Monen tulen välissä – "Eikö vähempi riittäisi?"
Joskus asiakkaiden kanssa työskennellessä minulle tulee hengästynyt olo. Jonkun perheen arki on niin aikataulutettua, että siinä mennään melkein minuuttiaikataulun mukaan. Siinä aikataulussa ovat vanhempien työt, lasten päivät päiväkodissa, eskarissa ja koulussa. Siinä ovat vanhempien sekä lasten harrastukset ja muu vapaa-ajan toiminta.
Joskus tuohon jo aikataulutettuun elämään täytyy mahduttaa myös aika pariterapiaan, aika yhteiselle keskustelulle puolison kanssa, aika perhepalaverille ja niin edelleen.
Nyt itse mummi-ikäisenä kadehdin joskus nuorten perheiden kykyä mahdollistaa tuo kaikki. Näin jälkeenpäin ajatellen, itse en olisi pystynyt tuohon, kun omat lapseni olivat pieniä. Onneksi silloin ei tarvinnut tehdä valintaa työn tai kotiäitiyden välillä. Tulevassa eläkkeessä kotiäitivuodet näkyvät selkeästi. Mutta kullakin päivällä on oma murheensa.
Kun jokin aika sitten täytin pyöreitä vuosia, koin jonkinlaisen kriisin. Minut havahdutti työnohjaajani kysymys: ”Anne, missä se sinun elämäsi on?”
Tuo kysymys todella pysäytti minut. Usein puhutaan pikkulapsiperheen ruuhkavuosista, mutta harvemmin olen kuullut tai lukenut mummin ruuhkavuosista.
Mistä mummin ruuhkavuodet sitten on tehty? Päiväni täyttyvät työstä, työmatkoista kodin ja työpaikan välillä, puuhailusta lasten perheiden kanssa, sairaan puolison ja iäkkäiden vanhempien hoivasta ja huolenpidosta, siis ihan tavallisista arkisista asioista. Väliin mahtuu myös ystävien tapaamista, aamukahvit torikahvilassa, kierros golfia tai pieni matka. Nekin ihan tavallisia asioita, mutta joskus yöllä valvoessani mietin, että onkohan tässä jotain liikaa. Aika ajoin elämä tuntuu raskaalta ja epäoikeudenmukaiselta. Eikö vähempi riittäisi?
Kesällä tutustuin uusiseelantilaisen tutkijan Lucy Honen resilienssistrategiaan. Resilienssi tarkoittaa psyykkistä palautumiskykyä, joka on yksilöllinen ja jonka avulla selviämme vaikeista asioista.
Honen ajatukset auttoivat minua hahmottamaan omaa tilannettani paremmin. Hän kirjoittaa kolmesta erilaisesta tavasta ajatella. Ensiksi. Vaikeudet ovat osa elämää. Toiseksi. Keskity niihin asioihin, joihin voit itse vaikuttaa. Ja kolmanneksi. Kysy itseltäsi, että se mitä juuri nyt teen, auttaako se minua vai kaataako se minut.
Näillä ohjeilla menen eteenpäin. Entä sinä?
Kirjoittaja on johtava perheneuvoja.