käsissä. Niinpä hän voi osaltaan remontoida olemassaolemisen malleja omannäköisikseen – samaan tapaan kuin hän jälleen kerran remontoi vanhaa taloa. Tämä nelikymmenlukulainen paritalo on neljäs, jota lahtelainen pistää uusiksi.
– Ensimmäinen talomme oli vuoden 1909 hirsitalo. Sitten kasaritalo, sitten rintamamiestalo, hän luettelee.
Seuraavaksi vuorossa olivat avioero sekä kerrostalovaihe, mutta pian Lainio-Nurminen löysi itsensä jälleen asuntonäyttöjä vilkuilemasta. Kun rakastaa vanhoja taloja, niin rakastaa vanhoja taloja.
– Minulta pitäisi kieltää pääsy Etuovi- ja Oikotie-sivustoille, hän vitsailee.
Tässä sitä sitten ollaan. Remontointi on sujunut ripeästi lasten isovanhempien sekä ex-puolison avustuksella. Seinissä on kauniit uudet maalisävyt, keittiön uudet kaapit on juuri kiinnitetty. Listoja puuttuu vielä, suihkutilat ovat keskeneräiset ja piha pursuaa rakennusjätettä. Lainio-Nurminen loistaa silti tyytyväisyydestä.
– En enää sopeutunut kerrostaloon. Olin jo niin tottunut omakotitalon omaan rauhaan. Nyt voin taas soittaa ja laulaa silloin kun huvittaa, hän sanoo.
Näin kesän kynnyksellä on vielä arvoitus, mitä kaikkea ihanaa omasta uudesta puutarhasta pukkaa esiin. Asuntokaupat tehtiin, kun puutarhaa vielä peitti paksu lumi.
Lainio-Nurminen sanoo olevansa ihminen, joka ”näkee asioiden läpi”. Hän osaa hahmottaa, mitä taloista tai esineistä voisi luovissa käsissä tulla. Ikean lipasto ei jää tavallisen valkoiseksi, vaan se tuunataan omannäköiseksi vaikkapa kasvikirjan kuvilla ja uusilla nupeilla. Jos kangaskaupan laarissa lojuu villakankaan palanen, Lainio-Nurminen näkee siinä heti koltun, joka lämmittää viluista pappia viileässä kappelissa.
Iskun outlet-myymälästä hän löysi sohvakankaan näytepaloja, joista hän applikoi ja kirjaili kirkkovuoden alttariliinoja seurakunnan kasvatustyöhön. Liturgiset värit ovat saaneet seurakseen helposti ymmärrettävää kuvakieltä.
– Alttariliinat olivat minulla mukana esimerkiksi koulun pääsiäiskirkossa. Niiden avulla kävin läpi pääsiäisen tapahtumat, hän kertoo.
Vanhan tuunailu lähti alun alkaen siitä, kun talon ostaneella nuorella perheellä oli enemmän kekseliäisyyttä kuin rahaa. Soveltaminen jäi päälle, elämäntavaksi. Nämä taidot veivät Lainio-Nurmisen viime vuonna televisioonkin, kisaamaan Mestaritekijä-ohjelmassa. Hän toteaa, että itse tehden syntyy usein hauskempaa ja kiinnostavampaa jälkeä kuin valmiina ostaen, joskin tarvitaan myös keskeneräisyyden sietokykyä.
Fyysinen tekeminen ja kauneuden luominen ovat tärkeää vastapainoa työlle, jossa hautajaisia riittää välillä putkeksi asti ja ihmiskohtalot jäävät painamaan sydäntä.
– Tekee hyvää olla välillä sellaisessa olotilassa, että tässä minä nyt vain rapsutan tätä seinää.
Hengellisyys, musiikki, kädentaidot. Tämä kolmiyhteys on ollut Lainio-Nurmisen elämässä jo kauan ja saanut eri vaiheissa erilaisia olomuotoja.
Olipa kerran tyttö, joka asui ”ympäri ämpäri” Lahtea – melkein kaikki kaupunginosat tulivat lapsuuden ja nuoruuden aikana tutuiksi. Tyttö rakasti kirpputorien koluamista ja kauniita asioita. Estetiikan tajunsa hän oli perinyt äidiltä ja musikaalisuutensa mummolta, joka soitti viulua ja haitaria. Näissä jalanjäljissä oli luontevaa käydä ensin Lotilan ja sitten Tiirismaan koulun musiikkiluokkaa.
Tyttö peri varhain myös lapsuudenkotinsa työteliäisyyden ihanteen. Hän ahkeroi jo nuorena mainoksia jakaen sekä mansikoita ja kukkia myyden. Vauhdikas hän oli jo silloin, mutta piirteellä on myös kääntöpuolensa.
– Siihen sisältyy aina myös loppuunpalamisen uhka. En osaa aina rajata tekemisien määrää, Lainio-Nurminen sanoo.
– Minun on täytynyt tietoisesti muistuttaa itselleni, ettei ihmisarvoni ole kiinni siitä, miten tuottelias olen.
Hengellisyys syttyi rippikoulussa ja syveni Keski-Lahden seurakuntanuorissa. Lainio-Nurminen muistaa yhä tunteen, joka valtasi hänet siellä.
– Olin tullut hyväksytyksi omana itsenäni. Oli helppo olla, hän kuvailee.
Tähän tunteeseen liittyi kokemus kutsumuksesta, joka jalostui myöhemmin teologian opinnoiksi ja pappeudeksi. Mutta miltä kutsumus oikein tuntuu?
Lainio-Nurminen kuvailee sitä käytännönläheisesti.
– Parikymppisenä sen tunnisti siitä, että seurakuntatyö oli oikeastaan ainoa mielessä pyörivä vaihtoehto. Ja jos on välillä tehnyt mieli heittää hanskat tiskiin ja kokeilla jotakin muuta, olen sittenkin aina palannut. Kutsumus on sitä, että palaa sivupoluilta takaisin, hän kiteyttää.
Eräänlaisia sivupolkuja ovat olleet aikuisiällä suoritetut taiteen perustutkinto musiikissa sekä mittatilausompelijan ammattitutkinto. Ne ovat osuneet elämäntilanteisiin, joissa Lainio-Nurminen on kaipaillut uutta virtaa ja suuntaa. Kumpikin tutkinto on rikastanut papin työtä, tuonut siihen uusia sävyjä. Lainio-Nurminen vaikuttaa olevan pappinakin eräänlainen ”tuunaaja”, joka syventää kulloistakin tehtäväänsä oman persoonansa vivahteilla.
– Luovuuden käyttäminen ja sen näkyminen työssä on yksi Jumalan lahjoista. Salppurin seurakunnassa on ymmärrystä tällaiselle erityisjuttujen hyödyntämiselle, hän sanoo.
Kaikissa seurakunnissa hänellä on kuitenkin ollut yksi päämäärä ylitse muiden: luoda samaa hyväksytyksi tulemisen ilmapiiriä, jollaista hän itsekin koki nuorena. Sellaista, jossa kukin saa olla sellainen kuin on.
– Haluaisin, että seurakunnan katon alla voisi tehdä yhdessä kaikkea mahdollista ja löytää yhteisöllisyyden, hän sanoo.
Paradoksaalista on, että pappi saattaa itse kohdata tilanteita, joissa hyväksyntä tuntuu olevan sidoksissa ulkonaisiin seikkoihin. Esimerkiksi siihen, onko papilla ehtoollista jakaessaan mustat umpiavokkaat vai ei.
– En jaksa uskoa, että Jumalaa tällainen asia kiinnostaa, Lainio-Nurminen puuskahtaa.
Joskus vaikuttaa siltä, että pappi tai kanttori joutuvat ”sijaiskärsijöiksi”, joihin saatetaan heijastaa omaa vaikeaa elämäntilannetta. Sellaisetkin tilanteet on hyvä tunnistaa ja tiedostaa, mutta kritiikin pelossa ei silti hyödytä alkaa miellyttää kaikkia. Se on mahdotonta.
– Olemme työssämme esillä, mutta emme sen vuoksi, että kaikkien olisi tykättävä meistä, Lainio-Nurminen sanoo.
Vaikka pappeus on ollut Suomessa naisillekin mahdollista jo vuodesta 1988, asia saattaa yhä herättää sekä syvää epäilystä että myös syrjintää. Sellaisia tilanteita havaitessaan Lainio-Nurminen yleensä lausuu ajatuksensa julki.
Toisaalta pappi voi olemuksellaan aiheuttaa myös spontaania ilahtumista. Kerran Lainio-Nurminen oli menossa erääseen kotiin vauvaa kastamaan, ja oven avannut lapsi riemastui:
– Äiti, sieltä tuli ihana pieni punatukkainen tyttöpappi!
– Hän piti minua kädestä koko toimituksen ajan. Lupasin tytölle, että ainoastaan hän saa kutsua minua niin. Kollegat eivät saa, Lainio-Nurminen nauraa.
Papin täytyy pitää sukkahousuja helteelläkin. Suntion kengät eivät saa kopista. Kanttorin pylly ei saa heilua soittaessa. Papin täytyy olla hillitty. Ei saa sanoa suoria mielipiteitä.
Seurakuntaelämään tuntuu toisinaan liittyvän eriskummallisia kirjoittamattomia sääntöjä, ja eräässä vaiheessa Lainio-Nurminen huomasi yrittävänsä ”pienentää” värikästä ja sanavalmista itseään.
– Valitsin vaatteita, joissa en herättäisi huomiota. Yritin miettiä tilanteita etukäteen, jotta en olisi liiaksi äänessä. Yritin olla olematta liian rivakka, hän kuvailee.
Itsensä pienentely ei pidemmän päälle ole terve ratkaisu työssä eikä muutenkaan.
Kriteerien täyttämisen ja hyväksynnän kysymykset nousivat Lainio-Nurmisen perheessä erityisen tärkeiksi, kun perheen kuopuksella todettiin koulun alkaessa autismin kirjon häiriö. Viimeistään silloin perheenäiti totesi, että liiasta kiltteydestä ja itsensä pienentelystä ei ole hyötyä. Sen sijaan vanhemman oli etsittävä voimaa, kärsivällisyyttä ja viisautta taistella lapsen oikeuksien sekä erilaisuuden hyväksynnän puolesta.
– Autismikirjon perheen tarvitsemia tukimuotoja ei todellakaan tiputeta syliin, vaan niistä on itse otettava selvää. Onneksi olen saanut akateemisen koulutuksen ja osaan tulkita kapulakieltä, hän huokaa.
Kuopuksen kohdalla asiat ovat menneet lopulta hienosti. Koulunkäynti sujuu tavallisessa luokassa, ja parhaillaan on meneillään rippikoulu.
Lainio-Nurminen toteaa kuitenkin oppineensa kipeästi tunnistamaan tietynlaisen katseen, jonka erityislapsen vanhempi voi saada osakseen: eikö tuo osaa kasvattaa lapsiaan?
– Autismin kirjo ei näy ulospäin, mutta jos tilanteessa on liikaa ärsykkeitä, lapsi tai nuori saattaa aistiyliherkkänä lamaantua tai mennä tolaltaan, hän sanoo.
– Esimerkiksi kiroilu voi olla yritys ilmaista, että tilanteesta pitäisi päästä pois.
Kaiken koetun myötä mustavalkoisuus on karissut, ja tilalle on tullut armollisuutta sekä itseä että toisia kohtaan. Nykyisin rippikoulua pitäessään Lainio-Nurminen tiedostaa, että nuoren häiritsevän käytöksen taustalla saattaakin olla haasteita, joita ei ole ymmärretty.
Hänen sydäntään lähellä ovat erityisryhmille suunnatut kirkkohetket, joissa ajoittainen mekastus ei haittaa ollenkaan. Papin kenkien väriäkään ei siellä kukaan muista kytätä.
Lainio-Nurminen toteaa, että ihmiselämän moni-ilmeisyys saisi mielellään näkyä kirkon elämässä laajemminkin.
– Esimerkiksi musiikin suhteen. Eiväthän tämän ajan eläkeläiset ole usein mitään virsitietäjiä, vaan he ovat iskelmäaikakauden ihmisiä. Kun Lahdessa järjestettiin iskelmäkirkko, kaikki halukkaat eivät mahtuneet sisään! Meillä on Lahdessa viisi kirkkoa, joten ei varmaan haittaisi, jos vaikkapa yksi vuorollaan tarjoaisi jotakin perinteisestä poikkeavaa.
Alussa mukailtua autuaaksijulistusta voisikin ilman muuta laajentaa:
Autuaita ovat myös ne, jotka aiheuttavat hälinää kirkossa.
Autuaita ovat ne, jotka eivät mahdu mittapuihin.
Autuaita ovat ne, joilla ylipäätään on kengät – ja ne, joilla ei ole.
Marjan 4 parasta kesäasiaa
Salpausselän seurakunnan lähetys- ja aikuistyön pappi Marja Lainio-Nurminen on syntynyt vuonna 1980 Lahdessa ja työskennellyt pappina myös muun muassa Iitissä ja Hollolassa. Hän asuu Lahdessa lastensa, 17-vuotiaan Evan ja 15-vuotiaan Danin, kanssa. Huusholliin kuuluvat myös kissat Kyllikki ja Kyösti.
Musikaalinen pappi ohjaa seurakunnan lapsikuoroa. Käsistään kätevänä hän on osallistunut Mestaritekijä-televisiosarjaan, jossa kilpaillaan tuunaamistaidoissa. Hänen kädenjälkeään voi ihastella myös Instagramin @romujajaaarteita-tilillä.
Kesän tullen Lainio-Nurminen nauttii erityisesti näistä asioista:
1 Metsärakkaus ja etenkin marjastaminen päihittävät käärmekammonkin. Metsässä aistit herkistyvät ja mieli lepää.
2 Terassilla tai festivaalilla nautittu elävä musiikki ihmisten parissa on asia, jota korona-aikana oli kova ikävä.
3 Valo, jota riittää pitkälle iltaan, mahdollistaa ideoiden ja impulssien toteuttamisen mihin aikaan vain.
4 Puutarhassa on ilo seurailla kasvun ihmeitä. Oman hyötytarhan antimet otetaan riemulla vastaan.