Kirja-arvio: Kolme lahtelaiskirjaa, joilla on tiivis yhteys seurakuntaan
Kesän kynnyksellä on ilmestynyt kolme kirjaa, joiden tekijät ovat lahtelaisia ja joilla on tiivis yhteys seurakuntaan. Kenttäpiispa Pekka Särkiö kirjoittaa varusmiesvuosistaan, Jari Koskinen elämästään syövän kanssa ja Launeen miestenpiiri rakentamastaan Lastenkirkosta.
Pekka Särkiö: Kylmän sodan varusmiehenä. Väyläkirjat, Tallinna Raamatutrükikoda (2022). 285 s.
Pekka Särkiö oli varusmiehenä Sodankylän Jääkäriprikaatissa ja palvelusajan lopussa Haminassa RUK:n ja Kymen Jääkäripataljoonan papin sijaisena. Särkiön varusmiesaika 1982–1983 ajoittuu kylmän sodan vuosiin. Kirja perustuu pääosin kirjoittajan palvelusaikanaan tekemiin muistiinpanoihin.
Särkiö kuvaa henkilökohtaista varusmieselämäänsä matemaattisella tarkkuudella pienetkin yksityiskohdat huomioiden. Ja se juuri tekee kirjasta elämänmakuisen. Särkiön muistiinpanot ovat tuon ajan varusmieselämästä tietämättömälle pulahdus toiseen todellisuuteen. Toisaalta noina aikoina armeijan käyneelle kirja on muistojen täyteinen lukukokemus armeijan slangeineen. Särkiön palvelusaikaan sisältyi myös keskustelu kenttäpiispa Viljo Remeksen kanssa. Eipä tainnut upseerioppilas Särkiö aavistaa, että hänestä tulee saman viran haltija.
Kirja osuu myös nykyhetkeen, sillä saatteessa pohditaan Ukrainan sotaa 2022 ja kylmää sotaa 40 vuotta sitten. Sotilaspoliittiset jännitteet ovat jälleen suuret ja kylmän sodan jälkeen syntyneet toiveet ikuisesta rauhasta ovat haihtuneet. Kirjan viimeisessä osiossa Särkiö tarkastelee asevelvollisuutta sekä sotilaspapiston tilannetta tällä hetkellä.
Jari Koskinen: Sydämen muotoinen peruna. Otava Oy, Keuruu (2022). 247 s.
Järkytys, epätoivo, tuska, rakkaus, viha, toivo ja Jumala. Ne kaikki ovat seuranneet tiiviisti Jari Koskisen kantapäillä vuodesta 2017 lähtien, kun Koskinen tuli onnellisena, mutta huonovointisen oloisena puolisonsa kanssa häämatkalta Pariisista. Pian selvisi, että hän sairasti parantumatonta luuytimen plasmasyöpää.
Syöpäsairaudesta tuli kumppani, joka on vienyt kantasoluhoitoihin, rankkoihin lääkityksiin, dialyysiin. Välillä on ollut toiveikkaita aikoja, mutta sitten syöpä on iskenyt rajusti uudestaan. Pitkän työuran Joutjärven seurakunnassa tehnyt ja nyt työkyvyttömyyseläkkeellä oleva Koskinen alkoi pari vuotta siten kirjoittaa muistiin, miten elämää voi elää syövän kanssa.
Sairaus ohjaa voimakkaasti elämää, kuoleman läheisyys on raskas asia kantaa. Voimaa Koskiselle antavat puoliso, lapset perheinen, ystävät sekä halu uskoa siihen, että Jumala pitää hänestä huolta. Sairautta ja surua täplittävät ilo ja kiitollisuus. Kun syöpä antaa lyhyitä tai vähän pidempiä taukoja, miten mukavaa on istua puolison kanssa laavulla, ja hiihtolenkin jälkeen kokis maistuu niin hyvältä.
”Minä odotan yhtä päivää kerrallaan. Nautin jokaisesta jäljellä olevasta hetkestä sellaisena kuin se on.”
Lastenkirkko. Kuvat Reijo Salonen, tekstit Reijo ja Saara Salonen, Riitta Särkiö. Oy Nordprint Ab, Helsinki (2022). 64 s.
Launeen Lastenkirkko-kirjaan on dokumentoitu kirkon vaiheet perustusten teosta kirkon käyttöön. Oivalliset kuvat lyhyiden tekstien kanssa kertovat Lastenkirkosta sekä lapsille että aikuisille.
Kirkon ovat rakentaneet ja varustaneet seurakunnan miestenpiiriläiset muiden talkoolaisten kanssa.
Lastenkirkko otettiin käyttöön adventtina 2020. Siellä leikitään kirkkoa kuten häitä ja kasteita, mutta se on myös oikea kirkko esimerkiksi pieneen jumalanpalvelukseen.
Kirja on jotain enemmän kuin kuvaus Launeen Lastenkirkosta. Se kertoo toivosta, miten lapset, uudet sukupolvet, vievät eteenpäin sanomaa uskosta ja seurakunnasta.