JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

"Yllättävän vireä seurakunta" – nasto­la­lai­sista vaikut­ta­jista huokuu kiintymys omaan koti­kirk­koon, mutta myös huoli omalei­mai­suuden säily­mi­sestä

22.8.2024
Markus Luukkonen

Kir­kon­seu­tu ky­syi nel­jäl­tä nas­to­la­lai­sel­ta vai­kut­ta­jal­ta, mitä he ajat­te­le­vat omas­ta seu­ra­kun­nas­taan ja sen his­to­ri­al­li­ses­ta kir­kos­ta.

Näin ky­syim­me:

1) Min­kä­lai­nen on oma suh­tee­si Nas­to­lan seu­ra­kun­taan ja sen kirk­koon?

2) Nas­to­lan seu­ra­kun­ta lii­tet­tiin osak­si Lah­den seu­ra­kun­tia kun­ta­lii­tok­sen yh­tey­des­sä vuon­na 2016. Mitä seu­rauk­sia ja vai­ku­tuk­sia lii­tok­sel­la on ol­lut?

3) Mikä on Nas­to­lan seu­ra­kun­nas­sa hy­vin, en­tä mitä toi­voi­sit ke­hi­tet­tä­vän tu­le­vai­suu­des­sa?

Päi­vi Es­ko­la:

1. En­sim­mäi­nen kos­ke­tus oli di­a­ko­nis­sa­o­pin­to­jen har­joit­te­lu­jak­so vuon­na 1990. Jäi läm­min muis­to, ja kun muu­tim­me Nas­to­lan Py­hän­taal­le 1997, Nas­to­lan kir­kos­ta tuli ko­ti­kirk­kom­me. Seu­ra­kun­nan asi­at ovat ol­leet mi­nul­le tär­kei­tä sekä luot­ta­mus­hen­ki­lö­nä (vuo­des­ta 2014) et­tä seu­ra­kun­ta­lai­se­na rak­kaan kirk­kom­me täh­ti­tai­vaan al­la. Kir­kos­sa mie­li le­pää, vuo­si­sa­to­jen ajan se on näh­nyt ih­mis­ten elä­män vai­hei­ta, ilo­ja ja su­ru­ja. 

2. Nas­to­lan maa­lais­seu­ra­kun­ta on eri­lai­nen ver­rat­tu­na Lah­den mui­hin kau­pun­ki­seu­ra­kun­tiin. Lii­tos tun­tui aluk­si haas­ta­val­ta, oli pal­jon ope­tel­ta­vaa uu­des­sa or­ga­ni­saa­ti­os­sa. Kui­ten­kin mei­dät otet­tiin läm­pi­mäs­ti vas­taan ek­soot­ti­se­na maa­lais­serk­ku­na. Nas­to­lan seu­ra­kun­nan oma iden­ti­teet­ti on säi­ly­nyt ja sen ha­lu­am­me säi­lyt­tää. Joi­ta­kin pal­ve­lu­ja on siir­ty­nyt kau­pun­gin kes­kus­taan, muun mu­as­sa vi­ras­ton pal­ve­lu­ja. Työn­te­ki­jät ovat saa­neet pal­jon uu­sia työ­ka­ve­rei­ta.

3. Vah­va yh­tei­söl­li­syys, pal­jon ak­tii­vi­sia va­paa­eh­toi­sia. Vil­kas­ta nuor­ten toi­min­taa. Nuor­ten ai­kuis­ten ta­voit­ta­mi­nen seu­ra­kun­nan toi­min­taan oli­si tär­ke­ää, di­a­ko­ni­a­työ­hön kai­va­taan nuo­ria li­sää. On tär­ke­ää säi­lyt­tää Nas­to­lan seu­ra­kun­nan oma­lei­mai­suus ja tut­tu pe­rin­tei­nen ju­ma­lan­pal­ve­lu­se­lä­mä.

"On tärkeää säilyttää Nastolan seurakunnan omaleimaisuus ja tuttu perinteinen jumalanpalveluselämä", sanoo Päivi Eskola.

"On tärkeää säilyttää Nastolan seurakunnan omaleimaisuus ja tuttu perinteinen jumalanpalveluselämä", sanoo Päivi Eskola.

Pert­ti Ar­va­ja:

1. Vuon­na 1974 muu­tet­tiin Nas­to­laan ja sii­tä läh­tien olen ol­lut Nas­to­lan seu­ra­kun­nan toi­min­nas­sa mu­ka­na mo­nen­lai­sis­sa eri teh­tä­vis­sä. Olen muun mu­as­sa ve­tä­nyt mo­nia vuo­sia Luo­ma­nie­men mies­ten sau­nail­taa. Olin kirk­ko­neu­vos­ton jä­sen, kun vii­meis­tä kir­kon pe­rus­kor­jaus­ta teh­tiin.

2. Kir­kol­lis­ve­ro pie­ne­ni. Toi­min­to­ja yh­dis­tet­tiin ja Lah­ti-kes­kei­syys li­sään­tyi.

3. Nas­to­lan seu­ra­kun­ta on yl­lät­tä­vän vi­reä seu­ra­kun­ta. Toi­voi­sin, et­tä use­am­mat nas­to­la­lai­set voi­si­vat löy­tää elä­mäl­leen to­del­li­sen tar­koi­tuk­sen ja tul­la mu­kaan seu­ra­kun­nan toi­min­taan.

"Kirkollisvero pieneni. Toimintoja yhdistettiin ja Lahti-keskeisyys lisääntyi", arvioi Pertti Arvaja seurakuntaliitoksen vaikutuksia.

"Kirkollisvero pieneni. Toimintoja yhdistettiin ja Lahti-keskeisyys lisääntyi", arvioi Pertti Arvaja seurakuntaliitoksen vaikutuksia.

Sal­la Na­tu­nen:

1. Nas­to­lan seu­ra­kun­ta on ol­lut ko­ti­seu­ra­kun­ta­ni lä­hes koko elä­mä­ni. En­sim­mäi­sen ker­ran olen käy­nyt Nas­to­lan kir­kos­sa muu­ta­man kuu­kau­den ikäi­se­nä, kos­ka mi­nut on kas­tet­tu siel­lä. Mie­lel­lä­ni käyn juu­ri Nas­to­lan kir­kos­sa mes­suis­sa ja muis­sa kir­kon­me­nois­sa. Voi­si siis sa­noa, et­tä seu­ra­kun­ta ja kirk­ko ovat mi­nul­le hy­vin tut­tu­ja sekä rak­kai­ta.

2. Al­kuun eh­kä pel­kä­sim­me, mitä seu­ra­kun­nal­lem­me ta­pah­tuu, mut­ta lii­tos on su­ju­nut mal­lik­kaas­ti. Luot­ta­mus­hen­ki­löil­le on tul­lut pal­jon uu­sia asi­oi­ta, kun an­nam­me lau­sun­to­ja ja eh­do­tuk­sia koko seu­ra­kun­ta­yh­ty­män pää­tök­sen­te­koon. Yh­tei­ses­sä kirk­ko­val­tuus­tos­sa voi vaih­taa mie­li­pi­tei­tä ja aja­tuk­sia laa­jem­min. Eri seu­ra­kun­nis­ta käy työn­te­ki­jöi­tä jär­jes­tä­mäs­sä esi­mer­kik­si mu­siik­ki­ta­pah­tu­mia mei­dän työn­te­ki­jöi­den kans­sa, eli eh­kä­pä vuo­ro­vai­ku­tus, yh­teis­työ ja mo­ni­puo­li­suus ovat li­sään­ty­neet. Ikä­väm­pi­ä­kin asi­oi­ta on ol­lut pöy­däl­lä, ku­ten mis­tä kiin­teis­töis­tä oli­sim­me val­mii­ta luo­pu­maan.

3. Mikä on Nas­to­lan seu­ra­kun­nas­sa hy­vin, en­tä mitä toi­voi­sit ke­hi­tet­tä­vän tu­le­vai­suu­des­sa?

Kaik­ki on täl­lä het­kel­lä suh­teel­li­sen hy­vin. Toi­voi­sin nuor­ten ai­kuis­ten toi­min­nan ja nuo­ri­so­di­a­ko­ni­an ke­hit­tä­mis­tä sekä edel­leen ta­pah­tu­mien ja toi­min­nan ke­hit­tä­mis­tä mo­ni­puo­li­sem­mik­si ja kaik­kia kut­su­vik­si. Työ jat­kuu sii­nä, et­tä kuu­lem­me her­käl­lä kor­val­la alu­eem­me ih­mi­siä. Osal­li­suut­ta ja va­paa­eh­toi­suut­ta oli­si hyvä kas­vat­taa, kos­ka se si­tout­taa eri ta­val­la osal­lis­tu­maan.

"Toivoisin nuorten aikuisten toiminnan ja nuorisodiakonian kehittämistä sekä edelleen tapahtumien ja toiminnan kehittämistä monipuolisemmiksi ja kaikkia kutsuviksi", sanoo Salla Natunen.

"Toivoisin nuorten aikuisten toiminnan ja nuorisodiakonian kehittämistä sekä edelleen tapahtumien ja toiminnan kehittämistä monipuolisemmiksi ja kaikkia kutsuviksi", sanoo Salla Natunen.

Ma­ti­as Päi­vä:

1. Ko­ti­seu­ra­kun­ta­na ja toki myös sen päät­tä­jä­nä hy­vin­kin lä­hei­nen. Lä­hin­nä ta­pah­tu­mien kaut­ta ja mi­ten seu­ra­kun­ta toi­mii nuor­ten nä­kö­kul­mas­ta. Kirk­ko on ai­noa laa­tu­aan Lah­des­sa ja mer­kit­tä­vä paik­ka niin kult­tuu­ri­his­to­ri­al­li­ses­ti kuin asuk­kai­den ko­koon­tu­mis­paik­ka­na.

2. Vaik­ka kuu­lum­me­kin Lah­den seu­ra­kun­ta­yh­ty­mään, us­kon, et­tä Nas­to­lan seu­ra­kun­nal­la ja mo­nel­la muul­la­kin pai­kal­li­sel­la toi­mi­jal­la on ko­ros­tu­nut roo­li täyt­tää sitä tyh­ji­ö­tä, jon­ka kun­ta­lii­tos ja Nas­to­lan kun­nan lak­kaut­ta­mi­nen ai­heut­ti­vat. Nas­to­lan seu­ra­kun­ta kyl­lä ky­ke­nee toi­mi­maan yh­ty­mäs­sä, mi­kä­li se jat­kos­sa­kin ta­pah­tuu sym­bi­oo­sin ta­voin, jos­sa mo­lem­mat hyö­ty­vät ny­kyi­ses­tä mal­lis­ta. En­sim­mäi­sen kau­den kir­kol­lis­päät­tä­jä­nä yh­teis­työ yh­ty­mäs­sä ja mui­den seu­ra­kun­tien kans­sa on ol­lut mie­les­tä­ni hy­väl­lä ta­sol­la.

3. Meil­lä on ak­tii­vis­ta nuo­ri­so­toi­min­taa niin nuo­ri­so­työn­te­ki­jöi­den kuin nuor­ten­kin toi­mes­ta. Roh­kai­si­sin jo­kais­ta seu­ra­kun­ta­lais­ta ak­ti­voi­tu­maan omas­sa seu­ra­kun­nas­saan. Va­paa­eh­toi­sil­le on Nas­to­lan seu­ra­kun­nas­sa ky­syn­tää nyt ja tu­le­vai­suu­des­sa esi­mer­kik­si tu­le­van paa­nu­kat­top­ro­jek­tin muo­dos­sa. Uut­ta kyl­lä pys­ty­tään saa­vut­ta­maan ja van­haa kun­nos­ta­maan, kun­han pe­ru­sa­si­at ovat kun­nos­sa.

"Nastolan seurakunta kyllä kykenee toimimaan yhtymässä, mikäli se jatkossakin tapahtuu symbioosin tavoin, jossa molemmat hyötyvät nykyisestä mallista", Matias Päivä arvioi.

"Nastolan seurakunta kyllä kykenee toimimaan yhtymässä, mikäli se jatkossakin tapahtuu symbioosin tavoin, jossa molemmat hyötyvät nykyisestä mallista", Matias Päivä arvioi.

Lue lisää aiheesta