Markus Forsell ikuisti perheensä pikkulapsivaiheen isäkokemukset kirjaan yhdessä hyvän ystävänsä kanssa. Kuva: Teemu Leppänen
Teemu Leppänen
Työttömyys oli Markus Forsellin pahin pelko – Kun se tapahtui, se muutti hänen isyyttään loppuelämäksi
Miesten välisestä keskustelusta avautuu uudessa Isäkirjassa isien tunneskaala ja niiden käsittely.
Raivo ja onnenkyyneleet. Siinä se laaja tunneskaala, jonka jokainen vanhempi kohtaa. Niin myös lahtelainen kolmen lapsen perheenisä Markus Forsell.
– Olen siitä onnellisessa asemassa, että minulla on vaimoni mukaan lukien useampi ihminen, joiden kanssa olen voinut tunteistani keskustella.
Forsell on juuri julkaissut hyvän ystävänsä, Ilkka Enkenbergin, kanssa Isäkirjan (Readme.fi). Idea kirjaan syntyi viisi vuotta sitten, kun molemmat miehet elivät pikkulapsiperheen kaoottisinta aikaa.
– Kävimme Ilkan kanssa paljon vertaiskeskustelua ja jaoimme toisillemme, millaista isänä oleminen on. Teki hyvää välillä tuulettaa ja tunnustaa toiselle myös niitä vähän vaikeampia juttuja.
Yhdeksi hankalimmaksi vanhemman kokemaksi tunnetilaksi Forsell mainitsee raivon.
– Itselleni se on vaikea tunne, ja siihen liittyy paljon häpeää. Siinä murtuu viimeistään se ihanneminän illuusio.
Kirjassa on pääosassa kahden tavallisen miehen välinen keskustelu.
– Mietimme, että riittääkö se kirjaan vai pitäisikö siinä olla lastenpsykologi tai isätutkija antamassa vakuuttavuutta ja tietoa. Kirjoittaessa totesimme aika nopeasti, että kyllä tämä riittää. Asiantuntijakirjat ovat erikseen sitten.
Isäaikansa vaikeimman hetken Forsell on kokenut jouduttuaan työttömäksi.
– Työstä oli syntynyt iso osa identiteettiäni. Myös hyvä palkka oli tärkeää, kun vaimo oli hoitovapaalla ja oli kaksi pientä lasta.
Forsell tipahti korkealta.
– Siinä realisoitui minun pahin pelkoni. Työttömyys tuli minulle yllätyksenä ja oli iso shokki. Alku ei ollut mitenkään lupaava. En saanut itseäni niskasta kiinni, vaan päästin itseni monttuun.
Forsell kirjoittaa:
Silloin, siinä sohvalla maatessani kuulin toisesta huoneesta tutun kirkkaan lapsen äänen. Hiljaisuuden rikkoi lapsemme ääneen lausuttu rukous.
Meillä oli ollut tapana lukea iltaisin iltarukous yhdessä, muistaa niitä jotka oli kipeitä. Nyt tämä pieni rukoili ”että isi tulisi terveeksi”. -- Siinä hetkessä oli jotain mitä en osaa sanoin kuvailla. Sain valon sydämeeni. Siitä alkoi minun elpymiseni.
Hoitovapaalta töihin palannut vaimo kannusti miestään olemaan tilaisuuden tultua koti-isänä, vaikka se pyytämättä tulikin.
– Mietin, haluanko myöhemmin muistella, että olin siellä montun pohjalla, kunnes sain uuden työn mihin rakensin identiteetin vai haluanko elää arkea lasten kanssa tässä ja nyt, Forsell muistelee.
– Kyllä siinä jokunen viikko meni, että aloin tuntea onnen kokemuksia. Jälkeenpäin ajatellen pahin pelkoni olikin muuttunut elämäni suurimmaksi rikkaudeksi. Näin keskimmäisen lapsen ensimmäisiä askeleita tai kuinka hän juoksi. Olin siellä pienissä hetkissä läsnä, ja niistä tuli tunne, että vau. Tämä ei olisi ollut mahdollista, jos olisin mennyt urakiidossa. Se muutti identiteettiäni terveempään suuntaan.