Tainionvirran seurakunnan kanttori Jaak Luts opiskeli kanttoriksi aikuisiällä. Uuden ammatin myötä vaihtui myös kotimaa Virosta Suomeen
Sysmän Pyhän Olavin keskiaikainen kirkko makaa seesteisessä kevättalvisessa maisemassa kauniiden, vieri vieressä seisovien hautakivien keskellä. Majutveden Kirkkolahti on maaliskuun puolivälissä vielä hentoisessa jäässä, ja harsopilvien takaa pilkottavat auringon säteet muuttavat järven pinnalla olevan kevyen lumipeitteen kimaltelevaksi timanttimereksi. Kirkon ja sen ympäristön näkymä on kuin suoraan turistien suosimasta, Greetings from Finland -tyylisestä postikortista.
Koskemattoman ja puhtaan lumipeitteen kirkon ympärillä rikkovat kuitenkin yhdet jalanjäljet. Ne johtavat määrätietoisesti suoraan kirkon ovista sisään. Olemme sopineet Tainionvirran seurakunnan kanttori Jaak Lutsin kanssa, että tapaamme haastattelun merkeissä Pyhän Olavin kirkossa. Luts on kävellyt tapaamiseen kotoaan, kivenheiton päästä Kanttorilasta.
– Kutsun tätä kirkkoa toiseksi kodikseni, sillä vietän täällä niin paljon aikaa. Rakkaitten soittimien keskellä aika kuluu nopeasti.
Kuin vakuuttaakseen sanomaansa istahtaa kanttorismies urkujen taakse, asettelee nuotit eteensä ja alkaa soittaa. Sormet liukuvat portaittain päällekkäin olevilla sormioilla ja jalat kulkevat jalkiolla.
Talvikengät jalassa soittaminen onnistuu kyllä, mutta yleensä Luts istuu urkujen takana soittokengät jalassa. Niissä on nahkapohja, joka liukuu jalkion päällä hyvin.
– Julkisesti en halua soittokenkiäni esitellä, ne ovat niin kuluneet, Luts toteaa nauraen.
Tällä hetkellä harjoittelun alla on lempimusiikkia, ranskalaista romanttista urkumusiikkia.
– Se sopii hyvin pianistin käsille, täsmentää Luts, joka on siis myös pianisti.
Ranskalainen urkumusiikki koskettaa Lutsia mahtipontisuudessaan ja toisaalta myös herkkyydessään. Hän sanoo, että siinä on kiehtovaa sävelmaailmaa ja omanlaistaan charmia. Joskus Pyhän Olavin kirkossa sitä soittaessaan kuvittelee hän olevansa ranskalaisessa katedraalissa.
– En tiedä, kuuluuko se kirkkoväelle asti, mutta itse haluan välillä leikitellä ajatuksella, että juuri sillä hetkellä soittaisin kuulijoille isoilla ranskalaisilla uruilla.
Viime kesänä Hartolan viihdekuoron kanssa Sisiliassa reissatessaan Luts sai yllättäen mahdollisuuden soittaa italialaisilla mahtipontisen suurilla uruilla. Messinan kaupungin kirkossa kesken turistikierroksen Luts improvisoi, lenkkarit jalassaan.
– Ei haitannut yhtään, ettei ollut nuotteja ja soittokenkiä mukana, se oli silti mahtava kokemus päästä soittamaan urkuja, jotka ovat Italian suurimmat, toteaa hän onnellisena.
Sysmä sulatti sydämen
Jaak Luts on tuttu kasvo Sysmän alueella naapuripitäjiä myöten. Tuttu hän ei ole pelkästään seurakuntien tilaisuuksista, sillä Luts viihtyy musiikkipiireissä myös seurakunnan rajojen ulkopuolella uiden sujuvasti genrestä toiseen. Tuskinpa on Sysmässä tilaisuutta, jossa ei Luts jossain vaiheessa istahtaisi pianon ääreen soittamaan tai säestämään laulajia. Tai jos hän ei sitä tee, astuu hän siinä tapauksessa kuoron eteen sitä johtamaan. Välillä Luts laulaa kuoron rivissä itsekin ja joskus mukana esiintymässä on myös Sysmän yhteiskoulun musiikinopettajana työskentelevä vaimo Lea sekä tyttäret Maria, Lore, Sofie ja Amanda.
– Meillä on oma kuoro kasassa, hän vitsailee.
Tyttäret soittavat kukin omaa soitinta, sitä samaa, jota he ovat soittaneet pienestä pitäen. Marialla se on viulu, Lorella ja Amandalla piano ja Sofiella sello. Luts on hyvin ylpeä tyttäristään, sillä vaikka he ovat jo aikuisia kaikki, on musiikki säilynyt luontevana osana heidän arkeaan. Luts sanoo, että kun musiikki on itselle koko elämä, tuntuu hyvältä, että se on merkityksellistä myös jälkikasvulle.
– Arvostan sitä, että he lapsena jaksoivat käydä soittotunneilla ja jatkavat soittamista edelleen. Tiedän omakohtaisesti, ettei musiikin opiskelu ole aina helppoa. Se vaatii pitkäjänteisyyttä, ja välillä voi tulla aikoja, kun soittaminen ei vain kiinnosta. Tyttäret ovat kaikki kuitenkin itse halunneet soittaa, painostusta ei meidän vanhempien puolelta ole tullut.
Miksi maailmalla ahkerasti konsertoinut tallinnalainen pianisti ja virolaisen konserttimaailman palkittu luottosäestäjä on asunut viimeiset 33 vuotta Sysmässä, on kysymys, johon Luts on saanut vuosien mittaan vastata useampaankin kertaan. Eikä siinä sen kummempaa ole, mielellään hän elämästään ja taustastaan kertoo. Kun yksi asia johtaa toiseen, sitä huomaa pian asuvansa keskellä suomalaista järvimaisemaa ja olevansa pienen ja idyllisen seurakunnan kanttori.
– Se, miten tänne päädyin, on ollut onnekkaiden yhteensattumien summa ja todellinen onnenpotku minulle ja perheelleni, hän sanoo.
Annetaan Lutsin siis kertoa.
Oli vuosi 1991, kun Jaak Luts tapasi virolaisen kuoronjohtajan, joka oli ollut Suomessa käymässä. Tämä kertoi, että Iitin seurakunnassa oli kanttoripula ja kehotti Lutsia hakemaan sinne töihin. Kuoronjohtaja tiesi, että Luts oli haaveillut muutosta Suomeen, mutta Luts ei ihan saanut ajatuksesta kiinni: miksi hakea kanttoriksi, hänhän on pianisti! Urut instrumenttina kyllä kiehtoivat, mutta kanttorin työ ei silti herättänyt suurempaa kiinnostusta. Ei varsinkaan, kun Tallinnassa oli kuitenkin hyvä ja arvostettu työ Musiikkiakatemian lehtorina ja kamarimusiikin säestäjänä.
Olot Virossa olivat tuolloin kuitenkin varsin vaikeat. Vapaustaistelu oli alkanut, mutta vielä elettiin neuvostovallan alaisuudessa. Moni oli pakannut elämänsä matkalaukkuun ja muuttanut Suomeen turvallisemman elämän perässä.
Ajatus kanttorin töistä naapurimaassa jäi kytemään Lutsin mieleen. Hetken harkinnan jälkeen Viro jäi kuin jäikin taakse.
– Ensimmäinen tyttäremme oli syntymässä, emmekä halunneet kasvattaa häntä niissä oloissa, jotka Virossa tuolloin vallitsivat. Ajattelimme, että olemme Suomessa sen aikaa, kunnes olot Virossa jälleen helpottaisivat.
Kielitaidon osalta muutto Suomeen onnistui sangen helposti, kiitos suomalaisten televisio-ohjelmien, joita Luts oli seurannut pienestä pojasta lähtien. Iltatähti-musiikkiohjelma oli suosikki, lisäksi Luts katsoi urheilua, uutisia, amerikkalaisia sarjoja ja Kivikasvoja, sekä paljon muuta.
– Virossa suomalaisia televisiokanavia seurattiin ahkerasti. Viron televisiossahan ei puhuttu mistään, mitä tapahtui Neuvostoliiton ulkopuolella, tai ainakin asiat kerrottiin hyvin propagandistisessa mielessä.
Niin päätyi perhe Iittiin, jossa oli avoinna tutun kuoronjohtajan vihjaama kanttorin paikka. Suomalaisten televisio-ohjelmien opettamalla suomella Luts pärjäsi uudessa kotipaikassaan ja elämä tuntui epätodellisen hyvältä. Unelma turvallisesta ympäristöstä ja omasta kodista oli toteutunut.
Elämä ankkuroituu Suomeen ja Sysmään
Luts aloitti urkujen opiskelun yksityisopetuksessa ja pääsi jyvälle nopeasti. Ihan niin yksinkertaista uuden soittimen opiskelu ei kuitenkaan ollut, vaikka aiheesta ymmärtämätön voisikin helposti ajatella, että äkkiäkös pianisti urkujen soiton haltuun ottaa.
– Eniten olin huolissani, miten opin soittamaan myös jaloilla, muistelee Luts nauraen.
Iitin vierailu jäi lopulta vuoden mittaiseksi, sillä kun virka taas jonkin ajan päästä piti laittaa auki, sitä haki pätevä kanttori ja Luts joutui väistymään. Viroon perhe ei halunnut kuitenkaan palata, joten töitä oli löydyttävä jostain muualta – kuten vaikka Sysmästä.
– Sysmä oli täysin tuntematon paikka, mutta kun sain vihiä, että täällä olisi kanttorin paikka auki, halusin ehdottomasti tulla käymään, Luts kertaa hymyillen.
Se olikin sitten menoa se, sillä kesäinen Sysmä antoi toden totta parastaan. Tallinnan sykkeeseen ja ihmisvilinään tottunut Luts ihastui Sysmän luontoon ja hiljaisuuteen.
– Ajatus siitä, että saisin tuoda pienen perheeni tähän maisemaan ja kauniiseen Kanttorilaan asumaan, viehätti erityisen paljon.
Luts sai paikan Sysmän, nykyisen Tainionvirran seurakunnan kanttorina. Niinpä perheen piti ruveta rakentamaan elämää jälleen uudella paikkakunnalla. Luts ei halunnut, että joutuisi enää väistymään pätevän kanttorin tieltä, joten hän pätevöityi itse. Luts aloitti opinnot ja valmistui kirkkomusiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta 2000-luvun alussa. Valmistuttuaan Luts päätti, että haikailu synnyinmaahan saa nyt riittää. Kun vaimo oli myös saanut opintonsa Suomessa valmiiksi, totesivat he yhteistuumin, ettei perhe palaa enää Viroon.
– Haikailin ensimmäiset kymmenen vuotta takaisin Viroon, vaikka Suomessa hyvin viihdyinkin. Kun lopulta päätin, että jäämme Suomeen lopullisesti, olo helpottui. Oli huojentavaa antaa itselle lupa ryhtyä ankkuroimaan elämää tänne, ilman jatkuvaa pohdintaa mahdollisesta palaamisesta.
Juuriaan ei Luts tokikaan halua unohtaa. Siksi hän esittelee itsensä Sysmän virolaiseksi.
– Se minä olen. Isänmaani on Viro ja kotimaani Suomi.
Merkityksellistä työtä musiikin parissa
Kanttorin työt eivät ole millään muotoa syrjäyttäneet Lutsin rakkautta pianon soittamiseen. Edelleen hän asettuu flyygelin tai pianon taakse soittamaan harva se päivä. Pianon opiskelun hän aloitti jo 6-vuotiaana, äidin ja isoäidin jalanjäljissä. Pienet sormet pimputtivat ahkerasti pianoläksyjä tallinnalaisessa kerrostaloasunnossa, ja isoisä, joka oli näyttelijä, ohjaaja ja puhetaidon opettaja teatterikorkeakoulussa, kannusti Lutsia. Aivan erityisesti isoisä kannusti niinä hetkinä, kun pienen soitonoppilaan mielenkiinto tuntui lopahtavan tyystin. Kulttuuri-ihmisenä isoisä tunnisti lapsenlapsensa lahjakkuuden ja halusi, että Luts oppisi tuntemaan musiikkia ja saisi osansa siitä maailmasta, joka isoisänkin elämää oli niin suuresti rikastanut. Teini-iässä kunnianhimo alkoi kasvaa ja Luts alkoi soittaa yhä enemmän. Tuolloin heräsi ajatus myös pianistin ammatista.
– Hetken harkitsin kyllä myös taidemaalariksi ryhtymistä. Isäni oli arkkitehti ja myös piirtäminen ja maalaaminen kiinnosti minua kovasti. Maalaaminen on nykyään rakas harrastus, mutta musiikki on minulle koko elämä.
Seurakunnassa työskenteleminen on tuntunut Lutsista luontevalta alusta saakka, vaikka uskonnon harjoittaminen ei lapsuuden ja nuoruuden Virossa ollutkaan hyväksyttävää. Uskovia vainottiin työpaikoilla ja kouluissa. Luts kertoo käyneensä kirkossa ensimmäisen kerran yläkouluikäisenä. Elävästi hän muistaa, kuinka vaikuttavaa oli kokea ensimmäinen kirkkokäynti joulun ajan täydessä kirkossa, aistia sen tunnelmaa ja ymmärtää samalla, ettei tämä missään nimessä ole lainkaan suotavaa.
– Opiskelin musiikkilukiossa ja siellä oli samanmielisiä kavereita, joiden kanssa kävimme joskus kirkossa. Lopulta aikuisällä kävin kasteella ja liityin Tallinnassa Pyhän Hengen seurakunnan jäseneksi.
Luts kokee työnsä Tainionvirran seurakunnan kanttorina ja yleisesti työnsä musiikin parissa hyvin merkityksellisenä. Hän tunnistaa musiikin yhdistävän voiman ja tietää tekevänsä tärkeää työtä ihmisten yhteen saattajana esimerkiksi kuorotoiminnan tai konserttikokemusten kautta.
Vaikka hommia riittää aamusta iltaan ja joskus vähän ylikin, nauttii hän työstään kovasti, erityisesti siksi, että saa tehdä töitä niin monipuolisessa musiikkiympäristössä.
– Olen siinä mielessä nykypäivän työelämässä ihmeellinen tapaus, etten koe minkäänlaista työstressiä, Luts ihmettelee.
Jos kerran Suomeen tulo ja täällä eläminen on ollut Lutsille unelmien täyttymys ja todellinen onnenpotku, onko vielä jotain, mistä hän unelmoi? Luts miettii hetken ja vitsailee, että täytyy miettiä tarkkaan, sillä hänen elämässään unelmat ovat tupanneet näköjään myös toteutua. Hetken harkinnan jälkeen Luts osaa vastata yksityiskohtaisesti. Unelma liittyy urkuihin ja kuulemma saman unelman jakaa maailmassa aika moni muukin urkuri:
– Kun joskus saisi soittaa Notre Damen katedraalin urkuja. Ne selvisivät kuulemma hyvin kirkon palosta ja ovat nyt uudessa loistossaan. Siellä jos saisin soittaa ranskalaista romanttista urkumusiikkia, olisi se unelmieni täyttymys.
"Maalatessa ajan taju häviää"
*Jaak Luts on syntynyt Tallinnassa vuonna 1962. Vuodesta 1991 hän on asunut Suomessa ja vuodesta 1992 toiminut Sysmän, nykyisen Tainionvirran seurakunnan kanttorina.
*Hän on valmistunut konserttipianistiksi Viron Musiikkiakatemiasta vuonna 1986.
*Luts johtaa Asikkalan ja Sysmän kamarikuoroja. Hän on Sysmän Suvisoitto -festivaalin luottomuusikko ja toimii lisäksi säestäjänä vaimon johtamassa Hartolan viihdekuorossa. Luts on toiminut myös pianonsoiton opettajana musiikkiopistossa.
* Luts valmistui kirkkomusiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2006.
* Vuonna 2015 hänelle myönnettiin Director Cantus -arvonimi kanttorin ansiokkaasta palveluksesta.
1 Nykyään urkurilta kysytään mitä erilaisimpia kappaleita kirkossa soitettavaksi. Luts kertoo soittaneensa paljon elokuva- ja pelimusiikkia. ”Hiljattain hautajaisten saattomusiikkina soitin Kuningaskobraa. Se oli vainajan viimeinen toive, joten se toteutettiin. Se toi muuten raskaaseen tunnelmaan hieman kepeyttä ja iloa.”
2 Lutsin rakas harrastus on maalaaminen. Joka kesä syntyy taulu, joka löytää paikkansa joko suvun Virossa sijaitsevan kesämökin tai oman kodin seinältä. Seinät ovat siis täyttyneet vuosia kestäneestä taulu per vuosi -perinteestä. ”Nuorena teimme arkkitehtiserkkuni kanssa maalausmatkoja ympäri Viroa. Maalaaminen on mukava harrastus, se vie mukanaan ja ajan taju häviää. Nykyään maalaan yhdessä myös nuorimman tyttäreni Amandan kanssa.”
3 Luts musisoi mielellään tyttäriensä kanssa. ”Meillä on mökkitrio, jossa minä soitan pianoa, Maria viulua ja Sofie selloa. Lore ja Amanda laulavat. Mökkitrio sai alkunsa eräänä kesänä, kun kaikki lapset olivat mukana vanhempieni mökillä Virossa. Siellä halusimme pitää pienen konsertin sukulaisille ja ystäville. Mökkitrio esiintyy vielä nykyäänkin ja meillä on musiikkitapaaminen vähintään kerran vuodessa.”