Romeo on jo osallistunut omistajansa Pekka Särkiön avustamana näytelmän harjoituksiin, jotta se tottuisi hälyyn. Kuva: Janne Raevuori
Janne Raevuori
Lammasta pönttöuunista, ehta kukko ja verikin on aitoa – 8 mielenkiintoista faktaa Lahden Kärsimystiestä
1 Pitkä historia Lahden Kärsimystiessä
Kärsimystie kietoutuu mielenkiintoisesti ohjaaja Petri Liskin työhistoriaan. Liskin isä, vuonna 2005 edesmennyt professori Paavo Liski, ohjasi kaksi ensimmäistä Via Crucista Helsingissä vuosina 1996 ja 1997. Petri Liski näytteli tuolloin Johannesta. "Vuosina 2000–2004 näyttelin Lahden Kärsimystiessä Pietaria, isäni ohjaamana, ja sen jälkeen olen ohjannut täällä itse."
2 Viimeisellä aterialla aitoa lammasta
Viimeisellä aterialla tarjoillaan ehtaa lammaspataa. "Myös viime kerralla keitin itse lammaskaalin ja leivoin ehtoollisleivät. Opetuslapset siis syövät oikeata ruokaa", katunäytelmän tuottaja Marja Okkola kertoo. Lammaspata sisältänee lampaan lisäksi perunaa ja porkkanaa. Okkola aikoo hauduttaa padan trendikkäästi pönttöuunissa. Muutama tuore leipä valmistuu siinä sivussa.
Viimeisellä aterialla tarjoillaan ehtaa lammaspataa, jonka Marja Okkola aikoo hauduttaa pönttöuunissa. Kuva: Johannes Wilenius
Johannes Wilenius
3 Lämmintä vettä termospullossa
Katunäytelmää esitetään hiljaisella viikolla ilta-aikaan. Kevät on vasta keskivaiheessa, joten pahimmassa tapauksessa esitysten aikana on pakkasta. Jalkojenpesukohtauksessa opetuslapset riisuvat kenkänsä pöydän takana ja kävelevät paljain jaloin Jeesuksen pestäviksi. Pesuvesi tuodaan termospulloissa, muuten opetuslasten jalat voisivat paleltua. Tarpeistonhoitaja kaataa veden vatiin vasta viime tingassa.
4 Kivi kateissa, uusi tekeillä
"Menköön pois minulta tämä malja", rukoilee Jeesus Getsemanessa kiven ääressä. Tarvitaan siis tarvikekivi, joka on valmistettu varta vasten katunäytelmälle. Syksyllä 2023 kuitenkin huomattiin, että Levon hautausmaalla ulkosäilytyksessä ollut kivi on kadonnut. Se on ehkä viety erehdyksessä roskikseen. Uusi kivi on tilattu ja sen valmistaa Lahden kaupunginteatterin lavastemestari Toni Rask. Kiveä voi ihailla Eliel Saarisen puistoon sijoittuvassa Getsemanessa.
5 Romeo-kukko korvaa Auguston
"Tänä yönä, ennen kuin kukko laulaa, sinä kolmesti minut kiellät." Näytelmää varten tarvitaan siis myös kukko. Sellainen löytyy Keski-Lahden vs. kirkkoherra Pekka Särkiön pihapiiristä. Tällä kertaa näytelmään osallistuu nuori Romeo, sillä vuonna 2016 mukana ollut Augusto on kuollut. Romeo on jo osallistunut Särkiön avustamana näytelmän harjoituksiin, jotta se tottuisi hälyyn. Kukon voi bongata Hakkapeliittain kotiinpaluu -patsaalla. Kiekaus tulee kuitenkin nauhalta.
6 Aitoa verta Jeesuksen yllä
Asiat tehdään viimeisen päälle myös katunäytelmässä tarvittavan veren kohdalla. Verenvuotoa aiheuttaa esimerkiksi Jeesuksen päähän asetettava orjantappurakruunu. Käytössä on poron verta, jota hankitaan automarketin pakastealtaasta. Poron veri lähtee pesussa helposti pois eikä jätä pysyviä tahroja.
Pääsiäisen tapahtumat vaativat verenvuodatusta. Käytössä on poron verta, jota voi ostaa pakasteena. Kuva: Johannes Kaarakainen
Johannes Kaarakainen
7 85 porrasta ylösnousemukseen
Ristiinnaulitsemisen jälkeen Jeesus (Tapani Kalliomäki) spurttaa nopean puhdistautumisen ja vaatteiden vaihdon kautta Ristinkirkon katolle loppukohtaukseen, jossa hänet otetaan ylös taivaaseen. Kiivettävää Alvar Aallon suunnittelemissa kapeissa porraskäytävissä on 85 askelman verran. Tässä vaiheessa on kiire. "Kalliomäeltä kysyttiin, haluaako hän, että stuntti tekee sen. Ei halunnut. Se on aikamoinen juoksu", tuottaja Marja Okkola nauraa.
8 QR-koodilla yhteislaulujen sanat
Katunäytelmän aikana lauletaan useita lauluja, joihin kaikki voivat yhtyä mukaan. Yhteislaulujen sanat on koottu sivulle lahdenseurakunnat.fi/karsimystie. Sieltä ne löytyvät kätevästi esimerkiksi matkapuhelimella. Sivulle on koottu myös muuta tietoa vuoden 2024 Kärsimystie-katunäytelmästä. Sivulle voi siirtyä kätevästi QR-koodin avulla, jota kannattaa testata jo etukäteen.
Yhteislaulujen sanat löytyvät QR-koodilla, jota kannattaa testata jo etukäteen.
Lue lisää aiheesta
Kärsimystie-esitykset järjestettiin 28.–30. maaliskuuta ja ne keräsivät 10 000 hengen yleisön. Katunäytelmän toteuttamiseen osallistui noin 150 vapaaehtoista. Kuva: Johannes Wilenius
Johannes Wilenius
Kärsimystie-katunäytelmä äänestettiin Lahden Keskustateoksi – sai lähes puolet kaikista annetuista äänistä
Voittodiplomia olivat vastaanottamassa tuottaja Marja Okkola, ohjaaja Petri Liski, yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, kirkkoherra Kari Eskelinen, viestintäpäällikkö Markus Luukkonen sekä näytelmässä esiintynyt ESS:n päätoimittaja Markus Pirttijoki. Kuva: Jani Mahkonen
Jani Mahkonen