Hävikkiruokaa, maksusitoumuksia ja lahjakortteja – koronavitsaus on lisännyt avuntarvetta Hollolassa
Koronavitsaus on lisännyt tarvetta seurakunnan ruoka-avulle Hollolassa. Seurakunta otti hoitaakseen paikallisen A-killan ruokajakelun, joka jouduttiin epidemian takia keskeyttämään. Hävikkiruokaa jaetaan kolmesti viikossa Sovituksenkirkon alaparkissa.
– Hakijoita on ollut päivästä riippuen 20–35. Jaetaan mitä saadaan. Leipää, ruokatarvikkeita ja mahdollisesti jotain herkkuja. Numerolappu annetaan, jotta asiointi sujuu hyvässä järjestyksessä. Hyvin on mennyt. Suurin piirtein turvavälitkin ovat pysyneet, kertoo johtava diakoniatyöntekijä Virve Valkeavuori.
Vähävaraisille seurakunta jakaa ruoan lisäksi maksusitoumuksia ja lahjakortteja. Niiden määrä on ollut kasvussa koronakriisin aikana.
– Maaliskuussa avustettiin 76:ta perhettä, helmikuussa avustettavia oli 42. Ruokakassien jaot eivät ole luvussa mukana. Niitä menee noin 80 viikossa.
Diakoniatyöntekijät eivät tapaa asiakkaita sisätiloissa toistaiseksi.
– Asiakas soittaa ja tarve arvioidaan puhelimessa. Maksusitoumus tai lahjakortti annetaan ulkona tai viedään asiakkaalle.
Kauppojen hävikkiruokaa jaetaan Sovituksenkirkolla maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 10. Jakoa ei ole pitkäperjantaina eikä pääsiäismaanantaina.
Kuhmoisten-Padasjoen kappeliseurakunnan diakoniatyöntekijä Tarja Vesikallion mukaan kappeliseurakunnassa ei ole ollut toistaiseksi suurta ruoka-avun tarvetta.
– Kuhmoisissa kunta ja yhdistykset ovat tarjonneet kauppa-apua riskiryhmille sekä vieneet ruokaa tarvitseville. Seuraamme tilannetta ja reagoimme tarvittaessa.
Maaliskuun lopulla seurakunta tempaisi tekemällä kahden päivän ruuat riskiryhmäläisille ja kuljettamalla annokset asiakkaiden kotiovelle.
– Tehtiin makaronilaatikkoa ja jauhelihakeittoa. Leivottiin sämpylöitä ja kahvipullaa. Kovasti ihmiset tykkäsivät. Eristyksessä olevaa ikäihmistä ruuan tuoja voi piristää henkisestikin. Tempaus on tarkoitus toistaa lähitulevaisuudessa, Vesikallio kertoo.
Kappeliseurakunnan ruuanlaittotempaus tavoitti 30–40 riskiryhmään kuuluvaa kummassakin kunnassa.
Kärkölässä seurakunta ei jaa säännöllisesti ruokaa, mutta toukokuuksi on tulossa 1 250 kiloa EU:n ruoka-apua, jota jaetaan Kärkölän työttömät ry:n kanssa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana Kimppa-kirppiksellä Järvelän keskustassa.
– Pitkään säilyvää perussettiä. Kuormasta riittää yhteen tai kahteen jakoon. Osa jaetaan seurakunnan diakoniatyön kautta, kertoo työttömien yhdistyksen aktiivi Asta Salmi.
Kappeliseurakunnan diakoniatyöntekijä Pirkko Haapakka sanoo, että maksusitoumuksia kirjoitetaan, mutta niiden määrää koronaepidemia ei ole ainakaan vielä lisännyt merkittävästi.
– Meillä on vastaanotto kerran viikossa, jonne asiakkaiden toivotaan poikkeusoloissa olevan yhteydessä ensisijaisesti puhelimitse. Suurta ruuhkaa ei ole. Sen tiedän, että perheet ovat kysyneet kunnalta, pystyykö seurakunta auttamaan, jos joudutaan tosi liemeen.
Haapakan mukaan pystyy. Hän sanoo, että Kärkölässä kunnan ja seurakunnan yhteistyö sujuu.
– Olemme soitelleet 70–79-vuotiaille kuntalaisille ja kunta yli kasikymppisille. Jutellaan ja kuulostellaan, minkälaisia tarpeita ikäihmisillä on. Ihmiset ovat olleet puheluista hyvillään.
Hämeenkoskellakin ruoka-apua käynnistellään.