Kenestä Asikkalan uusi kirkkoherra? Tutustu ehdokkaisiin
Asikkalan seurakuntaan valitaan uusi kirkkoherra maaliskuussa. Kysyimme ehdokkailta viisi kysymystä.
Asikkala erkaantui itsenäiseksi seurakunnaksi Hollolan emäseurakunnasta reilut 170 vuotta sitten. Nyt valitaan seurakunnan kahdestoista kirkkoherra. Nykyinen kirkkoherra Petri Tervo siirtyy eläkkeelle 1.8.2020 lukien.
Asikkalan kirkkoherran virkaa haki määräaikaan mennessä seitsemän henkilöä. Tampereen tuomiokapitulin asettamana 1. vaalisijalla on Lahden seurakuntayhtymän kasvatustyönteologi Jari Laulainen, 2. vaalisijalla Hollolan seurakunnan kappalainen Leevi Ruonakoski ja 3. vaalisijalla pastori, palveluohjaaja, Aamos group Oy, Petri Laine.
Kirkonseutu esitti kirkkoherraehdokkaille viisi kysymystä.
1. Kerro taustastasi. Mitkä tekijät ovat johtaneet sinut hakemaan Asikkalan seurakunnan kirkkoherran virkaa?
2. Mitä pidät suurimpina vahvuuksinasi Asikkalan kirkkoherran virkaan?
3. Miten kuvailet itseäsi johtajana?
4. Miten koet kirkon sisällä vaikuttavat erilaiset hengelliset liikkeet? Miten asemoit itsesi tällä kentällä? Entä miten kuvailet itseäsi teologisten painotusten suhteen akselilla konservatiivi – liberaali?
5. Miten seurakunta saisi innostettua uusia ihmisiä mukaan toimintaan?
Jari Laulainen
1. Olen 56-vuotias pappi ja neljän aikuisen lapsen isä. Olen työskennellyt kohta 30 vuotta pappina lähinnä täällä Päijät-Hämeessä ja kahdesti ulkomailla, Tanskassa ja Thaimaassa. Hain tätä tehtävää läheisten ystävieni rohkaisemana ja joidenkin asikkalalaisten seurakuntalaisten pyynnöstä.
2. Minulla on laaja kokemus kirkon perustyöstä monella eri alueella niin alaisena kuin esimiehenäkin. Pidän vahvuutenani vuorovaikutus- ja ihmisten johtamisen taitojani, jotka korostuvat johtajan työssä nykyaikana. Kolmas vahvuuteni voisi olla välitön ja rehti persoonani: ystäväni kuvaavat minua myönteiseksi, helposti lähestyttäväksi ja huumorintajuiseksi mieheksi.
3. Viime vuosina olen opiskellut nk. valmentavan johtamisen taitoja. Johtajana haluan olla valmentaja. Valmentajan tehtävä on saada joukkueen kaikki osaaminen käyttöön ja joukkuepelaamaan yhteen omilla vahvuuksillaan. Muuttuvan maailman keskellä tulevaisuuden kannalta tärkeää on myös organisaation kyky oppia uutta. Johtajan tärkeimpiä tehtäviä on johtaa uuden oppimista.
4. En ole minkään herätysliikkeen jäsen, mutta arvostan niiden työtä suuresti ja niiden toiminnalla on paikkansa seurakunnan työssä jatkossakin. Haluan olla sananmukaisesti konservatiivi: uskon aidosti, että kirkon tehtävänä on säilyttää keskellämme jotain ehdottomasti säilyttämisen arvoista: nimittäin pyhä evankeliumi syntien anteeksiantamisesta. Minulle kirkon identiteetti ei ole kaupan, vaan kirkon uudistuminen nousee syvältä sen omista juurista. Minusta tuo akseli konservatiivi –liberaali on stereotyyppinen ja vanhentunut käsite, jota näytetään käytettävän nykyään enemmän leimaamiseen kuin aitoon toisen kuuntelemiseen. Rehellisesti sanottuna moni liberaali vaikuttaa jämähtäneen rakenteisiinsa lujemmin kuin konservatiivit, ja toisaalta moni konservatiivi vaikuttaa liberaaleja paljon dynaamisemmalta ja tulevaisuuteen suuntautuneemmalta.
5. Pelkkä ”innostaminen” ei riitä, sillä seurakuntalainen ei tahdo olla ensisijaisesti palvelujen kuluttaja. Seurakunnan tulisi olla yhteisö, perhe, johon kuulutaan. Meidän on seurakunnissa uudelleen löydettävä yhteisöllisyys ja rakennettava määrätietoisesti toimintaa seurakuntalaisia kuunnellen ja yhteisön näkökulmasta.
Leevi Ruonakoski
1. Olen kotoisin Villähteeltä. Noin neljä vuotta sitten palasimme perheeni kanssa kotiseuduillemme, Päijät-Hämeeseen. Kodin löysimme Asikkalasta. Olen toiminut pappina Ruovedellä ja nykyään Hollolan Hämeenkoskella. Molemmissa seurakunnissa minua on pyydetty toimimaan kirkkoherran sijaisena, Ruovedellä 9 kuukautta ja Hollolassa viime vuonna noin 6 kuukautta. Asikkalan kirkkoherran virassa voisin palvella kotiseurakuntaani parhaalla tavalla.
2. Olen vakaa ja rauhallinen ja tulen hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Minulla on kokemusta maalaisseurakunnista, joissa on hyvin samanlaisia kysymyksiä ja tilanteita kuin Asikkalassa. Esimerkiksi Ruovedellä rakennettiin seurakuntakeskusta, joka valmistui kirkkoherran sijaisuuteni lopussa. Työhistorian ja saadun palautteen perusteella koen, että minulla on hyvät edellytykset hoitaa kirkkoherran virkaa tulevaisuudessakin elinvoimaisessa ja itsenäisessä Asikkalan seurakunnassa. Vahvuudeksi näen sitoutumisen kotikuntaan ja -seurakuntaan. Toisaalta en ole toiminut työntekijänä enkä luottamushenkilönä Asikkalan seurakunnassa, joten voin aloittaa työskentelyn puhtaalta pöydältä.
3. Olen helposti lähestyttävä ja kuunteleva johtaja. Pyrin keskustelemaan työntekijöiden, luottamushenkilöiden ja seurakuntalaisten kanssa sekä etsimään yhdessä ratkaisuja ja suuntaa eteenpäin. Tahdon johtaa esimerkilläni ja auttaa muita onnistumaan tehtävissään.
4. Kirkkomme sisällä on erilaisia hengellisiä liikkeitä ja näen sen rikkaudeksi. Toivon hengellisten liikkeiden rakentavaa yhteistyötä ja toimintaa kirkon sisällä. Minulle tutuin hengellinen liike on vanhoillislestadiolaisuus. Olen kuitenkin ollut koko pappisurani ennen kaikkea koko kirkon pappi. Teologisilta painotuksiltani löydän itseni enemmän konservatiiviselta puolelta.
5. Seurakunta koostuu jäsenistä ja elää heidän kauttaan. Asikkalan seurakunnassa seurakuntalaisten aktiivista toimijuutta on kehitetty, mutta näen, että siinä on edelleen mahdollisuuksia. Vastuun jakaminen sitouttaa seurakuntaan ja antaa ihmiselle merkityksen kokemuksen. Seurakuntalaisten aktiivisempi rooli toimijoina lisääntyy tulevaisuudessa. Uutta seurakuntakeskusta tulee hyödyntää tapahtumien ja ihmisten kohtaamispaikkana.
Petri Laine
1. Synnyin ja vietin lapsuuteni Nastolassa. Asuin nuorena myös Tuuloksessa. Nuoruudessa herännyt kiinnostus hengellisiin asioihin oli etupäässä yksinäistä pohdiskelua. Opettajana ollessani sain kutsumuksen papin tehtävään. Olen ollut pappina erilaisissa seurakunnissa, viimeiset 9 vuotta Tuuloksen kirkkoherrana. 2004–05 olin pappina ja opettajana Asikkalassa, ja siltä ajalta jäi ystäviä ja kaipuu tähän seurakuntaan. Sain syksyllä kutsun seurakuntalaisilta hakea tehtävään.
Haluan olla rakentamassa mahdollisimman hyvää tulevaisuutta Asikkalan seurakunnalle. Haluan työskennellä maalaisseurakunnassa, jossa syvän ja toimivan seurakuntayhteyden rakentamiseen on vielä hyvät mahdollisuudet.
2. Kokemus, kärsivällisyys, neuvottelutaidot, maalaisjärki ja itsenäisyyden arvostus. Kokemukseni pienen seurakunnan kirkkoherran työstä opetti, että asioita on hyvä arvioida monesta näkökulmasta ja oikeassa kokoluokassa. Kirkkoherran työ on melkoista tasapainoilua, kun etsitään yhteyttä eri näkemysten keskeltä. Kirkon sanoman ytimessä on kuitenkin yhteys Jumalaan, ja se antaa selkeän pohjan ja päämäärän. Opin myös sen, että omat rajat, arvot, heikkoudet ja vahvuudet kannattaa tunnistaa. Olen hyvä yhteyksien rakentaja ja avoin uusille toimintamalleille.
3. Olen sovitteleva ja keskusteleva johtaja, jonka päämääränä on auttaa ihmisiä vahvistamaan yhteyttä Jumalaan, seurakuntaan ja toisiinsa. Pienessä yhteisössä jokainen ihminen on tärkeä, ja tärkeä osa kirkkoherran työtä on mahdollisimman syvän luottamuksen rakentaminen niidenkin ihmisten kanssa, jotka ovat kauempana seurakunnasta.
4. Minulla ei itselläni ole herätysliiketaustaa. Ehkä sen myötä minulle on ollut luontevaa tehdä yhteistyötä käytännössä kaikkien perinteisten herätysliikkeiden kanssa. Olen asemoinut itseni niin, että olen yhteyksien rakentaja. Olen teologisesti maltillinen konservatiivi, mutta olen avoin tämän päivän mahdollisuuksille.
5. Ihmisille on tarjottava hyvät mahdollisuudet aktiivisuuteen, kasvuun kristittynä ja vastuuseen. Seurakunnan jäsenyys tulee yhä enemmän olemaan valinta. Seurakunnan on keskityttävä perustehtäväänsä, Kristuksen sovitustyön julistamiseen ja ajassa elämiseen. ”Tässä maailmassa, muttei tästä maailmasta.”
Laura Visapää
Vaalit maaliskuussa
Asikkalan kirkkoherra valitaan välittömällä vaalilla, jossa äänioikeus on 18 vuotta täyttäneillä seurakunnan jäsenillä. Kirkkoherra johtaa seurakunnan hengellistä toimintaa ja toimii kirkkoneuvoston puheenjohtajana sekä esimiehenä työntekijöille.
Vaalipaneeli järjestetään 1. maaliskuuta kello 14 Vääksyn Yhteiskoulun auditoriossa, Koulukuja 2. Ennakkoäänestys pidetään Martin kammarissa 2.–6. maaliskuuta kello 9–18. Varsinainen vaalipäivä on 8. maaliskuuta, jolloin äänestää voi Maijan kammarilla kello 11–20. Molemmat äänestyspaikat sijaitsevat Vääksyssä osoitteessa Rusthollintie 4.