Paaston idea löytyy muualta kuin kituliaasta suorittamisesta
Mitäpä sitä kiertelemään: meidän huushollissa hukutaan tavaraan. Laskostin äskettäin kirpputorikassiin kaksi kauluspaitaa ja kahdet housut. Laskettelutakkikin lähti etsimään uutta omistajaa, sikäli kun joku vielä kehtaa pukea ylleen 1990-luvun neonvärejä. Kaikkiaan tavaraa kertyi muutaman muovikassillisen verran. Pieni askel ihmiskunnalle. Jokainen kiertoon lähtevä erä tuntuu silti pieneltä ympäristöteolta.
Jos toimit samoin, saatat huomaamattasi olla trendikäs. Sunnuntaina on laskiainen, ja samalla alkaa Ekopaasto. Evankelis-luterilaisen kirkon kampanjassa innostetaan liittymään pääsiäispaastoon tavoilla, jotka osaltaan auttavat hillitsemään ilmastonmuutosta. Vuonna 2020 Ekopaastoa vietetään vaatteiden vastuullisuuteen liittyvällä teemalla.
Länsimaisten ihmisten suhde kulutustavaroihin on monimutkainen. Shoppailu on suosittua ajanvietettä. Olisi hankalaa hypätä pois kulutuksen oravanpyörästä, jota medioitunut yhteiskunta meille herkeämättä tarjoaa. Toisaalta moni on nyt ilmastoahdistunut. Voisimmeko kuluttaa vähemmän ja kestävämmin?
Vielä mutkikkaammaksi aihe muuttuu, jos tutkimme tuotteiden alkuperää. Merkittävä osa Suomessa myytävistä vaatteista on tehty Aasiassa oloissa, joissa ihmisoikeuksien loukkaukset ovat arkipäivää. Monellakaan suomalaisella ei kuitenkaan ole varaa pelkästään kotimaisiin vaatteisiin, koska työ on täällä kallista.
Laskiaissunnuntaita seuraa laskiaistiistai. Laskiaistiistain perinteisiä ruokia ovat hernekeitto ja laskiaispullat. Ennen paaston aloittamista on tapana syödä tavallista tuhdimmin.
Niin, se paasto. Ruoasta paastoaminen se vasta hankalaa onkin – paljon vaikeampaa kuin jättää Ekopaasto-huumassa muutama vaatekappale ostamatta. Loppujen lopuksi tunnen vain vähän ihmisiä, jotka aidosti paastoavat laskiaisen ja pääsiäisen välillä. Luterilaisuuteen tapa ei ole iskostunut ehkä siitä syystä, että armolla on aina ollut vahvempi sija kuin ankaralla kilvoittelulla.
Jos KonMarin "iloa säkenöivä järjestys" tuntuu utopialta, ja elimistökin huutaa ainakin silloin tällöin punaista lihaa, lienee parasta painaa jarrua. Ehkä paaston idea löytyy jostain muualta kuin kituliaasta suorittamisesta.
Kilvoittelun voi tuoda nykypäivään miettimällä, mitä voisin vähentää ja toisaalta lisätä, jotta elämä olisi minulle ja läheisilleni parempaa. Mitä voin tehdä ympäristön hyväksi tinkimättä juurikaan välttämättömistä tarpeistani? Esimerkkejä on loppujen lopuksi helppo keksiä: kätkeä älylaitteet viikonlopuksi, korvata kauppakeskus raittiilla ulkoilmalla, kokeilla kasvismaanantaita.
Kekseliästä paastonaikaa!