Joutjärven seurakunnan kiinteistöjen suntio-vahtimestari Nina Kostiainen vei käytetyt alttarikukat kirkon biojäteastiaan ja niiden kastelusienen sekajätteeseen. Lajittelua on pyritty tehostamaan. Kuva: Teemu Leppänen
Teemu Leppänen
Lahden seurakuntien jätemäärä hupeni, mutta poikkeusvuosi sekoitti tilastoa –"Tilastoon vaikutti monta tekijää"
Lahden seurakunnissa alettiin seurata tarkemmin vuosittaisia jätemääriä vuonna 2019. Seka-, energia- ja biojätteiden määrä väheni viime vuonna.
Lahden seurakunnat vähensi sekajätteen määrää 15 tonnilla vuonna 2020. Kun vuonna 2019 sekajätettä syntyi 66 000 kiloa, viime vuonna sekajätteen määrä oli 51 000 kiloa.
Jätemäärän kehitystä Lahden seurakunnissa ja sen yhteisissä työmuodoissa on seurattu tarkemmin vuositasolla vuodesta 2019 lähtien. Sekajäteindikaattori asetettiin niiden ympäristöohjelmaan vuosille 2019–22.
– Tarkoitus on arvioida, kuinka tehokkaasti meillä lajitellaan ja pyritään vähentämään jätteiden syntyä. Sekajätteen määrä vähenee, kun lajittelu tehostuu, kertoo Lahden seurakuntien ylipuutarhuri Eila Nykänen.
Lajittelemattoman jätteen vähentyminen ei kuitenkaan viime vuonna siirtynyt tilaston mukaan energia- tai biojakeisiin. Myös energiajätteen määrä väheni 10 tonnilla 52 tonniin ja biojätteen määrä putosi kuudella tonnilla 38 tonniin.
Joka tapauksessa muutos oli oikeansuuntainen, sillä sekajätteen määrä painui alle energiajätteen määrän.
– Parannettavaa toki on vielä. Sekajätettä pitäisi tulla huomattavasti energiajätettä vähemmän. Sekajätettä tulee meillä vielä liikaa. Indikaattori mahdollistaa asiaan pureutumisen ja oikeiden toimenpiteiden tekemisen, Nykänen sanoo.
Nykänen arvioi, että lajittelukin varmasti tehostui viime vuonna, mutta jätemäärien pienentymistä selittää kuitenkin muutkin tekijät. Sekajäteastioiden tyhjennysvälejä harvennettiin, astiakokoja pienennettiin ja koronavuoden pysäyttämä lähitoiminta vähensi seurakuntien kiinteistöillä syntyvän jätteen määrää.
– Lajittelu on tietysti tärkeää, mutta oikea astiakoko ja tyhjennysväli ovat vähintään yhtä tärkeitä. Sekajätteen määrä näyttää todellisuutta suuremmalta, jos astioita tyhjennetään vajaina. Tämä johtuu siitä, että jätehuoltofirmat tilastoivat oletuksena, että astiat ovat tyhjennettäessä täynnä, Nykänen sanoo.
– Oikea tyhjennysväli löytyy kokeilemalla ja aiommekin tehdä sitä tänä vuonna entistä enemmän. Jos astia ei ala pursuta harvemmalla tyhjennysvälillä, suunta on oikea.
Hautausmaiden osalta jätemäärätiedot ovat Nykäsen mukaan tarkalleen oikeat, sillä jätteet viedään itse kuorma-autolla Kujalan jäteasemalle, jossa auto punnitaan kuorman kanssa ja ilman.
Viime vuonna Ahtialassa sekajätteen tyhjennysväli harvennettiin kahdesta viikosta neljään viikkoon.
Joutjärven ja Launeen kirkoilla sekä Liipolan seurakuntakeskuksessa yksi 660 litran sekajäteastia vaihdettiin 330-litraiseksi tyhjennysvälin pysyessä ennallaan.
Metsäpellon seurakuntakodilla harvennettiin sekajätteen tyhjennysväliä. Renkomäen seurakuntakodilla pienennettiin bio- ja sekajäteastioiden kokoa. Salpausselän kirkolla pienennettiin sekajätteen astiakokoa.
Tyhjennysvälien harventaminen onnistui viime vuonna osittain toimintaa rajoittaneen koronan vuoksi, joten vasta normaaliolot näyttävät oikeammin jätemäärien kehityksen.
Joutjärven seurakunnan kiinteistöjen suntio-vahtimestari Nina Kostiainen kertoo, että lajittelua on pyritty tehostamaan.
– Sen onnistumisessa on tärkeintä, että kiinteistön käyttäjiä opastetaan hyvin lajittelussa ja että astioihin on merkitty selkeästi, mitä jätettä niihin saa laittaa, Kostiainen arvioi.
Viime viikon keskiviikkona roska-astioihin vietävänä oli muun muassa bioroskapussi, kermavaahtopullo sekä alttarikukat ja niiden kastelusieni.
– Olen tarkistanut kukkakaupasta, että kukkien kastelusieni kuuluu sekajätteeseen. Kukat menevät biojätteeseen.
Kirkon takapihalla olevassa roskakatoksessa on lisäksi energia-, paperi- ja pahvinkeräyslaatikot. Lasi- ja metallijätteet viedään lähimpään keräyspisteeseen.
Lisäksi kirkon etupihan parkkipaikalla on nuorisotoiminnan käytössä olevat energia- ja sekajäteasiat. Koronasulku on rajoittanut niiden tarvetta, joten nyt helmikuussa Kostiainen harvennutti Nykäsen kanssa niiden tyhjennysvälin viikosta kahteen.
Lahden seurakuntien ostopalveluna tehtävien jätekuljetuksien päästöt on hiilikompensoitu Nastolaa lukuun ottamatta viime vuoden toukokuusta lähtien.