Astia kaikkein kallisarvoisimmalle – Itse tehty tuhkauurna kertoo rakkaudesta, elämästä ja luopumisesta
Se voi olla kova tai pehmeä. Se voidaan nikkaroida puusta tai muotoilla savesta, mutta yhtä lailla sen voi valmistaa ommellen, virkaten tai neuloen. Omatekoisen tuhkauurnan muodot ovat monet, ja yhä useammin niitä valmistetaan itse. Uurnan voi tehdä kotona, mutta myös erilaiset uurnantekokurssit ovat osoittautuneet huippusuosituiksi. Kursseja tarjoavat muun muassa opistot ja seurakunnat.
Käsintehdyn uurnan ajatellaan olevan kunnianosoitus edesmenneelle rakkaalle. Se voi olla myös luonteva tapa lähestyä ajatusta omasta kuolemasta. Käsillä tekemisen rinnalla kulkee ajatusprosessi, jossa käydään lävitse niin elettyä elämää kuin elämästä luopumistakin.
Krematorionhoitaja Ari Mähönen Lahden seurakuntayhtymästä kertoo, että itse tehtyjen uurnien suosio on huomattu Levon krematoriolla, jonne niitä saapuu viikoittain. Mähösen havaintojen mukaan määrä on kasvussa. Ilmiön taustalla on muun muassa tuhkauksen yleistyminen hautausmuotona.
Uurna on usein puinen, kartion muotoinen ja pelkistetty. Persoonalliset tuhkauurnat eivät kuitenkaan ole mikään uusi ilmiö. Mähönen muistaa jo uransa alkuajoilta, miten tuhka joskus pyydettiin laittamaan vaikkapa kranaatin- tai tykinhylsyyn.
– Sellaiset uurnat eivät tietenkään maadu. Silloin tuhka on tarkoitettu siroteltavaksi, hän sanoo.
Itse tehdyt uurnat kiinnittävät krematorionhoitajan huomion.
– Muistan esimerkiksi majakan muotoisen uurnan, johon täytön jälkeen sytytettiin valo. On ollut linnunpöntön tai aarrearkun muotoon tehtyjä. Tavallisimmin uurnat ovat puisia, mutta olen nähnyt myös hienoja virkattuja tai kudottuja pusseja, Mähönen kertoo.
Joskus uurnan muoto tai koristelu ilmentävät vainajalle rakkaita asioita, kuten luontoa, urheilua tai kalastusta. Uurnissa voi olla kauniita liitoskulmia ja polttoleikattuja kuvioita.
– Ihmiset saattavat myös tuunata tavallisia kartiomallisia uurnia ja lisätä niihin koristelua tai tekstiä. Olen myös huomannut, että maissitärkkelyksestä puristettuja uurnia viedään taiteilijoiden koristeltaviksi, Mähönen kertoo.
Omatekoista uurnaa suunnittelevan kannattaa pitää mielessä muutama seikka ennen työhön ryhtymistä. Jos uurna kätketään maahan, materiaalin on oltava ekologista, sataprosenttisesti hajoavaa ainetta, kuten puuta, paperimassaa, kasviperäisiä materiaaleja tai maatuvaa keramiikkaa. Tekstiilimateriaaleista sopivia ovat luonnonkuidut, kuten puuvilla, pellava ja silkki.
Jos uurna upotetaan veteen, materiaalin on oltava polttamatonta savea tai keramiikkaa, joka hajoaa täysin. Joskus uurna myös sijoitetaan uurnaholviin, jolloin se valmistetaan maatumattomasta materiaalista.
Uurnassa on aina oltava kunnollinen aukko täyttöä varten sekä hyvin mietitty sulkemistapa. Jos tuhka on tarkoitettu siroteltavaksi, on tärkeää, että uurna voidaan uudelleen avata sitä varten. Tieto tuhkan määränpäästä on tärkeää kertoa myös krematoriolle, joka sulkee uurnan tarkoituksenmukaisesti.
Ari Mähönen kertoo, että mikäli tuhka sirotellaan, omaisten on mahdollista käyttää samaa uurnaa uudelleenkin.
– Sekin on ekologinen tapa, hän huomauttaa.
Uurnan oikea koko on tärkeä. Ihmisen tuhkan on mahduttava siihen.
– Sen on oltava vetoisuudeltaan 2–4 litraa, arvioi Mähönen.
Mikäli uurna on tarkoitus haudata, hautapaikkakin määrittää kokoa. Uurnahauta on 60 senttiä syvä ja 30 senttiä leveä.
– Sopiva korkeus on 25–35 senttiä. Läpimitan on oltava alle 30 senttiä, jotta se mahtuu hautaan, Mähönen toteaa.
Itse tehdyn uurnan voi toimittaa krematoriolle joko hautausliikkeen kautta tai siunauksen yhteydessä arkun mukana.
– Sen voi myös tuoda meille itse tai vaikka postittaa, Mähönen kertoo.
– Jos uurna postitetaan, olisi hyvä, jos se olisi rakenteeltaan tasakantinen. Kannessa olevat ristit tai muut koristeet rikkoutuvat postituksessa herkästi, hän vinkkaa.
Tuhka on haudattava tai siroteltava vuoden kuluessa tuhkauksesta. Tuhka luovutetaan omaisille sen jälkeen, kun tarkka hautaus- tai sirottelupaikka on ilmoitettu. Uurna voidaan tuhkauksen jälkeen myös lähettää krematoriosta omaisten antamaan osoitteeseen.