Markku Ojanen: Paha on vahvempi kuin hyvä
Voiko tuo olla totta? Näin moni kysyy lukiessaan tuon otsikon. Haluamme uskoa ihmisen luontaiseen hyvyyteen ja ajatella, että hyvä on vahvempi kuin paha. Tämä tulkinta ei kuitenkaan ole Raamatun mukainen, sillä Raamattu varoittaa toistuvasti alttiudesta pahuudelle. Lohdullista on kuitenkin se, että ihminen on yhtä aikaa sekä syntinen että vanhurskas. Hän on Jumalan kuvaksi luotu, vaikka onkin perisynnin vaivaama olento.
Raamatussa näitä kahta ihmisenä olemisen puolta ei laiteta vaakakuppeihin ja verrata, kumpi painaa enemmän. Silti noista vastakohdista syntyy kuva, että ihminen on puoliksi kumpaakin. Ihmiskunnassa pahuuden ja hyvyyden vaaka on suunnilleen tasapainossa.
Pahuuden ja hyvyyden taistelua käydään kaikkialla, mutta tärkein taistelu käydään ihmisen sisällä. Tämä ankara tosiasia helposti unohtuu, koska meillä on taipumusta nähdä muissa enemmän pahuutta kuin itsessämme. Pahuuden suuri voima näkyy siinä, miten helposti se voi vallata kokonaisia kulttuureita, kuten historia järkyttävällä tavalla osoittaa.
Sosiaalipsykologi Roy Baumeister on tutkimuksiin nojautuen väittänyt, että paha on vahvempaa kuin hyvä. Jos näin todella on, eikö se tee elämän hyvin raskaaksi?
Pahuuden voimaa on helppo perustella, kun pohdit omia kokemuksiasi. Kun joudut kokemaan ilkeyksiä, panettelua, torjuntaa ja syrjintää, se sattuu kipeästi. Mielialasi laskee pakkasen puolelle ja usein muistat kauan tuollaiset loukkaukset. Ehkä et unohda niitä koskaan.
Hyvät teot ja sanat tuntuvat mukavilta, mutta niiden vaikutus tunteissa ei ole läheskään yhtä suuri kuin kielteisten sanojen ja tekojen. Et haudo niitä kuten kielteisiä asioita, vaan jopa unohdat ne muutamassa päivässä. Kaikkein parhaimmat toivottavasti muistat.
Puolisoiden välistä vuorovaikutusta tutkittaessa on todettu, että eron todennäköisyys on suuri silloin, jos kielteistä on yhtä paljon kuin myönteistä.
Vasta kun myönteisiä sanoja ja tekoja on noin neljä–viisi kertaa enemmän kuin kielteisiä, suhde toimii, ja siihen ollaan tyytyväisiä.
Tämä sama suhde on todettu myös työpaikoilla. Myönteisiä sanoja ja tekoja pitää myös siellä olla paljon enemmän kuin kielteisiä. Kunpa tunnistaisimme oman osuutemme pahan vahvistamisessa!
Koska paha on vahvempi kuin hyvä, tarvitaan paljon hyviä sanoja ja tekoja. Tämän Paavali ymmärsi jo 2000 vuotta sitten. Hän muistutti, että ”älkää maksako kenellekään pahaa pahalla” (Room. 12:17), ”vihatkaa pahaa, pysykää kiinni hyvässä” (Room. 12:9) ja ”älä anna pahan voittaa itseäsi, vaan voita sinä paha hyvällä” (Room. 12:21).
Tämä on täsmälleen samaa, mitä sosiaalipsykologi Roy Baumeister suosittelee tutkimustensa perusteella.
Hyvän tekemiseen löytyy hienoja ohjeita Raamatusta. Yksi niistä on kaikkien tuntema rakkauden ylistys Korinttolaiskirjeessä, joka alkaa näin: ”Rakkaus on kärsivällinen”. Lue tämä ohje ajatuksella. Se kertoo, kuinka paha voitetaan hyvällä.
Kirjoittaja on psykologian emeritusprofessori, onnellisuustutkija ja tietokirjailija.