Turussa eläkepäiviään viettävällä arkkipiispa Jukka Paarmalla oli veteraanien kirkkojuhlan päätyttyä aikaa kuunnella, mitä lahtelaisilla oli sydämillään. Keskustelemassa Veikko Toivonen. Kuva: Janne Urpunen
Janne Urpunen
Vapaus on veteraanien parasta perintöä – Jukka Paarma: "Poliittista jakoa on ollut aina, mutta nyt käytetään aika kovaa kieltä"
Onko kirkon konservatiivin ja liberaalin siiven välisellä väännöllä yhteyttä maailmalla leviävään yhteiskunnalliseen ja poliittiseen vastakkainasetteluun?
– En oikein niillä liittymäkohtaa näe, vaikka vähän samanlaisilta asiat näyttävät, sanoo Suomen evankelisluterilaisen kirkon entinen arkkipiispa Jukka Paarma.
Paarman mukaan enemmän pitää olla huolissaan yhteiskunnan jakaantumisesta.
– Poliittista jakoa on ollut aina, mutta nyt käytetään aika kovaa kieltä. Vaikka heitellään herjoja puolin ja toisin, perusluottamus siitä, että ollaan samalla asialla, pitäisi pystyä säilyttämään.
Eläkkeellä oleva arkkipiispa vieraili Lahdessa sotaveteraanien 50. kirkkojuhlan puhujana. Puheessaan hän muistutti, että vapaa maa, jossa voi vapaasti esittää erilaisia mielipiteitä, on sotaveteraanien parasta perintöä.
– Sitä ei aina muisteta. Saamme olla eri mieltä, voimme kannattaa mitä tahansa puoluetta ja vapaasti ajatella asioista. Se on asia, mitä veteraanit ovat meille ansainneet. Kaikkialla asiat eivät ole näin hyvin.
Suomessa asiat ovat Paarman mukaan suurelta osin mallillaan, mutta kehitystä pitää tarkasti seurata. Hän toivoo sivistynyttä keskustelua yhteiskunnan kaikille tasoille.
– Paljon on kampanjoitu sen eteen, että ihminen on fyysisesti koskematon. Fyysisestä vahingoittamisesta joutuu herkästi tuomiolle, mutta näkymättömät haavat, joita ihmiseen lyödään sanoin, voivat olla yhtä vaarallisia. Tai jopa vaarallisempia. Ne saattavat luoda sellaista katkeruutta, josta ihminen ei pääse koskaan eroon.
Kovimpia puheet ovat sosiaalisen median kanavilla, mutta Paarma ei näe vikaa välineissä.
– Ihmiset niitä käyttävät. Kanavat antavat mahdollisuuden yhtä lailla hyvään ja pahaan.
Vahvan yhteisön perusta on kansalaisten luottamus toisiinsa sekä vallankäyttäjiin.
– Olemme monella tavalla vapaita Suomessa, ja kansalaisilla ja viranomaisilla on toimivat suhteet. Kun kuuntelee maahanmuuttajia, moni heistä on oppinut (kotimaassaan) pelkäämään poliisia. Meillä on vielä tätä keskinäistä luottamusta. Sitä pääomaa meidän pitää vaalia.
Jukka Paarma työskenteli 1970-luvulla pappina Keski-Lahden seurakunnassa. Ensimmäisen saarnansa hän piti Keski-Lahden vanhassa kirkossa.
– Siitä on yli 40 vuotta, kun olen täältä lähtenyt. Paljon on vanhempaa väkeä ehtinyt hautaan. Jonkin verran oli tuttuja vielä, hän sanoi veteraanien pyhäinpäivän kirkkojuhlan jälkeen.
Veteraanisukupolvi toimi keskeisillä paikoilla yhteiskunnassa Paarman ollessa Lahdessa pappina.
– Minulla ei Lahdessa ollut paljonkaan tekemistä järjestetyn veteraanityön kanssa, mutta paljon tapasin työssäni veteraaneja.
Sotaakin papin seurassa muisteltiin.
– Miehet kertoivat, ettei rintamalla ollut ateisteja, kun kavereita kaatui viereltä. Äidin opetukset ja Jumala olivat kaikilla mielessä.
Sotaveteraanien keski-ikä on 95 vuotta.
– Kuulin, että Lahdessa on vähän yli sata sotaveteraania. Vuosittainen poistuma on korkeasta iästä johtuen suurta. Tärkeintä on, että jäljellä olevista pidetään hyvää huolta.
Veteraaniasia on aina ollut myös seurakuntien asia.
– Diakoniatyö on huolehtinut veteraaneista ja heidän perheistään, mutta toinen puoli on tämä hengellisyys. Se on ollut veteraanityössä aivan keskeistä, entinen arkkipiispa sanoi.