Kariston iltapäiväkerholaiset Rasmus Voutilainen, Juuso Ronkainen, Saara Tuomi, Tuuli Vilppula ja Alisa Vaurola telmivät monitoimitalon tontilla. Kuva: Markku Lehtinen
Markku Lehtinen
Seurakunnalle vuokratilat Karistoon – uusista tilaratkaisuista halutaan ketteriä ja muunneltavia
Seurakuntayhtymä lähtee Lahden kaupungin tavoin vuokralaiseksi Kariston uuteen monitoimitaloon. Rakennus nousee Hietapellonkadun ja Kankaanpäänkadun kulmaan. Rakentaminen on määrä aloittaa huhtikuussa ja valmista pitäisi tulla lokakuun lopussa.
Vuokraaminen sopii seurakunnan uuteen kiinteistöstrategiaan, kertoo yhtymän kiinteistöpäällikkö Jukka-Pekka Penttinen.
– Ei ole järkevää rakennuttaa omaa, koska tilanne alueilla muuttuu. Vuokralla ollessamme voimme ketterämmin siirtyä tuottamaan palveluja sinne, missä niille kulloinkin on tarvetta ja kysyntää, hän perustelee.
Seurakunta vuokraa rakennuksesta 184 neliötä. Vuosivuokra on noin 45 000 euroa, josta osan seurakunta kattaa luopumalla nykyisestä vuokratilastaan Kauppakeskus Karismassa. Vuokrasopimus solmitaan kymmeneksi vuodeksi.
– Meillä on optio jatkaa sopimusta viidellä vuodella, ja senkin jälkeen meillä on etuoikeus neuvotella jatkosta. Jatkosta voidaan päättää tarpeemme mukaisesti, Penttinen sanoo.
Uusiin tiloihin siirtyvät Joutjärven seurakunnan päiväkerho, perhekerho ja varhaisnuorten kerhot. Tiloissa voivat kokoontua muutkin ryhmät. Myös perheiden, lasten ja nuorten tapahtumien sekä juhlatilaisuuksien, kuten kasteiden, järjestäminen onnistuu.
– Kymmenen vuotta taloa on toivottu. Olemme olleet riippuvaisia Kariston koulun tiloista ja koulu on täyttynyt täyttymistään. Perhe- ja päiväkerho saivat koululta lähdön, kun vuokrasopimus kaupungin kanssa päättyi. Iltapäivätoiminta on ollut koko ajan koululla, kertoo lastenohjaaja Jarmo Virtanen.
Kariston koululla toimiva eka- ja tokaluokkalaisten iltapäiväkerho on 60-paikkaisena kaupungin suurimpia. Päiväkerho ja PerheNurkka toimivat vuokratiloissa Kauppakeskus Karismassa. Perhekerho kokoontuu Joutjärven kirkon tiloissa, Kunnaksen seurakuntakodilla sekä Ahtialan seurakuntakeskuksessa.
Kariston iltapäiväkerholaisia alusta asti eli vuodesta 2010 ohjannut Virtanen toivoo uuden monitoimitalon vastaavan myös alueen nuorison tarpeisiin.
– Kariston ensimmäinen ip-ikäluokka on lukioiässä. Nuorisolle tarvitaan tila. Jos sellaista ei ole, nuoret valtaavat Karisman.
Kirkkoherra Hannes Wallin näkisi talossa mielellään muitakin kirkollisia tilaisuuksia kuin kasteita.
– Muistotilaisuuksia esimerkiksi. Alueella ei niille varsinaisesti tarvetta ole, mutta eihän Levon hautausmaalta ole Karistoon kuin kolme risteystä. Jos muistotilaisuuksia pidetään Karistossa, ei ihmisiä tarvitse ohjata kaupunkiin, hän huomauttaa.
Rakennuksen elämä jatkuu vuokralaisten jälkeen asuintalona. Rakennukseen on suunniteltu 16 asuntoa kooltaan 47,5–98,5 neliötä.
– Muuttuva käyttötarkoitus on otettu suunnittelussa alusta lähtien huomioon. Kaikki tekniset ratkaisut tehdään molemmat käyttötarkoitukset mielessä. Materiaalia, luontoa ja rahaa säästyy, kun ei tarvitse kaikkea purkaa ja rakentaa uusiksi, rakennuttaja Joni Varkka kertoo.
Paljon puhuttu kiertotalous on tässä laajuudessa vasta tulossa rakentamiseen. Rakennuttaja onkin hakenut patenttia keksimänsä konseptin suojaksi.