Suomalaiset ovat rukousaktiivisuudessa Euroopan keskitasoa, mutta jumalanpalvelukseen osallistumisessa häntäpäätä. Tutkija Kimmo Ketola arvioi, että uskonto mielletään henkilökohtaiseen vakaumukseen liittyväksi asiaksi, josta ei mielellään julkisesti pidetä ääntä. Kuva: Pixabay
Pixabay
Näin lahtelaiset rukoilevat – vastaukset voivat yllättää
Uskonnollisuuden moninaistuminen sekä evankelis-luterilaisen kirkon jäsenkehitys saavat mediassa paljon palstatilaa. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että suomalaiset ovat edelleen melko uskonnollisia ja harjoittavat uskontoaan yksityisesti.
Suurten seurakuntien empatia- ja tunnettuuskyselystä ilmenee, että suomalaiset rukoilevat yhä varsin paljon. Jos säännöllisen rukoilemisen määritelmä asetetaan vaikkapa muutamaan kertaan kuukaudessa, 41 prosenttia lahtelaisista aikuisista rukoilee säännöllisesti.
Päivittäin ilmoitti rukoilevansa 18 prosenttia lahtelaisista vastaajista. Tämäkin luku on moninkertainen verrattuna säännöllisesti jumalanpalveluksessa käyviin tai vaikkapa vahvojen herätysliikkeiden osuuteen koko väestöstä.
Lahtelaisten vastaajien joukossa rukoileminen on yleisintä 55 vuotta täyttäneiden naisten keskuudessa. Seuraavaksi aktiivisimman joukon muodostavat hieman yllättäen 18-24-vuotiaat miehet. Nuorten miesten uskonnollisuus oli kyselyn perusteella kaiken kaikkiaan melko vireää ja selvästi aktiivisempaa kuin saman ikäluokan naisilla.
STT, Maija Korpinen
Tutkija Kimmo Ketola Kirkon tutkimus ja koulutus -yksiköstä, mistä sangen korkea rukoilevaisuus johtuu?
– Tämä on hyvä huomio, joka näkyy monissa aineistoissa ja kansainvälisissä vertailuissakin: yksityinen uskonnonharjoitus, kuten rukous, on paljon yleisempää kuin julkinen uskonnonharjoitus, kuten jumalanpalvelukseen osallistuminen. Suomalaiset ovat rukousaktiivisuudessa eurooppalaista keskitasoa, kun sen sijaan jumalanpalvelukseen osallistumisessa Euroopan häntäpäässä.
Ketolan mukaan sama ilmiö on nähtävissä kaikissa Pohjoismaissa.
– Taustalla on todennäköisesti jokin luterilaiseen kulttuuriin liittyvä piirre. Uskonto mielletään henkilökohtaiseen vakaumukseen liittyväksi asiaksi, josta ei mielellään julkisesti pidetä ääntä. Taustalla voi osin olla myös leimautumisen pelkoa, Ketola havainnoi.
Eurooppalaisittain verrattuna suomalaiset vieroksuvat voimakasta uskonnollisuutta.
– Tässä saattaa osin vaikuttaa myös pietismistä vaikutteita saaneet mielikuvat "uskovaisuudesta", johon monet haluavat pitää määrättyä etäisyyttä.
Kyselyn perusteella eniten rukoiltiin Seinäjoella, jossa 46 prosenttia vastaajista ilmoitti rukoilevansa vähintään muutaman kerran kuukaudessa ja 24 prosenttia päivittäin. Toisena kaupunkina nousi esiin Lappeenranta. Lahti oli 15 kaupungin joukossa kolmanneksi aktiivisin ja selvästi valtakunnan keskitasoa korkeammalla.
Matalinta rukoileminen oli Vantaalla, Helsingissä sekä Turussa ja Kaarinassa, jotka osallistuivat kyselyyn yhdessä. Pääkaupunkiseudulla vastauksia selittää muun muassa maahanmuuttajien ja eri uskontokuntia edustavien korkea osuus.
Tutkimustoimisto Norstat Finland Oy:n toteuttama suurten seurakuntien empatia- ja tunnettuuskysely tehtiin maalis- ja huhtikuussa 2023. Kyselyyn vastasi 7 356 suomalaista aikuista, joukossa 553 lahtelaista.
Aineisto on painotettu alueittain iän ja sukupuolen mukaan aikuisväestöä edustavaksi. Valtakunnallisten tulosten virhemarginaali on 1,1 ja Lahden osalta 4,2 prosenttia.