Kättely vaihtui käsidesiin ja flunssaoireisena ei pidä mennä messuun
Työurani kirkon leivissä on osoittanut todeksi ainakin kaksi ennakkokäsitystä: seurakunnissa juodaan paljon kahvia sekä kätellään alvariinsa.
Tähän on nyt tullut muutos.
Suomen evankelis-luterilainen kirkko antoi joitakin päiviä sitten ohjeen, jonka mukaan kaikesta kättelystä tulee pidättäytyä.
Se on suunnilleen yhtä suuri muutos kuin jos jalkapallokentällä kiellettäisiin syöttämästä omalle joukkuetoverille. Mutta noudatetaan ohjetta – tulihan se isolta kirkolta eli Helsingissä sijaitsevasta Kirkkohallituksesta asti. Erityinen huolellisuus on tarpeen, varsinkin sen jälkeen, kun Maailman terveysjärjestö WHO julisti 11. maaliskuuta koronaviruksen pandemiaksi.
Koronavirus on laittanut maailman kahdessa kuukaudessa polvilleen. Yhteisöjä, maakuntia, kokonaisia valtioita on karanteenissa. Kiina meni käytännössä kiinni, sitten Italia, ja maailman toimitusketjut ovat sekaisin. Niin suuret kuin pienetkin investorit ovat säikähtäneet pahasti pörssikurssien syöksyä.
Pitkäkestoiset vaikutukset ovat edessäpäin, ja niiden hahmottaminen on vasta alkamassa. Vaikutukset maailmantalouteen tuskin jäävät kertaluonteisiksi. Ainakin joillakin toimialoilla kriisi muuttanee pysyvästi arvoketjuja.
Epidemia jarruttaa myös liikkumista ja ihmisten välistä kanssakäymistä. Turhista tapaamisista pidättäydytään, matkustamista vältetään. Kun kuonaa kuoriutuu ympäriltä, noussee esiin ennen pitkää jotain pysyvääkin. Ekologisuuden ja yksinkertaisuuden trendit vahvistuvat, ja ehkä hengellisyydelle syntyy taas uutta tilausta.
Tuli isolta kirkolta toinenkin ohje: flunssaoireisena ei pidä mennä messuun. Koronavirus on ollut erityisen vaarallinen vitsaus tartunnan saaneille iäkkäille ihmisille ja ihmisille, joilla on pitkäaikainen sairaus. Seurakunnan toiminnassa on otettava huomioon nämä riskiryhmät.
Seurakunnat saattavat tavoittaa ihmisiä, joiden on muuten vaikea saada asiallista tietoa koronaviruksesta. Oikean tiedon jakaminen näille ihmisille on tärkeää. Kirkon sanoma kriisitilanteessa on lohduttava, rohkaiseva ja syyllistämistä torjuva.
Arvoketjuista puheen ollen, kriisi voi pitkittyessään antaa vauhtia myös kirkon digitalisaatiolle. Etämessut ja muut vastaavat toimintamuodot eivät ole vielä lyöneet läpi. Seurakunnat ovat olleet toistaiseksi melko laiskoja digitaalisten palveluiden kehittämisessä. Kun striimit yleistyvät, kirkkotie voi tarkoittaa entistä useammalle kävelyä tietokoneen tai älypuhelimen ääreen.
Jos pelkkä ääni riittää, Lahden seurakunnat tarjoavat jo tähän ratkaisuja. Sunnuntain klo 10 messuja Ristinkirkosta sekä Launeen ja Nastolan kirkoista voi kuunnella suorina lähetyksiä tästä linkistä. Linkki löytyy myös Lahden seurakuntien verkkosivuilta.