Mia muovasi äidille uurnan ja löysi anteeksiannon ja rauhan – "Se oli viimeinen hetki jättää hyvästit omalle äidille"
Mia Bergström kutsuu tekemiään uurnia nimellä ”Enemmän”. ”Nimi pohjautuu rakkauteen. Uskallukseen rakastaa ja hyväksyä toinen sellaisena kuin hän on, rakastaa enemmän”, Bergström sanoo. Kuva: Mia Bergström
Mia Bergstöm
Kun Mia Bergströmin äiti kuoli vuonna 2014, isä pyysi Miaa valmistamaan äidille uurnan.
– Tiesin heti, että haluan tehdä sen. Se oli viimeinen hetki jättää hyvästit omalle äidille, sanoo Bergström, joka on koulutukseltaan savenvalaja. Hän työskentelee helsinkiläisessä Keramiikkakeskus Septariassa, mutta äidin uurnan hän halusi valmistaa kotona.
– Minulla oli hyvät pohjatiedot uurnien valmistuksesta, sillä olin päässyt seuraamaan, kun oppi-isäni valmisti niitä, hän kertoo.
Äidin uurnan materiaali oli kotimaista kivitavarasavea, joka poltettiin matalassa lämpötilassa, jotta se maatuisi.
Bergström muovasi uurnan dreijaten ja käsin rakentaen.
– Halusin, että se olisi tosi yksinkertainen. Oikeastaan en tehdessäni edes miettinyt muotoa. Se syntyi kuin itsestään käsieni ja mielentilani myötä, hän kuvailee.
Savea työstäessään Bergström kuunteli musiikkia, josta äiti oli pitänyt. Äiti rakasti muun muassa Cliff Richardia ja Elvistä.
Uurnan valmistamiseen meni puolitoista viikkoa. Bergström sanoo, että hidas prosessi oli tarpeen. Hän jopa huomasi viivyttävänsä valmistumista.
– Kuolemaan liittyvä fyysinen irtipäästäminen on niin lopullinen. Minulla meni pitkään, koska minun piti pitää vielä äidistä kiinni.
Puolentoista viikon aikana Bergstöm koki paljon äitiin liittyviä tunteita – niin surua, kaipausta, rakkautta kuin suuttumustakin.
– Minulla oli myös vihan tunteita, sillä äiti oli alkoholisti. Oli käsiteltävä siihen liittyviä hylkäämisen kokemuksia, Bergström sanoo.
– Olen ollut jälkeenpäin tosi iloinen ja kiitollinen siitä, että isä pyysi minua tekemään uurnan. Se antoi mahdollisuuden käsitellä tätä kaikkea.
Mia Bergström kertoo, että nuorempana ajatus kuolemasta tuntui pelottavalta, mutta vähitellen tilalle on tullut rauha. Äidin uurnan valmistaminen edesauttoi osaltaan sisäisen rauhan syntymistä.
– Sain käydä läpi koko tunnekirjon. Sitten oli jäljellä enää anteeksianto. Olen oppinut ymmärtämään, että kaikella on syynsä. Nyt kun äidin kuolemasta on kulunut aikaa, ovat jäljellä vain ihanat muistot, hän sanoo.
Bergströmillä on myös vahva tunne siitä, että kuolleilla läheisillä on kaikki hyvin. Vain fyysinen irtipäästämisen hetki tekee kipeää.
– Hyvästit kyllä jätetään, mutta silti läheiseni jää osaksi minua.
Äidin uurnan valmistamisen jälkeen Mia Bergström alkoi hiljalleen saada tilauksia ystäviltä ja tuttavilta, jotka toivoivat käsintehtyä uurnaa omille läheisilleen.
– Jokainen työ on ollut henkilökohtainen kunniatehtävä tuntemaani ihmistä kohtaan. Olen kiitollinen näistä mahdollisuuksista, hän sanoo.
Bergströmillä ei ole uurnille muottia, sillä kukin niistä on uniikki. Uurnat ovat usein sävyltään vaaleita, ja Bergström tekee niihin kuviointeja savilietteellä. Hän saattaa myös luoda uurnaan kultauksella koristellun repeämäkuvion symboloimaan sielun valoa, joka loistaa saven läpi. Joskus omainen saattaa toivoa uurnaan tiettyä kuvioaihetta, jonka Bergström toteuttaa.
Hän kutsuu tekemiään uurnia nimellä ”Enemmän”.
– Nimi pohjautuu rakkauteen, hän kuvailee.
– Uskallukseen rakastaa ja hyväksyä toinen sellaisena kuin hän on, rakastaa enemmän.