Sirkku Pelkonen sanoo, että ihminen kaipaa läsnäoloa niin kirkossa kuin päiväkodissa. Hänen mielestään hyvä kohtaaminen voi syntyä kuitenkin myös satunnaisesta juttelusta, vaikkapa vastaantulijan kanssa koiralenkillä. Kuva: Markku Lehtinen
Markku Lehtinen
Vaihtaisitko alaa viisikymppisenä? ”Haaveet pitää toteuttaa nyt”, sanoo papiksi opiskeleva lahtelainen lastentarhanopettaja Sirkku Pelkonen
Sirkku Pelkonen sanoo, että suuri elämänmuutos välillä "pelottaa hirveesti". Hän kuitenkin kokee, että epämukavuusalueen kautta pääsee mukavuusalueelle.
Hän muistaa hetken, jolloin sanoi sen ensi kertaa ääneen.
Se tapahtui kymmenen vuotta sitten eräänä kesäisenä hetkenä lapsuudenystävän seurassa. Ystävykset olivat puhuneet kaikista asioista maan ja taivaan välillä, ja sitten Sirkku Pelkonen lipsautti ikään kuin vahingossa:
– Haluaisin olla pappi.
Hän oli tuolloin nelissäkymmenissä ja vakaasti lastentarhanopettajan työssä. Siihen ammattiin hän oli nuorena valmistunut, ja sitä hän oli antaumuksella tehnyt. Silti ajatus papin työstä jotenkin kutitteli mieltä.
– Se on kulkenut mukana melkein koko ikäni. Olen lapsesta asti kantanut uskoa sydämessäni, mutta en voinut silti kuvitella, että minusta joskus todella tulisi pappi, hän sanoo.
Pelkonen on istahtanut isoon nojatuoliin lahtelaisen omakotitalon olohuoneessa. Koirat Armi ja Martha pyörivät kiinnostuneina ympärillä, kunnes asettuvat aloilleen. Ruskavärit loistavat ikkunoista sisään.
On syksyinen arkipäivä, mutta nyt Pelkosta ei nähdä Salpakankaan päiväkodissa pukemassa lapsille kurahousuja. Meillä on kaksi tuntia aikaa jutella, ennen kuin hänen on kiirehdittävä tietokoneen ääreen latinan kielen verkkoluennolle. Klassiset kielet latina, kreikka ja heprea ovat osa teologian maisteriopintoja, jotka Pelkonen aloitti tänä syksynä Helsingin yliopistossa.
Omat sisäiset vastaväitteet ovat usein omiaan nujertamaan haaveita. Väitteet olivat tuttuja Pelkosellekin. ”Ei se onnistu. Ei siitä tuu mitään. Olet liian vanha”, sisäinen ääni jupisi.
Kun Pelkonen rohkaistui puhumaan haaveestaan perheelleen ja ystävilleen, reaktiot olivat toisenlaisia, rohkaisevia: ”Se on just sun juttu!”
– Kun asian sanoo ääneen, siitä alkaa tulla totta, Pelkonen toteaa.
Vaikka pappeus-sana lausuttiin ilmoille jo kymmenen vuotta sitten, muutos muhi vielä pitkään pinnan alla. Pelkonen, joka tunnustautuu turvallisuushakuiseksi ihmiseksi ja tasaisen arjen rakastajaksi, syventyi edelleen päiväkotityöhön sekä kolmen pojan äitiyteen.
Seurakunta ei vielä kymmenen vuotta sitten ollut erityisen suuressa roolissa hänen elämässään. Usko oli enemmänkin yksityisluontoista. Pelkonen kuitenkin lauloi Lahden Gospelkuorossa ja sanoo, että kuorolla ja sen johtajalla Marjaana Turusella on ollut oma tärkeä osuutensa siinä, että uskallus muutokseen alkoi kasvaa. Marjaanan ohjauksessa sai rohkeutta esiintyä, kasvaa ja kukoistaa.
– Gospelkuoron kautta saan ilmaista iloa ja laulaa siitä, mihin uskon.
Vähitellen Pelkonen alkoi hakeutua yhä useammin myös sunnuntaimessuun. Ei ollakseen kunnon kristitty, vaan siksi, että messu tuntui tarjoavan ravintoa sielulle.
– Tykkään messusta. Koen, että sen toistuva kaava rauhoittaa ja antaa voimia viikkooni. Ei ole syytä olla menemättä, hän sanoo.
Messun yhteydessä tapahtui myös se, minkä Pelkonen soisi tapahtuvan seurakuntalaisille useamminkin. Häntä pyydettiin mukaan muuhunkin toimintaan, kuten raamattupiiriin, aikuisrippikoulutyöhön ja tekstinlukijaksi messuun. Korona-aikana hän auttoi myös messujen striimaamisessa.
– Se, että pyydetään mukaan, on kuulluksi ja nähdyksi tulemista, hän sanoo.
Pelkonen muistelee Joonas Nordmanin luomaa Putous-hahmoa joka hoki: ”Kato mua, kato mua, kato mua!”
Hahmo oli sikäli osuva, että jokainen haluaa tulla nähdyksi ja kuulluksi. Se on ihmisyyden syvimpiä tarpeita, ja se ilmenee niin kirkossa kuin päiväkodissakin.
Pelkonen muistelee, että parikymppisenä vastavalmistuneena lastentarhanopettajana näitä tarpeita ei ehkä vielä niin tietoisesti miettinyt. Ei ollut vielä omaa tapaa tehdä työtä.
– Sitä katsoi mallia vanhemmilta kollegoilta, vaikkei malli aina olisi ollut niin toimiva, hän sanoo.
Vuosien myötä hän oppi tekemään työtä omalla tavallaan, siten kuin sydämessä tuntui oikealta. Siihen kuului paljon sylissä pitämistä ja läsnä olemista.
– Lapset kaipaavat ennen kaikkea aikuista, jonka syliin saa tulla, hän sanoo.
Vastalahjaksi voi saada riemukkaita tokaisuja ja oivalluksia.
”Sä oot tollanen tyttömummo”, sanoi muuan kolmevuotias kerran Pelkoselle. Nimitys nauratti, mutta siinä tuntui olevan totuuden siemen. Toisaalta hänellä oli takanaan jo niin pitkä työura, että päiväkotilasten vanhemmat alkoivat olla samanikäisiä kuin omat pojat. Oli karttunut paljon elämänkokemusta, jota jakaa.
Toisaalta tyttömummolta löytyi kuitenkin lopulta kanttia heittäytyä uudelleen vasta-alkajaksi yhdessä parikymppisten opiskelukavereiden kanssa.
– Minun piti elää 53-vuotiaaksi, että olin valmis tähän vaiheeseen, Pelkonen sanoo.
”Opinnot ovat avanneet minulle kristinuskon pitkää jatkumoa ja avartaneet maailmankuvaani. Päivähoidossa käytetään termiä ’kasvatuskumppanuus’. Samanlaisen rinnallakulkijan työotteen haluaisin säilyttää pappinakin”, sanoo teologiaa opiskeleva Sirkku Pelkonen. Kuva: Markku Lehtinen
Markku Lehtinen
Kun ajatus teologian opiskelusta tuli yhä todellisemmaksi, Pelkonen ajatteli suorittavansa opintoja ”niin kuin kaikki muutkin”, avoimessa yliopistossa työn ohessa. Mutta kun hän iltaisin töistä väsyneenä avasi kirjan tai läppärin, hän lähinnä torkahteli.
– Minun piti hyväksyä, että en ole multitaskaaja, hän sanoo.
Niinpä hän jäi vuosi sitten opintovapaalle ja opiskeli vuoden verran avoimessa yliopistossa ennen kuin tuli hyväksytyksi teologiseen tiedekuntaan. Aiemmat korkeakouluopinnot ja työkokemus täydensivät pottia niin, että paikka maisteriopinnoissa heltisi.
Opintovapaa päättyy marraskuussa, mutta Pelkonen on jo päättänyt, ettei enää palaa päiväkotiin.
Tästä kuullessaan esimies sanoi hänelle liikuttavan kauniisti: ”Sirkku, olet jättänyt kauniin jäljen päivähoitoon.”
Vielä on arvoitus, miten toimeentulo järjestyy sen jälkeen, kun aikuisopintotuki loppuu.
– Kun minua on tähän asti kannettu, niin kannetaan tästä eteenpäinkin, Pelkonen sanoo luottavaisena.
Irrottautuminen aiemmasta urasta on ollut iso henkinen paini, mutta kun päätös oli tehty, kaikki helpottui. Ajatukset vapautuivat aivan uusille reiteille. Itseluottamukselle teki hyvää huomata, että aikuisenakin pystyy oppimaan uutta.
– Vaikeinta on päätöksen tekeminen. Sen jälkeen on enää toimittava päätöksen mukaan. En tällä hetkellä niinkään ajattele päämäärää, vaan matkaa. Uppoudun ja nautin.
Pelkonen sanoo, että jälkikäteen katsellen elämän kaikki käänteet tuntuvat kuljettaneen häntä nykyiseen suuntaan. Lapsuuden ja nuoruuden pyhäkoulut, riparit ja isoskokemukset muodostivat sille pohjan.
– Jumalan valossa pysyminen on ollut minulle ilmaa, jota hengitän, hän kuvailee, ja tarkentaa:
– Minulle Jumala on aurinko, joka antaa valoa ja lämpöä. Kun olen häntä lähellä ja valo osuu, alan itsekin heijastaa sitä. Ei niin, että itse olisin sen valon lähde.
Jos taas koettaa toimia niin kuin valo ja viisaus olisivat vain omista voimavaroista lähtöisin, tuleekin ongelmia. Tai itse asiassa: mistään ei tule mitään, kuten Pelkonen asian ilmaisee. Tämän hän on kantapään kautta kokenut, sillä eräässä vaiheessa hänellä oli tarve täyttää kalenteri hyvillä teoilla sen lisäksi, että päivätyö oli kiireistä ja uuvuttavaa.
Vapaaehtoistyö palkitsi. Muiden auttamisesta tuli hyvä mieli. Koska omat lapset olivat jo isoja, Pelkonen ajatteli, että miksipä hän ei lähtisi tukihenkilöksi Dilan Säröperheille. Ja vapaaehtoiseen vanhustyöhön pitkäaikaisosastolle. Ja vammaisyksikköön.
– Olin hirveän innokas. Minulla oli ihan liikaa aloitteita. Auttamisesta tuli niin maailmoja syleilevä olo, hän kuvailee.
Lopulta auttaja itse oli kuin tyhjä pussi. Ei ollut enää mitään annettavaa. Pelkosen mielessä on yhä kirkkaana se hetki, kun oli otettava kännykkä kauniiseen käteen ja ryhdyttävä lähettämään viestejä: en voi jatkaa enää. Auttajan oli opittava vaalimaan omia sisäisiä voimavarojaan.
– Kävin sielunhoidollisen keskustelun erään viisaan, iäkkään seurakuntalaisen kanssa. Hän sanoi ihanan isällisesti, että mieti tärkeysjärjestystä. Tärkeimmiksi nousivat oma perhe ja iäkkäät vanhemmat sekä luottamustehtävä kirkkovaltuutettuna, koska minut on siihen vaaleilla valittu, Pelkonen kertoo.
– Vasta kun vauhti pysähtyy, näkee kaiken rimpuilun ja säntäilyn paikasta toiseen.
Nyt Pelkonen ajattelee, että hyvää voi tehdä suorittamattakin. Tilanteet voivat tulla eteen luontevasti arjessa.
– Hyvä kohtaaminen voi syntyä vaikkapa satunnaisesta juttelusta vastaantulijan kanssa koiralenkillä.
Kun Pelkonen aikanaan vihitään papiksi, hän on vasta-alkaja – ja kuitenkaan ei. Elämänkokemus ja työelämätaidot eivät katoa mihinkään. Erityisesti vuorovaikutustaidot ovat mittaamattoman tärkeitä uudessakin työssä. Pelkonen voisi hyvinkin nähdä itsensä vaikkapa kasvatustyön pappina tai diakoniatyössä vanhusten parissa.
Näkemisen ja syliin ottamisen kyky pätee seurakunnassakin.
– Se voisi ilmetä niinkin, että olisi aikaa jäädä juttelemaan, Pelkonen sanoo.
Hän toteaa, ettei ihminen aina hakeudu seurakuntaan silloin, kun on hätä. Siksi kaikenlaiset epämuodollisetkin kohtaamiset ovat kaivattuja. Pelkosta ihastuttaa ajatus siitä, miten seurakunnan työntekijät usein haravoinnin lomassa juttelevat omaisten kanssa hautausmaalla.
Kun opiskelee viisikymppisenä uuteen ammattiin, on myös karissut arkuus, jota parikymppinen ehkä kokisi. Oma näkemys on jo elämän varrella hioutunut.
– Minulla on liberaali ja suvaitsevainen maailmankuva, sanoo Pelkonen.
Hän koettaa pitää kirkkaana mielessä Jeesuksen rakkauden käskyn, joka menee ohi kaiken muun.
– Olisiko Jeesus sanonut homoille, että menkää ensin eheytymään ja tulkaa vasta sitten? Olisiko hän laittanut kirkon ovet lukkoon? Ihmiset haluavat kovasti muuttaa toisiaan ja kokea paremmuutta, mutta Michael Jacksonin laulua lainaten voisi sanoa: "I´m starting with the man in the mirror."
Ajattelun avaruutta edistää sekin, että Pelkosten koti on ekumeeninen. Markku-puoliso on ortodoksi.
– Meillä ei kiistellä opeista. Markun mukana pääsen ortodoksiseen messuun, joka antaa elämyksiä kaikille aisteille. Pääsiäisyön messussa kierretään kirkkoa, ja pappi huutaa: ”Kristus on ylösnoussut!” Seuraavana aamuna luterilaisessa messussa iloitaan varovaisemmin, Pelkonen sanoo ja nauraa.
Pelkosten koti on ekumeeninen. Kotona on myös ortodoksinen kotialttari. Takan päällä olevan Kristus-veistoksen on tehnyt kuvanveistäjä Toivo Pelkonen, joka on Sirkku Pelkosen miehen isä. Kuva: Markku Lehtinen
Markku Lehtinen
Rohkeus ei tarkoita sitä, että ei pelkää. Pelkonen sanoo suoraan, että kyllä suuri elämänmuutos välillä "pelottaa hirveesti".
– Silti teen sen, koska koen, että tämä on se juttu.
Epämukavuusalueelle meneminen tuntuu – no, epämukavalta. Mutta vain sen kautta pääsee mukavuusalueelle.
Päiväkotimaailmasta Pelkonen toivoo voivansa säilyttää pysyvästi erään tärkeän asian: lapsen uteliaisuuden ja hetkeen tarttumisen kyvyn.
– Me aikuiset olemme sitku-ihmisiä. Odotamme haaveinemme kesää, viikonloppua tai eläkkeelle jäämistä. Olipa kyseessä iso tai pieni haave, kannustan toteuttamaan sen nyt.
4 asiaa, joita et tiennyt Sirkusta
Sirkku Pelkonen syntyi vuonna 1968 Pietarsaaressa, mutta varttui Lahdessa. Hän opiskeli lastentarhanopettajaksi Savonlinnassa ja asui siellä kaikkiaan 15 vuotta ennen kuin muutti perheineen takaisin Lahteen vuonna 2005. Perheeseen kuuluvat Markku-puoliso sekä 28-, 25- ja 19-vuotiaat pojat.
Pelkonen laulaa Lahden Gospelkuorossa ja toimii kirkkoväärtinä eli maallikkoavustajana Salpausselän seurakunnassa. Hän on myös ensimmäistä kauttaan kirkkovaltuutettuna Tulkaa kaikki -ryhmän jäsenenä. Pelkonen opiskelee parhaillaan teologiaa Helsingin yliopistossa, mutta tiesitkö hänestä tätä:
1 ”Aamuvirkku-Sirkku” herää aina ilman herätyskelloa viiden ja kuuden välillä ja nauttii aamujen hiljaisuudesta muiden vielä nukkuessa.
2 Pelkosten perheessä on aina ollut koiria. Enimmillään niitä on ollut neljä, parhaillaan niitä on kaksi: kahdeksanvuotias irlanninsetteri Armi ja viisikuinen airedalenterrieri Martha.
3 Sirkku Pelkonen lataa akkujaan metsässä koirien kanssa. Useimmiten hän suuntaa metsäretkillään Tapanilan maastoihin.
4 Perheenäidin suuntavaisto pettää herkästi, ja hän eksyy välillä navigaattorista huolimatta. Helsingin-reissuilla Pelkosen on joskus täytynyt ottaa taksi, kun hän on huomannut kävelleensä pitkän matkaa väärään suuntaan.