Leikkimielisessä Elämäni hengellinen biisi -kilpailussa eniten pisteitä sai kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen (kuvassa keskellä). Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
"Ei tuollaista kappaletta voi häissä laulaa" – Lahden kaupunginjohtaja kertoi Ristinkirkossa elämänsä hengellisestä biisistä
Lahden Ristinkirkossa vietettiin 19. maaliskuuta piispan vierailun seurakuntailtaa, johon oli Mikkelin piispa Mari Parkkisen lisäksi kutsuttu kolme lahtelaista vaikuttajaa: kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen, Peikko Groupin toimitusjohtaja Topi Paananen ja DILAn työllisyyspäällikkö Anna Kuru.
He paljastivat oman elämänsä hengellisen biisin Elämäni biisi -formaattia jäljittelevässä hyväntuulisessa ohjelmaosuudessa.
Mari Parkkinen kertoi aluksi vinkin, että hänen laulunsa voi tulkita myös ekoteologiseksi kannanotoksi. Laulu oli Pekka Simojoen ja Markku Perttilän Pyhän kosketus.
– En oikeastaan ajattele itse, että tämä virsi on ekoteologinen kannanotto, vaan että laulu on mitä syvimmässä määrin hengellinen. ”Riisu kengät / Maa jolla seisot on Herran." Siis kaikki mitä tässä maassa on, on Jumalan. Laulussa mainitaan myös epäilevä Tuomas. Meillä jokaisella on myös epäilyksen hetkiä, Parkkinen kertoi kirkkoon kokoontuneelle noin 200 seurakuntalaiselle.
Erityisen mieleenpainuvaksi Parkkinen mainitsi hetken, kun hän lauloi sitä ensimmäisen kerran Jerusalemissa, jossa hän työskenteli Lähetysseuran pappina vuosina 2014–2017.
– Kun Pyhällä maalla laulaa, että "maa jolla seisot on Herran", kokemus on vahva. Lauluun liittyy paljon pyhyyttä, Jumalan kasvojen edessä olemista ja rukousta, Parkkinen kuvaili.
Erityisen mieleenpainuvaksi piispa Mari Parkkinen mainitsi hetken, kun hän lauloi Pyhän kosketus -laulua Jerusalemissa työskennellessään Lähetysseuran pappina. Etualalla kirkkoherra Miika Hämäläinen. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Niko Kyynäräinen antoi aluksi vinkin, että hänen laulustaan vaimon kummitäti sanoi, että "ei tuollaista kappaletta voi häissä laulaa". Kyynäräisen valitsema biisi oli Siunaa koko maailmaa.
– Kun kirkkoherra (Miika Hämäläinen) otti yhteyttä ja kutsui mukaan, aloin miettiä, mitkä ovat olleet elämän tärkeimpiä askelia hengellisessä mielessä. Esiin nousi avioliittoon vihkiminen myöhemmällä iällä.
Kyynäräinen vihittiin Laura Ämmälän kanssa kesäkuussa 2024. Ämmälä (aiemmin Räty) on Validian toimitusjohtaja ja muistetaan muun muassa sosiaali- ja terveysministerinä sekä Helsingin apulaiskaupunginjohtajana.
Kyynäräisen mielestä virsi sopi hyvin vallitsevaan maailmantilanteeseen.
– Kun mietittiin vihkitilaisuuden virsiä, totesin, että olemme hyvin yhteiskunnallinen pari, ja haluamme tehdä maailmasta paremman.
Siunaa koko maailmaa tunnetaan virsikirjassa nimellä Kuule, Isä taivaan, pyyntö tää (Virsi 501). Sanoitukset ovat Jaakko Löytyn. Löytty on kertonut, että sävel on juuriltaan eteläafrikkalainen. Sitä on käytetty Afrikassa vapautuslauluna ja myös kansallishymninä.
– Kun vaimoni kummitäti kuuli virsitoiveeni, hän sanoi, että tuollaista laulua ei voi häissä laulaa. Vihkipappi kuitenkin totesi, että kyllä se sinne sopii. Häissä voi ilmentää sitä, mikä on itseä lähellä.
Neljä vaikuttajaa kertoi oman elämänsä hengellisestä biisistä noin 200 seurakuntalaiselle. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Topi Paanasen lauluksi paljastui Mirjami Lähteenkorvan sanoittama ja Tapani Nuutisen säveltämä Kirkossa (Tuli kirkkoon mies ja lapsi).
– Tämä on upea laulu, joka kertoo tosiasiallisesta henkilöstä. Pekka Puska, joka on syntynyt 1945, oli pienenä kirkossa, ja runoilija oli katsomassa pientä Pekkaa. Pieni poika on siellä isänsä kanssa, ja yrittää selvitä kirkosta hengissä.
Paananen kuvailee sanoitusta monimerkitykselliseksi.
– Runoilija miettii isän ja pojan välityksellä omaa elämäänsä. Sanoissa kuuluu kaipaus kotiin, ja se saarnakin kestää joskus kauan.
Paananen muisteli myös laulusta rippikoulu- ja isosvuosina veisteltyjä hauskoja sananmuunnoksia.
Anna Kurun valitsema kappale oli Jari Kekäleen Laula ihmisille.
– 15-vuotiaana menevänä teininä päätin, että lähden Unkariin rippikouluun. Ajattelin, että siellä katsellaan paljon maisemia, tutustutaan nähtävyyksiin ja jeesustellaan vähemmän. Mutta Jumalalla oli toisenlainen suunnitelma. Tätä laulettiin aika monena iltana, ja minussa heräsi kipinä.
Rippikoulun jälkeen Kuru halusi jäädä seurakunnan toimintaan.
– Mietin pitkään, lähdenkö opiskelemaan nuorisotyönohjaajaksi vai papiksi. Päätin hakea teologiseen tiedekuntaan.
Kuru on sittemmin työskennellyt muun muassa Keski-Lahden seurakunnan pappina.
– En ole enää seurakunnassa töissä, mutta pappeus pysyy minussa. Myös Diakonialaitoksella tehdään töitä kristilliseltä arvopohjalta.
Leikkimielisessä Elämäni hengellinen biisi -kilpailussa eniten pisteitä sai kaupunginjohtaja. Laulut laulettiin tuomasmusiikkiryhmän johdolla.
Seurakuntailta järjestettiin piispa Mari Parkkisen kolmipäiväisen vierailun yhteydessä. Parkkinen tapasi vierailullaan Lahden seurakuntien työntekijöitä, luottamushenkilöitä, kaupunginjohtoa ja seurakuntalaisia.