”Luulin, että potilas on siirretty ylempään kerrokseen” – Uskalla puhua kuolemasta
Sanoilla on iso merkitys. Sanat luovat todellisuutta ja joskus on niin, että emme oikein uskaltaisi kohdata tuota todellisuutta. Mitä vaikeampi ja vieraampi asia on sanan takana, sitä herkemmin alamme käyttää kiertoilmaisuja. Pois nukkuminen, menehtyminen, keskuudestamme poistuminen ja yläkertaan siirtyminen ovat esimerkiksi tapoja ilmaista, että joku on kuollut.
Muistan, kun kerran sairaalan osastolla tiedustelin, onko eräs tutuksi tullut herra vielä potilaana. Hoitaja kertoi, ettei ole, on siirtynyt yläkertaan. Osasto jakautuu kahteen eri kerrokseen, joten luulin, että potilas on siirretty ylempään kerrokseen. Melkein tein sinne jo lähtöä, kun hoitaja äkkäsi tarkentaa ylöspäin osoittaen: ”Ei kun hän lähti tuonne, taivaaseen”.
Kuolemasta on tullut vieras asia. Harva on nähnyt kuolleen ihmisen. Saattohoitoa voi saada myös kotona ja kotiin voi kuolla, mutta kovin tavallista se ei vielä ole. Kun vainaja siirretään Jalmarin sairaalasta hautausmaalle, arkku siirretään ruumisautoon pääoven kautta. Ruumisauton ja arkun näkeminen on monelle hämmentävä näky. Kuoleman todellisuus tulee konkreettisesti näkyviin.
Kuolemasta puhuminen ei ole itsetarkoitus. En voi omista lähtökohdistani tietää tai määritellä sitä, mikä toiselle on hyvä.
Olen kohdannut potilaita, jotka ovat sinut lähestyvän kuoleman kanssa. Heillä ei välttämättä ole tarvetta puhua kuolemasta, mutta he haluavat puhua eletystä elämästä.
Jotkut toivovat ehtoollista tai rukoushetkeä.
Silloin kun puhuminen auttaa jäsentämään omaa elettyä elämää tai kuolemiseen liittyy pelkoa, kannattaa puhua. Silloin kun puhuminen valmistaa läheisiä kuolemaan ja sen jälkeisiin asioihin, kannattaa puhua.
Kuolevalla on usein huoli läheisten selviämisestä ja häntä saattaa helpottaa se, että käytännön asiat ovat selvillä ja mietittyinä. Silloin tarvitaan puhetta oikeista asioista ja oikeaan aikaan.
Kuoleman edessä jokainen on tuntemattoman edessä. Kristitty kokee sillä paikalla samoja tunteita kuin hän, joka uskoo toisin tai ei usko mihinkään. Usko Jumalan läsnäoloon ja elämän jatkumiseen taivaassa voi kuitenkin tuoda lohtua ja toivoa. Se antaa voimaa elää, vaikka läheisen kuolema pysäyttää ja muuttaa elämän.
Anna-Maija Raittila kertoo kirjassaan Kuuntelen kanssasi, Maria naismystikko Lisieux´n Teresan koskettavan elämäntarinan. Keskiajalla elänyt Teresa oli 9 vuotta nunnana Lisieux`n karmeliittaluostarissa Ranskassa. Siellä hän myös kuoli nuorena naisena sairastettuaan vakavasti. Sairaus vei Teresan uskon kipeään taisteluun, jossa oli välillä vain pimeyttä.
Kaiken jälkeen jäljelle jäi toivo. Teresan ajatus kuolemasta on kaunis ja lohdullinen: “Minä en kuole – olen menossa sisälle elämään”
Kirjoittaja on johtava sairaalapastori.