Pyhiä hetkiä – "Joskus viereisestä vuoteesta kuuluu äänekäs kuorsaus"
Elämäni varrella mieleenpainuvimpia tilanteita ovat olleet ne, joissa on ollut pyhän tuntu. Näissä tilanteissa olen tunnetasolla tullut erityisellä tavalla kosketetuksi. Ehkä pyhää voisi kuvata niin, että se on jotakin enemmän kuin arki. Se voi olla vaikkapa arjen yläpuolelle hetkeksi nostava kokemus Jumalan läsnäolosta tai syvä yhteyden kokeminen toisen ihmisen kanssa.
Pyhä ei pelästy arkea. On hienoa, jos voi joskus vetäytyä vaikkapa hiljaisuuden retriittiin, kirkon rauhaan tai metsän syliin ja kokea pyhiä hetkiä. Mutta silloin, kun tähän ei ole mahdollisuutta, pyhyyden välähdyksiä voi kokea oman elämän arjessa.
Sairaalassa kohtaan usein potilaita, jotka eivät pitkään aikaan ole päässeet kirkkoon. Sairaus on saattanut jo pidempään viedä voimia niin, ettei kotoa ole jaksanut lähteä mihinkään. Radio ja TV välittävät jumalanpalveluskokemuksen, mutta ehtoollinen nautitaan live-tilanteessa. Kotiseurakunnan pappi tuo pyynnöstä ehtoollista kotiin, mutta tästä ei välttämättä tiedetä tai sitä ei tohdita pyytää – kannattaa rohkeasti tohtia ja pyytää!
Yksi osa työtäni ovat ehtoollishetket sairaalassa. Joskus saan yhteydenoton potilaan läheiseltä. Hän pyytää käyntiä ja kertoo, että potilas ilahtuisi kovasti ehtoollisesta. Joskus tilanne syntyy spontaanisti kohdatessani potilaan. Ehtoollinen on herkkä ja koskettava tilaisuus kaikille läsnäolijoille. Olemme yhdessä Jumalan edessä, siunauksen alla.
Vaikka pyrin valmistelemaan näitä tilanteita niin, että ne olisivat rauhallisia, todellisuus sairaalassa on joskus toinen. Hoitaja tulee viereisen potilaan luo tai läheiset tupsahtavat vierailulle. Joskus viereisestä vuoteesta kuuluu äänekäs kuorsaus tai yhtäkkinen poran ääni muistuttaa sairaalan remontista. Aina ei ole mahdollista vaikuttaa ulkoiseen ympäristöön.
On ollut kuitenkin hyvä huomata, että vaikka saatan itse sisäisesti hetkeksi häiriintyä näissä tilanteissa, potilas ei aina lainkaan. Sairaalan moniääninen arki on tullut tutuksi ja sen keskellä ollaan, vaikka sitten ehtoollishetkessä. Sisäinen rauha on vahvempi kuin ulkoinen häiriö.
Pyhän läsnäoloa voi aistia sairaalan erilaisissa tilanteissa. Kun hoitaja tai lääkäri hoitaa potilasta ammattitaidolla ja lämmöllä, potilas tulee kohdatuksi. Kun läheinen tulee vierailulle, ilo näkyy potilaan kasvoilla. Ajattelen, että aidossa kohtaamisessa on jotakin pyhää. Jumalan läsnäolo ja apu välittyy usein toisen ihmisen kautta. Pyhä piirtyy myös ihmiselämän ääripäihin. Kun uusi elämä syntyy, pyhä ilo koskettaa. Kun saattohoitopotilaan luona ollaan hiljaa tai jutellaan hiljaksin, silitetään kättä, saatellaan siunauksin, pyhä on läsnä. Elämä on ja kuolema on ja niissä Jumalan siunaava läsnäolo.
Kirjoittaja on johtava sairaalapastori.