JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Taini­on­virran seurakunnan kanttori Jaak Luts opiskeli kanttoriksi aikuisiällä. Uuden ammatin myötä vaihtui myös kotimaa Virosta Suomeen

7.4.2025
Jaana Kosunen

Sys­män Py­hän Ola­vin kes­ki­ai­kai­nen kirk­ko ma­kaa sees­tei­ses­sä ke­vät­tal­vi­ses­sa mai­se­mas­sa kau­nii­den, vie­ri vie­res­sä sei­so­vien hau­ta­ki­vien kes­kel­lä. Ma­jut­ve­den Kirk­ko­lah­ti on maa­lis­kuun puo­li­vä­lis­sä vie­lä hen­toi­ses­sa jääs­sä, ja har­so­pil­vien ta­kaa pil­kot­ta­vat au­rin­gon sä­teet muut­ta­vat jär­ven pin­nal­la ole­van ke­vy­en lu­mi­peit­teen ki­mal­te­le­vak­si ti­mant­ti­me­rek­si. Kir­kon ja sen ym­pä­ris­tön nä­ky­mä on kuin suo­raan tu­ris­tien suo­si­mas­ta, Gree­tings from Fin­land -tyy­li­ses­tä pos­ti­kor­tis­ta.

Kos­ke­mat­to­man ja puh­taan lu­mi­peit­teen kir­kon ym­pä­ril­lä rik­ko­vat kui­ten­kin yh­det ja­lan­jäl­jet. Ne joh­ta­vat mää­rä­tie­toi­ses­ti suo­raan kir­kon ovis­ta si­sään. Olem­me so­pi­neet Tai­ni­on­vir­ran seu­ra­kun­nan kant­to­ri Jaak Lut­sin kans­sa, et­tä ta­paam­me haas­tat­te­lun mer­keis­sä Py­hän Ola­vin kir­kos­sa. Luts on kä­vel­lyt ta­paa­mi­seen ko­to­aan, ki­ven­hei­ton pääs­tä Kant­to­ri­las­ta.

– Kut­sun tätä kirk­koa toi­sek­si ko­dik­se­ni, sil­lä vie­tän tääl­lä niin pal­jon ai­kaa. Rak­kait­ten soit­ti­mien kes­kel­lä ai­ka ku­luu no­pe­as­ti.

Kuin va­kuut­taak­seen sa­no­maan­sa is­tah­taa kant­to­ris­mies ur­ku­jen taak­se, aset­te­lee nuo­tit eteen­sä ja al­kaa soit­taa. Sor­met liu­ku­vat por­tait­tain pääl­lek­käin ole­vil­la sor­mi­oil­la ja ja­lat kul­ke­vat jal­ki­ol­la.

Tal­vi­ken­gät ja­las­sa soit­ta­mi­nen on­nis­tuu kyl­lä, mut­ta yleen­sä Luts is­tuu ur­ku­jen ta­ka­na soit­to­ken­gät ja­las­sa. Niis­sä on nah­ka­poh­ja, joka liu­kuu jal­ki­on pääl­lä hy­vin.

– Jul­ki­ses­ti en ha­lua soit­to­ken­ki­ä­ni esi­tel­lä, ne ovat niin ku­lu­neet, Luts to­te­aa nau­ra­en.  

Täl­lä het­kel­lä har­joit­te­lun al­la on lem­pi­mu­siik­kia, rans­ka­lais­ta ro­mant­tis­ta ur­ku­mu­siik­kia.

 – Se so­pii hy­vin pi­a­nis­tin kä­sil­le, täs­men­tää Luts, joka on siis myös pi­a­nis­ti.

Rans­ka­lai­nen ur­ku­mu­siik­ki kos­ket­taa Lut­sia mah­ti­pon­ti­suu­des­saan ja toi­saal­ta myös herk­kyy­des­sään. Hän sa­noo, et­tä sii­nä on kieh­to­vaa sä­vel­maa­il­maa ja oman­lais­taan char­mia. Jos­kus Py­hän Ola­vin kir­kos­sa sitä soit­ta­es­saan ku­vit­te­lee hän ole­van­sa rans­ka­lai­ses­sa ka­ted­raa­lis­sa.

 –  En tie­dä, kuu­luu­ko se kirk­ko­vä­el­le as­ti, mut­ta it­se ha­lu­an vä­lil­lä lei­ki­tel­lä aja­tuk­sel­la, et­tä juu­ri sil­lä het­kel­lä soit­tai­sin kuu­li­joil­le isoil­la rans­ka­lai­sil­la uruil­la.

Vii­me ke­sä­nä Har­to­lan viih­de­kuo­ron kans­sa Si­si­li­as­sa reis­sa­tes­saan Luts sai yl­lät­tä­en mah­dol­li­suu­den soit­taa ita­li­a­lai­sil­la mah­ti­pon­ti­sen suu­ril­la uruil­la. Mes­si­nan kau­pun­gin kir­kos­sa kes­ken tu­ris­ti­kier­rok­sen Luts imp­ro­vi­soi, lenk­ka­rit ja­las­saan.

– Ei hai­tan­nut yh­tään, et­tei ol­lut nuot­te­ja ja soit­to­ken­kiä mu­ka­na, se oli sil­ti mah­ta­va ko­ke­mus pääs­tä soit­ta­maan ur­ku­ja, jot­ka ovat Ita­li­an suu­rim­mat, to­te­aa hän on­nel­li­se­na.

Sys­mä su­lat­ti sy­dä­men

Jaak Luts on tut­tu kas­vo Sys­män alu­eel­la naa­pu­ri­pi­tä­jiä myö­ten. Tut­tu hän ei ole pel­käs­tään seu­ra­kun­tien ti­lai­suuk­sis­ta, sil­lä Luts viih­tyy mu­siik­ki­pii­reis­sä myös seu­ra­kun­nan ra­jo­jen ul­ko­puo­lel­la ui­den su­ju­vas­ti gen­res­tä toi­seen. Tus­kin­pa on Sys­mäs­sä ti­lai­suut­ta, jos­sa ei Luts jos­sain vai­hees­sa is­tah­tai­si pi­a­non ää­reen soit­ta­maan tai sä­es­tä­mään lau­la­jia. Tai jos hän ei sitä tee, as­tuu hän sii­nä ta­pauk­ses­sa kuo­ron eteen sitä joh­ta­maan. Vä­lil­lä Luts lau­laa kuo­ron ri­vis­sä it­se­kin ja jos­kus mu­ka­na esiin­ty­mäs­sä on myös Sys­män yh­teis­kou­lun mu­sii­ki­no­pet­ta­ja­na työs­ken­te­le­vä vai­mo Lea sekä tyt­tä­ret Ma­ria, Lore, So­fie ja Aman­da.

– Meil­lä on oma kuo­ro ka­sas­sa, hän vit­sai­lee.

Tyt­tä­ret soit­ta­vat ku­kin omaa soi­tin­ta, sitä sa­maa, jota he ovat soit­ta­neet pie­nes­tä pi­tä­en. Ma­ri­al­la se on viu­lu, Lo­rel­la ja Aman­dal­la pi­a­no ja So­fiel­la sel­lo. Luts on hy­vin yl­peä tyt­tä­ris­tään, sil­lä vaik­ka he ovat jo ai­kui­sia kaik­ki, on mu­siik­ki säi­ly­nyt luon­te­va­na osa­na hei­dän ar­ke­aan. Luts sa­noo, et­tä kun mu­siik­ki on it­sel­le koko elä­mä, tun­tuu hy­väl­tä, et­tä se on mer­ki­tyk­sel­lis­tä myös jäl­ki­kas­vul­le.

– Ar­vos­tan sitä, et­tä he lap­se­na jak­soi­vat käy­dä soit­to­tun­neil­la ja jat­ka­vat soit­ta­mis­ta edel­leen. Tie­dän oma­koh­tai­ses­ti, et­tei mu­sii­kin opis­ke­lu ole ai­na help­poa. Se vaa­tii pit­kä­jän­tei­syyt­tä, ja vä­lil­lä voi tul­la ai­ko­ja, kun soit­ta­mi­nen ei vain kiin­nos­ta. Tyt­tä­ret ovat kaik­ki kui­ten­kin it­se ha­lun­neet soit­taa, pai­nos­tus­ta ei mei­dän van­hem­pien puo­lel­ta ole tul­lut.

Mik­si maa­il­mal­la ah­ke­ras­ti kon­ser­toi­nut tal­lin­na­lai­nen pi­a­nis­ti ja vi­ro­lai­sen kon­sert­ti­maa­il­man pal­kit­tu luot­to­sä­es­tä­jä on asu­nut vii­mei­set 33 vuot­ta Sys­mäs­sä, on ky­sy­mys, jo­hon Luts on saa­nut vuo­sien mit­taan vas­ta­ta use­am­paan­kin ker­taan. Ei­kä sii­nä sen kum­mem­paa ole, mie­lel­lään hän elä­mäs­tään ja taus­tas­taan ker­too. Kun yk­si asia joh­taa toi­seen, sitä huo­maa pian asu­van­sa kes­kel­lä suo­ma­lais­ta jär­vi­mai­se­maa ja ole­van­sa pie­nen ja idyl­li­sen seu­ra­kun­nan kant­to­ri.

– Se, mi­ten tän­ne pää­dyin, on ol­lut on­nek­kai­den yh­teen­sat­tu­mien sum­ma ja to­del­li­nen on­nen­pot­ku mi­nul­le ja per­heel­le­ni, hän sa­noo.

An­ne­taan Lut­sin siis ker­toa.

Oli vuo­si 1991, kun Jaak Luts ta­pa­si vi­ro­lai­sen kuo­ron­joh­ta­jan, joka oli ol­lut Suo­mes­sa käy­mäs­sä. Tämä ker­toi, et­tä Ii­tin seu­ra­kun­nas­sa oli kant­to­ri­pu­la ja ke­hot­ti Lut­sia ha­ke­maan sin­ne töi­hin. Kuo­ron­joh­ta­ja tie­si, et­tä Luts oli haa­veil­lut muu­tos­ta Suo­meen, mut­ta Luts ei ihan saa­nut aja­tuk­ses­ta kiin­ni: mik­si ha­kea kant­to­rik­si, hän­hän on pi­a­nis­ti! Urut inst­ru­ment­ti­na kyl­lä kieh­toi­vat, mut­ta kant­to­rin työ ei sil­ti he­rät­tä­nyt suu­rem­paa kiin­nos­tus­ta. Ei var­sin­kaan, kun Tal­lin­nas­sa oli kui­ten­kin hyvä ja ar­vos­tet­tu työ Mu­siik­ki­a­ka­te­mi­an leh­to­ri­na ja ka­ma­ri­mu­sii­kin sä­es­tä­jä­nä.

Olot Vi­ros­sa oli­vat tuol­loin kui­ten­kin var­sin vai­ke­at. Va­paus­tais­te­lu oli al­ka­nut, mut­ta vie­lä elet­tiin neu­vos­to­val­lan alai­suu­des­sa. Moni oli pa­kan­nut elä­män­sä mat­ka­lauk­kuun ja muut­ta­nut Suo­meen tur­val­li­sem­man elä­män pe­räs­sä.

Aja­tus kant­to­rin töis­tä naa­pu­ri­maas­sa jäi ky­te­mään Lut­sin mie­leen. Het­ken har­kin­nan jäl­keen Viro jäi kuin jäi­kin taak­se.

– En­sim­mäi­nen tyt­tä­rem­me oli syn­ty­mäs­sä, em­me­kä ha­lun­neet kas­vat­taa hän­tä niis­sä olois­sa, jot­ka Vi­ros­sa tuol­loin val­lit­si­vat. Ajat­te­lim­me, et­tä olem­me Suo­mes­sa sen ai­kaa, kun­nes olot Vi­ros­sa jäl­leen hel­pot­tai­si­vat.

Kie­li­tai­don osal­ta muut­to Suo­meen on­nis­tui san­gen hel­pos­ti, kii­tos suo­ma­lais­ten te­le­vi­sio-oh­jel­mien, joi­ta Luts oli seu­ran­nut pie­nes­tä po­jas­ta läh­tien. Il­ta­täh­ti-mu­siik­ki­oh­jel­ma oli suo­sik­ki, li­säk­si Luts kat­soi ur­hei­lua, uu­ti­sia, ame­rik­ka­lai­sia sar­jo­ja ja Ki­vi­kas­vo­ja, sekä pal­jon muu­ta.

– Vi­ros­sa suo­ma­lai­sia te­le­vi­si­o­ka­na­via seu­rat­tiin ah­ke­ras­ti. Vi­ron te­le­vi­si­os­sa­han ei pu­hut­tu mis­tään, mitä ta­pah­tui Neu­vos­to­lii­ton ul­ko­puo­lel­la, tai ai­na­kin asi­at ker­rot­tiin hy­vin pro­pa­gan­dis­ti­ses­sa mie­les­sä.

Niin pää­tyi per­he Iit­tiin, jos­sa oli avoin­na tu­tun kuo­ron­joh­ta­jan vih­jaa­ma kant­to­rin paik­ka. Suo­ma­lais­ten te­le­vi­sio-oh­jel­mien opet­ta­mal­la suo­mel­la Luts pär­jä­si uu­des­sa ko­ti­pai­kas­saan ja elä­mä tun­tui epä­to­del­li­sen hy­väl­tä. Unel­ma tur­val­li­ses­ta ym­pä­ris­tös­tä ja omas­ta ko­dis­ta oli to­teu­tu­nut.

Elä­mä ank­ku­roi­tuu Suo­meen ja Sys­mään

Luts aloit­ti ur­ku­jen opis­ke­lun yk­si­tyi­so­pe­tuk­ses­sa ja pää­si jy­väl­le no­pe­as­ti. Ihan niin yk­sin­ker­tais­ta uu­den soit­ti­men opis­ke­lu ei kui­ten­kaan ol­lut, vaik­ka ai­hees­ta ym­mär­tä­mä­tön voi­si­kin hel­pos­ti aja­tel­la, et­tä äk­ki­ä­kös pi­a­nis­ti ur­ku­jen soi­ton hal­tuun ot­taa.  

– Eni­ten olin huo­lis­sa­ni, mi­ten opin soit­ta­maan myös ja­loil­la, muis­te­lee Luts nau­ra­en.

Ii­tin vie­rai­lu jäi lo­pul­ta vuo­den mit­tai­sek­si, sil­lä kun vir­ka taas jon­kin ajan pääs­tä piti lait­taa au­ki, sitä haki pä­te­vä kant­to­ri ja Luts jou­tui väis­ty­mään. Vi­roon per­he ei ha­lun­nut kui­ten­kaan pa­la­ta, jo­ten töi­tä oli löy­dyt­tä­vä jos­tain muu­al­ta – ku­ten vaik­ka Sys­mäs­tä.

– Sys­mä oli täy­sin tun­te­ma­ton paik­ka, mut­ta kun sain vi­hiä, et­tä tääl­lä oli­si kant­to­rin paik­ka au­ki, ha­lu­sin eh­dot­to­mas­ti tul­la käy­mään, Luts ker­taa hy­myil­len.

Se oli­kin sit­ten me­noa se, sil­lä ke­säi­nen Sys­mä an­toi to­den tot­ta pa­ras­taan. Tal­lin­nan syk­kee­seen ja ih­mis­vi­li­nään tot­tu­nut Luts ihas­tui Sys­män luon­toon ja hil­jai­suu­teen.

– Aja­tus sii­tä, et­tä sai­sin tuo­da pie­nen per­hee­ni tä­hän mai­se­maan ja kau­nii­seen Kant­to­ri­laan asu­maan, vie­hät­ti eri­tyi­sen pal­jon.

Luts sai pai­kan Sys­män, ny­kyi­sen Tai­ni­on­vir­ran seu­ra­kun­nan kant­to­ri­na. Niin­pä per­heen piti ru­ve­ta ra­ken­ta­maan elä­mää jäl­leen uu­del­la paik­ka­kun­nal­la. Luts ei ha­lun­nut, et­tä jou­tui­si enää väis­ty­mään pä­te­vän kant­to­rin tiel­tä, jo­ten hän pä­te­vöi­tyi it­se. Luts aloit­ti opin­not ja val­mis­tui kirk­ko­mu­sii­kin mais­te­rik­si Si­be­lius-Aka­te­mi­as­ta 2000-lu­vun alus­sa. Val­mis­tut­tu­aan Luts päät­ti, et­tä hai­kai­lu syn­nyin­maa­han saa nyt riit­tää. Kun vai­mo oli myös saa­nut opin­ton­sa Suo­mes­sa val­miik­si, to­te­si­vat he yh­teis­tuu­min, et­tei per­he pa­laa enää Vi­roon.

– Hai­kai­lin en­sim­mäi­set kym­me­nen vuot­ta ta­kai­sin Vi­roon, vaik­ka Suo­mes­sa hy­vin viih­dyin­kin. Kun lo­pul­ta pää­tin, et­tä jääm­me Suo­meen lo­pul­li­ses­ti, olo hel­pot­tui. Oli huo­jen­ta­vaa an­taa it­sel­le lupa ryh­tyä ank­ku­roi­maan elä­mää tän­ne, il­man jat­ku­vaa poh­din­taa mah­dol­li­ses­ta pa­laa­mi­ses­ta.

Juu­ri­aan ei Luts to­ki­kaan ha­lua unoh­taa. Sik­si hän esit­te­lee it­sen­sä Sys­män vi­ro­lai­sek­si.

 – Se minä olen. Isän­maa­ni on Viro ja ko­ti­maa­ni Suo­mi.

Mer­ki­tyk­sel­lis­tä työ­tä mu­sii­kin pa­ris­sa

Kant­to­rin työt ei­vät ole mil­lään muo­toa syr­jäyt­tä­neet Lut­sin rak­kaut­ta pi­a­non soit­ta­mi­seen. Edel­leen hän aset­tuu flyy­ge­lin tai pi­a­non taak­se soit­ta­maan har­va se päi­vä. Pi­a­non opis­ke­lun hän aloit­ti jo 6-vuo­ti­aa­na, äi­din ja iso­äi­din ja­lan­jäl­jis­sä. Pie­net sor­met pim­put­ti­vat ah­ke­ras­ti pi­a­no­läk­sy­jä tal­lin­na­lai­ses­sa ker­ros­ta­lo­a­sun­nos­sa, ja isoi­sä, joka oli näyt­te­li­jä, oh­jaa­ja ja pu­he­tai­don opet­ta­ja te­at­te­ri­kor­ke­a­kou­lus­sa, kan­nus­ti Lut­sia. Ai­van eri­tyi­ses­ti isoi­sä kan­nus­ti nii­nä het­ki­nä, kun pie­nen soi­to­nop­pi­laan mie­len­kiin­to tun­tui lo­pah­ta­van tyys­tin. Kult­tuu­ri-ih­mi­se­nä isoi­sä tun­nis­ti lap­sen­lap­sen­sa lah­jak­kuu­den ja ha­lu­si, et­tä Luts op­pi­si tun­te­maan mu­siik­kia ja sai­si osan­sa sii­tä maa­il­mas­ta, joka isoi­sän­kin elä­mää oli niin suu­res­ti ri­kas­ta­nut. Tei­ni-iäs­sä kun­ni­an­hi­mo al­koi kas­vaa ja Luts al­koi soit­taa yhä enem­män. Tuol­loin he­rä­si aja­tus myös pi­a­nis­tin am­ma­tis­ta.

– Het­ken har­kit­sin kyl­lä myös tai­de­maa­la­rik­si ryh­ty­mis­tä. Isä­ni oli ark­ki­teh­ti ja myös piir­tä­mi­nen ja maa­laa­mi­nen kiin­nos­ti mi­nua ko­vas­ti. Maa­laa­mi­nen on ny­ky­ään ra­kas har­ras­tus, mut­ta mu­siik­ki on mi­nul­le koko elä­mä.

Seu­ra­kun­nas­sa työs­ken­te­le­mi­nen on tun­tu­nut Lut­sis­ta luon­te­val­ta alus­ta saak­ka, vaik­ka us­kon­non har­joit­ta­mi­nen ei lap­suu­den ja nuo­ruu­den Vi­ros­sa ol­lut­kaan hy­väk­syt­tä­vää. Us­ko­via vai­not­tiin työ­pai­koil­la ja kou­luis­sa. Luts ker­too käy­neen­sä kir­kos­sa en­sim­mäi­sen ker­ran ylä­kou­lui­käi­se­nä. Elä­väs­ti hän muis­taa, kuin­ka vai­kut­ta­vaa oli ko­kea en­sim­mäi­nen kirk­ko­käyn­ti jou­lun ajan täy­des­sä kir­kos­sa, ais­tia sen tun­nel­maa ja ym­mär­tää sa­mal­la, et­tei tämä mis­sään ni­mes­sä ole lain­kaan suo­ta­vaa. 

– Opis­ke­lin mu­siik­ki­lu­ki­os­sa ja siel­lä oli sa­man­mie­li­siä ka­ve­rei­ta, joi­den kans­sa kä­vim­me jos­kus kir­kos­sa. Lo­pul­ta ai­kui­säl­lä kä­vin kas­teel­la ja lii­tyin Tal­lin­nas­sa Py­hän Hen­gen seu­ra­kun­nan jä­se­nek­si.

Luts ko­kee työn­sä Tai­ni­on­vir­ran seu­ra­kun­nan kant­to­ri­na ja ylei­ses­ti työn­sä mu­sii­kin pa­ris­sa hy­vin mer­ki­tyk­sel­li­se­nä. Hän tun­nis­taa mu­sii­kin yh­dis­tä­vän voi­man ja tie­tää te­ke­vän­sä tär­ke­ää työ­tä ih­mis­ten yh­teen saat­ta­ja­na esi­mer­kik­si kuo­ro­toi­min­nan tai kon­sert­ti­ko­ke­mus­ten kaut­ta.

Vaik­ka hom­mia riit­tää aa­mus­ta il­taan ja jos­kus vä­hän yli­kin, naut­tii hän työs­tään ko­vas­ti, eri­tyi­ses­ti sik­si, et­tä saa teh­dä töi­tä niin mo­ni­puo­li­ses­sa mu­siik­kiym­pä­ris­tös­sä.

– Olen sii­nä mie­les­sä ny­ky­päi­vän työ­e­lä­mäs­sä ih­meel­li­nen ta­paus, et­ten koe min­kään­lais­ta työst­res­siä, Luts ih­met­te­lee.

Jos ker­ran Suo­meen tulo ja tääl­lä elä­mi­nen on ol­lut Lut­sil­le unel­mien täyt­ty­mys ja to­del­li­nen on­nen­pot­ku, on­ko vie­lä jo­tain, mis­tä hän unel­moi? Luts miet­tii het­ken ja vit­sai­lee, et­tä täy­tyy miet­tiä tark­kaan, sil­lä hä­nen elä­mäs­sään unel­mat ovat tu­pan­neet nä­kö­jään myös to­teu­tua. Het­ken har­kin­nan jäl­keen Luts osaa vas­ta­ta yk­si­tyis­koh­tai­ses­ti. Unel­ma liit­tyy ur­kui­hin ja kuu­lem­ma sa­man unel­man ja­kaa maa­il­mas­sa ai­ka moni muu­kin ur­ku­ri:

– Kun jos­kus sai­si soit­taa Not­re Da­men ka­ted­raa­lin ur­ku­ja. Ne sel­vi­si­vät kuu­lem­ma hy­vin kir­kon pa­los­ta ja ovat nyt uu­des­sa lois­tos­saan. Siel­lä jos sai­sin soit­taa rans­ka­lais­ta ro­mant­tis­ta ur­ku­mu­siik­kia, oli­si se unel­mie­ni täyt­ty­mys.

"Maa­la­tes­sa ajan taju hä­vi­ää"

*Jaak Luts on syn­ty­nyt Tal­lin­nas­sa vuon­na 1962. Vuo­des­ta 1991 hän on asu­nut Suo­mes­sa ja vuo­des­ta 1992 toi­mi­nut Sys­män, ny­kyi­sen Tai­ni­on­vir­ran seu­ra­kun­nan kant­to­ri­na.

*Hän on val­mis­tu­nut kon­sert­ti­pi­a­nis­tik­si Vi­ron Mu­siik­ki­a­ka­te­mi­as­ta vuon­na 1986.

*Luts joh­taa Asik­ka­lan ja Sys­män ka­ma­ri­kuo­ro­ja. Hän on Sys­män Su­vi­soit­to -fes­ti­vaa­lin luot­to­muu­sik­ko ja toi­mii li­säk­si sä­es­tä­jä­nä vai­mon joh­ta­mas­sa Har­to­lan viih­de­kuo­ros­sa. Luts on toi­mi­nut myös pi­a­non­soi­ton opet­ta­ja­na mu­siik­ki­o­pis­tos­sa.

* Luts val­mis­tui kirk­ko­mu­sii­kin mais­te­rik­si Si­be­lius-Aka­te­mi­as­ta vuon­na 2006.

* Vuon­na 2015 hä­nel­le myön­net­tiin Di­rec­tor Can­tus -ar­vo­ni­mi kant­to­rin an­si­ok­kaas­ta pal­ve­luk­ses­ta.

1 Ny­ky­ään ur­ku­ril­ta ky­sy­tään mitä eri­lai­sim­pia kap­pa­lei­ta kir­kos­sa soi­tet­ta­vak­si. Luts ker­too soit­ta­neen­sa pal­jon elo­ku­va- ja pe­li­mu­siik­kia. ”Hil­jat­tain hau­ta­jais­ten saat­to­mu­siik­ki­na soi­tin Ku­nin­gas­kob­raa. Se oli vai­na­jan vii­mei­nen toi­ve, jo­ten se to­teu­tet­tiin. Se toi muu­ten ras­kaa­seen tun­nel­maan hie­man ke­peyt­tä ja iloa.”

2 Lut­sin ra­kas har­ras­tus on maa­laa­mi­nen. Joka kesä syn­tyy tau­lu, joka löy­tää paik­kan­sa joko su­vun Vi­ros­sa si­jait­se­van ke­sä­mö­kin tai oman ko­din sei­näl­tä. Sei­nät ovat siis täyt­ty­neet vuo­sia kes­tä­nees­tä tau­lu per vuo­si -pe­rin­tees­tä. ”Nuo­re­na teim­me ark­ki­teh­ti­serk­ku­ni kans­sa maa­laus­mat­ko­ja ym­pä­ri Vi­roa. Maa­laa­mi­nen on mu­ka­va har­ras­tus, se vie mu­ka­naan ja ajan taju hä­vi­ää. Ny­ky­ään maa­laan yh­des­sä myös nuo­rim­man tyt­tä­re­ni Aman­dan kans­sa.”

3 Luts mu­si­soi mie­lel­lään tyt­tä­rien­sä kans­sa. ”Meil­lä on mök­kit­rio, jos­sa minä soi­tan pi­a­noa, Ma­ria viu­lua ja So­fie sel­loa. Lore ja Aman­da lau­la­vat. Mök­kit­rio sai al­kun­sa erää­nä ke­sä­nä, kun kaik­ki lap­set oli­vat mu­ka­na van­hem­pie­ni mö­kil­lä Vi­ros­sa. Siel­lä ha­lu­sim­me pi­tää pie­nen kon­ser­tin su­ku­lai­sil­le ja ys­tä­vil­le. Mök­kit­rio esiin­tyy vie­lä ny­ky­ään­kin ja meil­lä on mu­siik­ki­ta­paa­mi­nen vä­hin­tään ker­ran vuo­des­sa.”

Lue lisää aiheesta