Viestintäpäällikkö Mari Turunen on tyytyväinen lahtelainen ja maailmanparantaja Jumalan armosta
Lähetysyhdistys Kylväjän lahtelainen viestintäpäällikkö Mari Turunen haluaa lievittää ihmisten kärsimystä ja oikoa maailman vääryyksiä. Uskoon hän tuli vuosituhannen vaihteen Lontoossa.
Maailmanparantaja. Sellainen Mari Turunen on ollut pienestä pitäen. Kärsimyksen lievittäminen ja vääryyksien oikominen on hänellä tärkeää. Maailmaa Turunen pyrkii parantamaan myös nykyisessä työssään Lähetysyhdistys Kylväjän viestintäpäällikkönä.
Kylväjän missiona on evankeliumin levittäminen, ihmisten elinolojen kehittäminen sekä kestävän kehityksen edistäminen Aasiassa, Euraasiassa ja Pohjois- ja Itä-Afrikassa.
– Olen todella innoissani työstäni. Se resonoi niin hyvin oman tarinani kanssa, Turunen sanoo.
Kylväjä tekee muun muassa diasporatyötä. Pakolaiskriisin havahduttiin pohjolassakin viimeistään vuonna 2015.
Kreikassa, Euroopan eteisessä, Kylväjä auttaa Keski-Aasiasta ja monilta muilta alueilta lähteneitä ihmisiä yhteistyössä eri järjestöjen kanssa.
– Globaalisti yli 100 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. On pakolaisia ja turvapaikanhakijoita. Osa on lähtenyt liikkeelle sodan tai ilmastonmuutoksen takia, osa siksi, että yhteiskunta on romahtanut. Ihmiset pyrkivät Kreikan kautta Välimeren yli syvemmälle Eurooppaan.
Turunen kertoo, että Kylväjässä on tehty diasporatyötä vuodesta 2013 lähtien.
– Työssä on tapahtumassa merkittävä paradigman muutos. Yhä useammin pyritään tukemaan työssä paikallisia ihmisiä, jotka ovat kasvaneet kulttuurissa, tuntevat sen tavat ja osaavat kielen.
Uusia keinoja onkin syytä keksiä tai tilanne alkaa näyttää toivottomalta. YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) mukaan sotaa, väkivaltaa, vainoa ja ihmisoikeusrikkomuksia pakenemaan joutuneiden ihmisten määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa.
– Tämä on todella momentum Euroopalle. Puhutaan yhtäläisestä ihmisarvosta ja oikeusvaltiosta, mutta koskeeko se kuitenkaan kaikkia. Valtapolitiikkaa tehdään työntämällä pakolaisia rajoille. Ihmisoikeuksien kunnioittamiseen sitoutunut Eurooppa on todella vaikeassa raossa, kun ihmisiä käytetään pelinappuloina.
Kristinuskon käsitys ihmisarvosta perustuu siihen, että jokainen on Jumalan luomistyönä arvokas. Todellisuus kristityssä Euroopassa näyttäytyy kovin toisenlaisena.
– Verkostomme tietojen mukaan Kreikan merivartiosto on tänä vuonna käännyttänyt laittomasti 150 000 pakolaista takaisin merelle.
Turunen muistuttaa paavi Franciscuksen varoittaneen, että Välimerestä on tulossa Euroopan suurin hautausmaa.
Vieraillessaan keväällä Maltalla Franciscus sanoi Välimeren tarvitsevan Euroopan yhteisvastuuta. Hän muistutti Maltalle haaksirikkoutuneesta Paavalista, jota pidettiin ensin rikollisena ja sitten jumalana. Siitä välistä löytyy paavin mukaan olennainen. Paavali oli ihminen, joka tarvitsi apua. ”Ihmisyys tulee ensin”, Franciscus sanoi.
– Pakolaisuus ei ole Raamatun lehdillä vierasta. Jeesus, Mooses, Abraham, Paavali ja muut Jumalan miehet joutuivat lähtemään liikkeelle eri syistä, kuten ihmiset tänään. Nämä ihmiset voivat olla Euroopan hengellisyydelle elämän merkki. Euroopassa maahanmuuttajaseurakunnat kokoavat ensimmäisen polven kristittyjä, vaikka kristinusko muuten mantereella kutistuu, Turunen huomauttaa.
Mari Turunen lähti liikkeelle Etelä-Savon Jäppilästä, joka on nykyään osa Pieksämäkeä. Koti ei ollut uskonnollinen, vaan kulttuurikristillinen.
– Kirkossa käytiin jouluaamuna ja kiirastorstaina. Ei meillä oltu seurakuntaelämässä aktiivisia eikä uskonnollisuus ollut omakohtaista.
Maallisessa kodissa tuulahduskin hengellisyyttä saattoi saada palkakseen ivaa.
– Äidin isoäiti, äidin varaäiti, oli ollut syvästi uskovainen. Äiti arvosti ja kunnioitti häntä syvästi. Isä oli sen suhteen pilkallinen. Se aiheutti perheessä hankausta, enkä halunnut olla sellaisessa mukana. Sittemmin isä on pehmennyt.
Maailmanparantaminen oli jo oraalla. Ihmisten kohtaamat vääryydet saivat teinin näkemään punaista.
– Poliittinen vaikuttaminen kiinnosti. Mietin liittymistä Vasemmistoliittoon. Isä sanoi, että hienoa, kun olet kiinnostunut yhteisten asioiden hoitamisesta, mutta mieti vielä, kannattaako puolueeseen liittyä. Se voi avata ovia, mutta sulkea toisia. Isä tiesi, kun oli demarina istunut kunnanvaltuustossa.
Poliitiikka jäi, mutta tavoite oikeudenmukaisemmasta maailmasta säilyi.
– Tunsin vetoa hengellisyyteen, mutta en päässyt kanavoimaan sitä. Lähipiirissä ei ollut ketään, jonka kanssa olisin voinut puhua hengellisistä asioista, Turunen muistelee.
Pato oli kuitenkin jo alkanut murtua.
– Vetäessäni riparilla isosena raamatturyhmää havahduin siihen, kun sanoin ääneen, että tuolla on joku, joka meitä kuulee. Sydän hakkasi ja posket punoittivat. Naapurin poikakin oli kuulemassa. Se oli jonkinlainen uskontunnustus.
Nuori yritti lukea Raamattua, mutta tunsi, ettei pääse yksin puusta pitkään.
Kerättyään rohkeutta hän meni seurakunnan nuorteniltaan.
– Illan päätteeksi ohjaaja ilmoitti, että tämä oli viimeinen nuortenilta. Ei tällainen kiinnosta täällä ketään.
Se oli tenkkapoo.
– Ainoa kanava, joka enää tuli mieleen, oli kirkkoherra. En todellakaan mennyt 16-vuotiaana kirkkoherran puheille.
Seurakunta ei kuitenkaan unohtanut karitsaansa. Kun Neuvostoliitto oli hajonnut, Turusen kotiseurakunta oli alkanut auttaa virolaisen hoitolaitoksen asukkaita. Kun laitoksen nuoria kastettiin, asukkaat tarvitsivat kummeja.
– Ottivat seurakunnasta yhteyttä. Taisin olla 16, kun teimme ensimmäisen matkan Viroon. Laitos sijaitsi jossain vanhassa armeijan rakennuksessa. Siellä oli kehitysvammaiset, vanhukset, alkoholistit ja orvot kaikki samassa. Sen näkeminen särki sydämeni. Kummityttömme oli orpo ja aliravittu. Hän ei 18-vuotiaana osannut lukea eikä kirjoittaa, kun kukaan ei ollut opettanut.
Uskoon Turunen tuli Lontoossa, jonne hän lähti kirjoitettuaan ylioppilaaksi.
– Halusin Ecuadoriin, mutta se olisi maksanut liikaa, ja SPR vaati työkokemusta, mitä minulla ei ollut.
Nuori savolainen työskenteli Heathrown lentokentän lähellä olevassa hotellissa tarjoilijana.
– Asuin intialaisen perheen alivuokralaisena Hounslowssa. Se on intialaisvoittoista aluetta lähellä Southallia, jota kutsutaan Pikku-Intiaksi, hän muistelee.
Oma elämä oli mallillaan, mutta maailmanparantaja ei voinut ohittaa epäoikeudenmukaisuutta, joka Britanniassa vallitsi.
– Elettiin vuonna 1999. Jokaisella metroasemalla oli lukuisia kodittomia, jotka nukkuivat makuupusseissaan pahvin päällä. Sellainen näky puristi maalaistytön rintaa.
Ennen lähtöään Lontooseen Turunen oli hakenut tietoa seurakuntien toiminnasta ulkomailla.
– Monin tavoin maailmalle -kirjasta löysin puhelinnumeron, johon soitin, mutta oli kesäloma-aika eikä kukaan tiennyt Lontoon toiminnoista mitään.
Eräänä päivänä Turusen puhelin soi. Soittaja oli edellä mainitun numeron haltija, pitkään lähetystyötä Englannissa tehnyt Timo Keskitalo.
– Timo oli sinnikäs ja aidon ystävällinen. Hän vinkkasi Hounslown keskustassa kokoontuvasta seurakunnasta. Tunsin velvollisuudekseni mennä käymään siellä. Tiesin paikan. Olin kävellyt sen ohi useita kertoja.
Turunen toivoi löytävänsä Lontoosta rennon svengaavaa ja värikästä seurakuntaelämää gospelkuoroineen – sellaista mitä elokuvissa näkee. Todellisuus Hounslowssa oli arkisen harmaa ja ylistyslaulut epävireisiä. Yhtä kaikki, maailmanparantaminen saattoi alkaa.
– Kysyin, ettekö näe, mitä kaduilla tapahtuu. Seurakunnan pitäisi auttaa hädänalaisia, ainakin Suomessa seurakunnat auttavat. Maallikkopastori Simon ei häkeltynyt. Hän sanoi, että seurakunnassa tarvitaan käsiä ja jalkoja. Kohta olin nuorisopastorin toimistossa. Sain töitä katulasten ja -nuorten parissa.
Maallikkopastori kutsui nuoren suomalaisen kristinuskon perusteita esittelevälle Alfa-kurssille.
– En kehdannut kieltäytyä. Ajattelin, että menen kerran ja sitten olen papparaisen kanssa sujut.
Alfa-kurssin ensimmäisellä kokoontumisella Turusen elämä sai uuden suunnan.
– Kurssin eka opetus, jossa esiteltiin antiikin tekstilöytöjen kautta Jeesus, Julius Caesar ja muita, räjäytti tajuntani. Ymmärsin, kuinka paljon enemmän on kirjoitettu Jeesuksesta kuin muista sen ajan tunnetuista ihmisistä. Minun piti miettiä uudestaan asenteeni Raamattuun. Ekan kerran jälkeen en olisi jäänyt kurssilta pois mistään hinnasta.
Uskonratkaisunsa Turunen teki toisen seurakunnan nuortenillassa, johon osallistui ystävänsä kanssa.
– Tajusin olevani t-risteyksessä. Jännitti, mutta sanoin hiljaa mielessäni, että Jeesus, tässä olen, ota elämäni. Samalla hetkellä nuorisopastori nousi ja julisti, että ”I will give you my ministry.”
”Annan sinulle palvelutehtävän.”
– Kieleni oli vielä rallienglannin tasolla. Ajattelin, että minusta tehdään Jumalan ministeri, ehkä jopa piispa.
Lontoosta palasi nuori, joka oli keksinyt, mitä elämällään tekisi. Hän oli päättänyt suuntautua kirkolliselle uralle.
– Sukulaiseni kohottelivat kulmiaan kuullessaan, että alan opiskella teologiaa, Turunen sanoo ja hymyilee.
Hän lähti Helsinkiin opiskelemaan ja valmistui teologiksi vuonna 2008 uskonnonopettajapuolelta.
– Päivääkään en ole uskonnonopettajan hommia tehnyt. Jo ennen valmistumistani aloitin Perheniemen evankelisella opistolla koulutussuunnittelijana. Pian toimin myös vararehtorina.
Helsingistä löytyi puoliso, Sami Turunen.
– Tapasimme Kansan Raamattuseuran opiskelijaillassa. Tunsimme pari vuotta ennen kuin aloimme vihdoin seurustella. Muutin Lahteen tammikuussa 2008 ja elokuussa menimme naimisiin.
Seitsemän Helsingin-vuoden jälkeen Lahti tuntui savolaisesta kotoisalta.
– Paavolan Citymarketissa kassa toivotti hyvää viikonloppua ja hississä minulle juteltiin. Ympäristökin miellytti. Olin kotipuolissa tottunut mäkisyyteen ja järviin.
Pariskunnan ensimmäinen lapsi, Helmiina, syntyi 2010 ja kuopus Esteri 2012.
Mari ja Sami Turunen vetävät yhdessä talousneuvontakurssia Mukkulan kirkolla. Huoleton talous -kurssi on Suomen oloihin mukautettu versio yhdysvaltalaisen talousasiantuntijan Dave Ramseyn Financial Peace -kurssista. Sen toi Suomeen toimittaja ja yhteisövalmentaja Johanna Sandberg. Sandberg on tehnyt aiheesta podcasteja Radio Deille, jotka ovat myös Turusten kurssin pohja.
– Emme ole talousasiantuntijoita. Meidän tehtävä on keskusteluttaa osallistujia. Idea on, että tavalliset ihmiset saavat vinkkejä järkevään taloudenpitoon. Taloushuolet voivat aiheuttaa eristävää häpeää ja hankausta parisuhteessa.
Mari Turunen sanoo olevansa miehensä kanssa sopivasti eri paria.
– Sami osaa laskea ja minä kirjoittaa. Täydennämme toisiamme. Yhteiselomme synnyttää tahatonta komiikkaa, josta myös kurssin osallistujat pääsevät osallisiksi.
Yksi tarina tähänkin mahtuu.
Kerran Mari sai kuulla mieheltään, että vessapaperi on loppu. Tämän kuultuaan Mari alkoi leikata servettejä suikaleiksi, jota mies ihmetteli kovin. Vessapaperi ei ollutkaan viimeistä rullaa myöten loppu. Mies oli avannut viimeisen paketin, josta riitti vielä viikoiksi.
– Hän on oikea superennakoija, Mari Turunen nauraa.
Mari ja Sami Turusen ilmainen Huoleton talous -kurssi Mukkulan kirkossa joka toinen torstai. Kurssille ilmoittaudutaan ennakkoon osoitteeseen huoletontalous@gmail.com.
Globaalin eriarvoisuuden näköalapaikalla
Mari Turunen, 42, on omaa sukua Moilanen. Hän aloitti Kylväjän viestintäpäällikkönä keväällä 2020. Sitä ennen Turunen ehti opettaa Dilassa lastenohjaajaopiskelijoita sekä työskennellä toimittajana muun muassa kristillisessä Uusi tie -lehdessä. Hän on naimissa ja asuu Lahdessa. Perheen täydentää kaksi tytärtä. Hän nauttii spinningin, ohjatun sisäpyöräilyn, tarjoamasta hiestä ja dopamiinista, mutta tiesitkö hänestä tätä:
1 Kirjoitti ex-muslimien kokemasta painostuksesta kirjan Kääntyneet. "Kirjoitusprosessi avasi silmäni näkemään, että Suomessa voi saada tappouhkauksen, jos osallistuu paikallisseurakunnan jumalanpalvelukseen."
2 Kävi valtakunnallisen V.A.L.O. – ei orjuudelle -ryhmän jäsenenä tapaamassa thaihieromoissa ja erotiikkaliikkeissä työskenteleviä naisia. "Vierailujen pointti oli se, että suhtaudutaan ihmiseen kuin subjektiin eikä objektiin. Nähdään ihminen eikä lihakimpaletta."
3 Ollut mukana kristittyjen erilaisissa pienryhmissä yli kaksikymmentä vuotta. Käy säännöllisesti perheensä kanssa Kohtaamispaikka-yhteisön tilaisuuksissa. "Kohtaamispaikka on tuntunut kotoisalta. Laulut lauletaan bändivetoisesti, kaikenikäiset ovat tervetulleita ja opetukset avaavat Raamattua ymmärrettävästi. Tykkään!"
4 Uskoo rukouksia kuulevaan Jumalaan. "Työni on näköalapaikka globaaliin eriarvoisuuteen. Jos tekisin työtä omassa varassani, väsyisin nopeasti. Olemme rukoileva työyhteisö, ja on ihmeellistä huomata Taivaan Isän silmänvinkkauksia työssä ja muussa arjessa. Hän kuulee ja auttaa, joskus yllättävästi."