Helena Salakka: Entä jos hyvä onkin vahvempi kuin paha?
Luen joka päivä uutiset useista nettilehdistä, mutta olen miettinyt, kannattaako minun enää lukea niitä. Tämän kolumnin kirjoitushetkellä pääotsikkoina on, että viikon sisällä Lahdessa on ollut kaksi taponyritystä, Päijät-Hämeessä on ollut yksi uusi koronakuolema ja että Viking Line lakkauttaa 180 työtehtävää.
Kun luen tällaisia uutisia, muistelen aina Etelä-Suomen Sanomien ex-päätoimittaja Heikki Hakalan sanoja. Hän kertoi, että uutisia pitää lukea käänteisesti. Jos uutinen kertoo, että juna myöhästyi, sehän tarkoittaa sitä, että juna ei myöhästynyt muina päivinä. Tai että jos meillä on uutinen, että pommi räjähti Etelä-Ruotsissa tiistaina, sehän kertoo siitä, että tämä on poikkeus ja muina päivinä näin ei ole käynyt. Jos meillä olisi uutinen, että tänään ei räjähtänyt pommia, se taas kertoisi arkemme kauheasta tilanteesta.
Vaikka kuinka ajattelen tätä uutisten käänteisyyttä, mietin silti sitä, mitä se tekee meille, että ruokimme itseämme viikosta ja vuodesta toiseen negatiivisella uutisaineistolla? Miten se vaikuttaa mieleemme? Miten se vaikuttaa siihen, miten näemme asuinalueemme, toiset ihmiset?
Alankomaalainen historioitsija Rutger Bregmanin kirjoittaa tuoreessa kirjassaan Hyvän historia siitä, että ”se, mikä on ihmisessä hyvää, jää uutisraportoinnissa väistämättä vähälle, sillä juuri hyvä on arkipäiväistä”.
Näen tällaista arkipäiväistä hyvää jatkuvasti lähelläni, mutta se ei ole riittävän äkillistä tai suurta ihmisjoukkoa koskettavaa, että se ylittäisi median uutiskynnyksen. En ole nähnyt yhtään uutista asuinalueemme naisesta, joka huolehtii uskomattomalla tavalla alueemme viihtyisyydestä: minne tahansa hän kävelee, hän nappaa roskat kaduilta mukaansa ja toimittaa ne seuraavaan roskikseen. En ole myöskään nähnyt yhtään uutista naisesta, jonka naapuri jäi leskeksi ja samalla kahden pienen lapsen yksinhuoltajaksi. Tämä naapuri auttaa leskeksi jäänyttä äitiä arjessa upeasti: ottaa välillä lapset hoitoon, laittaa ruokaa ja käy kaupassa.
Kumpi näistä on siis enemmän totta – ihmisten hyvät vai pahat teot? Molemmat, mutta mittaluokka tulee pitää mielessä. Tänäänkin Lahden seudulla tapahtuu tuhansia hyviä tekoja: Ohikulkija auttaa koululaiselle ketjut takaisin pyörään. Perheen isä voisi tilata teltan netistä, mutta haluaa tukea paikallista yrittäjää ja ostaa sen paikan päältä. Seurakunta auttaa tukalaan taloudelliseen tilanteeseen joutunutta perhettä.
Aika, jota elämme, tarvitsee kipeästi hyviä uutisia. Mitä hyvää itse kukin meistä voisi tehdä arjessaan? Mitä hyvää voisin tehdä salaa, mitä julkisesti? Mitä hyvää voisin tehdä ajallani, entä mitä rahallani? Mitä hyvää voisin tehdä ihan yhtäkkiä ohimennen tai etukäteen suunnitellusti?
Kirjoittaja on lahtelainen opinto-ohjaaja ja aineenopettaja sekä kaupunginvaltuuston jäsen.