Toimitusjohtaja näyttää väriä – Topi Paananen luotsasi Peikko Groupin globaaliin menestykseen
Johtajuuteen kasvaminen sisälsi muun muassa vapaaehtoistyötä Leksan Pysäkillä – ja annoksen tietynlaista puupäisyyttä.
Topi Paanasen puhelin soi heti aamusta.
– Guten Morgen! Hyvää syntymäpäivää, toivotti Peikko Groupin eteläsaksalainen myyjä yhtiönsä toimitusjohtajalle.
Topi Paananen, haastattelupäivänä 49 vuotta, on eleestä aidosti iloinen.
– Meillä on töissä 1 900 henkilöä ympäri maailmaa, ja heistä kuka vain voi soittaa Topille ja toivottaa hyvää syntymäpäivää. Siinä on yksi syy, miksi tässä yrityksessä on pirun hienoa olla töissä. Vai voiko näin sanoa seurakuntalehdessä, hän sanoo ja nauraa.
Alussa oli lahtelaisnavettaan perustettu yhden hengen hitsaamo. Kun Topi Paananen syntyi perheensä nuorimpana lapsena vuonna 1971, hänen isänsä perustamasta yrityksestä oli jo kehkeytymässä ansiokas metallialan toimija, jossa siihen aikaan oli töissä viitisenkymmentä ihmistä.
– Oli firman joulujuhlia ja hiihtokilpailuja, joista saatiin lusikoita palkinnoksi, Paananen muistelee Peikko Groupin pääkonttorilla Lahdessa.
1970-luvulla Peikon markkinat olivat kotimaassa. Oli kasvavaa kysyntää yrityksen tuotteille eli betonielementtien teräksisille liitososille. Perheellä oli muitakin yrityksiä, joista osa teki kauppaa myös Neuvostoliiton kanssa.
Topi Paananenkin pääsi jo natiaisena maalaamaan keltaisia varoitusviivoja konepajan lattiaan. Kesätöissä hän oli perheen Paasikivi-yrityksessä, joka valmisti messinkisiä kirjaimia hautakiviin.
– Siellä sitten etsin hautakiviin tarvittavat kirjaimet tai porasin niihin reikiä.
Kotona oli usein ruokapöydässä isä Jalo Paanasen työvieraita, myös neuvostoliittolaisia delegaatioita. Se oli kansainvälistymistä silloin. Nyt se on toisenlaista:
– Lennän huomenna Arabiemiraatteihin uuden tehtaamme avajaisiin.
Vaikka Paanasen perheen kolme lasta tulivat yrityksen osaomistajiksi jo varhain, heitä ei lapsuudessa trimmattu mahdollista tulevaa yritysjohtajuutta varten. Kuopusta varsinkaan.
– Esikoista kai aina yritetään vähän kasvattaa. Kuopuksesta ei välitä kukaan, Paananen vitsailee.
Tuntui turvalliselta varttua Lahdessa, joka oli yhtä aikaa pieni ja iso kaupunki. Paanasen mielestä se on etu myös nykyisin, kun hän vuorostaan toimitusjohtajana ottaa vastaan delegaatioita maailmalta. Kukaan ei kummastele sitä, että globaalisti toimivan yrityksen pääkonttori on Lahdessa. Paananen vie kiinalaisia ja korealaisia vieraitaan vaikkapa katsomaan lahtelaista koripalloa tai syömään Mukkulan kartanoon.
– Heille se on sopivan outoa.
Lapsena ja nuorena Paanasen temmellyskenttää olivat Kiveriön koulut ja Lahden Yhteiskoulu, Kisapuiston tenniskentät, Lahden Tanhuajien harjoitukset sekä Joutjärven seurakunta, jonne hän ajautui isosiskon vanavedessä jo ennen rippikouluikää.
Paananen ehti olla seurakuntanuori sangen perusteellisesti:
– Olin rippileirin isosena ja opettajana. Olin myös kirkkovaltuustossa ja seurakuntaneuvostossa – kivasti siinä oppi demokratiaa. Tämä antoi hyvät eväät elämälle.
Lukioikäisenä Paananen meni myös vapaaehtoiseksi erityisnuorisotyöhön ”Leksan pubiin” eli nuorisotyöntekijä Leo Savosen Pysäkkiin, joka päivysti perjantai-iltaisin Lahden Hämeenkadulla tarjoten tukea nuorille.
– Siinä näki elämää monelta kantilta. Ei päässyt kuplautumaan, Paananen sanoo. Näin jälkikäteen hän toteaa edesmenneen Leo Savosen olleen yksi niistä tärkeistä esikuvista, jotka omalta osaltaan auttoivat kasvamaan kohti vastuullisia tehtäviä.
Nuori mies muutti Helsinkiin opiskelemaan kauppakorkeakouluun ja ampaisi työelämään. Seurakunta on sen jälkeenkin ollut elämän eri kausina mukana vaihtelevalla intensiteetillä. Erityisesti helsinkiläisen Agricolan kirkon Tuomasmessuista Paananen pitää. Välillä hän oli Tuomasmessun hallituksessakin.
– On ollut kausia, jolloin olen ollut ehkä liiankin aktiivinen. Tekeminen oli tavallaan tärkeämpi kuin Jumala, hän muotoilee.
Paananen sanoo, että luterilaisena Jumalaan uskovana ihmisenä hänellä on oiva näkökulma tarkastella oman yrityksensä monikulttuurisia tarttumapintoja ja etenkin yhtä sen tärkeimmistä eettisistä perusarvoista. Se on ”respect and trust” eli toisten kunnioitus.
Parikymmentä vuotta sitten Peikko Groupilla oli 150 työntekijää, joista kymmenen oli ulkomailla. Nyt 1 900 työntekijästä 350 on Suomessa.
– Lahdessakin meillä työskentelee 15 eri kansallisuutta. Meidän on voitava tasavertaisesti tehdä työtä riippumatta ihonväristä, äidinkielestä tai uskonnosta. Rasisti ei voi työskennellä meillä, sillä se myrkyttää organisaation, Paananen sanoo.
– "Respect and trust" ei silti tarkoita, etteikö voisi näyttää väriä. Minä en toivota yhteistyökumppaneillemme "Seasonal Greetings" vaan "Merry Christmas", hän huomauttaa.
Paananen pitää kirkkoa yhteiskunnalle tärkeänä arvojen kulmakivenä.
– Minusta on harmillista, etteivät ihmiset aina ymmärrä, miten monet asiat yhteiskunnassamme ovat kristinuskon aikaansaamia – kuten vaikka koulutus, diakonian vaikutus sosiaalihuoltoon tai ihmiskäsitys, jossa kaikki ovat lähtökohtaisesti samanarvoisia.
Kaikesta huolimatta kirkko joutuu kamppailemaan jäsenistön vähenemistä ja talousvaikeuksiakin vastaan. Paanasen mielestä vaikeudet voivat olla sekä sääli että siunaus.
– Kun rahaa on vähän, luovuus paranee. Niin se on firmassa ja kirkossa. Kirkko joutuu ehkä palaamaan juurilleen. Sen päätehtävä ei mielestäni ole kiinteistönhoidossa tai väestörekisterin pitämisessä. Ydintä ovat jumalanpalvelukset, yhteisöllisyys ja lapsi- ja nuorisotyö, hän sanoo ja muistelee vertailun vuoksi vaihto-oppilasaikojaan Yhdysvalloissa.
– Perhe kävi joka sunnuntai jumalanpalveluksessa, joka pidettiin koulun jumppasalissa. Sen jälkeen tuolit siirrettiin pois ja pelattiin koripalloa. Oli tosi hyvä henki.
Paananen toteaa, ettei haluaisi työskennellä yrityksessä, jonka toiminta ei lähtökohtaisesti tähtää hyviin asioihin kuten laadukkaaseen ja turvalliseen rakentamiseen. Yritysten arvoja kiillottamaan palkataan usein konsultteja, mutta arvot toteutuvat vasta, kun johto tekee toimia, jotka osoittavat ne todeksi.
– Perustehtävänsä lisäksi yritykset voivat tehdä asioita, jotka tuottavat laajempaakin hyötyä yhteiskunnalle. Meillä se on esimerkiksi tupakoimattomuuden, työturvallisuusasioiden ja kiertotalouden edistämistä. Olemme ensimmäisten joukossa kehittäneet rakennusten runkojärjestelmää kokonaan kierrätysteräksestä, hän kertoo ja muistuttaa, että laillisuus ja vastuullisuus eivät yritysmaailmassa läheskään aina kulje käsi kädessä.
– Tupakkateollisuus ja pikavippifirmat ovat laillisia, mutta silti niin rajoilla kuin vain voi olla.
Peikko Group joutuu monien muiden yritysten tavoin tarkastelemaan toimintaansa myös ilmastonmuutoksen ja luonnon kestokyvyn näkökulmasta. Rakennusala ei tässä ole vähäisessä roolissa.
– Jos et kasva, näivetyt. Kasvu on kuitenkin asia, joka syö luonnonvaroja, ja se täytyisi huomioida, Paananen pohtii.
Kasvusta sen verran, että Topi Paanasen aikana Peikon liikevaihto on kasvanut 40 miljoonasta 230 miljoonaan. Yritys on laajentunut toimimaan 34 maassa. Tehtaita on yhdessätoista maassa. Yrittäjäperheen kuopuksella näyttää olevan ominaisuuksia, jotka ovat tätä edesauttaneet.
– Ei se ole ominaisuus, se on vika. Tietty puupäisyys, hän väittää.
Puupäisyydellä hän tarkoittaa mielenlaatua, jonka avulla kykenee ottamaan riskejä yöuniaan menettämättä.
Mitä riskinottoon tulee, jo vaihto-oppilasvuonnaan Amerikassa Paananen näki läheltä, että konkurssikaan ei välttämättä merkitse kaiken loppua.
– Perheen isä teki konkurssin. Pakkasimme kimpsut ja kampsut ja muutimme toiseen osavaltioon. Perheen isä käynnisteli uutta yritystä, minä myin taloa perheen äidin kanssa, hän muistelee.
Ennen Peikkoon tuloaan Paananen työskenteli muissakin yrityksissä ja toteaa sen olleen erittäin terveellistä. Siinä näki monenlaista yrityskulttuuria, sai perspektiiviä.
– Perheyrittäjyys ei sinänsä tee vielä yrityksestä hyvää eikä huonoa. Jokainen yritys on perheensä näköinen. Pahimmillaan perheenjäsenet voivat olla idiootteja, jotka kuppaavat osinkoja ja tukahduttavat kehityksen. Parhaimmillaan perheyritys pystyy tekemään päätöksiä nopeasti ja joustavasti, hän kuvailee.
– Perheyritykset ovat usein myös hyvin sitoutuneita kotipaikkakuntaansa, ja siksi tärkeitä.
Oppivuosien jälkeen työskentely oman perheen yrityksessä alkoi kiinnostaa.
– Näin, että tässä oli hyvä aihio, hyvät perustuotteet. Ymmärsin, että tästä voi tulla iso, mutta tällaista kasvua en voinut kuvitella. Tämä on tiimityötä, ja meillä on hyvä porukka.
Paanasen suvussa ei oleteta, että seuraava sukupolvi ilman muuta jatkaa yrityksen johdossa. Se on mahdollista, mikäli löytyy kyvykäs ja halukas jatkaja.
– Ei tähän ketään voi pakottaa. Se olisi sama kuin että et tykkäisi jääkiekosta, mutta joutuisit pelaamaan sitä koko ikäsi. Se olisi kurja elämä.
Paananen toteaa, että tilanteet, jotka eniten ovat kasvattaneet johtajuuteen, ovat olleet osin kauheita.
– Nuorena kloppina kemian alan yrityksessä jouduin ensi töikseni irtisanomaan ihmisen. Hän oli sen ikäinen, että tiesin, ettei hän luultavasti koskaan enää saisi töitä. Silti minun oli se tehtävä, hän muistelee.
Paanasen perheen yrityksissäkään ei ole vältytty vaikeilta ajoilta. 1990-luvulla konepajayrityksen ”asiakas kuoli” eli Neuvostoliitto hajosi, ja henkilökunnasta oli irtisanottava valtaosa. Samalla voimalla lama vaikutti myös Peikkoon. Paananen oli itse vielä opiskelija, mutta muistaa, miten stressi vaikutti koko perheeseen.
Myös vuoden 2008 finanssikriisi johti tappiovuosiin ja irtisanomisiin.
Juuri henkilöstöön liittyvissä asioissa vastuu tuntuu painavimmalta. Vaikka työtä tehdään tiiminä, toimitusjohtaja kantaa vastuun viime kädessä yksin.
– Jos työn vastuuta koko ajan miettisi, ei sen kanssa voisi elää. On pakko pitää tietty ammatillinen etäisyys, Paananen sanoo.
– Tällä työllä on merkitys. Haluan taistella tämän porukan ja sen tulevaisuuden eteen.
Peikon tarina on menestys. Rooli perheyrityksen jatkajana ei tunnu Paanasesta millään tavoin uhraukselta, mutta menestys on silti vaatinut hintansa henkilökohtaisessa elämässä.
– Fakta on, että minulla on nyt uusioperhe. Ensimmäisen avioliiton kaatuminen oli aikanaan minulle iso ja vaikea asia. Mietin, mitä olisin voinut tehdä toisin. Nyt kun aikaa on kulunut, ymmärrän, että kahden uran yhteensovittaminen johti ongelmiin, hän sanoo.
– Minulla on kuitenkin ollut onni löytää uusi kumppani, ja luulen, että osaan nyt varata paremmin aikaa perheelle. Minusta on kivaa, että meillä on Marikan kanssa yhteensä neljä lasta.
Paananen nimeää perheen ja parisuhteen elämänsä voimavaraksi ja tukipilariksi.
– Kun vie lapsia jalkapalloharjoituksiin tai laittaa heille ruokaa, työ ei juuri pyri mieleen.
On ollut kausia, jolloin olen ollut ehkä liiankin aktiivinen. Tekeminen oli tavallaan tärkeämpi kuin Jumala.
Tieto
Tanhukuviot hallitseva yritysjohtaja
Topi Paananen on syntynyt vuonna 1971 Lahdessa ja valmistunut 1996 kauppatieteiden maisteriksi. Vuonna 2005 hän siirtyi isänsä Jalo Paanasen perustamaan Peikko Group -perheyritykseen. Topi Paanasella ja hänen Marika-vaimollaan on kummallakin kaksi lasta edellisistä liitoista. Perhe asuu Helsingissä.
Työnsä vastapainoksi Paananen nauttii kirjallisuudesta, kuntosalitreenistä ja muustakin liikunnasta, mutta tiesitkö hänestä tätä:
1 Yläkoulu- ja lukioikäisenä Topi Paananen tanssi ahkerasti Lahden Tanhuajien riveissä. Polkka ja jenkka jäivät takaraivoon niin hyvin, että onnistuisivat mieheltä edelleen.
2 Paananen on ollut ”ainainen venäjän kielen opiskelija” jo 10 vuoden ajan: ”Koskaan en opi mitään, mutta harjoittelen silti yksityisopettajan kanssa kaksi kertaa kuussa.”
3 Työ vie miestä ympäri maailmaa jopa 80 päivää vuodessa. Peikko Groupin pieni Etelä-Afrikan toimisto on niitä harvoja paikkoja, joissa Paananen ei ole vielä käynyt, ja hän haaveilee matkasta sinne.
4 Paananen lähtee välillä työreissuun matkalaukku täynnä hopeanvärisiä Pentikin poroja. Niitä hän antaa lahjaksi yhteistyökumppaneille.