Aitoja vai pakotettuja tekoja?
Hannu Lehdeskoski
Slovenialainen filosofi Slavoj Zizek esittää, että kulttuurissamme on kaksi valinnan olomuotoa: arkipäiväinen ja pakotettu. Arkipäiväinen valinta koskee sitä, minkä paidan laitan päälleni aamulla tai mitä syön lounaaksi. Pakotettu teko on valinta, johon me emme oikeastaan voi vastata kuin yhdellä tavalla, sillä toinen tapa olisi vastoin yleisesti hyväksyttyjä käyttäytymissääntöjä. Pakotetut valinnat liittyvät usein uskonnolliseen käyttäytymiseen, yhteiskunnassa sovittuihin kirjoittamattomiin sääntöihin tai yhteisön käyttäytymismalleihin. Aito teko Zizekin mukaan on valita pakotetun valinnan ”mahdoton” puoli. Aito teko on sukellus mahdottomalta näyttävään maailmaan, joka muuttaa kysymyksenasettelun täysin. Aito teko tekee näkyväksi sen, mikä ympäröivässä yhteisössä on pielessä.
Jeesuksen elämän kautta aito teko tulee ymmärrettäväksi. Evankeliumien lukeminen on oikeastaan aika yksitoikkoista, sillä niissä kerrotaan lähinnä sellaisia tilanteita, joissa Jeesus asetti yhteisönsä säännöt kyseenalaisiksi tai hän rikkoi yhteisönsä asettamia rajoja. Jeesukselle aito teko merkitsi ihmisarvon kunnioittamista yhteisön arvojen yli. Se merkitsi sitoutumista Jumalan valtakunnan arvoihin yhteisön sääntöjen sijaan. Se merkitsi itsensä alttiiksi laittamista sen edestä, minkä tunsi olevan oikein.
Koska viimeksi olet jättänyt tekemättä hyvää siksi, että olet miettinyt, mitä muut siitä ajattelisivat? Minä tein niin viimeksi tänä aamuna. Jeesus kutsui oman elämänsä aikana ihmisiä ja kutsuu myös meitä tänä päivänä, tekemään aitoja tekoja. Tekemään niitä tekoja, jotka tuntevat sisimmässään olevan oikeita, ei niitä, joita ympäröivä yhteisö pitää oikeina. Tällä viikolla alkava paasto kutsuu meitä pysähtymään oman elämämme valintojen eteen, miettimään, millä perusteilla me teemme valintojamme. Seuraatko kyselemättä yhteisösi ohjeita tehden pakotettuja valintoja vai oletko valmis Jeesuksen tavoin tekemään aitoja tekoja ja seuraamaan Jumalan valtakuntaan kulkevaa tietä?
Kirjoittaja on Keski-Lahden seurakunnan kappalainen.