Kärsimystien pääosassa nähdään Tapani Kalliomäki, joka esitti Jeesusta myös 2016 ja 2012. Kuva: Markku Lehtinen
Markku Lehtunen
Kärsimystie Lahteen taas vuoden päästä – Jeesuksen nahkoihin palaava Tapani Kalliomäki odottaa väentungosta
Kärsimystie-näytelmä palaa viiden vuoden tauon jälkeen Lahden katukuvaan pääsiäisenä 2021. Pääosassa nähdään Lahden kaupunginteatterista tuttu Tapani Kalliomäki, joka esitti Jeesusta myös 2016 ja 2012.
– Lähdin, kun pyydettiin. Olen rooliin yli-ikäinen, mutta hyvä, jos muut ovat eri mieltä. On hieno kokemus olla mukana sellaisessa väenpaljoudessa, Kalliomäki kertoo.
Kärsimystie on näyttelijälle monella tapaa erikoinen tehtävä.
– Kollektiivinen kokemus on ainutlaatuinen. Harvoin lavalla on niin paljon yleisöä kuin tässä näytelmässä, joka kulkee läpi kaupungin ja kansan. Määrää ei oikein hahmota ennen loppukohtausta, jossa nousen Ristinkirkon katolle.
Harjoitusrupeamakin on poikkeuksellinen.
– Palautan toiminnot ja vuorosanat mieleen edellisvuosien videoilta. Teen kotiläksyt mahdollisimman hyvin, että ohjaaja voi keskittyä muun porukan ohjaamiseen. Mukana on varmaan taas paljon uusia tekijöitä, jotka vaativat enemmän ohjaajan huomiota.
Sivuosat täytetään harrastajanäyttelijöillä, seurakuntayhtymän työntekijöillä sekä muilla vapaaehtoisilla. Kaikkiaan tuotantoon tarvitaan 150–200 vapaaehtoisia.
Vapaaehtoinen lienee myös kolmesti kiekaisevan kukon roolissa toisen kerran nähtävä Augusto, kenttäpiispa Pekka Särkiön kotikanalan maatiaissukuinen tähti.
Näytelmän ohjaa kolmannen kerran Petri Liski.
– Samalla kaavalla tietysti mennään, mutta jonkun verran miehistönvaihdoksia on odotettavissa. Vanhoja on kyselty mukaan ja kiinnostusta on paljon, mutta muutoksia väkisinkin tulee, kun osa väestä on niin iäkästä. Ohjaajana minua tietysti kiinnostaa, minkälaisia uusia voimia ja sävyjä porukkaan saadaan, Liski sanoo.
Muutoksia tulee myös näytelmän musiikkiin.
– Kulkueen, jossa kansa laulaa esiintyjien mukana, virsivalikoimaa tarkastetaan. Miikka Kallion kanssa tutkaillaan yhteistyössä vielä myös sitä, minkälaiset orkesteriresurssit meillä on käytettävissä.
Jeesuksen viimeinen matka käy kaupungintalolta Ristinkirkolle, missä esitetään näytelmän loppukohtaus: ristiinnaulitseminen ja ylösnousemus. Kohtauksia nähdään myös Mariankadun puistossa, hakkapeliittapatsaalla, kauppatorilla, Mariankadun ja Vapaudenkadun kulmassa sekä Ristikirkolle noustaessa Mariankadun mäessä.
Näytelmän on käsikirjoittanut ohjaajan isä Paavo Liski. Seurakuntayhtymä on päättänyt varata talousarvioonsa 70 000 euroa katunäytelmän tuotantoon.
Kärsimystie on esitetty Lahdessa 2000, 2001, 2003, 2004, 2012 ja 2016.