Kuva ja kuvankäsittely: Markku Lehtinen
Joka viides diakoniatyön asiakastapaaminen Lahdessa koskee koronakriisiä – "Koronan vaikutukset tulevat varmasti näkymään meillä myöhemmin"
Mielenterveyttä kuormittaa tilanteen pitkittyminen ja epävarmuus tulevasta. Kirkon keskusteluavussa työikäisten yhteydenotot ovat lisääntyneet.
Koronakriisin vaikutukset näkyvät selvästi diakoniatyössä Lahdessa. Seurakuntayhtymän diakoniatyön tilastoihin on kertynyt tähän mennessä 1 070 asiakaskontaktia koronakriisiin liittyen. Se on 19 prosenttia kaikista maaliskuusta lähtien tilastoiduista asiakaskontakteista.
Tilastoissa on alueellista vaihtelua. Esimerkiksi Launeen diakoniatyön asiakaskontakteista 27 prosenttia on liittynyt koronaan.
– Yleinen havainto niin meillä kuin muillakin toimijoilla on, että ne, joilla on mennyt huonosti ennenkin, ovat kärsineet tilanteesta eniten, toteaa Launeen seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Elisa Linkola.
Koronakriisiin liittyvistä tapauksista joka neljännessä yhteydenotossa kyse oli talouteen liittyvistä asioista. Vaikutuksia mielenterveyteen ei tilastossa erikseen erotella muista terveyteen ja sairauteen liittyvistä tapaamisista, mutta diakoniatyöntekijöiden vastauksissa se kuitenkin näkyy. Kirkonseutu kysyi lahtelaisseurakuntien diakoniatyöntekijöiltä, miten kriisi on näkynyt erityisesti mielenterveyteen liittyvissä asioissa.
– Kyllähän korona näkyy ja kuuluu joka puolella. Ihmisten yksinäisyys ja jonkinlainen epävarmuus tulevasta heijastuvat vastaanotoilla ja keskusteluissa. Ongelmat liittyvät useinkin taloudelliseen ahdinkoon ja pelkoon tulevasta. Myös sairastumisen pelkoa on, kertoo Salpausselän seurakunnan diakoniatyöntekijä Jaana Hyvärinen.
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän psykososiaalisten palvelujen tulosaluejohtaja Heli Peltola kertoo, että koronavirusepidemia ei ole merkittävästi vaikuttanut mielenterveysperusteisten käyntien kysyntään tai tarjontaan perusterveydenhuollossa tai erikoissairaanhoidossa.
Kirkon keskusteluapuun koronatilanne on puolestaan tuonut uusia yhteydenottajia ja jonkin verran lisännyt yhteyttä ottavien työikäisten määrää, kertoo johtava diakoniatyöntekijä Jaana Gröndahl, joka organisoi päivystystoimintaa Lahden ja Heinolan alueilla.
Keskusteluapuun ottavat yhteyttä eniten työikäiset ja vanhukset. Alle 18-vuotiaiden osuus on pieni.
– Työikäisillä haasteena ovat olleet työttömyys ja lomautukset sekä lisääntyneet parisuhteiden ja perheiden ongelmat.
Vanhusten haasteet liittyvät yksinäisyyteen, terveydenhuollon toimimattomuuteen esimerkiksi kiireettömään hoitoon pääsyssä sekä perheyhteyden heikkenemiseen, kun lapset ja lapsenlapset eivät voi tulla vierailulle.
– Kaikilla mielenterveyttä kuormittaa tilanteen pitkittyminen ja epävarmuus tulevasta, Gröndahl sanoo.
Yhteydenottoja on tullut nyt myös Vastaamon tietomurron uhreilta. Päivystäjille on laadittu valtakunnalliset ohjeet kohtaamisen avuksi.
Diakoniatyöntekijöiden vastausten perusteella syksyn tultua koronaväsyminen on toisilla lisääntynyt, mutta toisaalta tilanteeseen on jo totuttu.
– Ikäihmiset ovat olleet arkoja tulemaan sisätiloihin. On epätietoisuutta ja arkuutta, mitä voi ja saa tehdä, Linkola toteaa.
– Keväällä tilanne oli mielestäni pahempi, ja kun kesällä kiellot vähän höltyivät, se antoi jo vähän toivoa paremmasta. Syksyllä ihmiset osaavat toimia jo keväällä tulleiden ohjeiden pohjalta, ja toimiminen ei ole niin vierasta enää, Hyvärinen sanoo.
Pimeästä valoon -konsertti järjestetään sunnuntaina 15.11. klo 18 Lahden seurakuntayhtymän YouTube-kanavalla yhteistyössä päijäthämäläisten mielenterveysjärjestöjen ja Surunauha ry:n kanssa. Mikael Saari laulu, Miikka Kallio piano, Risto Kaakinen puhe.
Diakoniatyöntekijöiden havaintoja koronavuoden vaikutuksista ihmisten mieleen
”Alkuun ihmiset jaksoivat tsempata, mutta loppukesästä puheista alkoi selvästi kuulla koronaväsymyksen, joka pitää sisällään myös yksinäisyyden kokemuksen.”
”Koronan vaikutukset tulevat varmasti näkymään meillä myöhemmin, kun kaikki omat ja muut avunlähteet on ensin käytetty.”
”Yleinen turvallisuudentunne on heikentynyt, mikä vaikuttaa varsinkin henkisesti hauraimpien tulevaisuudenuskoon.”
”Pelkoja terveydenhuollon resurssien riittämisestä ja esimerkiksi mielenterveyspalvelujen heikentymisestä entisestään
esiintyy.”
”Tilanteen pitkittyessä osa ei jaksa enää välittää turvaohjeista ja osa pelkää koronaa entistä enemmän.”