Evp kenttäpiispa Pekka Särkiö on myös kirjailija. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Tulta ja tulikiveä – tuliko Sodoman ja Gomorran syntinen maine ennen vai jälkeen kaupunkien tuhon?
Eksegeetti Pekka Särkiö ja tietokirjailija Markus Hotakainen peilaavat tuoreessa kirjassaan Raamatun tapahtumia teologian ja luonnontieteiden valossa.
Kerran eksegeetti, aina eksegeetti. Pekka Särkiö on tutkinut Raamattua yliopistotutkijana ja tutkii edelleen harrastuksekseen. Työn ja harrastuksen pohjalta on syntynyt kirja Kun aurinko seisahtui. Vastajulkaistussa teoksessa Särkiö ja tietokirjailija Markus Hotakainen käyvät läpi Raamatun tapahtumia teologian ja luonnontieteiden valossa.
Särkiö ja Hotakainen ovat tunteneet toisensa opiskeluajoilta Espoonlahden lukiosta. Kirjallinen yhteistyö käynnistyi Särkiön vuonna 2018 julkaistusta kirjasta Salomon salaisuus.
– Sain Markukselta apua Salomo-kirjaan. Se oli tämänkin kirjan kimmoke, Särkiö sanoo.
Kaverukset ovat valinneet Vastapainon julkaisemaan Kun aurinko seisahtui -kirjaan 17 ilmiötä Vanhasta testamentista.
– Monia noista tapahtumista olen tutkinut aiemmin, osa nousi Markuksen kiinnostuksesta. Markusta kiinnostavat harvinaiset luonnonilmiöt.
Särkiö ottaa Hotakaisen kiinnostuksen kohteista esimerkiksi Tunguskan räjähdyksen 30. kesäkuuta 1908. Mahdollisesti asteroidin tai komeetan räjähdystä seurannut paineaalto ja myrskytuuli kaatoivat Siperiassa 80 miljoonaa puuta noin 40 kilometrin säteellä. Räjähdyksen kuumuus poltti metsää 14,5 kilometrin säteellä ja tuntui polttavana vielä 60 kilometrin päässä.
Tulta ja tulikiveä satoi Raamatun mukaan Sodomassa ja Gomorrassa. Jos kuvaus pitää kutinsa, mikään tunnettu luonnonilmiö paitsi kosminen räjähdys ei selitä tapahtunutta.
Särkiön ja Hotakaisen kirjassa, jossa kirjoittajien osuuksia ei ole eritelty, todetaan, että kosmisen kohtaamisen merkkejä on löydetty Jordaniassa sijainneesta Tall el-Hammamin kaupungista, joka voisi olla Raamatun Sodoma. Kaivauksissa paljastuneet rakennusten jäänteet, osittain sulaneet savitiilet sekä murskautuneet ihmisten luut ovat tuhoutuneet samaan aikaan noin 1 700 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.
Kaupungin sijainti, oletettu koko sekä tuhon ajankohta ja laajuus täsmäävät, mutta alueelta ei ole löytynyt kraatteria, joka syntyy, kun avaruuden kappale iskeytyy vauhdilla maankamaraan.
Vaan ei ole löytynyt kraattereita Tunguskastakaan, kun vieras avaruudesta tuhoutui useamman räjähdyksen sarjassa kilometrien korkeudessa.
Jos Sodoman yllä räjähti kirjassa kuvatussa laajuudessa, sen ajan ihmisillä olivat hyvät selitykset vähissä.
– Ei sille ollut muuta selitystä kuin Jumalan rangaistus, Särkiö sanoo.
Ensimmäisen Mooseksen kirjan mukaan Sodoman ja Gomorran kaupunkeja rankaistiin erityisen syntisestä elämästä.
– Kaikki Vanhan testamentin tekstit eivät tue ajatusta, että Sodoma olisi ollut syntinen paheiden pesä. Korkeitaan erinomaisuudestaan ylpistynyt kaupunki.
Sekin on mahdollista, että käsitys Sodoman ja Gomorran erityisestä syntisyydestä olisi muodostunut vasta kaupungit täysin tuhonneen onnettomuuden jälkeen.
Uudesta testamentista kirjaan on päätynyt joulun tähti, jonka kerrotaan johdattaneen tietäjät Jeesuksen seimen äärelle.
Tähti voi olla Jumalan pojan syntymää korostavaa legendaa, mutta taivaallakin tapahtui, Särkiön ja Hotakaisen kirja muistuttaa. 17. kesäkuuta 2 eKr kirkkaimmat planeetat, Venus ja Jupiter, olivat illalla läntisellä taivaalla niin lähekkäin, että niiden saattoi nähdä sulautuvan yhdeksi kirkkaaksi valopisteeksi. Aivan kuin taivaalle olisi hetkeksi syttynyt uusi tähti.
Planeettojen liikkeistä oltiin jo tuohon aikaan hyvin kartalla, ja noiden taivaankappaleiden kohtaamisella oli babylonialaisille erityinen symbolinen merkitys. Jupiteria pidettiin ylijumalana ja Venusta jumalten äitinä ja Jerusalemin tähtenä. Kohtaaminen ei varmasti jäänyt huomiotta.
Kertomus joulun tähdestä, on se totta tai ei, nivoo Vanhan ja Uuden testamentin yhteen. Profeettojen ennustukset käyvät toteen, kun tähti johdattaa tietäjät Messiaan luokse.
Särkiö toteaa, ettei Kun aurinko seisahtui -kirjassa oteta kantaa Raamatun ihmeisiin. Joillekin ilmiöille on mahdollista löytää parempi luonnontieteellinen selitys kuin toisille, mutta parhaatkaan selitykset eivät ole aukottomia.
Kuten kirjassa todetaan, parintuhannen vuoden takaisista kirjoituksista on vaikea päätellä, mikä on kirjaimellisesti totta ja mikä vertauskuvallista kerrontaa. Hankaluutta lisää se, että tapahtumia selostetaan sen ajan ihmisen ja tietämyksen näkökulmasta.
Tarinat ovat voineet elää suullisena perinteenä pitkään ennen kuin ne on tallennettu kirjalliseen muotoon. Särkiö huomauttaa, että parhaat tarinat ja symbolit ovat uskomattoman elinvoimaisia. Ne ovat ihmiskunnan yhteistä perintöä.
Vanhassa testamentissa kerrotaan pappi Hesekielin näyistä, siivekkäistä hahmoista, jotka nykytietämyksen mukaan ovat vanhempaa babylonialaista alkuperää. Metsäjätti UPM-Kymmenen tunnus, Hugo Simbergin luoma siivekäs leijona eli aarnikotka, näyttäisi olevan samasta puusta.
Arjessa Särkiö keskittyy luonnonilmiöihin. Kanat ja pölyttäjät ovat evp kenttäpiispan sydäntä lähellä. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Pekka Särkiö muistetaan puolustusvoimien kenttäpiispana. Hänen viimeinen virkakautensa päättyi tämän vuoden tammikuussa. Syyskuusta alkaen Särkiö on toiminut Iitin kirkkoherran viransijaisena. Välissä hän ehti sijaistaa Kangasniemen kirkkoherraa.
– Tarkoitus on toimia edelleen kirkon piirissä. Koen, että minulla on intoa ja myös annettavaa. Olen viihtynyt Lahdessa papin töissä yli 20 vuotta. Mielelläni tekisin töitä täältä käsin, hän sanoo.
Kenttäpiispa evp ja puolisonsa Riitta Särkiö, Launeen kappalainen, asuvat Joutjärven kirkon naapurissa. Pariskunta osti kiinteistön seurakunnalta omakseen 2010-luvun vaihteessa.
Talon pihapiirissä Särkiö hoitaa mehiläisiä sekä maatiaiskanoja.
– Kanat ovat säänkestäviä. Ulkoilevat talvellakin, joskin tällä hetkellä ovat lintuinfluenssauhan takia sisätiloissa. Normaalisti ulkoilevat tarhan ulkopuolella. Nyt kannan tarhaan ämpärillä vihreää: voikukanlehtiä ja ruohoa.
Särkiön Augusto-kukko kiekui seurakunnan Kärsimystie-kaupunkinäytelmässä Pietarin kiellettyä Jeesuksen, kun näytelmä viimeksi, vuonna 2016, esitettiin. Kärsimystie koittaa taas ensi keväänä Lahdessa.
– Augusto kuoli viime vuonna, mutta kyllä meiltä kukko pääsiäisnäytelmään löytyy. Vähän jo Liskille (Petri, ohjaaja) lupasinkin. Katunäytelmä on hyvä juttu. Hieno tapa aktivoida seurakuntaa jalkautumalla kaupungille. Se on juuri sitä, mitä kirkon pitääkin tehdä.
Särkiö oli ehdolla Mikkelin piispaksi, mutta hävisi niukasti Mari Parkkiselle. Tappio ei jäänyt kaivelemaan, vakuuttaa SM-tason veteraaniviisiottelija.
– Ihan hyvä maku jäi. Lahden alue on aika uusi hiippakunnassa. Päijät-Hämeessä sain eniten ääniä, muualla vähemmän. Parkkinen sai yllättävän paljon ääniä jo ekalla kierroksella, vaikka kokemuksensa kirkollisista johtotehtävistä on vähäisempää. Suosioon vaikutti varmaankin hänen valovoimainen persoonansa ja Suomen kirkkopoliittinen tilanne. Yleishumanistinen suuntaus vahvistuu kirkossa.
Moniottelija panee uutta matoa koukkuun. Hän on asettumassa ehdolle kevään kirkolliskokousvaalissa.
Lukiokaverit
Kaksi erilaista kirjailijaa
Pekka Särkiö
60-vuotias pappi, Puolustusvoimien kenttäpiispa evp.
Vihittiin papiksi 1989. Suoritti teologian tohtorin tutkinnon 1994.
Lahden Joutjärven seurakunnan pastori 1989–98.
Helsingin yliopiston raamatunselityksen tuntiopettaja 1989–90.
Helsingin yliopiston Vanhan testamentin eksegetiikan assistentti 1992 ja dosentti 1999–.
Suomen Akatemian projektitutkija 1996.
Keski-Lahden seurakunnan kappalainen 1998–2001 ja kirkkoherra 2001–12.
Tampereen hiippakunnan pappisasessori 1999–2005.
Puolustusvoimien kenttäpiispa 2012–2023.
Nykyaikaisen viisiottelun masters-sarjan (yli 35-vuotiaat) Suomen mestari 2020.
Markus Hotakainen
59-vuotias tietokirjailija ja tiedetoimittaja.
Kirjoittanut toistakymmentä lähinnä tähtitiedettä, avaruustutkimusta sekä säätä käsittelevää tietokirjaa, joista osa on suunnattu lapsille ja nuorille.
Saanut Lauri Jäntin säätiön tietokirjapalkinnon, Valtion tiedonjulkistamispalkinnon sekä Suomen tietokirjailijat ry:n Tietopöllö-palkinnon.
Hänen Mars-kirjansa on julkaistu myös USA:ssa nimellä Mars – From Myth and Mystery to Recent Discoveries.
Toimittanut ja suomentanut kymmeniä tietokirjoja ja artikkeleita.
Lähde: Wikipedia sekä Risto Niku: Suomalaisia tietokirjailijoita 2.