Palapelit loppuivat ja ilmanlaatu parani – avaimet kestävään elämään ovat kaikkien ulottuvilla
Pääsiäinen lähestyy, mutta millaisissa olosuhteissa? Piinaviikko on vaihtunut piinakevääksi ja globaaliksi selviytymiskamppailuksi.
On hyvin todennäköistä, että ihmiskunta selviää tästä kriisistä voittajana. Yhtä todennäköistä on se, että vaurioita tulee, ja että jälkiä paikataan vielä useiden vuosien ajan.
On ollut ihailtavaa seurata, kuinka käytännöllisiä suomalaiset ovat ulkoisen uhan edessä. Pakastimet ja kuivahyllyt on täytetty, liikkumista vähennetty sekä siirretty asiointia niin työssä kuin vapaa-ajallakin sähköisille alustoille. Olemme melko kuuliaisia, kun on pakko. Tehokkaita olemme olleet ennenkin.
Evoluutiobiologi Aura Raulo on tehnyt mielenkiintoisen havainnon. Kirkko ja kaupunki -lehteen kirjoittanut Raulo kuvaa viruksia muiden elämänmuotojen vanhimmiksi vihollisiksi. Koska koronaviruksen uhka on tässä perspektiivissä tuttu jo esihistoriasta, ihmiset toimivat nyt vaiston ohjaamina. Sosiaaliset kuplat, joihin algoritmit meidät 2010-luvulla puskivat, poksahtelevat, ja yhtäkkiä näemme toisemme yhtenä laumana. Tosipaikan tullen ihmiskunnasta löytyy kiitettävä määrä solidaarisuutta.
Kriisi tuo pintaan ahdistusta, mutta epävarmuudenkin kanssa on mahdollista pärjätä säällisesti. Monilla hiljentyminen ja rentoutumisharjoitteet lievittävät tuskaa. Luontokokemukset ja raitis ulkoilma ovat nyt arvossaan. Yhdelle sopii luontopolku, toiselle pihatyöt. Itse tykkään ajaa maastopyörällä. Kristinuskon luomat toivon näköalat voivat lohduttaa meitä kaikkia.
Teollisen tuotannon, matkustamisen ja kuluttamisen katko näkyy jo hyvässäkin mielessä. Kiinan kasvihuonekaasun päästöjen on arvioitu laskeneen jopa viidenneksen. Kun näemme puhtaampia suurkaupunkeja ja kirkkaampia vesistöjä, ehkä osaamme kriisin jälkeen huolehtia paremmin ympäristöstä.
Kehitystä voi tapahtua myös lähipiireissä. Kuulumisien vaihtaminen puhelimitse on nyt hyvässä huudossa. Perheiden sosiaalinen yhteenkuuluvuus voi parhaassa tapauksessa lisääntyä – onhan joissakin tavarataloissa jo huomattu, että palapelit on myyty loppuun.
Avaimet kestävämpään elämään ovat kaikkien ulottuvilla. Hengitetään nyt kuitenkin ensin muutama kuukausi syvään.
Vuodenvaihteessa uudistimme painetun Kirkonseutu-lehden, ja maaliskuussa toimme uuden raikkaan ilmeen myös verkkoon. Verkosta löytyy pääosin samoja aineistoja kuin painetusta lehdestä. Digilehti on entistä kätevämmässä muodossa, ja uutuutena olemme tuoneet verkkosivuille myös videoleikkeitä. Sosiaalisen median jakonapit löytyvät heti otsikoiden alta. Jos pidit lukemastasi, laita toki hyvä kiertämään.