Lahden seurakunnilla on nyt suunta selvillä kiinteistöasioissa. Lahden yhteisen kirkkovaltuuston kokoukseen valmistautuivat keskiviikko-iltana hallintojohtaja Pasi Mäkelä, kiinteistöryhmän puheenjohtaja Kari Eskelinen ja puheenjohtaja Esko Taipale. Kuva: Teemu Leppänen
Lahden seurakuntien kiinteistövähennyksille sinetti
Lahden yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi toimenpidesuunnitelman, jolla saavutetaan 700 000 euron vuosittaiset säästöt. Jalkarannan seurakuntakoti jäi äänestyksen jälkeen luovutettavien kiinteistöjen listalle.
Lahden yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi kiinteistöjä koskevan toimenpidesuunnitelman keskiviikkoiltana. Päätöksen mukaisesti Lahden seurakuntayhtymä vähentää kiinteistöjensä joukosta kymmenkunta kohdetta seuraavien viiden vuoden aikana.
Käytännössä vähennykset koskevat seurakuntataloja ja -koteja, leirikeskuksia sekä muita seurakuntien kiinteistöjä. Luovutettavien kiinteistöjen tilalle etsitään joillakin alueilla korvaavia vuokratiloja.
Lisäksi Joutjärven kirkon sekä Salpausselän kirkon kiinteistöt kehitetään terveellisiksi ja vastaamaan nykypäivän tarpeisiin.
Toimenpidesuunnitelman oli laatinut valmistelutyöryhmä Lahden seurakuntien kiinteistötyöryhmän loppuraportin pohjalta. Raportti perustuu vuosien 2019–2026 kiinteistösuunnitelmaan, jonka tavoitteena on keskittää toimintaa kirkkoihin ja kappeleihin.
Luovutettavaa tilaa on 11 000 neliötä, millä saavutetaan noin 700 000 euron säästöt.
– Olemme tehneet nyt ison suunnitelman. Työ jatkuu edelleen ja varmasti tulemme käsittelemään kiinteistöasioita myös jatkossa, totesi yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Esko Taipale.
Kiinteistökohtaiset päätökset tulevat vielä uudelleen yhteiseen kirkkovaltuustoon päätettäväksi.
– Jos päästään ensi vuonna liikkeelle, niin vuonna 2026 päästään tavoitteen mukaiseen säästöön, sanoi seurakuntayhtymän hallintojohtaja Pasi Mäkelä.
Kiinteistötyöryhmän puheenjohtajana toiminut Kari Eskelinen oli helpottunut kirkkovaltuuston kokoukseen jälkeen.
– On hyvä, että pystyimme saamaan tämän tunteita herättävän kokonaisuuden päätökseen. Tähän mennessä työ on ollut valmistelua ja nyt siirrytään toteutusvaiheeseen. Valmisteluvaiheessa pyrimme tekemään suunnitelmasta sellaisen, että se on toteutettavissa.
Kirkkovaltuutettu Vuokko Vänskä esitti kokouksessa, ettei Jalkarannan seurakuntakodista luovuttaisi. Esitystä kannattivat valtuutetut Pertti Arvaja, Erkki Nieminen ja Seija Sunna.
– Salpausselän alueella on luovuttu jo kolmesta seurakuntakodista, ja siellä tarvitaan toimintaan kutsuvaa toimintaa. Siihen tarvitaan tila. Seurakuntakodista luopuminen ei pelasta seurakunnan taloutta. Ensisijainen vaihtoehto on mielestäni Salpausselän kirkon korjaaminen, ei siitä luopuminen, eikä sillä ei voi perustella seurakuntakodista luopumista, Vänskä sanoi.
– Salpausselän seurakuntaneuvostossa pohdittiin sitä, kummasta luovutaan Harjunalustan vai Jalkarannan seurakuntakodista. Jalkaranta on monikäyttöisempi, joten olimme sen säilyttämisen kannalla. Voisiko myös keskustan henkilöstöä siirtää päiväsaikaan seurakuntakodille, kommentoi Salpausselän kirkkoherra Sari Kuirinlahti kokousväelle.
Esitys kaatui äänin 40–6.
Jalkarannan seurakuntakodin tippuminen listalta olisi vähentänyt kokonaissäästöjä 609 000 euroon. Yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Esko Taipale totesi, että ero olisi pitänyt kiriä umpeen jollain toisella tavalla.
Kiinteistösuunnitelman toimenpidetavoitteet
Vuonna 2021 luovutaan Kunnaksen seurakuntakodista ja Kirkkokatu 7:stä.
Vuonna 2022 luovutaan Alirannasta, Upilan leirikeskuksesta ja Arramajasta.
Vuonna 2023 luovutaan Metsäpellon seurakuntakodista ja Metsäniemestä.
Vuonna 2025 luovutaan Jalkarannan seurakuntakodista.
Vuonna 2026 luovutaan Harjunalustan seurakuntakodista sekä Liipolan seurakuntakeskuksesta, kun Launeen muut tilaratkaisut on tehty.
Vuonna 2025 mennessä kehitetään Salpausselän aluetta palvelevaksi seurakunnalliseksi tilaksi. Salpausselän kirkon rakennushistoriaselvitys sekä kuntotutkimuksen laatiminen aloitetaan vuonna 2021. Vaihtoehdot ovat kirkon korjaaminen tai uudisrakennus.
Joutjärven kirkkosalin ulkopuolisten osien kehittäminen käynnistetään heti ja toimenpiteet tehdään vuosina 2025–2026.
Nastolan seurakuntatalo säilyy, mutta tarkoituksena on saada kiinteistön tilatehokkuutta parannettua ja kustannuksia säästettyä. Tarkoitus on siirtää henkilöstöä sinne muualta.
Kirkkokatu 5:n tilatehokkuutta parannetaan.
Ankkurin seurakuntakoti säilytetään toistaiseksi tasaamaan Metsäpellon seurakuntakodista ja Kirkkokatu 7:n tiloista luopumisen vaikutuksia.
Ahtialan seurakuntakeskus ei ole luovutettavien kiinteistöjen listalla. Ellei seurakuntakeskuksen käyttöastetta saada tavoitteiden mukaiseksi, harkitaan kiinteistöstä luopumista uudelleen.
Lue lisää aiheesta
Partiolaisten leirikäytössä oleva Metsäniemen partiokolo Nastolassa on yksi Lahden seurakuntien luovutettavien listalla olevista kiinteistöistä. Kuva: Markku Lehtinen
Partiolaiset menettämässä useita kokoontumistilojaan Lahdessa – "Tilojen kartoitus on hyvässä vauhdissa"
Kuhmoisten Papinsaaren vuonna 1966 valmistuneen siunauskappelin betonijulkisivut korjataan. Kuva: Markku Lehtinen
Papinsaaren kappelin remonttipäätös saa kiitosta Kuhmoisista: "Nyt meillä on oikein hyvä tunnelma"
Uusien kaavailujen mukaan Nastolan seurakuntatalolle voitaisiin siirtää työntekijöitä, joiden työnteko ei ole sijainnista riippuvaista. Kuva: Markus Luukkonen
Markus Luukkonen
Lahden seurakunnat harkitsee säästöjä keskustakortteleista – Nastolan seurakuntatalosta ei ehkä luovutakaan
Padasjoen seurakuntatalosta luopumista harkitaan Hollolan seurakunnan uudessa kiinteistöstrategiassa. Padasjokelaisen Katri Sunelan poika Valtteri käy siellä päiväkerhossa. Kuva: Teemu Leppänen
Teemu Leppänen