Vehkalahden kyläkaupan isäntä Hannu Järvinen tekee Tainionvirran seurakunnan uuden konseptin mukaisia ruoka-annoksia Hartolan seurakuntatalolla. Kuva: Kirsi Männistö
Kirsi Männistö
Eurolla pääruoka ja salaatti – Tainionvirran seurakunta loi uuden palvelukonseptin
Tainionvirran seurakunnassa poikkeusoloihin luotiin nopealla aikataululla ruokajakelukonsepti.
Seurakunta ostaa Vehkalahden kyläkaupan isännältä Hannu Järviseltä valmiiksi pakattuja annoksia. Lisäksi jaossa on hävikkiruokapusseja.
– Perusruoka-annos, pääruoka ja salaatti, maksaa euron. Annoksia saa niin paljon kuin perheessä on jäseniä. Hävikkiruokapusseja jaetaan niin ikään perheen pääluvun mukaan. Viime viikolla (viikko 14) jaettiin 108 annosta, kertoo diakonissa Kirsi Männistö.
Hartolassa jako tapahtuu tiistaisin kello 12 seurakuntatalon pihalla.
Diakonian asiakkaille Tainionvirralla on jaossa EU:n ruoka-apua.
– Muutamille ikäihmisille ruokaa on viety kotiovelle. Myös lapsiperheiden taloudellisen avun tarve on lisääntynyt. Tilanteen mukaan voi saada osto-osoituksen kauppaan, Männistö sanoo.
Sysmässä Hartolan mallin mukainen euron annosruokajakelu käynnistyy 16. huhtikuuta.
– Sen verran eroa Hartolaan on, että meillä ei jaeta ruokakasseja, diakonissa Satu Saari huomauttaa.
Jako tapahtuu Olavin toimintakeskuksen takapihalla torstaisin kello 12.
– Autolla liikkuvat voivat napata ruuan läpiajoperiaatteella ja maksaa tasarahalla lippaaseen.
EU:n ruoka-apua Sysmässä on tarjolla diakonia-asiakkaille.
– Tarve on ollut pienimuotoista, mutta lisääntymään päin. Jonkin verran muutenkin jaetaan EU-ruokaa, mutta kysyntä on toistaiseksi ollut vähäistä. Maksusitoumuksia koronakriisin aikana on kirjoitettu aikaisempaa enemmän.
Heinolassa seurakunta tekee yhteistyötä muun muassa Jyränkölän Setlementin kanssa, joka on jakanut vähäosaisille elintarvikkeita viikoittain vuosien ajan.
– Kun ruokaa ei saa poikkeusolojen takia jakaa sisätiloissa, diakonian väki on jakamassa kasseja asiakkaille pihalla. Lastenohjaajia on auttamassa kassien kuljetuksissa riskiryhmäläisten kotioville, johtava diakoniatyöntekijä Tarja Soppi sanoo.
Setlementin Kämmen-elintarvikejakelusta ruokatäydennystä saa poikkeusoloissa noin 200 perhekuntaa viikossa.
– Kahden viime vuoden keskiarvo on 170 perhekuntaa, joten koronan aikana määrä on ollut kasvussa, kertoo Setlementin vapaaehtoistyön johtaja Teija Naakka.
Elintarvikkeita jaetaan Maaherrankatu 1:n pihalla torstaisin kello 09–11.
– Jotta vältytään jononmuodostukselta, ensimmäiset kassit voidaan luovuttaa jo vaikka aamuseitsemältä.
Heinolan kirkonkylän seurakuntatalon keittiössä on valmistettu ruokaa, jota on kuljetettu pakasteina lähinnä lapsiperheille.
– Sitä palvelua ei ainakaan ensi viikolla (vk 16) ole. Sen tulevaisuutta vielä arvioidaan, diakoniatyöntekijä Soppi sanoo.
Heinolan seurakunta on nimennyt yhden henkilön koordinoimaan riskiryhmäläisten kauppa-apua. Kauppa-apua voi tiedustella arkisin kello 9–15 soittamalla numeroon 0440 593 400.
Asikkalassa ruoanjako tapahtuu Maijan kammarin ovelta keskiviikkoisin kello 10. Ruoka tulee Lahdesta Avoin ovi ry:ltä ja luovutetaan asiakkaille pussiin pakattuna.
– On varauduttu jakamaan 50 ruokaerää viikoittain. Se on toistaiseksi piisannut, vaikka hakemaan on tullut uusiakin kasvoja. Kotona olevat ja etäopiskelevat nuoret ovat uusia avustuksen hakijoita, kertoo diakoni Päivi Salojärvi.
Avoin ovi toimittaa ruokaa Päijät-Hämeessä moniin paikkoihin.
– Ruokajaossa olemme täysin yhdistyksen varassa. Jos ruokaa ei riittäisi, kirjoitettaisiin enemmän maksusitoumuksia kauppaan.
Maaliskuussa seurakunnasta annettiin 25 maksusitoumusta pääasiassa perheille. Määrä on sama kuin aiempina kuukausina.
– Ketään ei jätetä tyhjän päälle. Jos ei pystytä itse auttamaan, selvitetään mistä apua on saatavilla. Asikkalassa on monia aktiivisia toimijoita.
Seurakunta tekee yhteistyötä eri tahojen kanssa.
– Vapaaseurakunnan Viadia jakaa hävikkiruokaa ja EU-ruokaa. Helluntaiseurakunnallakin on Asikkalassa ruokajako, Salojärvi sanoo.