Katso kuvat – tällainen on muurinkorjauksen harvinainen jättiurakka Radiomäellä – "Vastaavaa ei liene yritetty missään muualla"
Satavuotias Vanhan hautausmaan muuri on aikakapseli, joka paljastaa salaisuutensa vasta työn edetessä.
Lahden Radiomäen Vanhalla hautausmaalla on käynnissä harvinainen muurityömaa.
– Vastaavaa ei liene yritetty missään muualla. Työ kiinnostaa Museovirastoa ja mahdollisesti myös arkeologeja, toteaa Lahden seurakuntien kiinteistöpäällikkö Jukka-Pekka Penttinen.
Satavuotias muuri on aikakapseli, jonka sisältöä ei ennalta tunneta.
Kohde sijaitsee harjun äkkijyrkässä rinteessä. Toisella puolella on pudotus, toisella puolella vanhat haudat, joiden hautarauhaa ei saa rikkoa.
– Rako, jossa raskaat työt pitää tehdä, on erittäin kapea. Rinnettä pitää paaluttaa, ja rakentaa silta työkoneille, Penttinen kuvaa.
Tilan ahtaus ja pitkät alkuvalmistelut vaikuttavat työn kestoon ja hintaan.
– Koneita kantava silta on pakko tehdä erittäin järeistä teräspaaluista ja hirsistä, mikä tekee siitä hinnakkaan.
Siltaa on valmiina kolmisenkymmentä metriä, kokonaispituus tulee olemaan sata metriä.
– Työsilta ja rinteen alle rakennettu aita varmistavat, että suuria muurin lohkareita ei vieri alhaalla olevalle, vilkkaalle Mannerheiminkadulle. Tien yksi kaista on suljettu turva-alueeksi, kertoo arkkitehti Mikko Suominen.
Kukaan ei tiedä, miten muuri on perustettu.
– Kun saamme päällä olevia kiviä puretuksi, pääsemme arvioimaan, onko osa muurin perustuksista käyttökelpoista vai pitääkö se kokonaan purkaa, Suominen toteaa.
Vaikka korjaus tulee kalliiksi, ei työn lykkääminen ollut vaihtoehto.
Riskit muurin sortumisesta alhaalla kulkevalle kadulle kasvaisivat päivä päivältä. Kyseessä voisi olla katastrofi, joka vaikuttaisi kaupunkilaisten henkeen ja terveyteen.
– Muurissa on pahoja pullistumia ja suuria lohkareita on vaarassa irrota. Ilmeisesti aiempien vuosikymmenten kuluessa on ollut vastaavia vaaratilanteita, koska muurista on irronnut tai irrotettu isoja kiviä.
Vaikka perusteellinen korjaus maksaa, se myös säästää.
– Hätäkorjaukset tulevat kalliiksi. Kun entisöinti tehdään kunnolla, kestää jälki toiset sata vuotta. Se tulee lopulta halvemmaksi seurakuntalaisille, Suominen sanoo.
Kun muuri on tutkittu perustuksia myöten, voidaan lopullinen korjaustarve määritellä.
– Tarvitsemme tämän tiedon, jotta voimme neuvotella Museoviraston kanssa ja kilpailuttaa lopullisen muurinkorjausurakan, Penttinen sanoo.
Kuluvan vuoden osalta kustannusarvio on 840 000 euroa, josta suurimmat erät ovat työmaasilta ja paalutus (387 600 euroa), muurinkorjaustyö (228 500 euroa) ja urakoitsijan erillinen tuntityö (112 750 euroa).
Summalla katettaneen ainakin osin myös muurin perustusten korjaus sekä hulevesijärjestelyt.
– Koska varsinaisen muurin entistämisen työmäärää ei voi vielä arvioida, en uskalla tässä vaiheessa haarukoida koko hankkeen kustannuksia. Loppusumma lienee kuitenkin toista miljoonaa euroa, Penttinen sanoo.
Muurin korjaus on hidasta käsityötä, sillä kivet puretaan yksitellen, dokumentoidaan ja ladotaan myöhemmin samaan muotoon takaisin.
Arkkitehti Suominen muistuttaa, että kirkkolaki suojelee seurakuntien vanhoja kirkollisia rakennuksia, joihin hautausmaiden muurit rinnastetaan.
– Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei muurin rakennustapaa ja ulkomuotoa saa muuttaa. Perustuksia ja muurin sisään jääviä rakenteita voidaan sen sijaan korjata ja vahvistaa.
Muurin korjaus tehdään talven aikana sääsuojan alla.
– Työmaan purku ja alueen ennallistaminen tapahtuu kevään kuluessa. Valmiiksi urakka saataneen kesän korvalla 2022, Penttinen arvioi.