Sysmän keskiaikainen kirkko on valmistumassa uuteen loistoon – tältä siellä näyttää nyt
Sysmän Pyhän Olavin kirkon sisätilat ja tekniikka ovat valmiina ja pääurakoitsija on luovuttanut työn. Keskiaikaiset patsaat, votiivilaiva, alttarikaappi ja krusifiksi odottavat vielä entisöityinä paluuta kirkkoon. Paikalliset yrittäjät tekevät vielä viimeistelytöitä. Urkujakin puhdistetaan ja viritetään.
– Halusimme, että työssä meidän kirkkomme hyväksi ovat mukana myös paikkakunnan omat osaavat ihmiset. Nyt loppuvaiheessa he muun muassa verhoilevat ja tekevät puusepän ja sepän töitä, mutta apuja on remontin eri tilanteissa saatu aina, kun on tarvittu, kiittää Tainionvirran seurakunnan talouspäällikkö Tarja Uustalo.
Täysin valmista on 28. toukokuuta, jolloin kirkossa pidetään piispantarkastuksen messu ja samalla kirkko vihitään uudelleen käyttöön.
Kirkon entisöinti on aina pitkä prosessi. Sysmässä suunnittelusta valmiiseen meni 8 vuotta.
Remontin pääsuunnittelijana ja arkkitehtina toiminut Tuija Ilves arkkitehtitoimisto ARK-Kantonen Oy:stä kertoo, että Sysmän kirkossa oli erityisen mielenkiintoista yhdistää kirkon syntyajalla kukoistanut katolinen esineistö, veistokset, krusifiksi ja alttarikaappi osaksi kuorialueen järjestelyä.
Sysmän kirkko on ollut Ilveksen vanhin korjattava kohde.
– On arvokasta, että esineet ovat säilyneet vuosisatoja Pyhän Olavin kirkossa ja pääsevät nyt paremmin esille.
Ilveksen mukaan kirkkojen suunnittelussa yhdistyvät käytännön tarpeet, teologiset asiat ja historialliset kerrostumat. Vanhan kirkon muutokset vaativat erityistä harkintaa ja suunnitelmien hyväksyntä tulee saada Museovirastolta.
Sysmän kirkon kohdalla eri toiveiden yhdistäminen vaati kompromisseja, jotka edellyttivät monia suunnitelmia, aikaa ja rahaa.
Kunnostetussa kirkossa alttarialueen ja -kaaren muoto säilyi, mutta krusifiksi siirtyi alttarikaaren yläpuolelle. Alttariseinämään sijoitetaan uusi risti ja sen molemmin puolin kaksi keskiaikaista puuveistosta. Yksi näistä on Ruma Madonna, joka palautuu Kansallismuseosta takaisin Sysmän kirkkoon.
Yli kahden miljoonan euron remontin lähtökohtana oli elinkaarensa loppuun tulleiden lattialämmityksen ja sähköasennusten uusiminen.
Uusiksi meni lattioiden pintamateriaali. Seinien alaosat rapattiin, AV-tekniikka saatettiin ajan tasalle ja arkkukatafalkki koneellistettiin.
Monipuolisella kohdevalaistuksella voidaan nyt luoda kirkkoon tunnelmaa sekä seurakuntalaisille parempi lukuvalaistus kirkonpenkeille.
Alttarille on rakennettu luiska esteettömän kulun varmistamiseksi. Myös sakastissa on tehty pintaremontti ja puhdistetuille ja entisöidyille kirkkotekstiileille puuseppä tekee asianmukaiset säilytystilat.
– Pienelle seurakunnalle tämä on ollut iso voimanponnistus. Onneksi mukana on ollut kivenkovia ammattilaisia, joten budjetissa ja aikataulussa on pysytty, sanoo talouspäällikkö Uustalo.
Hän on yhdessä kirkkoherra Jeremias Sankarin kanssa ollut seurakunnan yhteyshenkilö rakennuttajiin päin ja osallistunut työmaakokouksiin.
Erityisen viehättäviä Uustalon mielestä ovat alttaripäädyssä olevan ikkunan valaistus ja uusi kalkkikivilattia, jonka materiaali on vastaava kuin Turun Tuomiokirkossa.
– Kalkkikivet niissä erottuvine lukuisine fossiileineen tuovat osaltaan vanhaan kirkkoon ajallista kerrostumaa. Käytäville ei tule mattoja, jolloin kaunis lattia jää näkyviin, sanoo Uustalo.
Remontit eivät Tainionvirran seurakunnan Sysmän kirkossa lopu tähän. Tänä vuonna pinnoitetaan vielä kirkon katto ja liitetään huoltorakennus kunnallistekniikkaan. Muu kirkon ulkopuoli on myös kunnostuksen tarpeessa, mutta päätöstä siitä ei vielä ole.
Sysmän kirkko toimii myös 10. kesäkuuta alkaen tiekirkkona, ja siihen voi tutustua klo 11–17. Jutun kuvat on otettu vappuviikolla, paitsi kuva vastaanottotarkastuksesta, joka pidettiin 13. huhtikuuta.