Tällaista oli rippileirillä – Kirkonseudun reportaasi Heinäsaaresta
Rippikouluryhmän muodostuminen alkaa jo keväällä ja jännitys kaikkoaa viimeistään leirillä.
– Hyvää yötä, Jeesus myötä, kiitos tästä päivästä. Se oli kiva! kajahtaa Heinäsaaressa.
Leiriläiset suuntaavat kappelin kauniiden ikkunoiden takaisen auringonlaskun ääreltä ulos ja laskeutuvat tummat portaat alas. Jännittyneissä tunnelmissa he sinkoilevat eri puolille saarta, eivätkä kellon lähentyminen kymmentä taikka jalkapallon EM-lopputurnauksen huippuottelu Ranska–Saksa tunnu hidastavan vauhdikkaita nuoria. On rippileirin ensimmäinen ilta, ja kaikilla on perhosia vatsassa. Uusi ja unohtumaton on vasta edessä.
Arkikielessä puhutaan usein vain rippileiristä tarkoittaen kokonaisuutta, joka alkaa jo kuukausia ennen kesäistä leirijaksoa. Niin kutsuttu kaupunkijakso on jäänyt koronan kynsiin, mikä on johtanut useampiin ennakkotehtäviin sekä etätapaamisiin. Salpausselän seurakunnan nuorisotyönohjaaja Harri Nurmi pyrkii pandemiasta huolimatta tapaamaan nuoret edes kerran ennen kuin heidän kanssaan vietetään useita öitä ilman vanhempien välitöntä läheisyyttä.
– Ryhmän muodostumisen prosessi alkaa keväällä. On tärkeää, että nuoret pääsevät tutustumaan toisiinsa ja kotiseurakuntaansa myös ennen leiriä. Tämä mahdollistaa seurakuntayhteyden vahvistamisen rippikoulun jälkeenkin, Nurmi ajattelee.
Salpausselän seurakunnan kesän ensimmäiselle Heinäsaaren-leirille lähtee mukaan yhteensä 24 leiriläistä, täynnä toivoa ja halua kokea uutta. Rippikoululainen Noel Tuominen ajattelee ajan Heinäsaaressa olevan mukava, kunhan matkassa on riittävästi positiivista mieltä.
– Vanhemmat kertoivat, että heidän riparinsa oli ikimuistoinen kokemus ja että positiivisella mielellä pääsee pitkälle. Monille ripari voi tuntua raskaalta, koska on kesäloma, eikä tekisi mieli opiskella ulkoläksyjä, Tuominen tuumii ennen kuin nousee leiriläiset saareen kuljettavaan Ali-laivaan.
Vuosikymmenten ajan leiriläisiä laivakauden aikana palvellut Heinäsaari on valmiina ottamaan vastaan uudet majoittujansa. Askeleet narskuvat ja matkalaukkujen pyörät pyörivät laiturilla eri tahtiin – osalla on kiire varaamaan sänkypaikka, toiset katselevat seuraavan kahdeksan päivän aikaista kotiaan hieman tarkemmin ennen kuin uskaltautuvat rantaan.
– Meinasi siinä sydän pysähtyä, leirin isostenisonen Nella Hirvonen muistelee ensimmäistä aamuherätystään omalta neljän vuoden takaiselta rippileiriltään.
Päivä alkaa kello 8.00, mikä ei, teinien unirytmin tietäen, tarkoita kovin monella salamannopeaa heräämistä. Toisaalta aikataulusta on pidettävä kiinni, ja vain puoli tuntia shokkiherätyksen jälkeen hajanainen lauma nuoria tallustaakin kohti päivän tärkeintä ateriaa.
Tiiviin aamujumalanpalveluksen jälkeen nuorilla on vuorossa oppitunti, jonka aiheena kesäteologi Matilda Hangasmaa käsittelee luomakunnan syntymistä. Tunnilla nuoret tekevät minä-puun, jonka ideana on kuvastaa sitä, että ihmisillä on omat vahvuutensa sekä heikkoutensa ja että Jumala rakastaa meitä niistä riippumatta. Teologiaa Itä-Suomen yliopistossa neljä vuotta opiskellut tuleva pastori ja aineenopettaja kokee ominaisuuksiensa soveltuvan rippikoulutyöhön.
– Parhaita puoliani ovat empaattisuuteni ja avarakatseisuuteni. Parasta tässä työssä on, kun saan kohdata erilaisia nuoria ja nähdä heissä kasvua ja kehitystä, Hangasmaa pohtii.
Sunnuntaiaamuna tilanne on kuitenkin toinen. Perinteisen leirijumalanpalveluksen sijaan kaikki ovat kerääntyneet seuraamaan kello 10 jumalanpalvelusta striimin välityksellä.
Kirkkoherra Sari Kuirinlahti, joka toimii leirillä myös opettajana, on kiitollinen siitä, että kotiseurakunta mahdollistaa tällaisia tapahtumia.
– Oli ihanaa ensin aamulla seurata messua yhdessä, sen jälkeen opettaa ehtoollisesta ja lopuksi päättää päivä iltamessuun kappelissa, Kuirinlahti iloitsee.
Vaikka Heinäsaari on iäkäs leirikeskus, se on kykenevä nykyajan muutoksiin, joista yhden vierailijat kohtaavat lounaalla: tarjolla on ainoastaan kasvisruokaa. Ärhäkkäimmät murahtelevat, mutta päivien kuluessa hekin myöntävät, että oikein valmistettu lihaton ruoka voi olla maukasta.
– Kyllä minä mieluummin liha- kuin kasvisruokaa syön. Onneksi kasvisruokaakin maustetaan hyvin, jolloin sitä syö ihan mieluusti, leiriläinen Roope Tuunainen kertoo.
Apuisäntä Matti Laitinen pyrkii muun henkilökunnan ohella muutoinkin uudistamaan Heinäsaarta, jotta vierailijat voivat yhä saada unohtumattomia kokemuksia.
– Onhan tämä perinteinen paikka, minne rippikoulut itse tuovat tarvittavansa. Kuitenkin esimerkiksi frisbeegolfin nousu pyrittiin ottamaan täällä huomioon rakentamalla oma rata, Laitinen analysoi.
Kevään aikana nuorten tehtävänä oli lukea Luukkaan evankeliumi, ikään kuin valmistautumisena leirillä käsiteltäviin aiheisiin. Päivän kuumimmalle tunnille on varattu hetki, jolloin Luukas kerrataan tasaisesti jaettuna alusta loppuun. Ringetteä harrastavan Emma Kainiemen mielestä “medis” on mielekäs suola tapahtumarikkaaseen päivään.
– Tuntuu kivalta, kun pääsee rauhoittumaan päivän aikana ja kun se kertomus kelautuu siinä uudestaan. Nyt tulen varmasti muistamaan sen paremmin, Kainiemi hymyilee.
Parhaiten mieleen on jäänyt ihme viidestä leivästä ja kahdesta kalasta.
– Onhan se ihmeellisen kuuloista, että miten niin vähällä voi ruokkia 5 000 ihmistä, hän jatkaa.
Seesteisen aamupäivän jälkeen isostenisosen ja yövahdin suunnittelemat kisailut laittavat ryhmään vauhtia. Kilpailuvietti voittaa jännityksen, eikä puolituntemattomien jatkuva läsnäolo jaksa painaa mieltä. Kun oman ryhmän on voitettava, yhteishenki paranee samalla huomaamattomasti. Tänään nuorten tehtävänä on laittaa käpy mahdollisimman korkealle käyttämällä ainoastaan luonnosta löytyviä materiaaleja ja 15 kiivaan minuutin kuluttua nurmikentällä on pystyssä jylhiä puurakennelmia. Vielä päiväkahveillakin väitellään, kenen käpy todellisuudessa oli ylimpänä.
Hieman kuuden jälkeen on isosten vuoro loistaa. Iltaohjelmaa varten he ovat loihtineet ryhmäyttävää ja tunnelmaa nostattavaa toimintaa. Mukaan mahtuu myös lauluja – kaikista perinteistä ei ole luovuttu. Viimeisen veisun jälkeen lavalle pamahtaa hätääntynyt nuori mies, ja takahuoneesta kuuluu selkäpiitä karmiva karjahdus:
– IGOR!
Lavalle astuu kookas, tummiin pukeutunut mies, joka lähtee jahtaamaan Igoria salia ympäri.
Hulvaton takaa-ajo päättyy illasta toiseen johonkin puujalkavitsiin:
– Arvaa Igor, mitä pomo käski tehdä?
– No?
– Pomo käski näyttää kaapin paikan, murjaisee kookas mies osoittaen samalla tilassa olevaa vaatekomeroa.
Edes kuukausia viilattu päiväohjelma ammattimaisine tekijöineen ei voi millään kelvata kaikille. Usein leiriläisten suusta kuuluukin:
– Milloin meillä on vapaa-aikaa?
Siihen leirin vetäjät vain naurahtavat:
– Eihän teillä ole kuin vapaa-aikaa.
Se pitää sinällään paikkansa, että leirillä on tavallista enemmän tyhjää, kun ruokailuja joudutaan koronasyistä porrastamaan. Siksi myös iltapala ja sitä myöten saunat nautitaan hieman eri aikoihin. Onneksi helteisessä Heinäsaaressa pystyy uimaan myös ilman löylyjen antamaa lämpösuojaa: vesi on yli 20-asteista ja aurinko porottaa päivästä toiseen pilvettömältä taivaalta.
– Uiminen virkistää mukavasti päivää, riparilainen Elias Pajula huikkaa laiturilta.
Tuli ilta ja tuli aamu. Näin meni ensimmäinen, viides, kahdeksas päivä. Juurihan matka vasta alkoi, ja nyt hyvästelemme jo Heinäsaaren, joka jää odottamaan uusia tulokkaita jälleen yhden leirin rikkaampana.