Energiakriisi koettelee – miten seurakunnissa otetaan vastaan tuleva talvi?
Lahden seurakunnissa aiotaan vähentää energian kulutusta. Hollolan seurakunnassa viritellään maalämpöprojekteja. Sovituksenkirkko sai kesällä aurinkovoimalan, joka tuottaa parhaimmillaan puolet kirkon syömästä sähköstä.
Kovasti mietimme toimenpiteitä energian säästämiseksi ja myös investointeja, mitä vielä tänä vuonna voidaan tehdä, että saataisiin kulutusta pienemmäksi, sanoo Hollolan seurakunnan kiinteistöpäällikkö Keijo Kokko. Kesällä Sovituksenkirkon katolle asennettiin aurinkopaneelit. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen
Energiakriisi koettelee suuria kiinteistömassoja hallinnoivia seurakuntia. Hollolassa kallistuvaa energiaa sovitetaan seurakunnan ensi vuoden budjettiin.
– Justiinsa ollaan budjettia tekemässä. Vielä on mahdotonta sanoa, kuinka kulut osuvat tässä tilanteessa raamiin. Meillä on melkein 60 kustannuspaikkaa. Kun päästään summaamaan ne yhteen, nähdään pääpiirteissään, missä mennään, kertoi Hollolan seurakunnan kiinteistöpäällikkö Keijo Kokko.
Sähkön hinnan suhteen tilanne ei ole kriittinen.
– Meillä on VENI Energian kanssa sopimus hintasuojauksesta. Vielä ollaan maltillisissa energian hinnoissa, ja heidän estimaattinsa näyttää, että ainakin vuoden loppuun asti pysytään siinä. Miten suojaukset saadaan jatkossa, se jää nähtäväksi.
Valtiotasolla toivotaan, että suomalaiset säästävät sähköä mahdollisuuksiensa mukaan. Hollolassa viesti on kuultu ja ymmärretty.
– Kovasti mietitään toimenpiteitä energian säästämiseksi. Mietitään myös investointeja, mitä vielä tänä vuonna voidaan tehdä, että saataisiin kulutusta pienemmäksi. Lähinnä älyä lämmityksen ohjaukseen niin, että pystytään pudottamaan tilojen lämpöä silloin, kun tiloissa ei ole käyttöä, Kokko kertoi.
Joidenkin rakennusten käytöstä on myös mahdollista luopua kylmimpien talvikuukausien ajaksi.
– Joissain kohteissa lämpötiloja voidaan pudottaa talvella reilummin ja siirtää toimintoja muualle. Ylläpitolämpö tietysti pidetään, mutta suurempia lämpötilan sahauksia ei tehdä, koska sellainen voi vahingoittaa rakennusta.
Valaisupuolella pyritään kiirehtimään vähemmän energiaa kuluttavaa led-tekniikkaa.
Kiinteistöpäällikkö Keijo Kokon mukaan energiakriisi heikennä Hollolan seurakunnan palvelutasoa ainakaan toistaiseksi. Edes Kärkölän kirkkoon, joka lämpiää suorasähköllä, ei tarvitse pukeutua sen lämpimämmin kuin viime talvena.
– Lämpötilaa pystytään nostamaan totuttuun, jos viikolla pidetään lämpö muutaman asteen matalammalla.
Kärkölän kirkkoon on tulossa maalämpö.
– Se oli ajateltu jo tälle vuodelle, mutta siirtyy ensi vuoteen. Ongelma on kirkon sisälle rakennettava patteriverkosto. Putkipuolen materiaalipulan takia ei ole saatu järkeviä, toteutettavissa olevia tarjouksia.
Kuhmoisissa seurakunnalla on kolme öljylämmityskohdetta, jotka vaihdetaan niin ikään maalämpöön.
– Maalämpöprojektit odottavat ARA:n ja Business Finlandin tukipäätöksiä. Projektit saadaan liikkeelle nopeasti, jos myönteisiä päätöksiä tulee.
Myös aurinkoenergia tekee tuloaan Hollolan seurakuntaan. Sovituksenkirkkoon asennettiin kesällä 42 kilowattipiikin aurinkojärjestelmä.
– Se jelppaa kesäaikaan kivasti. Heinäkuussa puolet kirkon sähkön tarpeesta saatiin auringosta. Talvella saatava hyöty on tietysti olennaisesti pienempi.
Vuonna 2010 valmistunut kirkko on kaukolämpöverkossa.
– Nähtäväksi jää, kuinka Lahti Energia reagoi kaukolämmön hintaan jatkossa.
Kauan Kokon ei tarvinnut energiayhtiön reagointia odottaa. Lahti Energia ilmoitti haastattelupäivänä nostavansa kaukolämmön hintaa marraskuun alusta lähtien.
Kokko tähdensi, että Hollolassa ollaan joka tapauksessa enemmän huolissaan seurakuntalaisten kuin seurakunnan energialaskuista.
– Kirkkoherra (Timo Huttunen) on nostanut esiin sitä, miten seurakuntalaiset pärjäävät talven yli. Se on iso mietinnän paikka, miten seurakunta pystyy olemaan siinä tukena ja apuna, Kokko sanoi.
Lahden seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Jukka-Pekka Penttinen arveli, että Lahdessa energiakriisi kohdataan samantapaisin toimin kuin Hollolassa.
– Energian kulutusta vähennetään. Syyskuun 14. päivä on palaveri, jonka jälkeen tiedämme paremmin, minkälaisiin hinnankorotuksiin meidän tulee varautua. Konkreettisia toimenpide-ehdotuksia sähkön- ja energiankulutuksen vähentämiseksi laaditaan syyskuun aikana, Penttinen totesi Kirkonseudulle.